Grilovací brikety jsou v současnosti zřejmě nejpopulárnější topivo v grilech na pevná paliva. Jak vybrat nejlepší grilovací brikety? Jak se od sebe liší grilovací a dřevní brikety a jaké výhod či nevýhody nabízejí oproti jiným topivům?
Nejlepší grilovací brikety na trhu
Produkt | Info | Hodnocení | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Weber 17591 Grilovací brikety ![]() | Nejlepší grilovací brikety na trhu + 100% přírodní + Vydrží žhnout až 3 hodiny + Obal je uzavíratelný do 600 Kč / 8 kg | ⭐ 100 % | Číst recenze |
#2 | PE-PO grilovací brikety ![]() | + Do všech grilů na dřevěné uhlí nebo grilovací brikety + Zabaleny do pytle s praktickým uchem do 120 Kč / 2,5 kg | ⭐ 100 % | Číst recenze |
#3 | Servis Les grilovací brikety, dřevěné uhlí ![]() | Vítěz testu "Test DNES" + Vyrobeny z tvrdých listnatých stromů + Poměr cena/kvalita do 100 Kč / 2,5 kg | ⭐ 98 % | Číst recenze |
#4 | Weber brikety z kokosových skořápek ![]() | + Ze 100% přírodních surovin + Doba grilování – 3 hodiny + Rozpálí se během 20 minut do 550 Kč / 8 kg | ⭐ 96 % | Číst recenze |
#5 | Grilovací brikety Napoleon ![]() | + Z prvotřídního dřeva listnatých stromů + 100% přírodní a ekologické + Extrémně dlouhá doba hoření do 400 Kč / 5 kg | ⭐ 96 % | Číst recenze |
#6 | Dřevěné uhlí Grill Fanatics Třešeň ![]() | + Z třešňového dřeva s mírně nasládlou vůní a chutí + Rychle se rozpálí + Výborné i pro pomalé grilování do 650 Kč / 8 kg | ⭐ 94 % | Číst recenze |
Obsah článku
Jak vybrat grilovací brikety
Grilovací brikety a dřevěné brikety – není to totéž!
Když se řekne brikety, většina lidí si zřejmě představí válce či kostky z dřevní hmoty, které se používají na topení v patřičných kotlech či kamnech. Klasické dřevní brikety se vyrábějí lisováním perfektně prosušeného dřevního „odpadu“ v podobě pilin, hoblin nebo štěpek. Před výrobou musí mít tato hmota vlhkost mezi 6-10 %. K lisování se pak používají hydraulické lisy (RUF), které vyvinou tlak až 250 barů.
Podle konkrétního typu lisu a technologie mohou brikety mít tvar poměrně rozměrného válce, menších „puků“, osmihranů či kostek. Brikety se vyrábějí buď z tvrdého, nebo měkkého dřeva nebo z kombinace obojího. Pořídit si můžete i brikety, které budou výhradně (nebo z největší části) z určité konkrétní dřeviny. Například z buku. Existují i takříkajíc prémiové kůrové brikety, které velmi dlouho hoří.
Výhodou dřevních briket je možnost zužitkování odpadních dřevních hmot, které by jinak přišly vniveč. Jde tedy o ekologicky šetrnější řešení. Brikety mají výbornou výhřevnost a taky jsou obvykle cenově dostupné a velmi pohodlně se s nimi manipuluje. Oproti kusovému dřevu není s jejich přípravou žádná práce.
Grilovací brikety – varianta dřevěného uhlí
Když se řekne brikety na gril, většinou se tím ovšem nemyslí ony dřevní brikety popsané výše. Pod pojmem grilovací brikety se totiž skrývá zcela jiný druh otopu. Jde totiž o brikety lisované již z dřevěného uhlí pod vysokým tlakem kolem 50 tun. Slisováním dostává dřevěné uhlí kompaktní a stejnoměrný tvar. Většinou jde o malé kostky či puky.
Tyto grilovací brikety jsou černé a vypadají jako uhlí, prodávají se taky podobně jako černé uhlí v papírových pytlích nejčastěji o hmotnosti 2,5 či 4 nebo až 8 kg.
Dřevěné brikety na gril? Ano i to je možné
Možná vás napadne, zda je vůbec možné použít v grilu klasické dřevěné brikety jako alternativu uhlí či dřeva. Odpověď zní: Ano, je to možné. V grilech, které jsou vhodné pro topení dřevem a obecně ve větších grilech.
