Kuchyně

Nejlepší olivové oleje: TOP 7 produktů podle recenzí a testů

nejlepší olivové oleje
Olivový olej je tekutým zlatem, které uctívaly a milovaly již antické kultury starého Řecka či Říma. Původ tohoto oleje je však zřejmě ještě starší a jeho kolébkou je spíše střední východ (snad kolem dnešní Sýrie). Dnes i u nás získává tento olej na oblibě a stává se nedílnou součástí zdravého stravování a životního stylu inspirovaného středomořím. Jeho přínosy pro zdraví jsou neoddiskutovatelné. Dokonalost však tkví zejména v jeho chuti, vůni a nádherné konzistenci. Trh je však olivovými oleji přesycen a zdaleka ne všechny mohou nabídnout vysokou (nebo aspoň přijatelnou) kvalitu. Jak se tedy v nabídce vyznat a jak si vybrat nejlepší olivový olej do své kuchyně?

Právě tomu se budeme věnovat v dnešním článku. Nabídneme vám obšírného průvodce světem olivových olejů a poradíme, na co se zaměřit při nákupu, jak poznat dobrý olej od podezřelého. Pomoci vám může i náš žebříček anebo recenze olivových olejů, kterých najdete na internetu spoustu.

Nejlepší olivové oleje na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1ACAIA - Prémiový BIO Extra Panenský
Ze vzácné mono odrůdy oliv KOLOVI
✔️ Nejvyšší BIO kvalita
✔️ Vyniká svou delikátní jemnou chutí
✔️ Ruční sběr oliv
📌 od 450 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2GRIZLY Olivový olej extra panenský
Vyrobený tím nejtradičnějším mechanickým způsobem
✔️ Nejprémiovější olivový olej na trhu
✔️ Bohatý na antioxidanty a zdravý mononenasycený tuk
✔️ Výrazná lehce nahořklá chuť
📌 od 300 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Nobleza Del Sur Organic Extra Virgin Olive Oil Day
Nejlepší olivový olej roku v soutěži Flos Olei 2021
✔️ Extra panenský olivový olej
✔️ Lisovaný za studena
✔️ Získává se přímo z oliv a výhradně mechanicky
📌 od 500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#4Powerlogy Organic Olive Oil Hojiblanca
Oceněný na světových soutěžích
✔️ Španělský extra panenský bio olivový olej
✔️ Splňuje nejpřísnější kritéria výjimečné chuti a kvality
✔️ Má extrémně nízkou kyselost 0,14 %
📌 od 450 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#5Allnature Extra panenský olivový olej BIO
✔️ S výraznou chutí a jemným aroma
✔️ Olej je lisován za studena
✔️ Vhodný do salátů, pomazánek, nebo do dipů
📌 od 180 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
#6Borges Original Extra panenský olivový olej
Oblíbená volba na vaření
✔️ Ze speciálního výběru oliv nejvyšší kvality
✔️ S originální chutí a vůní
📌 od 150 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
#7Hermes Olivový olej
Řecký olivový olej
✔️ Olej získaný přímo z oliv pouze mechanickými postupy
✔️ Lisovaný za studena
📌 od 600 Kč
⭐ 95 % Číst recenze

Nejznámější producenti olivových olejů

Odkud pocházejí nejkvalitnější olivové oleje? Žebříčkům nejčastěji vévodí španělské a italské oleje. O něco méně často chorvatské, portugalské či řecké anebo i tuniské. Tento fakt však víceméně kopíruje celkový objem produkce těchto států.

Z konkrétních oblastí si nejlépe vede španělská Andalusie, v Itálii je produkce rozprostřenější. Skvělé bývají oleje z Umbrie, Kampánie, Puglie, oblasti Lazio i odjinud. Z Chorvatska dominují oleje z Istrie. V rámci Řecka je nejvíce ceněná Kréta.

