Kuchyně

Nejlepší japonské nože: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

nejlepší japonské nože
Japonské čepele a nože jsou ztělesněním odkazu samurajské dokonalosti a preciznosti. Spousta šéfkuchařů po celém světě nyní zařazuje do své výbavy nože ze země vycházejícího slunce. Chcete si japonský nůž pořídit i do své kuchyně? V dnešním článku vám poradíme, jak vybrat nejlepší japonský nůž pro hobby i profi použití.

Nejlepší japonské nože na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Japonský nůž MIYABI SANTOKU 5000FCD
✔️ Extra trvanlivost ostří a odolnost proti korozi
✔️ Vyvážený design rukojeti
✔️ Vhodný pro ryby, maso a zeleninu
📌 od 5000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2XinZuo Santoku Yu B13R 7"
✔️ Vyroben z prémiových materiálů s mistrnou ruční prací
✔️ Z prvotřídní damaškové oceli
✔️ Rukojeť nože z bezúdržbového materiálu
📌 od 1500 Kč
⭐ 97 % Číst recenze
#3Kishiko sada nožů
✔️ Vyrobené tradičním postupem
✔️ Z damaškové oceli
✔️ S rukojeťmi z růžového dřeva
📌 od 1800 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#4Yaxell Zen
✔️ Modelová řada japonského výrobce nožů
✔️ S čepelí z damaškové ocele se 37mi vrstvami
✔️ Rukojeť vyrobena z černé plátnové micarty
📌 od 6600 Kč
⭐ 92 % Číst recenze
#5Tescoma Nůž japonský AZZA SANTOKU 18 cm
✔️ Vyrobeno kováním z jediného kusu prvotřídní nerezavějící oceli
✔️ Oboustranné vroubkování
✔️ 10 roků záruka
📌 od 750 Kč
⭐ 90 % Číst recenze
#6Nůž japonský AZZA NAKIRI 18 cm
✔️ Vynikající pro porcování zeleniny
✔️ Vyrobeno kováním z jediného kusu prvotřídní nerezavějící oceli
✔️ Odolná čepel s dokonalým ostřím
📌 od 720 Kč
⭐ 87 % Číst recenze

Jak vybrat japonský nůž

Velmi důležité je pochopit rozdíly mezi evropskými a japonskými noži, zorientovat se v jednotlivých typech a taky používaných ocelích. Při výběru vám pak mohou pomoci i recenze japonských nožů.

Japonské vs. evropské nože

Jaký je rozdíl mezi japonskými a evropskými čepelemi? V důsledku samurajských filmů vznikl mýtus, že japonské čepele jsou takřka zázračné a nedostižné. V minulosti však spíše zaostávaly za evropskými, ale Japonci své umění dál uchovávali a rozvíjeli i poté, co Evropané začali více pozornosti věnovat palným zbraním.

Dnes jsou japonské oceli a čepele velice stylovou záležitostí, byť se nedá říct, že by technologicky vyspělejší či dokonalejší. Japonská kultura je ale v tomto směru mnohem silnější, lépe zakořeněná. Nože evropské a japonské navíc rozhodně mají rozdílné vlastnosti. Jaké?

Jiná ocel

Japonské nože jsou typicky vyrobeny z oceli vyšší tvrdosti než evropské. U evropských je obvyklá tvrdost 54 až 58 HRC – u japonských spíše 60 až 63 HRC. Co to značí? Tvrdší ocel déle udrží ostří. Na druhou stranu se obtížněji brousí a ostří bývá křehčí, náchylnější na poškození. Japonské nože tedy méně odpouští chyby při krájení.

Úhel ostření

Velmi typický rys je i jiný úhel ostření. U japonských nožů je typicky menší – kolem 15 nebo i jen 10° dle typu nože. Užší čepel lépe proniká surovinou, ale opět platí, že je zranitelnější.

Univerzálnost vs. specifičnost

Zatímco evropské nože jsou více zaměřené na univerzální použití a obecnou odolnost a praktičnost, ty japonské jdou spíše směrem k přesnější specializaci. Tomu odpovídá i mnohem pestřejší paleta typů nožů (viz níže).

Hmotnost a odolnost

Evropské nože mají typicky tlustší čepel (v hřebenu). To jí dává větší odolnost při nejrůznějších způsobech použití. To souvisí s bodem výše – evropské nože jsou univerzální a snesou víc než japonské. Ty je třeba používat v souladu s jejich typem a určením. Bývají na druhou stranu lehčí – a to i poměrně znatelně.

