Test 6 nejlepších brousků na nože: Recenze & Jak vybrat

Nejlepší brousky na nože Má-li kuchyňské vybavení dobře sloužit, vyžaduje patřičnou péči a údržbu. Pro nože – ale třeba i sekáčky a další nástroje opatřené ostřím – to platí nejmíň dvojnásob. Ztupělý nůž vám bude velice špatným pomocníkem. Krájení a řezání je namáhavé, nepřesné, zdlouhavé a některé citlivé suroviny můžete i potrhat nebo jinak poškodit. A ačkoli se to může jevit jako paradox – tupý nůž je pro uživatele mnohem nebezpečnější než ostrý.

Jestliže tedy chcete, aby vám práce šla od ruky s minimálním rizikem zranění, pak je třeba nože udržovat. K tomu může v dnešní době posloužit celá řada pomůcek. Pro jemné ladění ostří jsou ideální klasické ocílky. Vhodný brusný kámen si pak dokáže poradit i s velmi tupou čepelí a vrátit jí břit. Obě tyto varianty ale vyžadují určitý cvik. Nicméně existují i moderní řešení v podobě speciálních brousků na nože (včetně elektrických) variant, jejichž obsluhu zvládne každý. Do našeho výběru šestice nejlepších brousků na nože jsme vybrali zástupce různých variant. Od ocílky přes mechanický až po elektrický brousek.

Optimální nástroj podle vlastních potřeb tak může v žebříčku najít opravdu každý. Zaměřili jsme se přitom na produkty, které jsou nejenom velmi kvalitní a oblíbené, ale taky přiměřeně dostupné, s dobrým poměrem ceny a „výkonu“. Za pár stovek, které brousek zpravidla stojí, můžete udržovat své kuchyňské nože a sekáčky v perfektní kondici a možná zjistíte, že vás vaření baví mnohem víc, než když jste museli tupým nožem bojovat proti každému kousku zeleniny.

Pokud si nejste jistí, která varianta brousku pro vás bude ideální, a zatím ani nevíte, jak s těmito nástroji správně zacházet, určitě si kromě samotné recenze brousků nožů přečtěte i následného průvodce výběrem. Dozvíte se v něm, jak se mezi jednotlivými typy orientovat, co s nimi brousit a taky jak.

Nejlepší brousky na nože podle oblíbenosti

 ProduktHodnoceníCena (od) 
#1Fiskars Ostřič Edge
(5 / 5)394 KčČíst recenze
#2Klarstein Miss Knife
(5 / 5)2 159 KčČíst recenze
#3Twin Sharp Zwilling
(4,9 / 5)670 KčČíst recenze
#4Tescoma Ocílka AZZA 20cm 884550
(4,7 / 5)319 KčČíst recenze
#5AnySharp Pro
(4,7 / 5)699 KčČíst recenze
#6Orava BN-40
(4,6 / 5)459 KčČíst recenze
Recenze TOP 6 brousků na nože

#1 Fiskars Ostřič Edge na nože Roll-Sharp 1003098 (od 394 Kč)

 Recenze Fiskars Ostřič Edge na nože Roll-Sharp 1003098  Finská značka Fiskars je ve světě čepelí skutečný pojem. Její tradice sahá až do poloviny 17. století a proslavená je především špičkovými nůžkami a sekerami. A kdo jiný by měl vědět, jak docílit dokonalého břitu, než ten, kdo sám vyrábí jedny z nejlepších?

Ostřič Edge Roll-Sharp patří k nejkvalitnějším brouskům na nože, minimálně ve své cenové kategorii. Za cca čtyři sta korun získáte univerzální a velmi účinný nástroj pro údržbu všech nožů v domácnosti, ale třeba i sekáčků s tlustší čepelí.

Ostřič Edge Roll-Sharp je zpracován tak, aby jej mohli snadno používat praváci i leváci. Opatřen je keramickými ostřícími kotouči, které mají přesně nastaven optimální úhel pro dosažení rovnoměrného a bezchybného ostří. Provedení těla brousku je velmi kompaktní. Má pouhých 16,5 cm při váze okolo 90 gramů. Oceníte perfektní stabilitu a protiskluzové nožky, které zajistí, že se brousek nebude při práci na stole pohybovat.

U tohoto ostřiče je možné nastavení pro užší i silnější čepele, a dokonce jej můžete použít i na pilkovitě provedená ostří. Jde o skvělé řešení pro běžné domácí použití s vysokou účinností a dlouhou životností.

