Kuchyně

Nejlepší káva – test, recenze a zkušenosti

Nejlepší káva Káva. Nápoj vyráběný ze semen plodů kávovníku patří společně s čajem mezi nejrozšířenější a nejpopulárnější nealkoholické nápoje na světě – alespoň pokud jde o ty horké. Kvalitní káva je považována za mok velice ušlechtilý. Četné nové výzkumy poukazují i na její příznivé vlivy na lidské zdraví.

Je mnoho dobrých důvodů, proč kávu pít. Pro její povzbuzující účinky, krásnou vůni i chuť. Může mít i významnou společenskou úlohu. Otázkou tedy není jestli, ale jakou kávu vlastně pít. Pokud se kupříkladu chystáte pořizovat kávovar, je dobré mít představu, jakou kávu budete preferovat či preferujete – a vybírat i na základě tohoto faktoru. Ať už vás však vedou jakékoli důvody, v dnešním článku se podíváme na to, jak vybrat nejlepší kávu. Tedy nikoli nejlepší obecně, ale nejlepší pro vás.

V následujícím textu se vás pokusíme provést spletitými uličkami světa kávy. Instantní kávové experty z vás sice neuděláme, ale získáte alespoň lepší přehled v nejdůležitějších možnostech, jejich výhodách a nevýhodách. Budete si tak schopni lépe ujasnit priority. Věříme, že platí známé rčení o stu lidí a stu chutí. Nebudeme tudíž žádnou kávu předem odsuzovat ani na ni pohlížet skrz prsty. Věnovat se budeme možnostem, druhům a variantám kávy z hlediska odrůdy, způsobu výroby, přípravy i dalších hledisek.

Aby toho nebylo málo, přichystali jsme si pro vás i klasický žebříček. Najdete v něm výběr nejoblíbenějších druhů káv, který vám může posloužit jako inspirace. Možná mezi nimi najdete kávu, kterou zatoužíte vyzkoušet. Možná taky ne. Zajímavé postřehy mohou poskytnout i nejrůznější recenze káv anebo rozsáhlejší testy. Z principu věci je ovšem jasné, že informace budou víceméně subjektivního rázu.

Nejlepší káva na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Nordbeans
Výběrová káva z Liberce

Výběrová káva z liberecké pražírny, kterou můžete ochutnat v řadě vyhlášených kaváren. Doporučujeme vyzkoušet například Nordbeans Horizont s chutí čokolády a arašídů.
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#2Lavazza
Nejlepší italská káva

Italská značka Lavazza je jednou z nejoblíbenějších značek kávy. A zakazníci si ji nesmírně chválí. Disponuje širokou nabídkou zrnkové, mleté i instantní kávy.
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#3GourmetKáva
Zajímavá výběrová káva

Každý týden čerstvě pražená káva, abyste si mohli užít její maximální aroma. Široká nabídka různých kyselostí ze všech koutů světa.
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#4Káva De'Longhi
Světově oblíbená káva

De'Longhi vyrábí nejlepší kávovary na světě. Nicméně oblíbená je i kvalitní káva této značky. Široký výběr směsí různého původu značí jediné. Z nabídky si totiž vybere každý, včetně těch, co mají rádi bezkofeinové varianty.
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#5Lázeňská káva
Čerstvě pražená káva

Lázeňská káva = okouzlující vůně výběrové kávy, která je pražená “na míru” zákazníkům již od roku 2017. Vhodné pro všechny typy přípravy kávy.
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#6Káva ILLY
Oblíbený italský výrobce

Italská káva značí kvalitu a to podtrhuje i oblíbená značka Illy. Instantní, mletá i zrnková káva různých stylů přesně podle vaší chuti.
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu

Jak vybrat kávu?

Podle čeho si vybrat kávu? Volba se bude zajisté do jisté míry odvíjet od zařízení, které máte – nebo chcete pořídit – k přípravě kávy. Prim však hrají chuťové, aromatické a potažmo i praktické aspekty.

Zkrátka jde o kombinaci řady faktorů. V dnešním průvodci se jich pokusíme postihnout co možná nejvíc a pomoci vám s výběrem dobré kávy, která bude co nejlépe ladit s vaším vkusem. Věnovat se budeme i cenovým relacím nebo oblíbeným výrobcům a značkám kávy.

Mletá káva

Z historie a současnosti kávy

Kdy a kde vůbec lidstvo objevilo kávu? Její kolébkou byla africká země Etiopie, ještě konkrétněji oblast zvaná dodnes Kaffa. Už ve středověku se kávová zrna dovážela do Jemenu a „vynález“ kávy se později rozšířil do Arábie. Ta je tedy rodištěm kávy ve smyslu horkého povzbudivého nápoje. Arabské země se o tajemství kávy dlouho nechtěly podělit. Zásluhu na její rozšíření do Evropy mají především holandští obchodníci, kteří se nebáli zákazu a začali zrna z Jemenu vyvážet.

