Je mnoho dobrých důvodů, proč kávu pít. Pro její povzbuzující účinky, krásnou vůni i chuť. Může mít i významnou společenskou úlohu. Otázkou tedy není jestli, ale jakou kávu vlastně pít. Pokud se kupříkladu chystáte pořizovat kávovar, je dobré mít představu, jakou kávu budete preferovat či preferujete – a vybírat i na základě tohoto faktoru. Ať už vás však vedou jakékoli důvody, v dnešním článku se podíváme na to, jak vybrat nejlepší kávu. Tedy nikoli nejlepší obecně, ale nejlepší pro vás.
V následujícím textu se vás pokusíme provést spletitými uličkami světa kávy. Instantní kávové experty z vás sice neuděláme, ale získáte alespoň lepší přehled v nejdůležitějších možnostech, jejich výhodách a nevýhodách. Budete si tak schopni lépe ujasnit priority. Věříme, že platí známé rčení o stu lidí a stu chutí. Nebudeme tudíž žádnou kávu předem odsuzovat ani na ni pohlížet skrz prsty. Věnovat se budeme možnostem, druhům a variantám kávy z hlediska odrůdy, způsobu výroby, přípravy i dalších hledisek.
Aby toho nebylo málo, přichystali jsme si pro vás i klasický žebříček. Najdete v něm výběr nejoblíbenějších druhů káv, který vám může posloužit jako inspirace. Možná mezi nimi najdete kávu, kterou zatoužíte vyzkoušet. Možná taky ne. Zajímavé postřehy mohou poskytnout i nejrůznější recenze káv anebo rozsáhlejší testy. Z principu věci je ovšem jasné, že informace budou víceméně subjektivního rázu.
Nejlepší káva na trhu
Produkt | Info | Hodnocení | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Nordbeans | Výběrová káva z Liberce Výběrová káva z liberecké pražírny, kterou můžete ochutnat v řadě vyhlášených kaváren. Doporučujeme vyzkoušet například Nordbeans Horizont s chutí čokolády a arašídů. | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
#2 | Lavazza | Nejlepší italská káva Italská značka Lavazza je jednou z nejoblíbenějších značek kávy. A zakazníci si ji nesmírně chválí. Disponuje širokou nabídkou zrnkové, mleté i instantní kávy. | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
#3 | GourmetKáva | Zajímavá výběrová káva Každý týden čerstvě pražená káva, abyste si mohli užít její maximální aroma. Široká nabídka různých kyselostí ze všech koutů světa. | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
#4 | Káva De'Longhi | Světově oblíbená káva De'Longhi vyrábí nejlepší kávovary na světě. Nicméně oblíbená je i kvalitní káva této značky. Široký výběr směsí různého původu značí jediné. Z nabídky si totiž vybere každý, včetně těch, co mají rádi bezkofeinové varianty. | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
#5 | Lázeňská káva | Čerstvě pražená káva Lázeňská káva = okouzlující vůně výběrové kávy, která je pražená “na míru” zákazníkům již od roku 2017. Vhodné pro všechny typy přípravy kávy. | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
#6 | Káva ILLY | Oblíbený italský výrobce Italská káva značí kvalitu a to podtrhuje i oblíbená značka Illy. Instantní, mletá i zrnková káva různých stylů přesně podle vaší chuti. | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
Jak vybrat kávu?
Podle čeho si vybrat kávu? Volba se bude zajisté do jisté míry odvíjet od zařízení, které máte – nebo chcete pořídit – k přípravě kávy. Prim však hrají chuťové, aromatické a potažmo i praktické aspekty.
Zkrátka jde o kombinaci řady faktorů. V dnešním průvodci se jich pokusíme postihnout co možná nejvíc a pomoci vám s výběrem dobré kávy, která bude co nejlépe ladit s vaším vkusem. Věnovat se budeme i cenovým relacím nebo oblíbeným výrobcům a značkám kávy.
Z historie a současnosti kávy
Kdy a kde vůbec lidstvo objevilo kávu? Její kolébkou byla africká země Etiopie, ještě konkrétněji oblast zvaná dodnes Kaffa. Už ve středověku se kávová zrna dovážela do Jemenu a „vynález“ kávy se později rozšířil do Arábie. Ta je tedy rodištěm kávy ve smyslu horkého povzbudivého nápoje. Arabské země se o tajemství kávy dlouho nechtěly podělit. Zásluhu na její rozšíření do Evropy mají především holandští obchodníci, kteří se nebáli zákazu a začali zrna z Jemenu vyvážet.
