Kuchyně

Nejlepší lívanečníky: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

nejlepší lívanečníky
Chcete si dopřát krásné, voňavé, křehké, nadýchané, křupavé a krásně rovnoměrné lívance, bramboráčky nebo jiné podobné dobroty, kdykoli dostanete chuť? Řešení je jednoduché – lívanečník. Ale i když jde o velmi jednoduchou kuchyňskou pomůcku, nad výběrem se vyplatí trochu zamyslet. V dnešním článku vám proto poradíme, jak vybrat nejlepší lívanečník podle zásadních parametrů i jiných faktorů.

Nejlepší lívanečníky na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Lívanečník Tefal Pancake time D5292072
✔️ Určeno na plynový, sklokeramický a elektrický sporák
✔️ Vnitřní nepřilnavý povrch Titanium, vnější nepřilnavý povrch
✔️ Snadné vyjímání lívanců z mělké prohlubně
📌 od 550 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Tescoma PRESTO ø 24 cm
✔️ Skvělá pánev na sázená vejce, bramboráčky či lívance
✔️ Špičkový nepřilnavý povrch
✔️ Pro elektrické a plynové sporáky
📌 od 600 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3Orion Grande 27 cm
✔️ Odlévaná masivní pánev se sníženým okrajem
✔️ Velmi kvalitní nepřilnavý povrch
✔️ Vhodná na všechny typy spotřebičů včetně indukce
📌 od 500 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#4Rommelsbacher PC 1800
✔️ Nahřeje čtyři velké, nepřilnavé pečicí formy během několika minut
✔️ Masivní tlakově lité hliníkové desky, vysoce kvalitní nepřilnavý povrch
✔️ Perfektní spotřebič do moderní kuchyně
📌 od 2350 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Lamart LT1131 Lívanečník Crepe 26 cm
✔️ Vyroben z odolného hliníku s nepřilnavou vrstvou
✔️ Lze použít na všechny typy varných desek, včetně indukce
✔️ Má ergonomickou měkčenou rukojeť
📌 od 500 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#6de Buyer Lívanečník Mineral B Element 27cm
✔️ Snadná manipulace a jednoduchá údržba
✔️ Robustní provedení
✔️ Perfektní šíření a akumulace tepla
📌 od 1700 Kč
⭐ 92 % Číst recenze

Jak vybrat lívanečník

Elektrický, nebo klasický? Litinový, nerezový, či teflonový? Na dva, čtyři, nebo více lívanců? To vše jsou otázky, které by vás při výběru lívanečníku měly zajímat – a najde se jich ještě víc. V našem průvodci na ně najdete odpovědi. Inspirovat se můžete i v uživatelských recenzích lívanečníků.

lívanečník

Co vše se dá připravit v lívanečníku?

Ačkoli název tohoto kuchyňského náčiní (nebo spotřebiče, pokud jde o elektrický model) může vzbuzovat dojem jednoznačné jednoúčelovosti, v reálu tomu tak samozřejmě není. Nemusíte se bát, že lívanečník bude zahálet ve skříni a čekat jen na to, až zase dostanete vy nebo někdo z rodinných příslušníků chuť zrovna na tradiční kynuté lívance. V lívanečníku se toho dá připravit mnohem víc. Co například?

Tato pomůcka je vynikající pro přípravu sázených vajec anebo populárních volských ok. Připravit si tak můžete i skvělou „slanou“ snídani či večeři. Stejně tak však můžete v lívanečníku vyrábět jakékoli druhy placiček – třeba přílohových. Od v naší zemi milovaných bramboráčků přes různé obilné placky až po všelijaké „zdravější“ variace lívanců. Kynuté i nekynuté. Z ovesné, špaldové či jiné mouky. Vězte, že možností je nepočítaně a s trochou kreativity lze lívanečník využít klidně skoro každý den.

Výhody lívanečníku

Obecně je výhodou lívanečníku přesně vymezený prostor, který zajistí perfektní tvar a soudržnost i stejnoměrnou velikost připravovaných pokrmů. V hlubší „přihrádce“ se navíc těsto (nebo jiná surovina) lépe a rovnoměrně prohřívá a teplo více působí ze stran. Lívanečníky taky mívají nepřilnavý povrch, který omezí připalování a umožní snadné vyjmutí hotového lívance či placky.

Elektrický vs. klasický lívanečník

Pokud uvažujete o lívanečníku, máte v zásadě na výběr dvě základní varianty. Za prvé je to klasický lívanečník, tedy pánev s prohlubněmi. Za druhé je to speciální elektrický lívanečník, který funguje jako samostatný spotřebič. V dnešním článku se podíváme na obě varianty.

