Domácnost Zahrada

Jak vybrat nejlepší gril na sele? TOP produkty podle recenzí a testů

gril na sele Jak a na čem si připravit dokonalé, lahodné selátko nebo rovnou pořádné prasátko? Přece na rožni! Ale na to je zapotřebí správný gril. V dnešním článku vám proto prozradíme, jak vybrat nejlepší gril na sele či prase a co vše je potřeba pro perfektní rožnění.

Nejlepší grily na sele/prase na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Avenberg FERKEL
+ Polohovací otočné ohniště - spodní nebo zadní ohřev
+ Maximální zatížení 40 kg
+ Grilovací jehla je poháněna elektrickým motorem
do 7000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Sauenland Pro gril na sele
+ Dá se použít na selátka i na běžné BBQ
+ Vyroben z ušlechtilé oceli
+ Snadno čistitelný
do 12000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Klarstein Sauenland Pro XL gril na sele
+ Rotační gril s plně uzavíratelným prostorem
+ Na grilovaná jídla do 35 kg
+ Snadno přizpůsobitelný
do 14000 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4Cattara Gril PIGLET s elektrickým rožněm
+ Vybaven ocelovým roštem
+ Konstrukce zajišťuje vysokou stabilitu
+ Na vidlice je možné naložit až 30 kg pokrmů
do 10000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5VEVOR Grilovací rošt 60KG s táckem
+ Rám z nerezové oceli a výkonný motor
+ Maximální hmotnost je až 60 kg
+ Velká varná plocha, nastavitelná výška rožně
do 9000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze

Jak vybrat gril na sele/prase

Při výběru grilu na sele je důležitá velikost, zpracování, umístění topeniště. Kvalitu výsledku však ovlivní i další faktory a při výběru vám mohou zase pomoci uživatelské recenze grilů na sele.

Rožnění – nejstarší způsob opékání

Grilování coby příjemná kratochvíle spojená se společenskými i gastronomickými prožitky u nás už dávno zdomácnělo a pomalu nahrazuje tradičnější opékání špekáčků a jiných dobrot na otevřeném ohni. Výhodou grilování je nepochybně větší bezpečnost – což v době čím dál sušších a teplejších let není zanedbatelný faktor – ale taky přece jen širší kulinářské možnosti.

Zatímco v mnoha západních zemích dominují nadupané plynové grily, Češi stále preferují grily na dřevo, uhlí či brikety se „skutečným“ ohněm. Tyto grily jsou nejautentičtější a nejvíce se blíží zážitku z opékání nad ohněm – a to i vůněmi a chutěmi, které se přenášejí do pokrmů. Velmi komfortní variantu pak představují elektrické kontaktní grily, které umožní opékání bez otevřeného ohně i ve stísněných prostorách, jako jsou terasy, balkony, altány nebo i interiéry.

Rošt vs. rožeň

Když je řeč o grilu, většina našinců si vybaví grily, kde se na roštu či grilovací desce pečou šťavnaté steaky, filety nebo třeba zeleninka. Ale co když chcete opéct větší kus masa? Celou kýtu, kuře, krůtu nebo rovnou selátko, prasátko či třeba jehně? V takovém případě přichází na řadu jediná možnost – rožnění.

Rožnění je nepochybně jedním z nejstarších způsobů tepelné úpravy a používalo se už v pravěku. Starověké i středověké kuchyně byly na rožnění do značné míry postavené. Rožnění bylo spojeno i s náboženstvím, protože právě tímto způsobem se obvykle připravovala obětní zvířata. Doklady o tom máme už například z Iliady.

Při rožnění se větší kus (nejčastěji masa) soustavně otáčí, aby byl rovnoměrně vystavován přímému zdroji tepla. I dnes se nejčastěji používá otevřený oheň. Výjimkou jsou spíše různé speciální a průmyslové grily např. na gyros, kuřata apod. využívající topné spirály.

Výhody a nevýhody rožnění

Rožnění má blíže k tradičnímu opékání špekáčků a u nás je o něj velký zájem. Většinou se však větší kusy mas a celá zvířata rožní spíše při zvláštních příležitostech, jako jsou různé větší oslavy a akce. Rožnění má totiž oproti použití roštu pár nevýhod. Zejména je to pracnější příprava a velká časová náročnost. Na druhou stranu je zde spousta skvělých výhod.

Snad ani neexistuje způsob tepelné úpravy, který by dokázal vyčarovat tak dokonalý kontrast perfektní, božsky křupavé a tmavé kůrčičky vůči jemnému, šťavnatému a vláčnému masu uvnitř. Rožnění zachovává maximum chutí a šťáv v mase a pokrm úžasně nasákne vůněmi ohně, kouře a dřeva. Z kulinářského hlediska je rožnění úprava par excellence a dnes díky motorovým grilům nemusí být ani tak pracná – i když pravda, stále rozhodně nejde o způsob, jak si připravit rychlou večeři.