Později se však kávovníky začaly pěstovat v mnoha zemích světa. V tropických oblastech Afriky, Jižní a Střední Ameriky i Asie. V současnosti (2021) je největším pěstitelem kávy Brazílie, která loni vyprodukovala na 2 900 000 tun tohoto artiklu. Na druhé místo se dostal Vietnam s 1 100 000 tunami. Dále je to Indonésie, Kolumbie, Indie, Etiopie, Peru, Guatemala, Honduras a Mexiko.
Zajímavosti o kávě
- Každý den se podle odhadů na světě vypijí na 2 miliardy šálků kávy.
- Pěstuje ji na 25 milionů farmářů v 50 zemích a jde o druhou nejdůležitější obchodní komoditu po ropě.
- V minulosti se káva konzumovala i tak, že se kávová zrna rozmělnila s tukem.
- Káva s mlékem je lépe stravitelná, ale snižuje se účinek kofeinu. Káva se smetanou vydrží déle teplá.
- Tmavěji pražené kávy jsou chuťově intenzivnější, ale paradoxně obsahují méně kofeinu než světleji pražené kávy.
- Kofein může být ve velkém množství smrtelný. Letální dávka v podobě kávy však představuje cca 80 až 100 šálků za den. Této hranici se dokázali přiblížit někteří slavní lidé – např. filozof Voltair nebo spisovatel Honoré de Balzac, kteří prý zvládli i 50 až 60 šálků denně.
Káva a zdraví
V minulosti bylo postavení kávy, pokud jde o vlivy na zdraví, přinejmenším kontroverzní. Dnes už je de facto nade vši pochybnost prokázáno, že káva je zdraví prospěšná. Dokonce velice prospěšná. Má to samozřejmě své mantinely. Káva – zejména kvůli kofeinu – není zcela vhodná např. pro těhotné a kojící ženy, děti a při některých onemocněních. Důležité je taky dodržovat zásadní pravidlo: Všeho s mírou. Uměřená konzumace kávy však přináší obrovské benefity.
V nedávné době byla vypracována obrovská meta-studie shrnující dílčí poznatky ze stovek předcházejících výzkumů. Vyplynula z ní velmi zajímavá fakta. Pití kávy koreluje s celkově výrazně nižší úmrtností na kardiovaskulární a rakovinná onemocnění. Nejsilněji se projevila souvislost s rakovinou kůže, prostaty či dělohy a velmi se mluví o spojitosti s rakovinou jater.
Zdá se, že káva je mimořádně silným prostředkem prevence rakoviny i jiných onemocnění (cirhóza) tohoto orgánu. Jediný šálek denně snižuje riziko rakoviny jater o 20 %, pět šálků o více než polovinu. Pokud si rádi dopřejete něco alkoholu, vyplatí se jeho destruktivní účinky vyvážit právě přiměřenou konzumací kávy.
A to není vše. Podle všeho je pití kávy spojeno i s nižším rizikem vzniku Alzheimerovy choroby, diabetu 2. typu, ledvinových kamenů, dny a mohli bychom pokračovat dále. Za optimální, přiměřenou dávku, jsou považovány 3-4 šálky kávy denně.
Platí zmíněné benefity pro všechny druhy kávy? Skvělou zprávou je, že ano. Například instantní káva může mít dokonce o něco více antioxidantů (což jsou hlavní účinné látky) než jiné druhy, a navíc méně kofeinu.
Robusta vs. Arabika
Z těchto dvou zásadních odrůd kávovníku pochází naprostá většina kávy na světě. Liší se vzhledem zrn, chutí, vůní a třeba i obsahem kofeinu. Jak si vybrat tu, která vám lépe sedne?
- Arabika je jemnější a mívá bohatší chuť, není tak hořká, spíše sladší. Robusta vyniká výraznější hořkostí a zemitější, vydatnou chutí.
- Podstatně více se produkuje Arabiky (cca 75 %). Robusta se pěstuje především v západní Africe a Asii (Indie a jihovýchodní Asie, Indonésie). Arabika v Brazílii, střední a východní Africe. Někde se pěstují obě odrůdy.
- Robusta má poněkud vyšší obsah kofeinu.
Arabika je obecně stavěna kvalitativně nad robustu. Leckomu však může více vyhovovat právě plnější a hořčejší chuť robusty a třeba i vyšší podíl kofeinu.
Druhy kávy
Jak se liší kávy z hlediska výroby a zpracování? Zde jsou alespoň základní možnosti, jejich typické vlastnosti i případné výhody či nevýhody.