⏩Jak vybrat elektrický lívanečník?

Elektrický lívanečník představuje moderní, poměrně velmi komfortní a specializované řešení. Jde o obdobu elektrického palačinkovače, nicméně místo rovné plochy je zde několik prohlubní pro vlití těsta (či vajec apod.). Existují i modely kombinované – tedy palačinkovač s výměnnými plotýnkami. Jedna je rovná a slouží na palačinky, další je právě na lívance, jiná může být třeba i na vafle apod.

Další možností je klasický toustovač/sendvičovač. Tyto kontaktní grily má doma dnes skoro každý a většinou se používají na zapékané toasty. V těchto zařízeních lze často měnit opékací desky a ty mohou mít různý vzor. U některých modelů se lze setkat i s deskami právě na lívance.

Počet oddělení

Kolik lívanců lze v elektrických lívanečnících připravovat naráz? Rozpětí je od dvou do až šesti nebo i více lívanců na jednou. Větší počet porcí nabídnou spíše už profesionální modely, které jsou však drahé a pro běžné uživatele příliš velké.

Šestiporcové lívanečníky však mohou být ještě relativně skladné a hodí se i pro velké rodiny a domácnosti. Jednotlivé prohlubně mohou být uspořádány kruhově anebo obdélně s délkou či průměrem cca 30 až 50 cm. Dvou až pětiporcové lívanečníky mohou mít běžně pod 30 cm (nejdelší rozměr).

Příkon

Nejčastěji se příkon běžných, středně velkých či větších palačinkovačů a lívanečníků pro domácí použití pohybuje kolem 1000 W. Dostatečný příkon je důležitý pro rychlé nahřátí a rovnoměrné, důkladné propečení těsta.

Materiálové zpracování

Tělo přístroje může být plastové nebo u dražších či poloprofesionálních a profesionálních modelů i kovové (nejčastěji nerezové). Pečicí desky pak bývají obvykle hliníkové s teflonovým či jiným nepřilnavým povrchem.

Kdo vyrábí kvalitní elektrické lívanečníky?

Poměrně důležitým vodítkem při výběru kvalitního elektrického lívanečníku může být i značka výrobce. Mezi velmi osvědčené výrobce patří značka Russell Hobbs, která nabízí i modely pro náročnější zájemce. Populární lívanečníky nabízí taky belgická značka DOMO. Za zmínku stojí třeba i stylové lívanečníky značky Livoo.

⏩Jak vybrat klasický lívanečník?

Klasický lívanečník je pánev opatřená více prohlubněmi pro vlití těsta. Výhodou oproti elektrickému lívanečníku může být především nižší cena. Zatímco elektrické lívanečníky pořídíte nejčastěji mezi cca 800 až 2000 Kč. U těch klasických je běžné cenové rozpětí spíše mezi 200 až 600 Kč, ačkoli existují i dražší, velmi kvalitní pánve, které stojí dalece přes tisíc Kč. Příliš levné modely (do cca 400 Kč) zas nemusejí být příliš kvalitní – jejich životnost bude nižší a hodí se spíše pro občasné použití.

Pro někoho může být výhodou i zvyk a možnost s pánví manipulovat (naklánět apod.). Taky skladnost klasického lívanečníku bývá výrazně lepší než u elektrických modelů.

Tvar lívanečníku

Pánve na lívance alias klasické lívanečníky mívají většinou kruhový tvar stejně jako běžné pánve. Sem tam se můžete setkat i s hranatým, čtvercovým provedením. V podstatě jde hlavně o vkus a osobní preferenci. Kruhový tvar je však výhodnější při počtu porcí větším než 4, kdy lze prostor lépe zužitkovat.

Počet porcí

Klasické lívanečníky nejsou v tomto ohledu natolik variabilní jako elektrické modely. V naprosté většině případů disponují pánve na lívance čtyřmi kruhovými prohlubněmi. Spíše ojediněle jich nabídnou pět. Další možností jsou ale pánve na mini-lívance, kdy může být otvorů často sedm, ale jejich průměr je menší.

U tohoto typu mini lívanečníků může být povrch prohlubně ozdoben i nějakým reliéfem, který se otiskne do lívanců. Například smajlík apod. Tyto pánve jsou tedy atraktivní pro přípravu lívanců pro děti.

lívance ovoce

Materiálové zpracování

Variabilita materiálového zpracování je naopak u tradičních pánví na lívance výrazně lepší než u elektrických modelů. To může být další výhoda, pokud se například chcete vyhnout umělým nepřilnavým povrchům, jako je teflon kvůli obavě z potenciální zdravotní škodlivosti – nebo pokud chcete velmi odolný povrch, který snese i horší zacházení. Pojďme se podívat na základní možnosti.