V ČR se vyplatí nakupovat oleje od specializovaných dovozců, kteří nabídnou na e-shopu (či etiketě) komplexnější popis oleje – včetně přesného původu, odrůdy apod.

Jak vybrat olivový olej

Podle čeho se při výběru olivového oleje řídit? Důležité je vyznat se v označení a informacích na etiketách, zajímat se o původ a posléze zhodnotit i senzorické vlastnosti oleje. Důležitým vodítkem je i cena a výrobce (potažmo dovozce).

Jak se vyrábí olivový olej?

Základem jsou samozřejmě olivovníky obsypané plody. Pěstování olivovníků je skutečným maratonem a investicí do daleké budoucnosti. Podobně jako duby jsou olivovníky mimořádně dlouhověké a začínají plodit až za cca 50 let od vysazení. Kolem dubna až května olivovník rozkvétá a během podzimu jsou plody – čili olivy – zralé ke sklizni.

Oliva utržená ze stromu je téměř nejedlá kvůli trpkosti. Odedávna se proto sklizené olivy určené ke konzumaci ukládají do solného nálevu nebo se marinují v oleji, kde teprve dostávají chuť. Velikost olivy může být od cca 1 až po 3 cm a hmotnostní rozpětí je od cca 2 do 15 g, tedy značné. Jeden strom pak vyplodí v na 15 až 50 kg oliv, přičemž na litr oleje je potřeba kolem 5 kg oliv. Z jednoho stromu tak můžete vytěžit cca 3 až 10 litrů oleje.

Sklizeň je zásadní součástí výroby oleje a už zde se rozhoduje o kvalitě výsledku. Důležité je načasování. V minulosti se často sbíraly již zcela zralé, spadané olivy. Ty jsou na olej sice bohaté, ale kvalita oleje je spíše nízká. Nejcennější jsou oleje z „prvních sběrů“ (primera cosecha) konaných v říjnu. Pro větší výtěžnost však mnoho výrobců sklízí až zralejší olivy kolem listopadu či prosince.

Důležitá je i metoda sklizně. Tradiční formy zahrnují tlučení do větví palicemi a sběr do sítí umístěných pod stromem. Moderní metody využívají i mechanizované postupy s použitím těžkých strojů. Ty však způsobují stromům šok, jsou nešetrné a mohou se více poškodit i plody, což vede ke snížení kvality. Na druhou stranu jsou rychlejší a ve výsledku i levnější.

Po sklizení se musejí olivy urychleně dostat ke zpracování – očištění a lisování. Nenakládají se tudíž jako olivy určené k jídlu, nýbrž se musejí nejpozději během jednoho dne dostat do lisovny. Zde se využívají nejrůznější postupy k extrakci olivového oleje zahrnující mletí, míšení (u panenských olejů probíhá při teplotě do 25°C), odstřeďování, dekantace. Oleje se poté skladují v tancích při teplotě kolem 15-18°C.

jak vybrat olivový olej

Jaké přínosy nabízí olivový olej?

Kvalitní olivový olej představuje studnici zdraví prospěšných látek a je bezesporu jedním z nejušlechtilejších jedlých produktů, jaké kdy lidský duch vytvořil. O zdravotních benefitech olivového oleje by se dala sepsat tlustá kniha. Shrňme si tedy jen velmi stručně základní poznatky.

Olivový olej je bohatý na vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a antioxidanty. Rovněž obsahují minerály jako železo, draslík, vápník či hořčík. Naopak – navzdory rozšířenému mýtu – téměř neobsahuje v současnosti velmi populární a skloňované omega3 kyseliny. Jejich přísun ve středomořské kuchyni zajišťují ryby a plody moře.

Olivový olej má však prokazatelně pozitivní vliv na trávení, imunitu, metabolismus, na poměr cholesterolů v těle, zdraví a pevnost cév a srdce. Zkrátka olivový olej je tak trochu elixír mládí a rozhodně bychom ho měli do svého jídelníčku v přiměřené míře zahrnout.

