Kuchyně

Nejlepší domácí pece na pizzu: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

nejlepší pizza pecePizza patří mezi nejoblíbenější pokrmy na světě. Zrodila se ve slunné Itálii, kde se často a rádi chlubí jejím prastarým původem sahajícím minimálně do období starého Říma. Slovo pizza pochází z „neapolštiny“ a je odvozeno od slova picea (pečená kynutá placka). Nejtradičnější a nejznámější pizzou je pak neapolská Margherita, která vznikla v roce 1889 na počest královny Margherity Savojské. Dnes je pizz nepřeberné množství druhů, zdomácněly po celém světě a miluje je snad každý. Pokud se považujete za skalní fanoušky tohoto vpravdě geniálního pokrmu, možná se vám bude hodit dnešní článek, ve kterém se podíváme na nejlepší domácí pece na pizzu. Vycházet přitom budeme z důležitých parametrů, vlastností i recenzí a poskytneme vám dostatek rad a informací pro úspěšný nákup.

Ano, tradičním řešením je kamenná pec na dřevo. Ale způsobů, jak připravit pizzu je nepřeberně mnoho, v tomto článku se zaměříme především na specializovaná zařízení, která jsou navíc vhodná pro domácí použití. V našem textu najdete nejen všeobecné tipy a rady, ale taky ryze konkrétní žebříček nejzajímavějších produktů. Pokud se budete chtít o některém modelu dozvědět víc, neváhejte prozkoumat i uživatelské recenze domácích pecí na pizzu anebo různé odborné testy.

Nejlepší domácí pece na pizzu na trhu

ProduktParametryHodnoceníCena (od)
#1G3 Ferrari
Max.teplota: 400 °C
Plocha: žáruvzdorná kamenná deska o průměru 31cm
Časovač: ano
[usr 5 text="true" tooltip="true"]2500 Kč Číst recenze
#2Domo DO9177PZ
Max.teplota: 180 °C
Plocha: pečící plocha o průměru 30 cm
Časovač: ne
[usr 5 text="true" tooltip="true"]1400 Kč Číst recenze
#3Sage SPZ820BSS
Max.teplota: 400 °C
Plocha: na pizzu o průměru 30 cm + 7 přednastavených programů
Časovač: ano
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]18500 Kč Číst recenze
#4TEESA SUPREME
Max.teplota: 400 °C
Plocha: průměr kamene 30 cm
Časovač: ano
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]2000 Kč Číst recenze
#5Ariete 909
Max.teplota: 400 °C
Plocha: až 33 cm
Časovač: ano
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]2300 Kč Číst recenze
#6Klarstein Pizzaiolo Neo (plynová)
Max.teplota: plynová pec na pizzu
Plocha: cca 34 x 28 cm (ŠxH)
Časovač: ne
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]5000 Kč Číst recenze

Jak vybrat domácí pec na pizzu

Pokud si rádi dopřejete čerstvou a křupavou pizzu a do pizzerie to máte daleko (anebo z jiného důvodu dáváte přednost vlastní výrobě), možná začnete přemýšlet, jak vykouzlit dokonalou pizzu v domácím prostředí. Začíná to samozřejmě těstem, které je nejdůležitější a jehož příprava vyžaduje znalosti i zkušenosti. Receptů a rad najdete na internetu dostatek.

My se zaměříme až na fázi samotné tepelné úpravy. V tomto článku se podíváme na různé druhy pecí na pizzu a taky si řekneme, které parametry jsou nejdůležitější při výběru správného modelu. Kromě technických specifikací nás však bude zajímat i cena anebo například výrobce, protože i to jsou samozřejmě důležité aspekty.

jak vybrat pizza pec

Typy pecí na pizzu

V čem se dá připravit pizza? Když pomineme nouzová řešení, jako je běžná trouba – ne-li dokonce mikrovlnka – pak se můžete střetnout zejména s následujícími možnostmi. Některé z nich jsou určeny především pro komerční použití v restauracích a pizzeriích, některé jsou kompaktnější, vhodné i do domácnosti.

