Ano, tradičním řešením je kamenná pec na dřevo. Ale způsobů, jak připravit pizzu je nepřeberně mnoho, v tomto článku se zaměříme především na specializovaná zařízení, která jsou navíc vhodná pro domácí použití. V našem textu najdete nejen všeobecné tipy a rady, ale taky ryze konkrétní žebříček nejzajímavějších produktů. Pokud se budete chtít o některém modelu dozvědět víc, neváhejte prozkoumat i uživatelské recenze domácích pecí na pizzu anebo různé odborné testy.
Nejlepší domácí pece na pizzu na trhu
Produkt | Parametry | Hodnocení | Cena (od) | ||
---|---|---|---|---|---|
#1 | G3 Ferrari | Max.teplota: 400 °C Plocha: žáruvzdorná kamenná deska o průměru 31cm Časovač: ano | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 2500 Kč | Číst recenze |
#2 | Domo DO9177PZ | Max.teplota: 180 °C Plocha: pečící plocha o průměru 30 cm Časovač: ne | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 1400 Kč | Číst recenze |
#3 | Sage SPZ820BSS | Max.teplota: 400 °C Plocha: na pizzu o průměru 30 cm + 7 přednastavených programů Časovač: ano | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | 18500 Kč | Číst recenze |
#4 | TEESA SUPREME | Max.teplota: 400 °C Plocha: průměr kamene 30 cm Časovač: ano | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 2000 Kč | Číst recenze |
#5 | Ariete 909 | Max.teplota: 400 °C Plocha: až 33 cm Časovač: ano | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 2300 Kč | Číst recenze |
#6 | Klarstein Pizzaiolo Neo (plynová) | Max.teplota: plynová pec na pizzu Plocha: cca 34 x 28 cm (ŠxH) Časovač: ne | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 5000 Kč | Číst recenze |
Obsah článku
Jak vybrat domácí pec na pizzu
Pokud si rádi dopřejete čerstvou a křupavou pizzu a do pizzerie to máte daleko (anebo z jiného důvodu dáváte přednost vlastní výrobě), možná začnete přemýšlet, jak vykouzlit dokonalou pizzu v domácím prostředí. Začíná to samozřejmě těstem, které je nejdůležitější a jehož příprava vyžaduje znalosti i zkušenosti. Receptů a rad najdete na internetu dostatek.
My se zaměříme až na fázi samotné tepelné úpravy. V tomto článku se podíváme na různé druhy pecí na pizzu a taky si řekneme, které parametry jsou nejdůležitější při výběru správného modelu. Kromě technických specifikací nás však bude zajímat i cena anebo například výrobce, protože i to jsou samozřejmě důležité aspekty.
Typy pecí na pizzu
V čem se dá připravit pizza? Když pomineme nouzová řešení, jako je běžná trouba – ne-li dokonce mikrovlnka – pak se můžete střetnout zejména s následujícími možnostmi. Některé z nich jsou určeny především pro komerční použití v restauracích a pizzeriích, některé jsou kompaktnější, vhodné i do domácnosti.
Pec na pizzu na dřevo
Klasická, tradiční varianta. Pec s obloukovým vstupem o rozměrech obvykle od 55 cm, v níž se vytápí dřevem. Tyto pece se používají zejména v ryzích pizzeriích, protože jsou velmi rozměrně a taky finančně nákladné. Taky práce s nimi a jejich vytápění vyžaduje čas a zkušenosti. Domu si takovou věc zřejmě pořídí jen nejzarytější milovníci pizzy s dostatkem prostoru. Může jít o skvělý doplněk altánu nebo pergoly. Pece se dnes vyrábějí i s rotační pečicí deskou, která ušetří náklady a čas.
Plynová pec na pizzu
Tato pec může mít různé podoby, může být stylizovaná do designu tradiční pece, aby v pizzerii vypadala dobře, ale místo dřeva se používá plyn. Obvyklejší jsou varianty účelovějšího vzhledu, jde o relativně nízké, ale široké kovové trouby. Tyto pece se používají v restauračních provozech a pizzeriích, výhodou je snazší obsluha a obvykle ekonomičtější provoz.