Druhy olivových olejů a jak číst etikety

Jak si vybrat správný olivový olej, pokud stojíme u regálu plného nejrůznějších lahví? Řídit se můžeme stanovenými druhy olivových olejů a tím, co nám sdělují etikety. Jaké jsou základní varianty?

Extra panenský olej (extra virgin)

Jde o kategorii nejkvalitnějších olejů. Podmínkou je mechanické lisování za studena do 25°C a maximální kyselost do 0,8 % (ideálně však do 0,2 %). Zlatým hřebem této kategorie jsou oleje označované denocciolato – ty jsou lisované bez pecek.

Nálepku extra panenský olivový olej dnes v obchodech vidíme velmi často a leckdy v kombinaci s překvapivě nízkou cenovkou. Zde je třeba upozornit na bohužel rozšířenou praxi pančování a „falšování“ s cílem obejít směrnice. Nálepka extra virgin tak naneštěstí nemusí značit takovou „panenskou nevinnost“, jakou by měla. Doporučujeme si kvalitu ověřovat a přihlížet i k ceně.

Panenské oleje (virgin)

Oleje lisované za studena a mechanicky, ale s kyselostí až 2 %. Vysoká kyselost je obecně příznakem použití méně kvalitních, poškozených, přezrálých nebo napadených plodů. Pozor na to.

Oleje z pokrutin (pomace)

Oleje vyráběné de facto z odpadních hmot vzniklých při výrobě panenských olejů. Zbytky oleje se z olivového odpadu musejí vytěžit při vysokých teplotách a s použitím chemie. Olej je ve výsledku velmi chudý na zdraví prospěšné látky a i senzorické kvality jsou bídné.

Rafinované oleje

Rafinace se provádí při velmi vysokých teplotách a s použitím chemie. Olej pak přichází o většinu svých kvalit – zejména o svou ceněnou antioxidační kapacitu. Tato dostupná verze však může být volbou na smažení, pečení a obecně pro teplou kuchyni.

Lampante

Nejnižší kvalitu a nejvyšší kyselost mají de facto oleje lampante, které jsou určeny primárně pro technické účely (původně do lamp, odtud název).

olivový olej

Původ olivových olejů

Původ je velmi důležitou součástí výběru olivového oleje. Odkud pochází nejlepší olivové oleje? Největším producentem je Španělsko, konkrétně oblast Andalusie. Následuje Itálie, za ní Řecko a Portugalsko. Tyto zmíněné evropské země jsou považovány za jasné favority.

Kromě toho má značnou produkci třeba Sýrie, Turecko, Chorvatsko nebo Tunisko. Zejména špičkové chorvatské či tuniské oleje mohou být srovnatelné s těmi řeckými či italskými a španělskými. Při čtení etiket je velmi důležité dozvědět se původ a v ideálním případě se u opravdu kvalitních olejů dozvíte i konkrétní odrůdu oliv, z níž byl olej vyroben. To svědčí o vysoké kvalitě oleje.

Naopak pro oleje podezřelé kvality je typické „mlžení“ či vyhýbavé fráze ohledně původu typu: Dovezeno ze Španělska. To nám neříká nic o tom, z jakých míst pocházejí samotné olivy či kde se olej vyráběl. Jeho cesta před oním „dovozem ze Španělska“ mohla být velmi trnitá, komplikovaná a nepříjemná (alespoň pro výslednou kvalitu oleje a zákazníka).

Konečným řešením je fráze „Vyrobeno z olejů s původem v EU“. Ta dává zcela ostentativně najevo, že olej je směsicí nejlevnějších olejů (nejspíš ještě posléze i upravených a dochucených), které výrobce sehnal. Netvrdíme, že takový olej je nějak závadný, ale špičkovou kvalitu nečekejte.

Na co se hodí olivový olej?

Olivové oleje umožňují komplexní spektrum využití v kuchyni. Vysoce kvalitní panenské a extra panenské oleje se hodí především do studené kuchyně. Do salátů, zálivek, k dochucení hotových pokrmů apod. Možností je nekonečně.