Později se však kávovníky začaly pěstovat v mnoha zemích světa. V tropických oblastech Afriky, Jižní a Střední Ameriky i Asie. V současnosti (2021) je největším pěstitelem kávy Brazílie, která loni vyprodukovala na 2 900 000 tun tohoto artiklu. Na druhé místo se dostal Vietnam s 1 100 000 tunami. Dále je to Indonésie, Kolumbie, Indie, Etiopie, Peru, Guatemala, Honduras a Mexiko.

Zajímavosti o kávě

  • Každý den se podle odhadů na světě vypijí na 2 miliardy šálků kávy.
  • Pěstuje ji na 25 milionů farmářů v 50 zemích a jde o druhou nejdůležitější obchodní komoditu po ropě.
  • V minulosti se káva konzumovala i tak, že se kávová zrna rozmělnila s tukem.
  • Káva s mlékem je lépe stravitelná, ale snižuje se účinek kofeinu. Káva se smetanou vydrží déle teplá.
  • Tmavěji pražené kávy jsou chuťově intenzivnější, ale paradoxně obsahují méně kofeinu než světleji pražené kávy.
  • Kofein může být ve velkém množství smrtelný. Letální dávka v podobě kávy však představuje cca 80 až 100 šálků za den. Této hranici se dokázali přiblížit někteří slavní lidé – např. filozof Voltair nebo spisovatel Honoré de Balzac, kteří prý zvládli i 50 až 60 šálků denně.

Káva a zdraví

V minulosti bylo postavení kávy, pokud jde o vlivy na zdraví, přinejmenším kontroverzní. Dnes už je de facto nade vši pochybnost prokázáno, že káva je zdraví prospěšná. Dokonce velice prospěšná. Má to samozřejmě své mantinely. Káva – zejména kvůli kofeinu – není zcela vhodná např. pro těhotné a kojící ženy, děti a při některých onemocněních. Důležité je taky dodržovat zásadní pravidlo: Všeho s mírou. Uměřená konzumace kávy však přináší obrovské benefity.

V nedávné době byla vypracována obrovská meta-studie shrnující dílčí poznatky ze stovek předcházejících výzkumů. Vyplynula z ní velmi zajímavá fakta. Pití kávy koreluje s celkově výrazně nižší úmrtností na kardiovaskulární a rakovinná onemocnění. Nejsilněji se projevila souvislost s rakovinou kůže, prostaty či dělohy a velmi se mluví o spojitosti s rakovinou jater.

Zdá se, že káva je mimořádně silným prostředkem prevence rakoviny i jiných onemocnění (cirhóza) tohoto orgánu. Jediný šálek denně snižuje riziko rakoviny jater o 20 %, pět šálků o více než polovinu. Pokud si rádi dopřejete něco alkoholu, vyplatí se jeho destruktivní účinky vyvážit právě přiměřenou konzumací kávy.

A to není vše. Podle všeho je pití kávy spojeno i s nižším rizikem vzniku Alzheimerovy choroby, diabetu 2. typu, ledvinových kamenů, dny a mohli bychom pokračovat dále. Za optimální, přiměřenou dávku, jsou považovány 3-4 šálky kávy denně.

Platí zmíněné benefity pro všechny druhy kávy? Skvělou zprávou je, že ano. Například instantní káva může mít dokonce o něco více antioxidantů (což jsou hlavní účinné látky) než jiné druhy, a navíc méně kofeinu.

Kávová zrnka

Robusta vs. Arabika

Z těchto dvou zásadních odrůd kávovníku pochází naprostá většina kávy na světě. Liší se vzhledem zrn, chutí, vůní a třeba i obsahem kofeinu. Jak si vybrat tu, která vám lépe sedne?

  • Arabika je jemnější a mívá bohatší chuť, není tak hořká, spíše sladší. Robusta vyniká výraznější hořkostí a zemitější, vydatnou chutí.
  • Podstatně více se produkuje Arabiky (cca 75 %). Robusta se pěstuje především v západní Africe a Asii (Indie a jihovýchodní Asie, Indonésie). Arabika v Brazílii, střední a východní Africe. Někde se pěstují obě odrůdy.
  • Robusta má poněkud vyšší obsah kofeinu.

Arabika je obecně stavěna kvalitativně nad robustu. Leckomu však může více vyhovovat právě plnější a hořčejší chuť robusty a třeba i vyšší podíl kofeinu.

