Nejlepší grily na dřevěné uhlí: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

Jak vybrat gril na dřevěné uhlí Grilovaní patří mezí oblíbené „sporty“ provozované v teplých měsících roku. S pádem opony k nám „barbecue“ přišlo ze západu a postupně téměř vytlačilo tradiční opékání nad otevřeným ohněm, které bylo pro našince tak typické a všeobecně milované. Nezbývá než zamáčknout nostalgickou slzu.

Zahradám chat, chalup a rodinných domů už nevládnou ohniště, ale grily. Má to jisté výhody. Grily jsou bezpečnější, komfortnější, uzpůsobené právě pro přípravu jídel. S postupujícími změnami klimatu navíc otevřená ohniště představují stále větší riziko vzniku požárů. Zvlášť jsou-li obsluhována nezkušenými nebo nezodpovědnými osobami. Nejspíš tedy přišel čas si gril pořídit, nebo o něm aspoň uvažovat. V dnešním článku se proto podíváme na to, jak vybrat nejlepší gril na dřevěné uhlí.

Tento gril má svým charakterem nejblíže k otevřenému ohništi, tudíž i pro „tradicionalisty“ představuje nejméně drastický skok. Plameny, kouř i vůně ohně – to vše zůstává na svém místě. Přesto se všechno trochu zjednodušuje a dostává více pod kontrolu. V čem tkví výhody a nevýhody grilu na dřevěné uhlí? Jak si vede v porovnání s ostatními typy a možnostmi? A podle jakých faktorů se řídit při jeho výběru? To vše se dnes dozvíte.

V našem článku najdete nejen podrobného průvodce světem grilů na dřevěné uhlí a výběrem tohoto zařízení. Máme pro vás i inspirativní žebříček, do kterého jsme pečlivě vybrali nejlepší modely současnosti. Zajímavé informace o jednotlivých produktech pak můžete získávat (nebo posléze sami sdílet) v uživatelských recenzích grilů na dřevěné uhlí nebo i v odbornějších testech.

Nejlepší grily na dřevěné uhlí na trhu

 ProduktParametryHodnoceníCena (od) 
#1Weber Master-Touch GBS Premium
Náš vítěz, nejlepší gril na dřevěné uhlí
Rozměr roštu: Ø 57 cm

✔️ nejlépe hodnocený gril na uhlí
✔️ grilování na přímém i nepřímém žáru
✔️ lze využít také metodu low and slow nebo uzení
✔️ systém One-Touch se stará o regulaci žáru bez výškového nastavení
5 out of 5 stars (5 / 5)11200 KčČíst recenze
#2Kalrstein Beef Brisket
Rozměr roštu: 60 x 39 cm

✔️ gril na dřevěné uhlí s udírnou
✔️ dvě separátní grilovací komory
✔️ zabudovaný teploměr ve víku
✔️ materiál: 1,0 / 0,8 mm ocel
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)6000 KčČíst recenze
#3G21 BBQ big
Náš tip v poměru cena / výkon
Rozměr roštu: 2360 cm2

✔️ jeden z nejprodávanějších grilů v Evropě ale i USA
✔️ dvě topeniště a pečící plotny
✔️ použití jak dřeva, dřevěného uhlí nebo briket
✔️ důmyslně řešený systém regulace vzduchu
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)4700 KčČíst recenze
#4La Proromance Barbeque CHB-29
Gril na dřevěné uhlí s udírnou
Rozměr roštu: 2886cm2 (74 x 39cm)

✔️ poklop i regulace proudění vzduchu
✔️ spousta odkládacích ploch
✔️ bytelná konstrukce a 4 nohy pro dobrou stabilitu
✔️ rošt je z pochromované oceli
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)3200 KčČíst recenze
#5Fieldmann FZG 1009
Levné základní řešení
Rozměr roštu: Ø 41 cm

✔️ gril má chromový rošt a pokličku
✔️ malý, lehký a skladný
✔️ nízká cena
❌ horší zpracování a použité materiály
4.3 out of 5 stars (4,3 / 5)700 KčČíst recenze

Jak vybrat gril na dřevěné uhlí

Při výběru grilu je nutné se ujistit, že konkrétní typ – v našem případě gril na dřevěné uhlí – je opravdu ideální volbou. Začneme tedy právě porovnáním různých vlastností tohoto grilu s ostatními oblíbenými variantami. Dále je důležitá konstrukce grilu.

Sudové či kotlíkové typy mohou zaujmout odlišnými výhodami. V neposlední řadě se při výběru zaměřte na materiálové zpracování, vybavení, ale jistě sehraje roli i značka či cena.