Na těchto olejích je však možné i smažit či péct. Ovšem, je to vzhledem k ceně poněkud škoda. Olej teplem ztrácí své cenné vlastnosti i senzorické kvality. Nerafinované olivové oleje se nicméně přepalují až při teplotách kolem 200°C, nejsou tedy rozhodně vyloženě nepoužitelné pro tepelné úpravy. Pro tyto účely jsou však nevhodné nefiltrované olivové oleje. Pevné části se mohou připalovat.

Méně kvalitní pomace a rafinované oleje se pak hodí spíše právě do teplé kuchyně či na nenáročné použití.

Barva oleje

Jakou barvu má mít kvalitní olivový olej? Ve skutečnosti z barvy na kvalitu příliš usuzovat nelze, protože oleje mohou mít nejrůznější barevné nuance v závislosti na původu, odrůdě a dalších faktorech – podobně jako víno.

Některé oleje mohou mít jen matně zelenkavou, velmi světlou barvu, jiné přecházejí k sytě zelené až tmavě žluté či zlaté, nebo dokonce hnědé, pryskyřicové apod. Výrazně zelené oleje jsou častěji spojeny s ovocnějšími chutěmi, kdežto zlatavé bývají spíše neutrálně nasládlé. Přesto se nedá říct, že by jedny byly obecně méně kvalitní než druhé.

Ano, z barvy by se hypoteticky dalo odvozovat zralost oliv (a tedy doba sklizně), ale ovlivňují ji i další vlivy, a tak je tento parametr zavádějící.

Kyselost

Kyselost neboli acidita je naopak důležitým parametrem kvality. Má to však nevýhodu – obvykle není na výrobku uvedena. Důvodem je i v čase, tedy skladováním, rostoucí podíl acidity. Obecně platí, že nejlepší oleje mají kyselost do 0,2 %, špičkové do 0,8 %, běžné až do 2 %, technické a velmi nekvalitní i více.

Chuť, vůně a konzistence

Tyto hodnoty jsou ideálním měřítkem kvality oleje pro běžného spotřebitele. Ačkoli jde o vysoce subjektivní záležitost, existují jistě obecné vlastnosti poukazující na kvalitu/nekvalitu oleje.

Kvalitní olivový olej je krémový, nikoli mastný, mazlavý. Ve vůni se odráží olivy, může nést i stopy jiného čerstvého ovoce, naopak nesmí nést známky zatuchliny nebo dráždivých, nevábných pachů. Chuť pak nese opět olivové, potažmo jiné ovocné chutě. Může být jemně nasládlá, někdy až kořeněná. Má být harmonická.

V závěru je chuť často nahořklá a silná, může až poškrábat v krku a přimět ke kašli (při větším množství oleje). To není závada, ba spíše naopak. Velmi problematická je však chuť kyselá, žluklá, kovová či příliš slabá (vodová).

Správná lahev a skladování

Už při nákupu byste si měli povšimnout, v jaké lahvi se olej nachází. Měl by být chráněn před světlem, proto má být lahev tmavá (další možností je plechovka). Olej je i doma třeba skladovat v temnu, světlo mu nesvědčí.

Dochází k rychlejšímu rozkladu cenných látek i zhoršování senzorických vlastností. Ideální místem pro uskladnění je tudíž např. kuchyňská skříňka a pokojová teplota. Ta by neměla přesáhnout cca 20°C – vhodná tedy nejsou místa blízko zdroje tepla (sporák, topení,…).

Ani lednička však není ideální místo. V přílišném chladu (pod cca 8°C) se olej zakalí a zhorší se senzorické vlastnosti – zejména konzistence, vzhled. Olej není znehodnocený, při delším odležení v běžné teplotě se usazeniny zase „rozpustí“. Přesto toto skladování není optimální.