Druhy kávy

Jak se liší kávy z hlediska výroby a zpracování? Zde jsou alespoň základní možnosti, jejich typické vlastnosti i případné výhody či nevýhody.

Zrnková káva

Elementární forma. Zrna jsou pražená, ale jinak nezpracovaná. Před přípravou si kávu musíte umlít. Práce se zrnkovou kávou je náročnější na čas i nástroje, ale jde o vrcholnou formu. Čerstvě umletá káva nabídne nejdokonalejší chuť i vůni.

Můžete navíc zvolit hrubost mletí dle toho, jakou kávu chcete připravit. Tato forma vybízí k experimentování a je vhodná pro náročnější milovníky kávy, kteří jsou ochotní přípravě věnovat čas a zájem.

Tip: Podívejte se na nejlepší mlýnky na kávu v našem žebříčku

Mletá káva

Oblíbená varianta. Káva se prodává již namletá, vhodná pro přípravu téměř jakéhokoli nápoje od espressa po českého turka. Ušetříte čas a nepotřebujete mlýnek. Káva však zvětrá a chuť a vůně nebudou tak bohaté a intenzivní. Podle typu nápoje je třeba zvolit i správnou hrubost mletí (viz níže).

Káva bez kofeinu

V angl. decaffeinated či decaf. Káva, z níž je odebrán kofein. Výsledek má jen okolo 3 % původního množství. Tato káva se vyrábí již od roku 1905 a v mnoha zemích je poměrně oblíbená. Existuje více procesů odstranění kofeinu. Nejčastěji se používá máčení ve vodě a promývání metylenchloridem.

Dochází k mírné změně chuťových a aromatických vlastností. Káva bez kofeinu je vhodnou volbou pro osoby, které z nějakých důvodů chtějí nebo musejí kofein omezovat (např. vysoký tlak, těhotenství apod.).

Káva v kapslích

Poměrně mladý druh kávy, hit minulé dekády. Káva je prodávána ve speciálních kapslích a je potřeba taky speciálního kávovaru (ty nejlepší kapslové kávovary najdete zde). Výhodou je velmi snadné použití a různé druhy káv i kávových nápojů. Obvykle velmi příjemná výsledná chuť. Nevýhod je ale taky celá řada. Z ekologického i ekonomického hlediska jde o nejméně výhodný druh kávy.

Instantní káva

Velmi oblíbená pro snadnou a praktickou přípravu. Stačí zalít horkou vodu, na dně nezůstává žádný lógr. Připravuje se tak, že se uvaří obrovské množství velmi koncentrované kávy, z níž se následně odstraní voda – a to buď rozprašováním, nebo vymrazováním.

Káva mívá méně kofeinu, ale stejné nebo i vyšší množství cenných antioxidantů a enzymů. Může mít však i více potenciálně škodlivého akrylamidu. Stále však pod rizikovou hodnotou.

Cibetková káva

Speciální druh kávy. Originálním názvem kopi luwak. Jde o indonéský druh kávy. Zrna nejdříve procházejí trávicím traktem místní cibetkové šelmy, která je běžně konzumuje. Tak káva získává velmi specifickou a jemnou chuť a je vysoce ceněná. Nevýhodou je vysoká cena. Jedná se dokonce o nejdražší kávu na světě.

Typy káv podle způsobu přípravy

Předchozí členění se týkalo především způsobu výroby. Nyní se zaměřme na varianty kávy dle způsobu přípravy konečným zákazníkem.

Šálek Cappucina

Espresso

Základní a možná nejrozšířenější druh. Dává se 8 g kávy a výsledný šálek má cca 30 ml. Káva se připravuje ve speciálním přístroji pod tlakem 9 barů. Pro přípravu kvalitního espressa jsou třeba tři základní faktory: kvalitní, ideálně čerstvě namletá, káva; správná hrubost mletí; dobrý kávovar.

Ristretto

Malé espresso. Objem kolem 22 ml při stejné dávce kávy. Má velmi intenzivní chuť a bohatou pěnu. Pochází z Neapole a důvodem vzniku snad byla snaha nepřehřívat v horkých podmínkách tělo přílišným množstvím horké vody. Pije se po celém světě.

Lungo

Opak ristretta. Stejná dávka kávy, ale dvojnásobné množství vody – tedy cca 60 ml. Jde o „velké“ espresso. Neplést s dvojitým espressem, kdy je použito i dvojnásobné množství kávy.

Americano

Espresso naředěné horkou vodou v poměru 1:5. Nápoj prý „zavedli“ američtí vojáci v Itálii za druhé světové války. Nechutnalo jim silné, malé espresso, které Italové pili.

