Nejlepší šunkovary: TOP 5 produktů podle recenzí a testů

nejlepší šunkovary

Vybíráte co nejlepší šunkovar? V našem dnešním článku vám poradíme. Pomůžeme vás zorientovat se v nabídce a možnostech těchto v principu jednoduchých, ale užitečných zařízení a budeme se věnovat i šunce a její výrobě. Dozvíte se tedy i to, jak s šunkovarem pracovat a jak při výrobě domácí šunky dosáhnout perfektních výsledků.

Šunka patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější uzené masné výrobky na světě a najdete ji v různých podobách ve většině kuchyní. Původ této lahůdky sahá až do starověku. V 19. století pak vznikla tradiční česká šunka od kosti. Důvodem pro výrobu šunky není jen chuťově atraktivní zpracování masa, ale také jeho konzervace. Doba trvanlivosti šunky je poměrně vysoká. Příprava šunky přitom není nic zvlášť složitého a zvládnete to hravě i doma. Velkým pomocníkem vám přitom může být právě šunkovar, který zajistí správný tlak na maso a udrží jeho formu.

S výběrem a následným používáním šunkovaru vám pomohou informace, které vám přinese náš průvodce. Zajímavé poznatky ale načerpáte i z jiných zdrojů. O modelu, který vás zaujme, vám leccos prozradí uživatelské recenze šunkovarů anebo i odborné testy. Na internetu najdete taky obrovské množství zajímavých receptů a variací na vynikající šunky.

Nejlepší šunkovary na trhu

 ProduktParametryHodnoceníCena (od) 
#1Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem
Šunkovar Tescoma s teploměrem

 Nejprodávanější 

Materiál: plast
Množství masa: -
5 out of 5 stars (5 / 5)599 Kč Číst recenze
#2Toro Šunkovar nerez
Šunkovar Toro
Materiál: nerez
Množství masa: 1 - 1,2 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)599 Kč Číst recenze
#3Orion Šunkovar 14 cm s teploměrem
Šunkovar Orion
Materiál: nerez
Množství masa: 1,5 - 2 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)699 Kč Číst recenze
#4Banquet Nerezový šunkovar Akcent
Šunkovar Banquet
Materiál: nerez
Množství masa: 1 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)499 Kč Číst recenze
#5Altom Nerezový šunkovar 0,8 kg
Šunkovar Altom
Materiál: nerez
Množství masa: 0,8 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)429 Kč Číst recenze

Jak vybrat šunkovar

Sortiment šunkovarů není až tak gigantický jako v případě mnoha jiných kuchyňských pomůcek či spotřebičů. To ale neznamená, že výběr správného modelu bude snadný. Mezi jednotlivými produkty mohou být výrazné rozdíly v ceně, ale i kvalitě a některých parametrech nebo funkčních prvcích.

V tomto průvodci se pokusíme obsáhnout vše důležité, abyste mohli sáhnout po výrobku, který vám poskytne kýžené služby. Přineseme vám i krátkou recenzi jednoho z nejoblíbenějších modelů a taky – jako vždy – přehled cenových kategorií a tipy na poctivé výrobce.

Co je to šunka?

V první řadě bychom si měli ujasnit, co to šunka vlastně je. Možná si řeknete, že to je přece jasné, ale šunka je poměrně široký pojem. Existují především tři varianty, které se liší podle hlavního (některé mohou kombinovat více možností) způsobu úpravy. Jde o šunky:

  • Uzené
  • Sušené
  • Vařené/dušené

Zřejmě nejznámějším zástupcem sušených šunek jsou italské šunky typu pršut v čele s parmskou šunkou (Prosciutto di Parma). I španělské sušené šunky (jamón curado) jsou velmi oblíbené a oceňované.

Kandidátem na nejpopulárnější uzenou šunku pak může být například německá schwarzwaldská šunka uzená při teplotě 25° na jedlovém dřevu. Tato šunka ale zahrnuje i proces sušení, který po uzení následuje.

U nás převládají především šunky vařené a dušené. Slavným zástupcem je šunka pražská. Ta ale kombinuje dokonce všechny tři druhy úpravy. Před vařením je krátce sušena a uzena.

jak vybrat šunkovar

Jaké použít maso?