Jaký gril na pečení celého selete či prasete?

Rožně mohou být součástí běžných (ale zejména větších) domácích grilů na dřevěné uhlí či brikety nebo kusové dřevo, jejichž dominantní částí je rošt. Rožně či grilovací jehly mohou tvořit i příslušenství plynových grilů. Obecně však jde spíše o doplňkové vybavení pro méně náročné použití a menší kusy masa. Na takových rožních lze obvykle připravit například ražniči, ryby nebo i kýtu či kuře. Chcete-li však opékat velká masa, je vhodnější sáhnout po speciálním rožnícím grilu.

Cena menších domácích modelů se obvykle pohybuje od cca 3 tisíc do 10 nebo i více tisíc Kč. Profesionální modely pro např. restaurační zařízení, komerční použití a větší akce už vycházejí spíše na desítky tisíc Kč. Výběr je u nás o něco omezenější než u jiných typů grilů, přesto lze pořídit velmi zajímavé a kvalitní kousky.

Čím se v rožnících grilech topí?

Grily na selata a prasata prakticky výhradně pracují s otevřeným ohněm a nejčastěji se v nich topí kusovým dřevem. Za nejlepší dřevo je považováno dřevo bukové, které má skvělou výhřevnost, ale taky předá masu úžasná aromata. Dobré je ale i dřevo dubové či třeba ořechové. Dbejte na to, aby dřevo bylo optimálně proschlé (do 20 % vlhkosti), jinak se vám může rožnění prodražit.

Pokud budete používat měkké nebo málo suché dřevo, můžete ho spotřebovat skutečnou haldu. Ale na upečení selete či prasete padne i slušná nůše (nebo i dvě či tři) kvalitního dřeva. Přece jen se bavíme o hodinách intenzivního topení. Někdy se uvádí, že na každý kilogram připravovaného masa je třeba si připravit kolem 1,2 až 1,5 kg tvrdého dřeva. Ale toto je opravdu velmi orientační odhad a reálná spotřeba dřeva závisí na množství faktorů.

gril na prase

Jak vypadá gril na sele a jak vybrat ten správný?

Grily na rožnění selat či rovnou prasat nebo i beranů a jiných podobných pro tyto účely oblíbených zvířat jsou poměrně rozměrné a jejich dominantou je objemné topeniště a poté samozřejmě samotný rožeň. V závislosti na typu a konstrukci mohou mít některé modely i víko. V zásadě je však konstrukce a princip těchto grilů velmi jednoduchá záležitost. Přesto je zde pár faktorů, na které se má smysl zaměřit.

Umístění topeniště

Poměrně důležitým bodem je umístění topeniště, přičemž existují dvě základní možnosti. Spodní a zadní topeniště.

Zadní topeniště je dnes řešením číslo jedna, protože nabízí několik výhod. Jednak je to lepší ergonomie přikládání – k topeništi je dobrý přístup, aniž by bylo nutné oddělávat rožeň. Za druhé je to fakt, že plameny přímo „neolizují“ opékané maso, což je velmi důležité ze zdravotního (karcinogeny) i kulinářského (spálení) hlediska. Třetí bod s tím druhým pak úzce souvisí. Grily se zadním topeništěm mají totiž spodní plechovou vanu či mísu, která zachytává šťávy a tuk z masa. Ty tudíž nekapou nazdařbůh do ohně a nezpůsobují vyšlehávání plamenů.

Na druhou stranu grily se spodním topeništěm mají taky své výhody. Například je to větší univerzálnost. Grilovat lze totiž i na roštu. Tyto grily mohou být i skladnější.

Řečeno zjednodušeně, pro rožnící fajnšmekry a náročnější, intenzivnější, častější nebo profesionální rožnění mas může být optimální volbou model se zadním topeništěm. Pokud budete rožnit jen tu a tam a chcete všestrannější gril, který využijete i jinak, spodní topeniště může být lepší.

A pokud se stále nemůžete rozhodnout, vězte, že existují i grily, které kombinují obě řešení. Spodní topeniště je u nich odklápěcí – lze ho odsunout dozadu. Tento systém je však běžný spíše u menších domácích modelů vhodných spíše na kuřata, krůty, kýty nebo menší až střední selátka.

Samostatný rožeň jako provizorní řešení

Pokud chcete tu a tam rožnit sele nebo něco jiného, není vždy nutné kupovat celý gril. Pořídit se totiž dají i samostatné rožně. Ty mají stojany pro umístění nad např. klasické ohniště. A stejně jako u grilů jde dnes typicky o rožně motorové, elektrické. Cena může být poněkud nižší než při pořizování celého grilu a výhodou je i větší skladnost.