Jak funguje gril na dřevěné uhlí?

Grily na dřevěné uhlí jsou obecně nejjednodušším typem grilů. V zásadě jde o nádobu různého tvaru a velikosti, jejíž spodní část slouží jako ohniště, zásobník na uhlí a popel. Na ni se umístí rošt či jiná grilovací plocha. Většina grilů má i víko pro udržení tepla a kouře uvnitř. Některé typy mohou mít podvozek nebo jiné vybavení a vylepšení, ale k tomu se dostaneme později.

Nejlepší grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí vs. „konkurence“

V čem jsou grily na dřevěné uhlí lepší, nebo naopak horší než jiné typy grilů? Pojďme se na to podívat.

Grily na dřevěné uhlí jsou konstrukčně a technologicky relativně velmi jednoduchá zařízení. Oproti grilům na plyn nebo elektrickým zařízením jsou tudíž výrazně méně náchylné na nejrůznější poruchy. Na grilu na uhlí se téměř nemá co pokazit.

Může se nanejvýš mechanicky poškodit, zvlášť pokud není z kvalitních materiálů. Mohou se taky rozbít či poškodit některé dílčí součástky – třeba podvozek, teploměr atd. Oproti tomu sofistikovanější a komplikovanější ústrojí plynových či elektrických grilů může doznat mnohem většího množství rozmanitějších poruch

Dalším faktorem je bezpečnost provozu. Za nejbezpečnější lze jistě označit elektrické grily. Díky tomu můžete některé používat i na terase, pod pergolou, či dokonce přímo v interiéru. Souboj otevřeného ohně proti plynu bude asi těsnější. Většina našinců má dobré zkušenosti s prací s otevřeným ohněm právě díky bohatým zkušenostem z opékání na ohništích.

Plynu se leckdo bojí více. Skutečně je nutné při práci s plynovou lahví dbát na bezpečnost, utěsnění, při zapalování je nutné ujistit se, že plyn neuniká, gril musí být udržován v čistotě a musí se taky správně skladovat (zejména samotná plynová lahev nesmí být skladována např. na přímém slunci) atd.

Obecně se dá říct, že moderní plynové grily jsou velmi bezpečné a rozhodně není nutné z nich mít strach. Práce s grilem na dřevěné uhlí je ale přece jen „intuitivnější“ a jednodušší. Základní bezpečnostní zásady jsou každému zřejmé – nesahat na rozpálené části, zabránit vysypání obsahu zejména na hořlavou plochu či materiál, nepoužívat gril v uzavřených prostorách, držet gril dál od dětí a zvířat.

Pak je tu otázka pohodlí práce a údržby. Zde by opět zvítězil elektrický gril, ale vyšší komfort nabízí i plynový gril. Gril na dřevěné uhlí je potřeba naplnit uhlím, zapálit, rozpalovat. Trvá to déle, je to náročnější. I následné čištění a příprava pro uskladnění nebo další grilování je složitější.

Gril na dřevěné uhlí však na oplátku nabízí autentickou vůni a atmosféru otevřeného, reálného ohně a kouře – to se odrazí i na chuti pokrmů. Jde taky o jeden z hlavních důvodů, proč lidé po tomto typu grilů sáhnou. Další je již zmíněná konstrukční jednoduchost, relativní bezpečnost, ale taky rozměry či cena (zvlášť ve srovnání s plynovými grily). Shrňme si to ještě jednou…

Výhody grilů na dřevěné uhlí:

  • Konstrukční jednoduchost (u jednoduchých typů), bezporuchovost
  • Relativně bezpečný provoz
  • Minimální nároky na podmínky skladování
  • Atmosféra otevřeného ohně
  • Vůně kouře
  • Mohou mít i poměrně malé rozměry
  • Cenově spíše dostupnější řešení

Nevýhody grilů na dřevěné uhlí:

  • Zdravotní nešetrnost přípravy pokrmů na otevřeném ohni
  • Náročnější obsluha a údržba
  • Lze použít jen na otevřeném prostranství

Lze s grilem na dřevěné uhlí udit?

Ano, dá se to tak říct. Tedy nepůjde o uzení v pravém slova smyslu – tedy o technologickou přípravu, spíše o „zauzení“ či „douzení“. Tuto kulinářskou úpravu lze provádět i na grilu na dřevěné uhlí, což je jeho velká výhoda. Oproti přípravě v udírně se zde však suroviny udí obecně při vyšších teplotách. Pro tradiční americké barbecue je optimální teplota pár stupňů nad 100°C.