Pec na pizzu na dřevo

Klasická, tradiční varianta. Pec s obloukovým vstupem o rozměrech obvykle od 55 cm, v níž se vytápí dřevem. Tyto pece se používají zejména v ryzích pizzeriích, protože jsou velmi rozměrně a taky finančně nákladné. Taky práce s nimi a jejich vytápění vyžaduje čas a zkušenosti. Domu si takovou věc zřejmě pořídí jen nejzarytější milovníci pizzy s dostatkem prostoru. Může jít o skvělý doplněk altánu nebo pergoly. Pece se dnes vyrábějí i s rotační pečicí deskou, která ušetří náklady a čas.

Plynová pec na pizzu

Tato pec může mít různé podoby, může být stylizovaná do designu tradiční pece, aby v pizzerii vypadala dobře, ale místo dřeva se používá plyn. Obvyklejší jsou varianty účelovějšího vzhledu, jde o relativně nízké, ale široké kovové trouby. Tyto pece se používají v restauračních provozech a pizzeriích, výhodou je snazší obsluha a obvykle ekonomičtější provoz.

Elektrické pece

A nyní konečně k variantě, která se pro domácí použití hodí jednoznačně nejlépe a které se budeme věnovat přednostně. I elektrické pizza pece mohou mít různé podoby. Rozměrnější speciální pece (opět jde o kovové široké, ale nízké trouby, vzhledem trochu podobné na mikrovlnky) jsou vhodné i do restauračních provozů, kde je pizza jen doplňkovým sortimentem. Taky se hodí do provozů s nižší vytížeností anebo do menších stánků, občerstvení apod., kde je hlavní výhodou snadné, bezpečné používání a kompaktnost.

Existují však i různé čistě domácí varianty, které nezaberou mnoho místa ani v menších kuchyních a jsou vhodné i pro sporadické použití. Tyto „pece“ mívají podobu kontaktního elektrického grilu kruhového tvaru s dostatečným výkonem a průměrem. Toto řešení navíc může být cenově i relativně velmi dostupné, takže i pokud nekonzumujete pizzy jako na běžícím pásu, nebude pro vás investice ztrátová. V takových domácích pecích lze připravit pizzu vlastní výroby anebo efektivně rozpékat či ohřívat pizzu z restaurace anebo mražené polotovary – s mnohem lepšími výsledky než při ohřevu např. v mikrovlnné troubě.

Elektrická pec vs. klasická trouba

Pizzu si lze pochopitelně připravit i v běžné troubě, stačí mít vhodnou formu. Proč tedy pořizovat speciální pec? Důvody jsou praktické i gastronomické. Nejdříve k tomu druhému. Kvalitní pizza se musí péct po krátkou dobu v řádu pár minut, ale při velmi vysokých teplotách. Většina trub zvládá maximální teplotu 250°C, což je v případě pizzy opravdu málo a nelze čekat originální kvalitu. Teplota okolo 300°C už je lepší a pro skvělou pizzu byste měli jít i výše. Tradiční neapolské pece mají i 500°C.

Domácí elektrické pece na pizzu dokážou vyvinout teplotu poměrně běžně kolem 400°C, což je velmi slušné a dostačující – navíc teplota působí kontaktně. Pizza tedy bude mít ten správný šmrnc a těsto ani ingredience (omáčka, sýr, zelenina) se při rychle, prudké přípravě nevysuší.

A teď praktické výhody. Speciální pec má rozměry i ostatní vlastnosti optimální právě na pečení pizzy. Navíc jde o ekonomicky efektivnější řešení. Elektrická pec se rychle rozpálí a náklady na provoz jsou při přípravě pizzy nižší, než kdybyste spouštěli klasickou troubu – což je zejména u starších modelů zdlouhavé a neefektivní řešení, které může od přípravy pizzy spíše odradit.

Pozn.: V domácích pizza pecích lze skvěle připravovat např. i omelety, palačinky, bramboráky a další pokrmy.

klasická pec na pizzu

Důležité parametry

Na jaké konkrétní technické parametry a vlastnosti se při výběru elektrické domácí pece na pizzu zaměřit?

Příkon

Příkon je důležitý parametr, který udává spotřebu el. energie, ale svědčí i o efektivitě daného zařízení. Výše příkonu ovlivní rychlost nahřátí a intenzitu práce pece. Protože – jak jsme řekli – pizza vyžaduje rychlé a intenzivní pečení, je třeba na to myslet při výběru. Příkon okolo 1200 W lze považovat za minimální rozumnou spodní hranici pro občasné domácí použití. Běžné jsou pece s příkonem okolo 1500 nebo 2000 W a více, které zvládnou i náročnější používání.