Co potěší

  • Snadné a rychlé broušení
  • Minimální rozměry
  • Velmi jednoduché použití
  • Pro tenké i silnější čepele (nože i sekáčky)
  • Snadná údržba, možnost vložit do myčky
  • Dobrá cena

Co zamrzí

  • Plastové tělo

NAŠE HODNOCENÍ: (5 / 5)CENA: od 394 Kč

Koupit v obchodě

#2 Klarstein Miss Knife (od 2159 Kč)

 Recenze Klarstein Miss Knife  Od cenově dostupného a jednoduchého nástroje Fiskars se přesuneme na zcela opačnou stranu spektra a podíváme se na luxusní, elektrický, a navíc multifunkční, brousek Klarstein Miss Knife. Klarstein je poměrně oblíbená a známá německá značka domácích spotřebičů. Ostřič nožů tohoto výrobce je skutečně spíše kuchyňským vybavením než jednorázovým nástrojem. Zařízení je totiž zpracováno jako exkluzivní stojan na nože s celou řadou funkcí.

Stojan z tmavé dřevěné dýhy, která působí velmi elegantně, disponuje pěti otvory pro velké i malé nože. V boční části je umístěn elektrický brousicí blok, který dokáže oběma stranám kuchyňské čepele dodat vynikající ostrost. Ale tím to ještě rozhodně nekončí. Stojan je vybaven ještě sterilizátorem využívajícím UV záření. S jeho pomocí můžete zbavit nože bakterií, zárodků a dalších nežádoucích prvků. Poslední funkcí je pak sušení pomocí ventilátoru. Tato možnost má zajistit bezpečné a komfortní sušení nožů po jejich umytí.

Veškeré funkce Ostřiče Klarstein Miss Knife ovládáte pomocí tří knoflíků na čelní straně. Příkon zařízení je pouze 35 W a velkou výhodou je i automatické vypínání funkcí – pro případ, že byste zapomněli. Jde o velmi zajímavé řešení s mnoha bonusy, které však vzhledem k ceně jistě není pro každého.

Co potěší

  • Multifunkční blok na nože
  • Elektrické, pohodlné ostření
  • Funkce sušení a sterilizace UV lampou
  • Exkluzivní zpracování
  • Snadné ovládání

Co zamrzí

  • Vysoká cena

NAŠE HODNOCENÍ: (5 / 5)CENA: od 2159 Kč

Koupit v obchodě

#3 Twin Sharp Zwilling (od 670 Kč)

 Recenze Twin Sharp Zwilling  Třetí místo testu brousků na nože obsadil jednoduchý a poměrně dostupný model Twin Sharp Zwilling. Jde o mechanický ostřič, se kterým jednoduše a rychle napravíte ztupělé ostří kuchyňských nožů. Tělo tohoto nástroje je zpracováno jako plastová, zahnutá rukojeť. Stačí brousek položit na stůl, uchopit za tento držák a čepelí nože několikrát projet ostřícími kotouči po celé délce ostří.

Úhel ostření je přednastaven na 35°, disky jsou zpracovány z keramiky v kombinaci s nerezovou ocelí a snesou i hrubější zacházení. Ostřič můžete použít pro většinu nožů s běžnou, rovnou čepelí. Váha je velmi nízká a délka činí pouze 16,5 cm. Tento brousek se uplatní v každé kuchyni a skvělou volbou pro méně náročné uživatele, kteří potřebují občas vrátit své nože do práceschopného stavu. Twin Sharp Zwilling je k dostání ve více barevných variantách.

Co potěší

  • Dobrá cena
  • Rychlé výsledky

Co zamrzí

  • Spíše pro hrubší ostření

NAŠE HODNOCENÍ: (4,9 / 5)CENA: od 670 Kč

Koupit v obchodě

#4 Tescoma Ocílka AZZA 20cm 884550 (od 319 Kč)

 Recenze Tescoma Ocílka AZZA 20cm 884550  Každému profesionálnímu kuchaři je ocílka takřka stejně blízká jako samotný nůž. Tento základní nástroj pro údržbu čepelí najdete pravděpodobně v každé restaurační kuchyni a zřejmě i ve většině domácností.

Na rozdíl od výše recenzovaných zařízení však používání ocílky vyžaduje určitou zručnost a cvik. Špatné zacházení může vést k nerovnoměrnému ostří. Ocílka taky není příliš vhodná pro broušení velmi tupých čepelí – spíše se uplatní při pravidelném, jemnějším přibrušování. To jsou důvody, proč si ocílka AZZA vysloužila v naší recenzi brousků na nože až čtvrté místo. V rámci své kategorie je však tento výrobek tuzemské značky Tescoma na velmi dobré úrovni.