Elektrické pece
A nyní konečně k variantě, která se pro domácí použití hodí jednoznačně nejlépe a které se budeme věnovat přednostně. I elektrické pizza pece mohou mít různé podoby. Rozměrnější speciální pece (opět jde o kovové široké, ale nízké trouby, vzhledem trochu podobné na mikrovlnky) jsou vhodné i do restauračních provozů, kde je pizza jen doplňkovým sortimentem. Taky se hodí do provozů s nižší vytížeností anebo do menších stánků, občerstvení apod., kde je hlavní výhodou snadné, bezpečné používání a kompaktnost.
Existují však i různé čistě domácí varianty, které nezaberou mnoho místa ani v menších kuchyních a jsou vhodné i pro sporadické použití. Tyto „pece“ mívají podobu kontaktního elektrického grilu kruhového tvaru s dostatečným výkonem a průměrem. Toto řešení navíc může být cenově i relativně velmi dostupné, takže i pokud nekonzumujete pizzy jako na běžícím pásu, nebude pro vás investice ztrátová. V takových domácích pecích lze připravit pizzu vlastní výroby anebo efektivně rozpékat či ohřívat pizzu z restaurace anebo mražené polotovary – s mnohem lepšími výsledky než při ohřevu např. v mikrovlnné troubě.
Elektrická pec vs. klasická trouba
Pizzu si lze pochopitelně připravit i v běžné troubě, stačí mít vhodnou formu. Proč tedy pořizovat speciální pec? Důvody jsou praktické i gastronomické. Nejdříve k tomu druhému. Kvalitní pizza se musí péct po krátkou dobu v řádu pár minut, ale při velmi vysokých teplotách. Většina trub zvládá maximální teplotu 250°C, což je v případě pizzy opravdu málo a nelze čekat originální kvalitu. Teplota okolo 300°C už je lepší a pro skvělou pizzu byste měli jít i výše. Tradiční neapolské pece mají i 500°C.
Domácí elektrické pece na pizzu dokážou vyvinout teplotu poměrně běžně kolem 400°C, což je velmi slušné a dostačující – navíc teplota působí kontaktně. Pizza tedy bude mít ten správný šmrnc a těsto ani ingredience (omáčka, sýr, zelenina) se při rychle, prudké přípravě nevysuší.
A teď praktické výhody. Speciální pec má rozměry i ostatní vlastnosti optimální právě na pečení pizzy. Navíc jde o ekonomicky efektivnější řešení. Elektrická pec se rychle rozpálí a náklady na provoz jsou při přípravě pizzy nižší, než kdybyste spouštěli klasickou troubu – což je zejména u starších modelů zdlouhavé a neefektivní řešení, které může od přípravy pizzy spíše odradit.
Pozn.: V domácích pizza pecích lze skvěle připravovat např. i omelety, palačinky, bramboráky a další pokrmy.
Důležité parametry
Na jaké konkrétní technické parametry a vlastnosti se při výběru elektrické domácí pece na pizzu zaměřit?
Příkon
Příkon je důležitý parametr, který udává spotřebu el. energie, ale svědčí i o efektivitě daného zařízení. Výše příkonu ovlivní rychlost nahřátí a intenzitu práce pece. Protože – jak jsme řekli – pizza vyžaduje rychlé a intenzivní pečení, je třeba na to myslet při výběru. Příkon okolo 1200 W lze považovat za minimální rozumnou spodní hranici pro občasné domácí použití. Běžné jsou pece s příkonem okolo 1500 nebo 2000 W a více, které zvládnou i náročnější používání.