Filtrovaný vs. nefiltrovaný

Jednoduchá odpověď zní: filtrovaný. Nefiltrované oleje jsou v podstatě méně kvalitní, chybí jim jedna důležitá fáze výrobního procesu. Ačkoli jsou docela módní, žádné zvláštní benefity nepřinášejí. Jsou navíc zcela nevhodné pro tepelné úpravy.

Filtrované oleje jsou „stabilnější“ a trvanlivější, tuto možnost volí většina špičkových světových výrobců. Preference nefiltrovaného oleje jsou spíše subjektivní, některým lidem se může líbit vzhled nebo je zaujme specifická chuť.

olivový olej vaření

Ceny olivových olejů

Kolik může stát opravdu kvalitní olivový olej? I cena může být vodítkem napovídajícím, zda je olej skutečně tak „panenský“, jak tvrdí.

✅ Olivové oleje do 100 Kč

V této ceně sotva pořídíte kvalitní olivový olej (bavíme-li se o objemu lahve od 500 ml). Půjde spíše o směsi olejů, pokrutinové oleje, rafinované oleje nebo velmi podezřelé „panenské“ oleje.

✅ Olivové oleje do 300 Kč

V ceně od cca 300 Kč za litr (tedy od cca 150 Kč za běžnou 500ml lahev) již lze při troše štěstí koupit solidní panenské oleje od slušných výrobců. Nepůjde o špičku, ale olej může být relativně poctivý s jasným původem nebo i odrůdou.

✅ Olivové oleje nad 300 Kč

Zde už můžete hledat opravdu vysoce kvalitní až špičkové olivové oleje. Tato relace osloví i náročné zájemce. Opět je ale třeba vybírat.

ProduktInfoHodnocení
#1ACAIA - Prémiový BIO Extra Panenský
Ze vzácné mono odrůdy oliv KOLOVI
✔️ Nejvyšší BIO kvalita
✔️ Vyniká svou delikátní jemnou chutí
✔️ Ruční sběr oliv
📌 od 450 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2GRIZLY Olivový olej extra panenský
Vyrobený tím nejtradičnějším mechanickým způsobem
✔️ Nejprémiovější olivový olej na trhu
✔️ Bohatý na antioxidanty a zdravý mononenasycený tuk
✔️ Výrazná lehce nahořklá chuť
📌 od 300 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Nobleza Del Sur Organic Extra Virgin Olive Oil Day
Nejlepší olivový olej roku v soutěži Flos Olei 2021
✔️ Extra panenský olivový olej
✔️ Lisovaný za studena
✔️ Získává se přímo z oliv a výhradně mechanicky
📌 od 500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#4Powerlogy Organic Olive Oil Hojiblanca
Oceněný na světových soutěžích
✔️ Španělský extra panenský bio olivový olej
✔️ Splňuje nejpřísnější kritéria výjimečné chuti a kvality
✔️ Má extrémně nízkou kyselost 0,14 %
📌 od 450 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#5Allnature Extra panenský olivový olej BIO
✔️ S výraznou chutí a jemným aroma
✔️ Olej je lisován za studena
✔️ Vhodný do salátů, pomazánek, nebo do dipů
📌 od 180 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
#6Borges Original Extra panenský olivový olej
Oblíbená volba na vaření
✔️ Ze speciálního výběru oliv nejvyšší kvality
✔️ S originální chutí a vůní
📌 od 150 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
#7Hermes Olivový olej
Řecký olivový olej
✔️ Olej získaný přímo z oliv pouze mechanickými postupy
✔️ Lisovaný za studena
📌 od 600 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
0 Sdílení

Lucia

Lucia je součástí Rankito.cz, kde pro vás připravujeme recenze, žebříčky a testy nejlepších produktů v různých kategoriích, pro snažší výběr a rozhodnutí. Procházíme zahraniční testy, čteme recenze zákazníků a oslovujeme odborníky v oboru, abychom vás inspirovali při vašich nákupech tím nejlepším výběrem. Taková je redakce Rankito.cz