Zrnková káva
Elementární forma. Zrna jsou pražená, ale jinak nezpracovaná. Před přípravou si kávu musíte umlít. Práce se zrnkovou kávou je náročnější na čas i nástroje, ale jde o vrcholnou formu. Čerstvě umletá káva nabídne nejdokonalejší chuť i vůni.
Můžete navíc zvolit hrubost mletí dle toho, jakou kávu chcete připravit. Tato forma vybízí k experimentování a je vhodná pro náročnější milovníky kávy, kteří jsou ochotní přípravě věnovat čas a zájem.
Tip: Podívejte se na nejlepší mlýnky na kávu v našem žebříčku
Mletá káva
Oblíbená varianta. Káva se prodává již namletá, vhodná pro přípravu téměř jakéhokoli nápoje od espressa po českého turka. Ušetříte čas a nepotřebujete mlýnek. Káva však zvětrá a chuť a vůně nebudou tak bohaté a intenzivní. Podle typu nápoje je třeba zvolit i správnou hrubost mletí (viz níže).
Káva bez kofeinu
V angl. decaffeinated či decaf. Káva, z níž je odebrán kofein. Výsledek má jen okolo 3 % původního množství. Tato káva se vyrábí již od roku 1905 a v mnoha zemích je poměrně oblíbená. Existuje více procesů odstranění kofeinu. Nejčastěji se používá máčení ve vodě a promývání metylenchloridem.
Dochází k mírné změně chuťových a aromatických vlastností. Káva bez kofeinu je vhodnou volbou pro osoby, které z nějakých důvodů chtějí nebo musejí kofein omezovat (např. vysoký tlak, těhotenství apod.).
Káva v kapslích
Poměrně mladý druh kávy, hit minulé dekády. Káva je prodávána ve speciálních kapslích a je potřeba taky speciálního kávovaru (ty nejlepší kapslové kávovary najdete zde). Výhodou je velmi snadné použití a různé druhy káv i kávových nápojů. Obvykle velmi příjemná výsledná chuť. Nevýhod je ale taky celá řada. Z ekologického i ekonomického hlediska jde o nejméně výhodný druh kávy.
Instantní káva
Velmi oblíbená pro snadnou a praktickou přípravu. Stačí zalít horkou vodu, na dně nezůstává žádný lógr. Připravuje se tak, že se uvaří obrovské množství velmi koncentrované kávy, z níž se následně odstraní voda – a to buď rozprašováním, nebo vymrazováním.
Káva mívá méně kofeinu, ale stejné nebo i vyšší množství cenných antioxidantů a enzymů. Může mít však i více potenciálně škodlivého akrylamidu. Stále však pod rizikovou hodnotou.
Cibetková káva
Speciální druh kávy. Originálním názvem kopi luwak. Jde o indonéský druh kávy. Zrna nejdříve procházejí trávicím traktem místní cibetkové šelmy, která je běžně konzumuje. Tak káva získává velmi specifickou a jemnou chuť a je vysoce ceněná. Nevýhodou je vysoká cena. Jedná se dokonce o nejdražší kávu na světě.
Typy káv podle způsobu přípravy
Předchozí členění se týkalo především způsobu výroby. Nyní se zaměřme na varianty kávy dle způsobu přípravy konečným zákazníkem.
Espresso
Základní a možná nejrozšířenější druh. Dává se 8 g kávy a výsledný šálek má cca 30 ml. Káva se připravuje ve speciálním přístroji pod tlakem 9 barů. Pro přípravu kvalitního espressa jsou třeba tři základní faktory: kvalitní, ideálně čerstvě namletá, káva; správná hrubost mletí; dobrý kávovar.
Ristretto
Malé espresso. Objem kolem 22 ml při stejné dávce kávy. Má velmi intenzivní chuť a bohatou pěnu. Pochází z Neapole a důvodem vzniku snad byla snaha nepřehřívat v horkých podmínkách tělo přílišným množstvím horké vody. Pije se po celém světě.
Lungo
Opak ristretta. Stejná dávka kávy, ale dvojnásobné množství vody – tedy cca 60 ml. Jde o „velké“ espresso. Neplést s dvojitým espressem, kdy je použito i dvojnásobné množství kávy.
Americano
Espresso naředěné horkou vodou v poměru 1:5. Nápoj prý „zavedli“ američtí vojáci v Itálii za druhé světové války. Nechutnalo jim silné, malé espresso, které Italové pili.
Cappuccino
Espresso o objemu 60 ml se stejným podílem horkého mléka a mléčné pěny. Na manuálním kávovaru náročnější na přípravu. Pokud máte tento nápoj rádi, vyplatí se uvažovat o automatickém kávovaru, který přípravu zásadně usnadní.