Ocílka je vyrobena z kvalitní, vysokouhlíkové oceli a opatřena pohodlnou rukojetí opatřenou navíc okem pro zavěšení. Délka ocílky je 33 cm a velmi potěší prodloužená záruka na celých deset let. Pokud máte s tímto nástrojem zkušenosti (nebo je chcete získat), neváhejte.

Co potěší

  • Zajistí perfektní a dlouhotrvající ostří
  • Kvalitní zpracování
  • Záruka 10 let

Co zamrzí

  • Použití vyžaduje cvik
  • Pouze pro hladké čepele

NAŠE HODNOCENÍ: (4,7 / 5)CENA: od 319 Kč

Koupit v obchodě

#5 AnySharp Pro (od 699 Kč)

 Recenze AnySharp Pro  AnySharp Pro představuje zajímavou variantu mechanického ostřiče. Jeho výhodou jsou takřka miniaturní rozměry a váha pouze 200 g. Toto zařízení připomínající těžítko je opatřeno silnou přísavkou, pomocí které jej připevníte k pracovní desce. Poté stačí jakýkoli nůž párkrát protáhnout ostřící částí pro obnovení břitu. Brusný úhel je nastaven na 20 stupňů a nabrousit můžete běžné nože s hladkou čepelí, ale i nože s pilkovitým ostřím, jaké mají např. nože na pečivo a podobně.

Údržba brousku v čistotě je poměrně snadná a provedení v neutrální šedé barvě pravděpodobně snadno zapadne do jakékoli kuchyně. Výraznější nevýhodou je především poněkud vyšší cena.

Co potěší

  • Dobré výsledky, snadné použití
  • Velmi kompaktní rozměry

Co zamrzí

  • Vyšší cena

NAŠE HODNOCENÍ: (4,7 / 5)CENA: od 699 Kč

Koupit v obchodě

#6 Orava BN-40 (od 459 Kč)

 Recenze Orava BN-40  Slovenská značka Orava patří u nás i u našich sousedů k velmi oblíbeným výrobcům domácích a kuchyňských potřeb. Výhodou je především cenová dostupnost výrobků. A to platí i v tomto případě, jelikož jde o jednu z nejlevnějších elektrických brusek. Její výkon je přitom na poměrně slušné úrovni a dokáže nabrousit různé typy nožů – kuchyňských i jiných.

Pokud se vám příliš nezamlouvá představa manuálního broušení, může být Orava BN-40 velmi zajímavou alternativou. Nezaplatíte za ni přitom o moc víc než za lepší mechanické ostřiče. Příkon zařízení je pouze 40 W a brusná část je opatřena velmi kvalitními safírovými kotouči, které si poradí s většinou čepelí. Systém vodicích drážek zajistí, že čepel bude při broušení ve správném úhlu, ostření je dvoustupňové – nejdříve proběhne hrubější fáze, která nastaví správný úhel, poté následuje jemné dobroušení.

Orava BN-40 potěší jednoduchostí a pohodlností ovládání a taky velmi tichým chodem. Zařízení je dostatečně výkonné a výsledek je kvalitní. Nevýhodou jsou větší rozměry a nutnost dostupnosti elektrického proudu. Nejde tedy zrovna o cestovní záležitost.

Co potěší

  • Solidní výsledky broušení
  • Dvoustupňové ostření
  • Pohodlné, tiché řešení
  • Dobrá cena

Co zamrzí

  • Větší rozměry
  • Menší výkon

NAŠE HODNOCENÍ: (4,6 / 5)CENA: od 459 Kč

Koupit v obchodě

Jak vybrat brousek na nože?

V našem testu brousků na nože jste mohli najít většinu typů zařízení, které se pro tyto účely používají. Pokud stále nevíte, jakou variantu si vybrat nebo jak s brousky správně zacházet, pokusíme se vám poskytnout pro začátek malý návod.

Typy brousků a ostřičů

Brusný kámen

Brusný kámen je nejstarším a základním nástrojem pro údržbu čepelí. Do naší recenze jsme tuto možnost nezařadili, protože výběr správného kamene vyžaduje zkušenosti, stejně jako zacházení s ním. Kámen je vhodný pro nabroušení i velmi tupého ostří. Vybrat si můžete z přírodních a umělých kamenů a pro náročné uživatele a velmi kvalitní čepele jsou k dispozici i tzv. diamantové kameny.