Litina

Litina je kuchyňská klasika pro náročné. Tento masivní železný materiál má mnoho výhod a je oblíbený mezi šéfkuchaři. Litina je extrémně odolná a snese i opravdu špatné zacházení, je odolná vůči poškrábání i ocelovými nástroji, drátěnkami apod. Déle se rozehřívá, což je trochu nevýhoda, na druhou stranu skvěle akumuluje teplo. Snese i velmi vysoké teploty, aniž by uvolňovala jakékoli zdraví škodlivé látky.

Specifikem litiny je přirozená nepřilnavost, která se časem zvyšuje, tím jak se na povrchu vytváří mastný potah. Pánve z toho důvodu není žádoucí příliš důkladně a často drhnout a odmašťovat různými saponáty. Stačí spíše otírat. Tím vytěžíte maximum žádoucích vlastností a ušetříte si práci s náročnější údržbou. Protože je litina slitina železa, dá se použít na všech plotnách – včetně indukce. Toliko k výhodám.

Nevýhodou může být velmi vysoká hmotnost a i vyšší až vysoká pořizovací cena. Litinový lívanečník však může vydržet prakticky věčně.

Teflon a jiné nepřilnavé povrchy

V současnosti v popularitě jasně vedou pánve (a platí to i pro lívanečníky) s umělými nepřilnavými povrchy. Nemusí to být jen teflon. Existuje mnoho variant. Často jde o vylepšené, patentované varianty jednotlivých výrobců, kteří se snaží odstranit některé nedostatky teflonu.

Zásadním obecným nedostatkem nepřilnavých povrchů je nízká odolnost vůči oděru a otěru. Povrch je velmi snadné poškrábat a narušit, čímž ztrácí vlastnosti. Na teflonové pánve nelze používat kovové náčiní (vidličky, obracečky, drátěnky apod.), ale jen plastové či dřevěné a dávat pozor na šetrnost při údržbě.

Další nevýhodou je obecně nízká odolnost vůči vysokým teplotám. Klasický teflon se při vysokých teplotách nejen poškozuje, ale uvolňují se z něj i zdraví škodlivé látky. Nicméně týká se to teplot nad cca 250°C, což je víc než při běžném smažení. Nenechávejte však teflonovou pánev či lívanečník na zapnuté plotně (zejména plynové) prázdnou. Tím dochází k rychlému přehřívání materiálu. I tenká vrstva oleje (těsta,…) může přehřívání omezit.

Výhodou nepřilnavých povrchů je naopak cenová dostupnost v kombinaci s lehkostí a mimořádně komfortním používáním. Na pánvích a v lívanečnících se dá jídlo připravovat i zcela bez tuku nebo s naprostý minimem tuku, aniž by se připalovalo.

Keramické lívanečníky

Keramické náčiní je hitem posledních let a s keramickými povrchy se setkáváme stále častěji. Keramika má podobné vlastnosti jako litina. Pomaleji se rozpaluje, ale skvěle drží teplo, je přirozeně nepřilnavá, povrch je velmi tvrdý (odolný vůči oděru, poškrábání). Keramické pánve jsou hygienické, zdravotně nezávadné a stylové. Hodí se i do trouby. Podobně jako litina je však keramika těžší, navíc je poměrně křehká. Povrch se však velmi dobře udržuje v čistotě.

Nerezové pánve na lívance

Nerez je další velmi populární materiál pánví a lívanečníků. Jsou zde ovšem velké rozdíly ve zpracování. Laciný nerez je v podstatě jen kus plechu. Dnes se však setkáte s velmi sofistikovanými sendvičovými pánvemi, které mohou být tří i vícevrstvé. Nabízejí skvělé tepelné vlastnosti, rovnoměrnost prohřátí a odolnost.

Na druhou stranu, nevýhodou nerezu je, že není nepřilnavý. Nelze na něm dost dobře připravovat jídlo bez dostatku oleje. Nerez je taky docela těžký a drahý. Obecně se pro své vlastnosti (odolnost, hygieničnost, snadná údržba) hodí spíše do restauračních kuchyní než do domácnosti.

Titanové pánve na lívance

Titanové povrchy patří do nejvyšší ligy. Velmi ovšem záleží na kvalitě zpracování a pak musíte samozřejmě počítat s vysokou cenou. Titan je ale po všech stránkách mimořádně odolný – i teplotně. Je taky nepřilnavý, nezávadný, má výborné tepelně vodivé vlastnosti. K tomu všemu navíc pánev zůstává lehká. Zkrátka dobrá volba, ale pro náročnější zájemce.