Grilovací dřevěné uhlí

Některé grily jsou na uzení přímo uzpůsobeny (viz sudové grily s bočním zásobníkem), obecně jsou vhodné spíše větší sudové grily než kotlíkové. Nutným vybavením je víko. Zauzení totiž probíhá pomocí kouře, a ten je tudíž nutné udržet u surovin.

Podstatné je umístit surovinu stranou, mimo přímý zdroj tepla (proto jsou lepší prostornější grily). Dalším pilířem uzení je použití dřevěných štěpek, lupínek či pilin (prodávají se speciálně na uzení). Lze je dát přímo na brikety či uhlí, do kovového zásobníku nebo i do alobalu, lze je i navlhčit. Právě štěpky generují kouř a vůni.

Typy grilů na dřevěné uhlí dle konstrukce

Jaké varianty grilů na dřevěné uhlí existují? Variabilita je poměrně značná, přesto lze rozlišit tři základní skupiny grilů, se kterými se (v různých podobách a variacích) setkáte nejčastěji.

Kotlíkové grily

Obecně základní a nejjednodušší varianta. Kotlíkové grily patří zároveň k nejoblíbenějším a cenově většinou nejdostupnějším. Tělo tvoří více či méně koulovitá nádoba rozdělená na horní a spodní polovinu. Spodní polovina slouží jako zásobník pro uhlí, a tedy jako ohniště. Vprostřed leží rošt, horní část pak slouží jako víko.

Mezi špičkové grily tohoto typu patří modely značky Weber, oblíbené a dostupnější pak nabízí např. značka Fieldmann.

Sofistikované modely např. od zmíněné značky Weber mohou mít pod hlavní nádobou i speciální systémy zapalování, distribuce tepla, regulace teploty apod. Svou složitostí se tak takřka přibližují ke grilům na plyn, jen využívají jiné palivo. Tomu odpovídá i vysoká cena.

Sudové grily (barell grills)

V principu jde o totéž jako u kotlíkového grilu. Jen nádoba má spíše podlouhlejší válcovitý (sudový) tvar a není „rozříznuta“ příčně, nýbrž podélně. Tím vzniká podstatně více prostoru pro grilování (nebo i uzení), na druhou stranu se gril stává prostorově náročnějším. Mnohé sudové grily mají i druhou, poboční nádobu, která slouží jako topeniště speciálně pro uzení.

Sudové grily ocení ti, kteří grilují pro větší počet osob anebo dávají přednost přípravě „barbecue“ – tedy pomalému grilování na kouři (zauzení). Tyto grily mívají většinou taky podvozek pro snadné přemísťování. Mezi oblíbené značky sudových grilů patří např. G21, Proteco, Cattara atd.

Keramické grily

U nás jde o poměrně okrajovou záležitost, ale na západě jsou velmi oblíbené. Jde o keramické nádoby (malých, ale i velmi velkých rozměrů), které vynikají perfektním udržováním tepla. Tyto grily jsou poměrně značně drahé a jsou určeny spíše velmi náročným fajnšmekrům.

Jaký druh grilu tedy pořídit?

Pokud s grilováním začínáte a nemáte velké ambice, univerzální volbou je jednodušší kotlíkový gril. Koupíte ho hravě pod 1000 Kč (někdy i pod 500 Kč), zabere minimum místa, je univerzální. Pokud si chcete hrát hlavně s uzením nebo grilovat pro větší počet osob a netíží vás prostor, sudový gril je dobrá volba. Jednodušší varianty koupíte do 2 až 3 tisíc Kč.

Pokud máte vyšší nároky a ambice, můžete se dívat po propracovanějších modelech kotlíkových i sudových grilů anebo i po keramické variantě.

Gril bez víka, nebo s víkem?

Prodává se i množství variant grilů bez víka, jde o kotlíkové i sudové grily takříkajíc bez horní části. Gril bez víka je výrazně náročnější na „kvalitu“ počasí. Taky na něm nelze udit. Gril je taky méně bezpečný a neúsporný (z hlediska spotřeby paliva). Obecně bychom ho příliš nedoporučili.

Vybavení

Většina současných grilů už není jen koule či sud rozříznutý vedví. I ty jednodušší mají regulovatelné větrací průduchy ve víku, přívody vzduchu ve spodní části, popelníky, teploměr. Ty složitější mají různé čisticí systémy a systémy pokročilé regulace teploty a distribuce tepla a tak dále.

Vybavení může být poměrně bohaté. A to jsme nepočítali vybavení jako podvozek, odkládací spodní či poboční plochy, madla atd.