Latté a Latté macchiato
Latté je objemná káva (250 ml i více) s vysokým podílem horkého mléka a mléčné pěny. Varianta macchiato se připravuje z mléčné mikropěny a výsledný nápoj má typické tři efektní vrstvy.
Turecká káva
Český a slovenský turek. Poměrně unikátní způsob přípravy, kdy se mletá káva zaleje vařící nebo téměř vařící vodou. Při delším louhování se uvolní více tříslovin a káva má ostřejší, jadrnější chuť. Není považována za právě vznešený způsob přípravy, ale mnozí na ni nedají dopustit.
Turecká mokka
Originální turecká káva. Pije se v Turecku a okolí (středomoří, blízký východ). Káva je velmi silná, pokud jde o obsah kofeinu. Pro přípravu se používá konvička „džezva“ a specifický postup. Přidává se taky cukr a koření jako kardamon či vanilka. Chuť je méně „řízná“ než u českého turka.
Moka
Káva připravená ve speciální konvici zvané moka press za působení tlaku páry. Zajímavá varianta. Výsledná káva je více hořká, méně kyselkavá, s vyšším obsahem kofeinu.
Filtrovaná káva
Na přípravu se používá překapávač nebo překapávací kávovar, french press či aeropress. Jde o poměrně slabou kávu. U nás není tak běžná jako v některých západních zemích.
Hrubost mletí
Jakou hrubost mletí zvolit pro určitý nápoj?
- Velmi jemné – Turecká mokka
- Jemné – Espresso
- Střední – Filtrované kávy, moka a překapávané kávy
- Hrubší – French press nebo i český turek
Ceny kávy
Kolik stojí kvalitní káva? Zde je alespoň velmi orientační přehled základních relací.
✅ Káva do 150 Kč
Malá balení běžných (levných) mletých káv a taky valná část instantních káv v gramáži do cca 250 g. Levnější bývá obecně káva typu robusta.
✅ Káva do 500 Kč
Velká balení levnějších káv, drahé instantní kávy anebo menší balení kvalitních a výběrových káv – zrnkových či mletých.
✅ Káva nad 500 Kč
Většinou především kvalitnější kávy v různých velikostech balení. Ceny opravdu špičkových káv se mohou pohybovat ještě řádově výše.
Nejlepší značky kávy
Kteří výrobci a producenti kávy stojí za pozornost?
- Lavazza – Velmi populární, tradiční italská značka. Patří mezi nejprodávanější kávy u nás. Výborný poměr ceny a kvality.
- DeLonghi – Další oblíbená italská značka především středně drahých káv. Dobrá volba. Vyrábí také velmi oblíbené kávovary DeLonghi.
- Segafredo – Známá a dobře hodnocená značka. Nabízí i levnější kávy.
- Tchibo – Významný německý výrobce a dovozce. Nabízí velký výběr káv z celého světa.
Produkt | Info | Hodnocení | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Nordbeans | Výběrová káva z Liberce Výběrová káva z liberecké pražírny, kterou můžete ochutnat v řadě vyhlášených kaváren. Doporučujeme vyzkoušet například Nordbeans Horizont s chutí čokolády a arašídů. | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
#2 | Lavazza | Nejlepší italská káva Italská značka Lavazza je jednou z nejoblíbenějších značek kávy. A zakazníci si ji nesmírně chválí. Disponuje širokou nabídkou zrnkové, mleté i instantní kávy. | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
#3 | GourmetKáva | Zajímavá výběrová káva Každý týden čerstvě pražená káva, abyste si mohli užít její maximální aroma. Široká nabídka různých kyselostí ze všech koutů světa. | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
#4 | Káva De'Longhi | Světově oblíbená káva De'Longhi vyrábí nejlepší kávovary na světě. Nicméně oblíbená je i kvalitní káva této značky. Široký výběr směsí různého původu značí jediné. Z nabídky si totiž vybere každý, včetně těch, co mají rádi bezkofeinové varianty. | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
#5 | Lázeňská káva | Čerstvě pražená káva Lázeňská káva = okouzlující vůně výběrové kávy, která je pražená “na míru” zákazníkům již od roku 2017. Vhodné pro všechny typy přípravy kávy. | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |
#6 | Káva ILLY | Oblíbený italský výrobce Italská káva značí kvalitu a to podtrhuje i oblíbená značka Illy. Instantní, mletá i zrnková káva různých stylů přesně podle vaší chuti. | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | Zjistit cenu |