Práce zejména se syntetickými, ale i přírodními kameny je delší a pochopitelně namáhavější než s mechanickými, nebo dokonce elektrickými brousky. Výsledek ale může být (při správně zvoleném typu kamene) vynikající. Brousit můžete na sucho, ale i na mokro (brusný prach se tak nevíří a neulpívá na rukou). Brusné kameny nabízejí dlouhou životnost a začínají na poměrně nízkých cenách. Mezi nejoblíbenější patří umělé varianty.

Ocílka

Taky ocílka vyžaduje „manuální pohon“ a práce s ní chce jistý cvik a zkušenost. Ve srovnání s kameny ale zdaleka nejde o takovou vědu. Ocílky jsou nejčastěji ocelové (jak název napovídá), ale existují rovněž i „diamantové“ varianty.

Ocílka je ideální zejména pro nože s tenkou a dlouhou čepelí – to se týká například speciálních nožů na filetování či vykošťování a podobně. Tímto nástrojem lze nože udržovat a pravidelně přibrušovat. Ocílky naopak nejsou vhodné pro broušení již tupých nožů. Pokud by se vám to i povedlo, potrvá to zbytečně velmi dlouho. Ocílku taky příliš nevyužijete na některé typy čepelí, zejména na kratší nožíky, sekáčky atd.

Mechanický ostřič

Tato varianta je v domácnostech velmi oblíbená. Obsluhu snadno zvládnou i amatérští kuchaři a kuchařky, kteří si na broušení kamenem nebo ocílkou netroufnou. Výsledky jsou přitom u lepších brousků velmi dobré, rychlé a bez velké námahy.

Mechanické brousky mohou mít nejrůznější podoby a některé si poradí nejen s noži s hladkým ostřím, ale i pilkovitými čepelemi nebo se sekáčky či sekerami. Výhodou je i to, že mechanické brousky mohou mít velmi malé rozměry a nízkou hmotnost. Lze je s sebou tedy sbalit i na cesty a mít ostré nože na chatě, dovolené nebo kdekoli jinde.

Pro broušení tato zařízení využívají většinou brusné kotoučky, které mohou být keramické, ocelové nebo i z jiného materiálu. Mechanické ostřiče potěší taky nízkou cenou.

Elektrický brousek

Elektrický ostřic představuje nejkomfortnější a nejmodernější řešení pro ostření nožů. Prakticky veškerou práci za vás provádí zařízení samotné a vy musíte investovat jen trochu času. Princip elektrických ostřičů je obvykle podobný jako u mechanických, jen je zde přídavný pohon.

Nevýhodou této varianty je často vyšší cena – zejména u lepších modelů – a taky větší rozměry a nutnost dostupnosti elektrického proudu. Pokud ale máte v kuchyni dost místa a nechystáte se s bruskou cestovat, může jít o dobrou volbu. O spotřebu energie si přitom nemusíte dělat starosti. Elektrické brousky mají příkon v řádech desítek W, což je při daném způsobu použití zcela zanedbatelné.

Materiál nože a broušení

Výsledky broušení závisejí nejen na brusném nástroji a na člověku, který s ním zachází, ale i na samotném materiálu nože. Nejběžnější jsou dnes nerezové nože, které jsou velmi lehké a praktické, ale jejich broušení není nejsnadnější. Mnohem lépe se brousí uhlíková ocel, která taky déle drží ostří a mívá lepší řezné vlastnosti. Vyžaduje ale poctivější údržbu, protože hůře odolává korozi.

Jednou z možností je i titanová ocel, která se taky hůře brousí, ale čepel si ostrost udržuje opravdu velmi dlouho. Podobně je na tom tzv. damascénská ocel, která je skládána z mnoha různých vrstev a může mít i zvlášť odolné ostří.

Velmi oblíbené a dostupné jsou dnes i nože keramické. Tyto nože si udržují ostrost dlouho, ale nejsou obvykle vhodné pro běžné domácí broušení.

Jak se starat o nože a jak je nabrousit?

  • Nečekejte, až bude ostří v příliš špatném stavu, broušení je pak náročnější a výsledek nejistý.
  • Tvrdé ocele jsou kvalitní, ale náročnější na broušení (velmi tvrdé vyžadují diamantový brousek). Měkčí ocele (např. uhlíkové) stačí udržovat pomocí ocílky.
  • Broušení by mělo mít dvě fáze: obnovení ostří a poté „doladění“ na jemnějším brousku. Některé brousky tento způsob ostření umožňují.
  • Broušení probíhá v drtivé většině případů proti ostří!
0 Sdílení

TOPlist
0 Sdílení
Sdílet
Tweet
Pin