Materiálové zpracování

Jako materiál těla se používá kvalitní nerezový plech, ale může to být i masivní ocel či litina apod. Obvykle vždy s určitou povrchovou úpravou odolnou vůči žáru. Ve výsledku je důležité, aby materiál byl dost silný a odolný a aby celý gril byl stabilní.

V závislosti na materiálu, konstrukci a velikosti pak může gril na dřevěné uhlí vážit od nižších jednotek kilogramů po vyšší desítky kilogramů. Rozdíly jsou tedy značné. Odhadnout řemeslnou kvalitu můžete pečlivým ohledáním a „potěžkáním“, ale taky se můžete řídit podle značky, ceny či recenzí a testů grilů na dřevěné uhlí.

Čím topit v grilu na dřevěné uhlí?

Většina grilů na dřevěné uhlí umožňuje topení jednak pochopitelně dřevěným uhlím, anebo případně i briketami. Naopak topení dřevem (jako na ohništi) se nedoporučuje. Důvodem je především to, že je obtížné dosáhnout potřebného žáru bez přítomnosti plamenů.

Ceny grilů na dřevěné uhlí

Kolik stojí kvalitní gril na dřevěné uhlí? Zde pro vás máme malou nápovědu.

Grily do 1000 Kč

Jde o jednodušší a menší varianty. Obvykle kotlíkové grily a grily bez víka. Cena nejlevnějších může začínat už na cca 400 Kč. Vhodné pro příležitostné, nenáročné použití.

Grily do 3000 Kč

Pořídit lze vybavenější a větší kotlíkové nebo sudové grily. Vhodné i pro častější grilování pro větší počet osob.

Grily nad 3000 Kč

Velmi kvalitní grily mohou stát i 10 a více tisíc Kč. Jsou vhodné pro náročné milovníky grilování a gurmány nebo pořadatele větších akcí.

Nejlepší značky grilů na dřevěné uhlí

Které značky grilů na dřevěné uhlí nabízejí vysokou kvalitu a/nebo výhodné ceny? Pojďme se podívat na pár osvědčených…

  • WeberŠpička mezi grily na dřevěné uhlí. Grily Weber jsou propracované, dotažené k dokonalosti. Většinou ovšem dražší až drahé.
  • Fieldmann – Značka s velmi příjemným poměrem ceny a kvality. Nabízí velmi dostupné, ale solidní grily.
  • Cattara – Známá značka. Skvělý výběr různých variací a typů v různých cenových relacích.
  • G21 – Velmi oblíbená značka především kvalitních sudových grilů. Osvědčená volba.
 ProduktParametryHodnoceníCena (od) 
#1Weber Master-Touch GBS Premium
Náš vítěz, nejlepší gril na dřevěné uhlí
Rozměr roštu: Ø 57 cm

✔️ nejlépe hodnocený gril na uhlí
✔️ grilování na přímém i nepřímém žáru
✔️ lze využít také metodu low and slow nebo uzení
✔️ systém One-Touch se stará o regulaci žáru bez výškového nastavení
5 out of 5 stars (5 / 5)11200 KčČíst recenze
#2Kalrstein Beef Brisket
Rozměr roštu: 60 x 39 cm

✔️ gril na dřevěné uhlí s udírnou
✔️ dvě separátní grilovací komory
✔️ zabudovaný teploměr ve víku
✔️ materiál: 1,0 / 0,8 mm ocel
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)6000 KčČíst recenze
#3G21 BBQ big
Náš tip v poměru cena / výkon
Rozměr roštu: 2360 cm2

✔️ jeden z nejprodávanějších grilů v Evropě ale i USA
✔️ dvě topeniště a pečící plotny
✔️ použití jak dřeva, dřevěného uhlí nebo briket
✔️ důmyslně řešený systém regulace vzduchu
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)4700 KčČíst recenze
#4La Proromance Barbeque CHB-29
Gril na dřevěné uhlí s udírnou
Rozměr roštu: 2886cm2 (74 x 39cm)

✔️ poklop i regulace proudění vzduchu
✔️ spousta odkládacích ploch
✔️ bytelná konstrukce a 4 nohy pro dobrou stabilitu
✔️ rošt je z pochromované oceli
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)3200 KčČíst recenze
#5Fieldmann FZG 1009
Levné základní řešení
Rozměr roštu: Ø 41 cm

✔️ gril má chromový rošt a pokličku
✔️ malý, lehký a skladný
✔️ nízká cena
❌ horší zpracování a použité materiály
4.3 out of 5 stars (4,3 / 5)700 KčČíst recenze
0 Sdílení

TOPlist
0 Sdílení
Sdílet
Tweet
Pin