Motorové rožnění – výkon a rychlost

Jak jsme naznačili, opékání selátek či prasat už dnes nespočívá v nekonečném a úmorném ručním točení rožněm. Kdo by ostatně byl dnes ochotný takovou práci vykonávat soustavně po dobu mnoha hodin?

Grily jsou proto opatřeny rožni motorizovanými. Ty disponují elektromotorkem o velmi nízkém příkonu (většinou do cca 15 až 20 W), který rožeň otáčí rychlostí cca 2 až 4 otáčky za minutu, což je optimální frekvence.

Velikost grilu a selete

Jak vybrat správnou velikost grilu? U rožnících grilů se uvádí dva důležité parametry. Maximální zátěž rožně v kg a délka rožně. Pro domácí účely a menší soukromé akce jsou dnes populární především menší selátka kolem 12 až 15 kg. 15kg sele přitom může stačit pro 15 až 30 osob (počítá se typicky 0,5 až 1 kg surové váhy na osobu). Grily s kapacitou cca 12 až 15 kg tak mohou být pro běžné domácí použití zcela dostačující.

Velké grily nabídnou kapacitu 30, 40 i více kg a jsou vhodné pro velká selata či prasátka. Většinou se uplatní spíše při poloprofesionálním nebo profesionálním použití – zejména tedy v restauracích a podobných zařízeních. Pro nárazové příležitosti je možné si takový gril i pouze zapůjčit.

Materiálové zpracování

Při výběru grilu je důležité kvalitní materiálové a řemeslné zpracování. Poctivé grily jsou vyrobené ze silného ocelového plechu. Tloušťka solidních plechů činí aspoň kolem 2,5 mm. Nutná je taky kvalitní povrchová úprava. Příslušenství v podobě rožně, háků apod. by mělo být ideálně nerezové. Pro zachytávání šťáv je pak nejlepší keramická anebo opět nerezová mísa.

Ceny grilů na sele

Jakou částku si připravit, pokud se chystáte pořídit kvalitní gril na sele či prase? Zde jsou základní cenové relace.

Grily do 5 000 Kč

Od cca 3 000 Kč lze pořídit samostatné rožně (k použití nad otevřeným ohněm) anebo nejlevnější celé grily. Zajímavé modely nabízí například značky Cattara či Klarstein. Jde o modely s malou kapacitou pro nenáročné domácí použití.

Grily do 12 000 Kč

Poměrně velký výběr domácích až poloprofesionálních grilů s kapacitou do cca 30 až 40 kg. Vhodné již i pro častější a náročnější použití a větší masa.

Grily nad 12 000 Kč

Zde už začínají větší či profesionální grily s vetší a velkou kapacitou. Kvalitní modely stojí desítky tisíc Kč.

Nejlepší značky grilů na sele

Které značky grilů na sele jsou zárukou dobré kvality a spolehlivosti?

  • Cattara – Jedny z nejpopulárnějších rožnících grilů. Vynikající výběr i poměr ceny a kvality. Nechybí ani dostupnější domácí modely.
  • Klarstein – Zajímavé a moderně řešené rožnící grily pro domácí použití za velmi příjemné ceny. Nechybí ani samostatné rožně.
  • OneConcept – Pěkný výběr kvalitních a osvědčených rožnících grilů a rožňů. Dobré ceny.
  • Vevor – Další velmi dobrá a osvědčená značka rožnících grilů i samostatných rožňů s výběrem i v nižších cenových relacích pro domácí použití.
ProduktInfoHodnocení
#1Avenberg FERKEL
+ Polohovací otočné ohniště - spodní nebo zadní ohřev
+ Maximální zatížení 40 kg
+ Grilovací jehla je poháněna elektrickým motorem
do 7000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Sauenland Pro gril na sele
+ Dá se použít na selátka i na běžné BBQ
+ Vyroben z ušlechtilé oceli
+ Snadno čistitelný
do 12000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Klarstein Sauenland Pro XL gril na sele
+ Rotační gril s plně uzavíratelným prostorem
+ Na grilovaná jídla do 35 kg
+ Snadno přizpůsobitelný
do 14000 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4Cattara Gril PIGLET s elektrickým rožněm
+ Vybaven ocelovým roštem
+ Konstrukce zajišťuje vysokou stabilitu
+ Na vidlice je možné naložit až 30 kg pokrmů
do 10000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5VEVOR Grilovací rošt 60KG s táckem
+ Rám z nerezové oceli a výkonný motor
+ Maximální hmotnost je až 60 kg
+ Velká varná plocha, nastavitelná výška rožně
do 9000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
0 Sdílení