Při výrobě briket se nepoužívají žádná přidaná pojiva či lepidla, brikety drží pohromadě díky přirozeně v dřevě obsaženému pojivu ligninu. Nemusíte se tedy obávat, že by se při grilování do pokrmů uvolňovaly nějaké potenciálně škodlivé látky, jako je tomu při pálení překližky, dřevotřísky apod.
Na grilování doporučujeme menší a kvalitnější varianty briket z tvrdých dřevin. Vybrat si můžete i přímo brikety například z buku nebo dubu, které jsou na grilování perfektní. Existují však i speciální brikety určené pro uzení. Často jsou vyrobeny z aromatických dřevin, jako je ořech, třešeň. Některé mohou obsahovat i různé aromatické, kořeněné složky.
Výhodou grilování na dřevěných briketách (podobně jako na dřevě) je více autentické chuti a vůně, které z obsažených dřevin přecházejí do pokrmů.
Grilování na peletách – trend, který proniká i k nám
Další surovinou podobnou briketám jsou pelety. Složením a základním principem výroby se pelety od briket takřka neliší. Hlavní rozdíl spočívá ve velikosti. Pelety jsou totiž jen velmi malé válečky. Pokud chcete vytápět například dům peletami, potřebujete speciálně přizpůsobený kotel. Totéž platí i při grilování na peletách. Ty se nepoužívají jako běžné topivo, ale potřebujete speciální gril na pelety. Pelety se zde sypou do zásobníku a gril si je automaticky dávkuje. Jde tedy o pokročilejší grily, které však dokážou nabídnout vynikající gastronomický zážitek.
Podobně jako v případě štěpek či špalíků a briket na uzení si lze vybírat pelety s různým složením, podle toho, jaké vůně a chuti chcete dosáhnout. Pokrmy z peletových grilů jsou nádherně a intenzivně provoněné a chutné. Rozhodně jde tedy o zajímavou možnost, o které se vyplatí uvažovat. Osloví však spíše náročnější milovníky a fajnšmekry do grilování.
Grilovací brikety vs. uhlí – co je lepší na gril?
Vraťme se ke grilovacím briketám. Jsou lepší, nebo horší volbou než uhlí v klasické podobě? Jednoduchá odpověď jako obvykle neexistuje. Obě varianty mají své specifické vlastnosti a záleží i na vašich preferencích či na tom, jakým způsobem grilujete.
Dřevěné uhlí
Klasické uhlí se poměrně rychle rozhoří, obvykle do čtvrt hodiny, a dokáže vyvinout velmi vysoké teploty. Na druhou stranu taky rychleji ztrácí výhřevnost a dohořívá. Díky těmto vlastnostem se lépe hodí pro rychlé grilovačky a spontánní akce a taky tam, kde je třeba dosáhnout co nejvyššího přímého žáru.
Grilovací brikety
Brikety mají pravidelný tvar a kvůli kompaktnosti se rozhořívají poněkud pozvolněji. Déle trvá dosáhnout cílové teploty a zpočátku mohou i více kouřit. Příprava grilu je tedy pomalejší. Odměnou vám však bude rovnoměrnější rozložení tepla a taky výrazně delší výdrž. Oproti uhlí si brikety udržují výhřevnost až třikrát déle. Maximální teplota je však obvykle o něco nižší než u uhlí (ale pořád velmi vysoká).
Brikety se tedy hodí, pokud příliš nespěcháte, a skvělé jsou i na větší a velké grilovačky, na pomalejší přípravu větších kusů mas nebo pokud chcete grilovat vícekrát za sebou. Dají se lépe použít i na nepřímé grilování. Obecně vzato jsou brikety velmi univerzální a u nás jejich obliba pro grilování převažuje. Klasické uhlí se již prodává méně než brikety.
Kvalitní brikety drží teplo mnoho hodin
Ačkoli by se mohlo zdát, že je jedno, po jakých grilovacích briketách sáhnete, opak je pravdou. Tedy aspoň za předpokladu, že za své peníze chcete dostat co nejlepší vlastnosti.
Pokud sáhnete po kvalitních briketách, můžete očekávat, že se plně rozhoří během cca 20 minut a dokážou poskytnout maximální výhřevnost po dobu až tří hodin – teprve poté začne výhřevnost klesat.