Shrnutí

Japonské nože mohou být ostřejší s déle trvajícím ostřím, lehčí a velmi specializované. Jsou však obecně zranitelnější, vyžadují ohleduplnější zacházení a obtížně se brousí. Evropské nože jsou – dá se říct – obecně praktičtější a univerzálnější i odolnější.

japonská kuchyně

Nejznámější typy japonských nožů

Jak si vybrat to správné japonské ostří? Asi už jsme pochopili, že Japonci si v nožích a čepelích všeho druhu libují a mají pro ně i mnohem podrobnější klasifikaci a terminologii, než jakou běžně užíváme my. Japonský nůž je proto velmi široký pojem a my se podíváme na to, jak ho zúžit a specifikovat, abyste si mohli lépe vybrat takový, který pro vás bude ideální. Jaké typy japonských nožů tedy patří k nejznámějším?

Nůž santoku

Asi nemá smysl začínat jiným typem nože než nožem známým jako santoku. Jde pravděpodobně o nejpopulárnější typ japonské čepele ve světových kuchyních. A tak u nás jde o nejprodávanější japonské nože.

Slovo santoku se dá volně přeložit jako „trojí ctnost“. Tento název odkazuje k multifunkčnosti nožů santoku, které jsou vhodné jako univerzální kuchařské nože. Někteří šéfkuchaři jim dávají přednost před klasickými evropskými kuchařskými noži. Nože santoku jsou oproti nim typicky kratší a často i lehčí. Mohou lépe sednout začátečníkům či šéfkuchařkám.

Oproti evropské variantě mají méně výraznou špičku. Čepel je více zkosená spíše do podoby sekáčku. Ostatně santoku lze považovat za jakýsi „crossover“ nože a sekáčku. Tím pádem je ho možné stejně komfortně a efektivně používat na krájení i právě na sekání či drcení – zkrátka „trojí ctnost“. Nožem je díky rovnějšímu ostří taky snazší shrnout suroviny z prkýnka.

Se santoku lze krájet maso, sekat zeleninu najemno, rozetřít česnek (díky velké šířce čepele) a provádět další úkony. Zastane tedy v kuchyni většinu běžné práce. Čepel santoku bývá nejčastěji dlouhá kolem 18 cm s rozpětím od cca 12 do 20 cm. Je obecně spíše středně dlouhá. Jako ostatní japonské nože není nůž vhodný do myčky, stačí ho omýt a otřít.

Nůž gyuto

Nože gyuto jsou japonské šéfkuchařské nože, které jsou těm klasickým evropským velmi podobné. Ba jsou od nich na první pohled spíše k nerozeznání. Má výraznou špičku a kolébkové ostří. Oproti nožům santoku jsou delší, čepel má nejčastěji 20 až 23 cm.

Rozdíl oproti evropským nožům je zde hlavně v broušení. Nože gyuto jsou ostřeny v menším úhlu kolem 10°. Díky tomu velmi dobře pronikají masem. Používají se tedy především na krájení a plátkování i větších objemů mas. Použít je lze i na kolébkové krájení zeleniny či krájení i měkké zeleniny, jako jsou rajčata, kterými čepel lépe projde čistším řezem s menším poškozením okolí.

Nůž nakiri

Tento oboustranně broušený nůž už z pohledu našince není nůž, nýbrž sekáček. Jde však o velmi tradiční japonský nůž. Oproti santoku je méně univerzální, naopak je specializovaný a v Japonsku se používá výhradně pro krájení zeleniny. Zejména na „julienne“ tedy krájení na nudličky, ale samozřejmě se používá i při krájení na kostičky a jiné tvary.

Nakiri má poměrně krátkou čepel, nejčastěji kolem 16 cm (rozpětí cca 13 až 18 cm). Pokud máte rádi zeleninová a asijská jídla, tento tradiční japonský nůž u vás jistě najde využití.

Nůž sujihiki

Tento japonský nůž je poměrně podobný klasickým evropským a českým „kuchyňákům“. Nožům s dlouhou, poměrně úzkou čepelí a výraznou špičkou. Tvarem nůž připomíná list vrby. Délka čepele činí běžně 24 cm, ale může mít až k 30 cm.

Díky délce je možné nakrájet tenké filety masa jediným tahem. To je taky hlavní určení nože. Využijete při přípravě klasických japonských pokrmů jako sushi a sashimi, ale jistě pro něj najdete i jiné uplatnění.