Tradičním masem pro výrobu šunky je jednoznačně vepřová kýta. Šunku lze připravovat z vykostěné kýty, ale i z kýty s kostí, což dodá výsledku na šťavnatosti. Šunku lze nicméně vytvořit z mnoha dalších mas. Může jít jednak o jiné částí vepřového, ale taky o drůbeží, telecí nebo třeba hovězí maso. Na internetu naleznete spoustu inspirativních receptů pro různé masové varianty.

Proč si vyrábět domácí šunku?

Šunka přece není žádná nedostupná delikatesa. Naopak – v každém obchodě najdete velký výběr, včetně cenově dostupných variant. Proč se tedy obtěžovat s přípravou domácí šunky?

Důvodem pro většinu lidí je kvalita. Kvalitní a poctivé šunky jsou poměrně drahé, ty levné zase nemusejí splňovat kvalitativní nároky. Obsah masa je často velmi nízký a celkový objem je nadstavovaný například masovým separátem, vodou, škrobem, sójou nebo třeba tukem. Nemluvě o obsahu všemožných přidaných chemických látek a zbytečně velkém množství soli.

Není sůl jako sůl

Sůl je kapitola sama o sobě. Do průmyslově zpracovávaných uzenin se nepřidává běžná kuchyňská sůl, ale tzv. řeznická sůl s obsahem dusitanu sodného. Díky této přísadě si šunka uchovává onu typicky růžovou, oku lahodící barvu. Po normální soli šunka brzy zešedne a estetická hodnota se snižuje.

Pokud si šunku připravujete doma, máte plnou kontrolu nad přísadami. Můžete mávnout rukou nad „šedinami“, anebo můžete použít řeznickou sůl, která se prodává např. pod názvem „Praganda“ a stojí jen o něco málo víc než obyčejná. Stejně tak obsah masa je čistě ve vašich rukách.

Kvalitní a libová šunka patří mezi potraviny, nad kterými leckdy přimhouří oko i zastánci zdravé výživy, kterým se jinak při vyslovení pojmů jako „masný výrobek“ (nebo dokonce „uzenina“) kroutí kníry. Zejména domácí šunka může mít velmi dobrý poměr bílkovin při rozumném obsahu soli.

Šunkovary podle tvaru

A dostáváme se k samotným šunkovarům. Faktem je, že jde v principu o naprosto triviální zařízení. Důležité je pouze zvolit materiál, tvar, obsah a kvalitu zpracování odpovídající vašim nárokům a finančním možnostem.

U v současnosti prodávaných šukovarů jednoznačně převažuje jednoduchý tvar válce. Výsledný tvar pochopitelně bude mít i hotová šunka. Další možností jsou hranaté formy ve tvaru kostky (resp. kvádru).

Tyto varianty bývají dražší, ale taky masivnější a s vyšší přítlačnou silou díky rameni s pružinami. Jde často o řešení vhodné i pro profesionálnější použití v komerčním prostředí (restaurace apod.). Právě přítlak patří k důležitým parametrům.

Šunkovary podle přítlaku a počtu pružin

Úkolem šunkovaru je především držet maso pohromadě a taky jej silou stlačovat, aby se během vaření spojilo a po vytažení a při krájení udržovalo formu. Bohužel se zpravidla nedozvíte žádné konkrétní informace o síle tlaku konkrétního výrobku. Z recenzí však můžete zjistit, zda dokáže vytvořit pevnou šunku, která se nerozpadá.

Průměrný tlak u běžných, levnějších (válcových) modelů se obvykle pohybuje okolo 5 až 10 kg. Pro menší množství šunky to většinou stačí. Velmi kvalitní šunkovary, které disponují ramenem s více pružinami, dokážou vyvinout tlak i několik desítek kilogramů. Je jasné, že s těmito modely už dosáhnete vysoké míry soudržnosti šunky a profesionálnějšího výsledku.

Šunkovary podle materiálu

Šunkovary se vyrábějí většinou z nerezu, plastu nebo hliníku (případně hliníkových slitin). Plastové modely jsou většinou levné, ale nepříliš kvalitní – při častějším používání nemusejí obstát. Lepší volbou je rovnou investovat do nerezového modelu, který je pro domácí použití skvělou volbou.