Teplota
Teplotu lze v pecích na pizzu obvykle regulovat (nižší stupně jsou vhodné pro jiné pokrmy než pizzu). Pro pizzu je důležité, aby pec dokázala vyvinout dostatečně vysokou maximální teplotu. Solidní domácí modely zvládnou i 400°C. Pokud je max. teplota kolem 300°C, nebude pizza úplně tip-ťop, ale méně náročným uživatelům to může stačit. Pod 250°C nemá pec žádný význam (alespoň ne pro přípravu kvalitní pizzy).
Průměr a materiál desky
Průměr pizzy v pizzeriích se pohybuje kolem 30-33 cm a většina domácích pecí takový průměr nabídne. Lze ale najít i poněkud kompaktnější modely. Pokud jde o materiál pečicí desky, důležitá je kvalita a nepřilnavost, nejlepší jsou desky či talíře kamenné nebo keramické.
Ceny domácích pecí na pizzu
Na kolik vás vyjde pořízení kvalitní domácí pece na pizzu? Výběr je dnes poměrně slušný a rozmanitý a zahrnuje různé cenové relace, včetně velmi dostupných.
✅ Pizza pece do 2000 Kč
Nejlevnější elektrické domácí pizza pece lze pořídit už od cca 1000 Kč. V této relaci najdete např. modely značek jako Domo nebo Efbe-Schott. Často jde o kvalitní výrobky pro méně náročné použití.
✅ Pizza pece do 5000 Kč
Výborný sortiment pizza pecí i pro náročné domácí použití, jde o kontaktní pece i trouby. Některé modely mohou být vhodné i pro nenáročné komerční použití.
✅ Pizza pece nad 5000 Kč
Kvalitnější a výkonnější modely. V této ceně pomalu začíná spíše sorta poloprofesionálních a profesionálních pecí pro komerční použití.
Nejlepší značky domácích pecí na pizzu
Kteří výrobci nabízejí kvalitní domácí pizza pece za přiměřenou cenu?
- Efbe-Schott – Troubové pizza pece této značky jsou u nás velmi oblíbené v domácím i nenáročném komerčním prostředí. Jedny z nejprodávanějších pecí na pizzu u nás, velmi dobrý poměr ceny a výkonu.
- Domo – Tato známá značka nabízí mimořádně populární a cenově dostupnou kontaktní pizza pec.
- G3 Ferrari – Mezi výrobci pizza pecí má tato značka dobrý zvuk, je velmi populární a těší se skvělému hodnocení v testech a recenzích. Nabízí pizza pece, které perfektně obstojí v domácím prostředí i u náročných milovníků pizzy.
- Clatronic – Zajímavá nabídka elektrických pizza pecí pro domácí použití.
Nejprodávanější domácí pece na pizzu
Nejprodávanější domácí pece na pizzu na trhu dle portálu Heureka.cz
Produkt | Parametry | Hodnocení | Cena (od) | ||
---|---|---|---|---|---|
#1 | G3 Ferrari | Max.teplota: 400 °C Plocha: žáruvzdorná kamenná deska o průměru 31cm Časovač: ano | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 2500 Kč | Číst recenze |
#2 | Domo DO9177PZ | Max.teplota: 180 °C Plocha: pečící plocha o průměru 30 cm Časovač: ne | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 1400 Kč | Číst recenze |
#3 | Sage SPZ820BSS | Max.teplota: 400 °C Plocha: na pizzu o průměru 30 cm + 7 přednastavených programů Časovač: ano | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | 18500 Kč | Číst recenze |
#4 | TEESA SUPREME | Max.teplota: 400 °C Plocha: průměr kamene 30 cm Časovač: ano | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 2000 Kč | Číst recenze |
#5 | Ariete 909 | Max.teplota: 400 °C Plocha: až 33 cm Časovač: ano | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 2300 Kč | Číst recenze |
#6 | Klarstein Pizzaiolo Neo (plynová) | Max.teplota: plynová pec na pizzu Plocha: cca 34 x 28 cm (ŠxH) Časovač: ne | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 5000 Kč | Číst recenze |