Nůž yanagiba

Tento tradiční nůž s dlouhou čepelí, jejíž hřbet je souběžný s hřebenem rukojeti se používá především pro porcování ryb, ale i jiného masa či zeleniny. Délkou nejčastěji kolem 21 až 27 cm (nejvíce kolem 24 cm) i úzkou čepelí je podobný noži sujihiki. Tento nůž je jednostranně broušený.

Nůž deba

Deba je masivní nůž. Těžký, mohutný hřeben přechází v jednostranně broušené ostří. Čepel je velmi široká, ale relativně velmi krátká. Na délku mívá někdy jen 10 až 17 cm. Jak vzhled tohoto nože napovídá, určený je především pro porcování celých mas. Například pro rozporcování kachny, kuřete či krůty, oddělování rybích hlav apod.

Nůž shotoh

Shotoh je malý nůž, obdoba klasického evropského malého nože, který nechybí v žádné kuchyni. Používá se pro drobnější a přesnější práce, jako je očišťování a loupání zeleniny, načišťování mas, špikování apod. Čepel je krátká a tenká, většinou má kolem 11 až 12 cm.

Nůž chutoh

Tento středně velký nůž patří rovněž mezi univerzální a zkrátka zaplňuje díru mezi malými a velkými čepelemi. Proto rozhodně stojí za zmínku a v kuchyni se dobře uplatní. Čepel nože bývá dlouhá kolem 14 až 16 cm.

sushi

Výběr japonského nože podle oceli

Pokud jste nabyli dojmu, že situace kolem „typologie“ nožů je celkem široká a složitá, vězte, že to není nic proti tomu, jak složité je téma samotné oceli. Ocelí a nožových ocelí existuje obrovské množství druhů. My se podíváme aspoň na několik základních, které jsou pro japonské nože tradiční a typické.

Bílá ocel shirogami

Jde o čistou prvotřídní uhlíkovou ocel, která má vysokou tvrdost a skvěle drží řeznou hranu. Nože se dají nabrousit do extrémní ostrosti a ostří dlouho přetrvá, jsou skvělé pro velmi přesné a jemné práce. Nevýhodou je větší náchylnost k oxidaci, a tudíž vyšší nároky na údržbu. Tvrdost dosahuje 60-61 HRC.

Modrá ocel aogami

Další špičkový typ oceli. Tentokrát ještě tvrdší (HRC 62, 63) a s příměsí wolframu a chromu. Aogami drží ostří ještě lépe a déle než shirogami, ale poněkud hůře se kvůli vyšší tvrdosti brousí. Nože jsou však méně náchylné na korozi a méně křehké než shirogami. Na druhou stranu typicky u nich nedosáhnete takové ostrosti jako u shirogami.

Žlutá ocel kigami

Tato ocel je stále velmi kvalitní, ale již trochu zaostává za předchozími dvěma, které lze považovat za nejvyšší ligu. Výhodou může být dostupnější cena. Stále jde o ocel i pro špičkové profi nože.

SK steel

Tato ocel má již více nečistot a patří už do kategorie ocelí spíše běžné kvality. Používá se na příbory nebo cenově dostupnější nože.

Uhlíková vs. nerezová ocel

Všudypřítomný a populární nerez je volbou i u nožů japonského typu. Jaké výhody a nevýhody nabízí oproti uhlíkové oceli? Jasnou výhodou je snadná údržba. Ocel zkrátka nereziví, je houževnatá. Snese i horší zacházení. Na druhou stranu uhlíková ocel se lépe brousí a dokáže vytvořit výrazně dokonalejší ostří.

Záleží tedy na tom, jaká vlastnost je pro vás důležitější. Nožoví „fajnšmekři“ a šéfkuchaři mohou ocenit dokonalost uhlíkové ocelí, i když to znamená opatrné zacházení, natírání olejem atd. Běžní uživatelé více ocení praktičnost nerezu. I nerezové oceli existuje obrovské množství druhů a jakostí.

Damašková ocel

Damašková či damascénská ocel je exkluzivní druh skládané oceli tvořené více druhy ocelí. Ty ve výsledku vytvoří pro damašek typickou, překrásnou kresbu. Tato ocel je zároveň velmi tvrdá (61 až 63 HRC) a mimořádně lehká.

Kvalitní damaškový japonský nůž může být fascinující ozdobou kuchyně s vlastnostmi nejlepších uhlíkových ocelí. Stejně jako oceli shirogami či aogami však damaškové nože vyžadují větší ohledy a péči a jsou křehčí než nerez.

Čím tvrdší, tím lepší?