Nerez je velmi odolný, nepřilnavý a snadno se udržuje v čistotě. Nerezové šunkovary jsou zdaleka nejrozšířenější variantou. Poslední možností je hliník. U levných modelů nedosahuje hliník o mnoho lepších kvalit než plast. Spousta kvalitních (kvádrových) modelů je ale vyrobena právě z tohoto materiálu. Rozdíl je ale patrný na první pohled. V tomhle případě jde o robustní výrobky určené pro velmi intenzivní používání.

Kapacita šunkovaru

Důležitým parametrem je kapacita šunkovaru, která určuje, jaké množství šunky můžete připravit na „jeden zátah“. U domácích modelů se kapacita pohybuje obvykle v rozmezí 0,5 až 2 kg. Nejde tedy o velké množství. Ale má to svou logiku…

Domácí šunka připravená poctivě, jednoduše a bez konzervačních látek obvykle neoplývá zvlášť vysokou trvanlivostí. Ta se pohybuje v řádu několika dní. Proto je důležité si dobře promyslet, jak velký šunkovar potřebuje v závislosti na tom, kolik šunky jste schopni během pár dní zkonzumovat.

jak připravit šunku v šunkovaru

Jak připravit šunku v šunkovaru

Suroviny

Kvalitní a správně zvolené suroviny jsou samozřejmě základem úspěchu. O mase vhodném na šunku jsme už mluvili výše. Pokud máte rádi velmi libovou šunku s vysokým obsahem bílkovin a minimem tuku, sáhněte například právě po vepřové kýtě, telecím nebo drůbežím mase.

Naopak na šťavnatější a mastnější šunky lze použít například bůček, krkovici a jiná prorostlejší a tučnější masa. Velmi důležité je, aby maso bylo co nejčerstvější. Tak dosáhnete delší trvanlivosti šunky.

Další neodmyslitelnou přísadou je sůl. Té použijte cca 25 g na kilogram masa (tedy 2,5 %). Pokud použijete řeznickou sůl, zajistíte delší růžový vzhled šunky a taky o něco prodloužíte trvanlivost. Na druhou stranu jsou známy negativní dopady obsaženého dusitanu sodného na lidské zdraví.

Do šunky se přidává taky trocha cukru (jedna lžička, která mimo jiné napomůže propojení masa) a v neposlední řadě voda (zhruba 1 dcl na kilogram masa). Další přísady už jsou libovolné. Můžete zvolit koření, bylinky a dochucovadla podle nějakého receptu anebo třeba i experimentovat podle vlastních chutí.

Příprava

Připravené maso nakrájejte na cca 2cm kostičky. Příliš velké kostky nejsou vhodné, protože by se špatně spojovaly. Do vhodné nádoby vkládejte části masa a vždy po určité dávce jej prosolte. Na závěr přidejte cukr a začněte maso zpracovávat rukama podobně, jako kdybyste hnětli těsto. Vodu přidávejte postupně (další možností je nakrájené maso rovnou zalít směsí vody, soli a cukru).

Je potřeba, aby se z masa uvolnila bílkovina, která kousky vzájemně propojí. Počítejte proto s tím, že hnětení potrvá poměrně dlouho. Pokud máte pochybnosti o síle tlaku vašeho šunkovaru, můžete ke konci malou část masa rozsekat nadrobno a zapracovat do zbytku kvůli zvýšení soudržnosti celku.

Nyní je potřeba natlačit maso do šunkovaru. Můžete jej městnat do speciálního sáčku určeného do šunkovarů (snadnější vytahování a manipulace), anebo přímo do šunkovaru bez jakéhokoli obalu. Maso musí být v šunkovaru opravdu důkladně natlačené, bez mezer a vzduchových bublin. Poté nechte maso 48 hodin odležet v lednici.

Vaření

Po 48 hodinách můžete začít s vařením. Potřebujete vysoký hrnec, do kterého je možné šunkovar ponořit (na stojato) skoro po okraj (ale voda se nesmí dostat dovnitř). Šunka se poté vaří při teplotě okolo 70°C. Maximálně však 80°C.