Měděné lívanečníky

Celoměděné pánve perfektně vedou teplo, mimořádně rychle se rozehřejí a briskně reagují na změny teplot.

Lívanečník na indukci

Pokud máte indukční varnou desku, je samozřejmě nutné dát si pozor, aby pořizovaný lívanečník byl s deskou kompatibilní. Nádobí vhodné na indukcí má typicky silné dno z feromagnetického materiálu. Na indukci se dají přirozeně dobře použít litinové lívanečníky. Obvykle se však vyplatí informovat se o kompatibilitě s indukcí v popisku, návodu apod., zvláště pokud kupujete lívanečník z e-shopu.

⏩Formy na lívance

Zřejmě nejjednodušší a nejlevnější možností, jak zajistit správný tvar a soudržnost lívanců, je forma na lívance. V dnešní době jde především o silikonové formy, které jednoduše položíte na pánev a vytvoříte tak provizorní lívanečník. Výhodou je nízká cena, obvykle do cca 200 Kč, a taky opravdu velmi dobrá skladnost.

Na druhou stranu tyto formy zdaleka ne vždy fungují tak dobře, jak to vypadá v reklamách a videích. Mohou být dobrou volbou především pro sporadické, příležitostné použití. Pokud chcete lívance a podobné recepty dělat častěji, vyplatí se pořízení lívanečníku – ať už v podobě pánve či elektrického spotřebiče.

Ceny lívanečníků

Kolik stojí kvalitní lívanečník? Cena závisí na typu, materiálovém zpracování a dalších faktorech. Rozpětí je celkem velké.

✅ Lívanečníky do 400 Kč

Silikonové formy a klasické pánve na lívance – jde především o dostupné pánve s nepřilnavými povrchy či z jiných levnějších materiálů.

✅ Lívanečníky do 1200 Kč

Kvalitní pánve na lívance z lepších materiálů a levnější elektrické lívanečníky.

✅ Lívanečníky nad 1000 Kč

Pánve z prémiových materiálů anebo kvalitní a výkonnější elektrické lívanečníky. Obecně relace pro náročnější až náročné zájemce.

Nejlepší značky lívanečníků

Kteří výrobci lívanečníků (jakéhokoli typu) stojí za pozornost a nabízejí dobrou kvalitu?

  • Russell Hobbs – Tradiční britská značka. Velmi vysoká kvalita i pro náročné zájemce.
  • DOMO – Velmi populární belgický výrobce. Výborný poměr ceny a kvality.
  • Tescoma – Česká značka, velmi populární. Spíše vyšší ceny, ale taky kvalita. Klasické lívanečníky.
  • Banquet – Klasické pánve na lívance, často za příznivé ceny.
ProduktInfoHodnocení
#1Lívanečník Tefal Pancake time D5292072
✔️ Určeno na plynový, sklokeramický a elektrický sporák
✔️ Vnitřní nepřilnavý povrch Titanium, vnější nepřilnavý povrch
✔️ Snadné vyjímání lívanců z mělké prohlubně
📌 od 550 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Tescoma PRESTO ø 24 cm
✔️ Skvělá pánev na sázená vejce, bramboráčky či lívance
✔️ Špičkový nepřilnavý povrch
✔️ Pro elektrické a plynové sporáky
📌 od 600 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3Orion Grande 27 cm
✔️ Odlévaná masivní pánev se sníženým okrajem
✔️ Velmi kvalitní nepřilnavý povrch
✔️ Vhodná na všechny typy spotřebičů včetně indukce
📌 od 500 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#4Rommelsbacher PC 1800
✔️ Nahřeje čtyři velké, nepřilnavé pečicí formy během několika minut
✔️ Masivní tlakově lité hliníkové desky, vysoce kvalitní nepřilnavý povrch
✔️ Perfektní spotřebič do moderní kuchyně
📌 od 2350 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Lamart LT1131 Lívanečník Crepe 26 cm
✔️ Vyroben z odolného hliníku s nepřilnavou vrstvou
✔️ Lze použít na všechny typy varných desek, včetně indukce
✔️ Má ergonomickou měkčenou rukojeť
📌 od 500 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
#6de Buyer Lívanečník Mineral B Element 27cm
✔️ Snadná manipulace a jednoduchá údržba
✔️ Robustní provedení
✔️ Perfektní šíření a akumulace tepla
📌 od 1700 Kč
⭐ 92 % Číst recenze
0 Sdílení