Teplota

Teplotu lze v pecích na pizzu obvykle regulovat (nižší stupně jsou vhodné pro jiné pokrmy než pizzu). Pro pizzu je důležité, aby pec dokázala vyvinout dostatečně vysokou maximální teplotu. Solidní domácí modely zvládnou i 400°C. Pokud je max. teplota kolem 300°C, nebude pizza úplně tip-ťop, ale méně náročným uživatelům to může stačit. Pod 250°C nemá pec žádný význam (alespoň ne pro přípravu kvalitní pizzy).

Průměr a materiál desky

Průměr pizzy v pizzeriích se pohybuje kolem 30-33 cm a většina domácích pecí takový průměr nabídne. Lze ale najít i poněkud kompaktnější modely. Pokud jde o materiál pečicí desky, důležitá je kvalita a nepřilnavost, nejlepší jsou desky či talíře kamenné nebo keramické.

originální pizza

Ceny domácích pecí na pizzu

Na kolik vás vyjde pořízení kvalitní domácí pece na pizzu? Výběr je dnes poměrně slušný a rozmanitý a zahrnuje různé cenové relace, včetně velmi dostupných.

✅ Pizza pece do 2000 Kč

Nejlevnější elektrické domácí pizza pece lze pořídit už od cca 1000 Kč. V této relaci najdete např. modely značek jako Domo nebo Efbe-Schott. Často jde o kvalitní výrobky pro méně náročné použití.

✅ Pizza pece do 5000 Kč

Výborný sortiment pizza pecí i pro náročné domácí použití, jde o kontaktní pece i trouby. Některé modely mohou být vhodné i pro nenáročné komerční použití.

✅ Pizza pece nad 5000 Kč

Kvalitnější a výkonnější modely. V této ceně pomalu začíná spíše sorta poloprofesionálních a profesionálních pecí pro komerční použití.

Nejlepší značky domácích pecí na pizzu

Kteří výrobci nabízejí kvalitní domácí pizza pece za přiměřenou cenu?

  • Efbe-Schott – Troubové pizza pece této značky jsou u nás velmi oblíbené v domácím i nenáročném komerčním prostředí. Jedny z nejprodávanějších pecí na pizzu u nás, velmi dobrý poměr ceny a výkonu.
  • Domo – Tato známá značka nabízí mimořádně populární a cenově dostupnou kontaktní pizza pec.
  • G3 Ferrari – Mezi výrobci pizza pecí má tato značka dobrý zvuk, je velmi populární a těší se skvělému hodnocení v testech a recenzích. Nabízí pizza pece, které perfektně obstojí v domácím prostředí i u náročných milovníků pizzy.
  • Clatronic – Zajímavá nabídka elektrických pizza pecí pro domácí použití.

Nejprodávanější domácí pece na pizzu

Nejprodávanější domácí pece na pizzu na trhu dle portálu Heureka.cz

ProduktParametryHodnoceníCena (od)
#1G3 Ferrari
Max.teplota: 400 °C
Plocha: žáruvzdorná kamenná deska o průměru 31cm
Časovač: ano
[usr 5 text="true" tooltip="true"]2500 Kč Číst recenze
#2Domo DO9177PZ
Max.teplota: 180 °C
Plocha: pečící plocha o průměru 30 cm
Časovač: ne
[usr 5 text="true" tooltip="true"]1400 Kč Číst recenze
#3Sage SPZ820BSS
Max.teplota: 400 °C
Plocha: na pizzu o průměru 30 cm + 7 přednastavených programů
Časovač: ano
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]18500 Kč Číst recenze
#4TEESA SUPREME
Max.teplota: 400 °C
Plocha: průměr kamene 30 cm
Časovač: ano
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]2000 Kč Číst recenze
#5Ariete 909
Max.teplota: 400 °C
Plocha: až 33 cm
Časovač: ano
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]2300 Kč Číst recenze
#6Klarstein Pizzaiolo Neo (plynová)
Max.teplota: plynová pec na pizzu
Plocha: cca 34 x 28 cm (ŠxH)
Časovač: ne
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]5000 Kč Číst recenze
0 Sdílení