Pro tento účel je součástí šunkovaru často i teploměr, kterým můžete správnou teplotu snadno kontrolovat. Kilogram masa vyžaduje cca 1,5 až 2 hodiny vaření. Poté šunkovar ochlazujte studenou vodou a nakonec šunku vyjměte.

Šunkovar Tescoma Presto s teploměrem

Mezi vůbec nejprodávanější šunkovary u nás patří právě tento model, který je dílem známé tuzemské značky Tescoma. Tento model je sice plastový, ale přesto kvalitní a odolně zpracovaný. Opatřen je kovovou pružinou a silikonovými nožkami.

Použitý plast odolá i teplotám nad 100°C, takže teplota při vaření šunky mu nijak neublíží. Silikonové nožičky pak snesou až 230°C. Šunkovar je opatřen i kovovým teploměrem pro kontrolu teploty při vaření. Zajímavou možností je redukce, která umožní připravit menší porci šunky.

Tento šunkovar nabídne výhodný poměr ceny a kvality a je dobrou volbou pro občasné domácí použití. Těší se i vysokým hodnocením v recenzích a testech šunkovarů.

Video

Ceny šunkovarů

Za kolik lze pořídit kvalitní šunkovar?

Šunkovary do 500 Kč

Velmi levné modely lze pořídit už okolo 300 až 500 Kč. Jde o výrobky určené čistě pro domácí použití, objem obvykle není příliš vysoký (nejčastěji do cca 1,2 kg), nelze taky počítat s příliš vysokým tlakem pružiny. Přesto lze zde nalézt modely, které uspokojí požadavky nepříliš náročných uživatelů a dokážou vytvořit chutnou a pevnou šunku.

Šunkovary do 1000 Kč

Kvalitnější, převážně nerezové šunkovary.

Šunkovary nad 1000 Kč

V této kategorii už najdete především „kvádrovité“ modely s přítlačným ramenem, o kterých jsme se zmiňovali výše. Pružiny jsou obvykle dvě. Tyto modely bývají vyrobeny z masivního hliníku a jsou vhodné pro intenzivní domácí nebo i profesionální použití.

Nejlepší značky šunkovarů

U kterého výrobce lze pořídit šunkovar, který přinese dobré výsledky? Máme pro vás pár tipů.

  • Tescoma – Značka Tescoma nabízí především již zmíněný model Presto, který je k dostání za velmi rozumnou cenu a přitom odvede slušnou práci. Dobrá volba pro domácí vaření šunky.
  • Orion – Orion nabízí poměrně velký sortiment šunkovarů za velmi nízké ceny. Modely této značky patří k nejprodávanějším. Obvykle jde o nerezové výrobky.
  • Toro – Hlavní konkurent značky Orion rovněž nabízí nerezové domácí šunkovary. Cena je srovnatelná nebo trochu vyšší.
  • Inna – Tato značka nabízí výběr masivních modelů s kvádrovou formou. Cena je vyšší, okolo 1000 Kč nebo více. Jde o modely určené i pro profesionální využití.
 ProduktParametryHodnoceníCena (od) 
#1Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem
Šunkovar Tescoma s teploměrem

 Nejprodávanější 

Materiál: plast
Množství masa: -
5 out of 5 stars (5 / 5)599 Kč Číst recenze
#2Toro Šunkovar nerez
Šunkovar Toro
Materiál: nerez
Množství masa: 1 - 1,2 kg
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)599 Kč Číst recenze
#3Orion Šunkovar 14 cm s teploměrem
Šunkovar Orion
Materiál: nerez
Množství masa: 1,5 - 2 kg
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)699 Kč Číst recenze
#4Banquet Nerezový šunkovar Akcent
Šunkovar Banquet
Materiál: nerez
Množství masa: 1 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)499 Kč Číst recenze
#5Altom Nerezový šunkovar 0,8 kg
Šunkovar Altom
Materiál: nerez
Množství masa: 0,8 kg
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)429 Kč Číst recenze
0 Sdílení

TOPlist
0 Sdílení
Sdílet
Tweet
Pin