Tvrdá ocel skvěle drží ostří, takže se nemusí často brousit. Na druhou stranu broušení může být náročnější a u některých ocelí (např. aogami) je vhodné svěřit ho odborníkům – a to i proto, abyste ostří nepoškodili. Tvrdé oceli bývají taky křehčí, ale zde záleží i na tom, o jakou konkrétní ocel jde, jaké jsou v ní příměsi apod.

Materiál rukojeti

Tradičně jsou japonské nože osazeny rukojetí v podobě symetrické kulatiny ze dřeva s objímkou z parohu. Místo parohu se dnes často používá plast. I dřevo může být nahrazeno syntetickým materiálem, plastem (setkat se můžete se speciálním materiály jako G-10. Micarta apod.). Ba může mít i tvar evropských rukojetí.

Záleží tedy na vás, zda půjdete tradičnější a stylovou cestou, nebo tou modernější. Tradiční materiály mohou být velmi odolné, ale opět jsou náročnější na údržbu. Moderní materiály jsou vysoce až extrémně odolné a nenáročné na údržbu.

Jak pečovat o japonské nože?

Zde záleží právě na tom, o jaký typ oceli jde. Zatímco nerezové nože nevyžadují žádnou speciální údržbu, nože z uhlíkové či damaškové oceli je potřeba trochu víc hýčkat. Nože se nikdy nemyjí v myčce. Po každém použití je stačí opláchnout a otřít do sucha hadříkem. Nenechávejte je ležet v mokru, např. ve dřezu či na odkapávači. Dávejte je do stojanu či pouzdra.

Nože byste měli pravidelně natírat vhodným nožovým olejem. Typickou volbou je kaméliový olej. Ten chrání čepel před korozí. Na povrchu čepele se může postupně udělat patina. Ta není závadná, naopak chrání nůž před další oxidací.

Ceny japonských nožů

Kolik stojí kvalitní japonský nůž?

✅ Nože do 500 Kč

Spíše levné nože zejména typu santoku z obyčejnější oceli (SK, nerez,…) a s plastovou rukojetí nebo malé nože (např. shotoh).

✅ Nože do 1500 Kč

Slušný výběr kvalitnějších nožů. Stále převažuje nerez, ale zejména u menších nožů už se setkáte např. s ocelí shirogami. Častá je dřevěná rukojeť.

✅ Nože nad 1500 Kč

Sady běžnějších nožů anebo již kvalitní nože z japonských ocelí jako shirogami, aogami nebo i z damašku. Vhodné pro náročné zájemce.

Nejlepší značky japonských nožů

Jaké značky japonských nožů stojí za pozornost?

  • Tojiro – Obrovský výběr, krásné nože špičkové kvality z japonských ocelí. Vysoká cena.
  • Samura – Velký výběr, sady i samostatné nože, skvělá kvalita. Vyšší ceny.
  • Sakai Takayuki – Další velmi kvalitní značka. Opět spíše pro náročnější zájemce.
ProduktInfoHodnocení
#1Japonský nůž MIYABI SANTOKU 5000FCD
✔️ Extra trvanlivost ostří a odolnost proti korozi
✔️ Vyvážený design rukojeti
✔️ Vhodný pro ryby, maso a zeleninu
📌 od 5000 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2XinZuo Santoku Yu B13R 7"
✔️ Vyroben z prémiových materiálů s mistrnou ruční prací
✔️ Z prvotřídní damaškové oceli
✔️ Rukojeť nože z bezúdržbového materiálu
📌 od 1500 Kč
⭐ 97 % Číst recenze
#3Kishiko sada nožů
✔️ Vyrobené tradičním postupem
✔️ Z damaškové oceli
✔️ S rukojeťmi z růžového dřeva
📌 od 1800 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#4Yaxell Zen
✔️ Modelová řada japonského výrobce nožů
✔️ S čepelí z damaškové ocele se 37mi vrstvami
✔️ Rukojeť vyrobena z černé plátnové micarty
📌 od 6600 Kč
⭐ 92 % Číst recenze
#5Tescoma Nůž japonský AZZA SANTOKU 18 cm
✔️ Vyrobeno kováním z jediného kusu prvotřídní nerezavějící oceli
✔️ Oboustranné vroubkování
✔️ 10 roků záruka
📌 od 750 Kč
⭐ 90 % Číst recenze
#6Nůž japonský AZZA NAKIRI 18 cm
✔️ Vynikající pro porcování zeleniny
✔️ Vyrobeno kováním z jediného kusu prvotřídní nerezavějící oceli
✔️ Odolná čepel s dokonalým ostřím
📌 od 720 Kč
⭐ 87 % Číst recenze
0 Sdílení