Cappuccino

Espresso o objemu 60 ml se stejným podílem horkého mléka a mléčné pěny. Na manuálním kávovaru náročnější na přípravu. Pokud máte tento nápoj rádi, vyplatí se uvažovat o automatickém kávovaru, který přípravu zásadně usnadní.

Latté a Latté macchiato

Latté  je objemná káva (250 ml i více) s vysokým podílem horkého mléka a mléčné pěny. Varianta macchiato se připravuje z mléčné mikropěny a výsledný nápoj má typické tři efektní vrstvy.

Turecká káva

Český a slovenský turek. Poměrně unikátní způsob přípravy, kdy se mletá káva zaleje vařící nebo téměř vařící vodou. Při delším louhování se uvolní více tříslovin a káva má ostřejší, jadrnější chuť. Není považována za právě vznešený způsob přípravy, ale mnozí na ni nedají dopustit.

Turecká mokka

Originální turecká káva. Pije se v Turecku a okolí (středomoří, blízký východ). Káva je velmi silná, pokud jde o obsah kofeinu. Pro přípravu se používá konvička „džezva“ a specifický postup. Přidává se taky cukr a koření jako kardamon či vanilka. Chuť je méně „řízná“ než u českého turka.

Moka

Káva připravená ve speciální konvici zvané moka press za působení tlaku páry. Zajímavá varianta. Výsledná káva je více hořká, méně kyselkavá, s vyšším obsahem kofeinu.

Filtrovaná káva

Na přípravu se používá překapávač nebo překapávací kávovar, french press či aeropress. Jde o poměrně slabou kávu. U nás není tak běžná jako v některých západních zemích.

Hrubost mletí

Jakou hrubost mletí zvolit pro určitý nápoj?

  • Velmi jemné – Turecká mokka
  • Jemné – Espresso
  • Střední – Filtrované kávy, moka a překapávané kávy
  • Hrubší – French press nebo i český turek

Ceny kávy

Kolik stojí kvalitní káva? Zde je alespoň velmi orientační přehled základních relací.

Káva do 150 Kč

Malá balení běžných (levných) mletých káv a taky valná část instantních káv v gramáži do cca 250 g. Levnější bývá obecně káva typu robusta.

Káva do 500 Kč

Velká balení levnějších káv, drahé instantní kávy anebo menší balení kvalitních a výběrových káv – zrnkových či mletých.

Káva nad 500 Kč

Většinou především kvalitnější kávy v různých velikostech balení. Ceny opravdu špičkových káv se mohou pohybovat ještě řádově výše.

Nejlepší značky kávy

Kteří výrobci a producenti kávy stojí za pozornost?

  • Lavazza – Velmi populární, tradiční italská značka. Patří mezi nejprodávanější kávy u nás. Výborný poměr ceny a kvality.
  • DeLonghi – Další oblíbená italská značka především středně drahých káv. Dobrá volba. Vyrábí také velmi oblíbené kávovary DeLonghi.
  • Segafredo – Známá a dobře hodnocená značka. Nabízí i levnější kávy.
  • Tchibo – Významný německý výrobce a dovozce. Nabízí velký výběr káv z celého světa.
ProduktInfoHodnocení
#1Nordbeans
Výběrová káva z Liberce

Výběrová káva z liberecké pražírny, kterou můžete ochutnat v řadě vyhlášených kaváren. Doporučujeme vyzkoušet například Nordbeans Horizont s chutí čokolády a arašídů.
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#2Lavazza
Nejlepší italská káva

Italská značka Lavazza je jednou z nejoblíbenějších značek kávy. A zakazníci si ji nesmírně chválí. Disponuje širokou nabídkou zrnkové, mleté i instantní kávy.
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#3GourmetKáva
Zajímavá výběrová káva

Každý týden čerstvě pražená káva, abyste si mohli užít její maximální aroma. Široká nabídka různých kyselostí ze všech koutů světa.
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#4Káva De'Longhi
Světově oblíbená káva

De'Longhi vyrábí nejlepší kávovary na světě. Nicméně oblíbená je i kvalitní káva této značky. Široký výběr směsí různého původu značí jediné. Z nabídky si totiž vybere každý, včetně těch, co mají rádi bezkofeinové varianty.
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#5Lázeňská káva
Čerstvě pražená káva

Lázeňská káva = okouzlující vůně výběrové kávy, která je pražená “na míru” zákazníkům již od roku 2017. Vhodné pro všechny typy přípravy kávy.
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
#6Káva ILLY
Oblíbený italský výrobce

Italská káva značí kvalitu a to podtrhuje i oblíbená značka Illy. Instantní, mletá i zrnková káva různých stylů přesně podle vaší chuti.
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Zjistit cenu
0 Sdílení