Kvalitní brikety jsou čistě přírodní, neobsahují nic závadného a jsou vyrobeny z kvalitního uhlí z typicky tvrdého dřeva. Nabídnou čistý a velmi rovnoměrný žár bez dýmení a bez nepříjemného zápachu. Levné brikety mohou hořet mnohem méně rovnoměrně, příliš doutnat a vydávat i nepříjemné pachy a zůstane po nich výrazně více popela. Výhřevnost je nestabilní a méně dlouhá.
Rozdíl ve výsledku při grilování může být poměrně markantní, zvláště pokud vám nejde jen o to „očoudit“ si špekáček nebo klobásu (což jde rozhodně dost dobře i na levných briketách), ale o poněkud pokročilejší kulinářství.
Kvalitní brikety jsou sice dražší, ale spotřebujete jich výrazně méně a budete mnohem spokojenější s jejich „službami“. Ve výsledku je tak jejich poměr ceny a kvality vyšší, než u levných briket, kdy na pořizovací ceně sice ušetříte, ale často se může stát, že vám budou spíše ke zlosti.
Jak poznat kvalitní brikety?
Kvalita se bohužel těžko posuzuje podle nějakých exaktních parametrů. Nezbývá tedy, než se spoléhat na osvědčené značky a případně se inspirovat v recenzích a testech briket na grilování. Mezi nejspolehlivější a nejkvalitnější značky patří Weber.
Co jsou to kokosové brikety?
Zajímavou moderní variantu představují kokosové grilovácí brikety. Jsou vyrobeny z odpadních hmot z kokosů (skořápky, vlákna), takže jde o ekologicky přívětivé řešení. Tyto brikety navíc nabídnou ještě vyšší a delší výhřevnost než kvalitní grilovací brikety. Hoří i čtyři hodiny při výhřevnosti až o 200°C vyšší než mají běžné brikety. Nevýhodou je ovšem vysoká cena.
Ceny grilovacích briket
Kolik stojí kvalitní brikety na grilování? Pojďme se podívat na jednotlivé relace.
Brikety do 200 Kč
V této ceně lze pořídit především levnější brikety a menší balení kolem 2,5 kg. Sáhnout můžete po značkách jako Servis Les, Banquet, PE-PO a dalších.
Brikety do 400 Kč
V této relaci už najdete velký výběr i velmi kvalitních briket prémiových značek, jako je Weber. Lze pořídit i kokosové brikety.
Brikety nad 400 Kč
Především velká balení briket (8, 10, 15 kg) různých značek.
Nejlepší značky grilovacích briket
Které značky briket nabízejí solidní poměr ceny a kvality?
- Weber – Jasný top mezi značkami briket na gril. Špičková a osvědčená kvalita, ale taky vyšší cena.
- PE-PO – Slavná značka podpalovačů nabízí i kvalitní grilovací brikety.
- Servis Les – Poměrně známá značka především dostupnějších briket, které přesto dosahují slušné kvality.
- Carbón Vegetal – Karibské grilovací uhlí ze stromu Marabú.
Produkt | Info | Hodnocení | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Weber 17591 Grilovací brikety ![]() | Nejlepší grilovací brikety na trhu + 100% přírodní + Vydrží žhnout až 3 hodiny + Obal je uzavíratelný do 600 Kč / 8 kg | ⭐ 100 % | Číst recenze |
#2 | PE-PO grilovací brikety ![]() | + Do všech grilů na dřevěné uhlí nebo grilovací brikety + Zabaleny do pytle s praktickým uchem do 120 Kč / 2,5 kg | ⭐ 100 % | Číst recenze |
#3 | Servis Les grilovací brikety, dřevěné uhlí ![]() | Vítěz testu "Test DNES" + Vyrobeny z tvrdých listnatých stromů + Poměr cena/kvalita do 100 Kč / 2,5 kg | ⭐ 98 % | Číst recenze |
#4 | Weber brikety z kokosových skořápek ![]() | + Ze 100% přírodních surovin + Doba grilování – 3 hodiny + Rozpálí se během 20 minut do 550 Kč / 8 kg | ⭐ 96 % | Číst recenze |
#5 | Grilovací brikety Napoleon ![]() | + Z prvotřídního dřeva listnatých stromů + 100% přírodní a ekologické + Extrémně dlouhá doba hoření do 400 Kč / 5 kg | ⭐ 96 % | Číst recenze |
#6 | Dřevěné uhlí Grill Fanatics Třešeň ![]() | + Z třešňového dřeva s mírně nasládlou vůní a chutí + Rychle se rozpálí + Výborné i pro pomalé grilování do 650 Kč / 8 kg | ⭐ 94 % | Číst recenze |