Kuchyně

Nejlepší škrabky na brambory a zeleninu: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

Nejlepší škrabky na brambory Škrabka na brambory a zeleninu je dnes nepostradatelným vybavením každé kuchyně. Tyto jednoduché, ale velmi užitečné pomůcky umožní snadné a rychlé ruční odstraňování slupek z tradičních surovin. Brambor, salátových okurek, chřestu, mrkev i další plody. V dnešním článku se zaměříme na to, jak vybrat nejlepší škrabku na brambory a zeleninu. Zajímat nás budou všechny parametry a faktory, včetně ceny a značek.

Ač se to nezná, škrabky jsou poměrně mladý vynález. První škrabka byla patentována v Německu teprve v roce 1936. První škrabka s příčnou čepelí (ve tvaru praku) pak v roce 1947 ve Švýcarsku. I za těch pár desetiletí škrabka stihla dokonale zdomácnět v kuchyních každé země světa. Spousta lidí si bez ní neumí představit kuchyňské práce. Tento šikovný pomocník přitom není nijak drahou záležitostí.

V dnešním článku najdete nejen průvodce výběrem škrabky, ale i žebříček nejlepších modelů. Při výběru vám mohou pomoci i uživatelské recenze škrabek na brambory. Dozvíte se z nich o kvalitách i mouchách, které nejsou na první pohled patrné.

Nejlepší škrabky na brambory a zeleninu na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Tescoma PRESIDENT
Nejlepší škrabka pro většinu lidí
✔️ 97% spokojenost uživatelů s produktem
✔️ Vyrobeno z nerezavějící oceli
✔️ Záruka 5 let
✔️ Vhodné do myčky nádobí
📌 od 190 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2Victorinox s dřevěnou ručkou
Skvělá kvalita zpracování
✔️ Skvělé recenze zákazníků
✔️ Určeno pro praváky i pro leváky
✔️ Vhodné na brambory, zeleninu, ovoce
❌ Doporučuje se však ruční mytí
📌 od 140 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Fiskars 857102 Functional Form
Jistota kvality značky Fiskars
✔️ Skvělé recenze zákazníků
✔️ Držadla se zarážkou pro prsty
✔️ Čepel z kvalitní japonské nerez oceli
✔️ Lze mýt v myčce nádobí
📌 od 150 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4Rösle škrabka
Pro náročné zákazníky
✔️ Vysoká kvalita zpracování
✔️ Nerezová ocel 18 / 10
✔️ Oboustranné ostří (i pro leváky)
✔️ Lze mýt v myčce nádobí
📌 od 570 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5Tefal Ingenio škrabka
Oblíbený model
✔️ Vyrobeno z nylonu a zesíleno
✔️ Odolná škrabka s dlouhou životností
✔️ Neobsahuje BPA ani ftaláty
✔️ Lze mýt v myčce nádobí
📌 od 250 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6KDS Škrabka na bram. kov. 3212
Český výrobek
✔️ funkce zaručena min. na 10 let (při správném broušení)
✔️ Čepel - nerezová ocel
✔️ Lze mýt v myčce nádobí
📌 od 100 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze

Jak vybrat škrabku na brambory

Při výběru škrabky je důležitý především tvar a typ, dále provedení rukojeti, kvalita čepele či použité materiály. Pořízení škrabky se může zdát jako banální záležitost, ale vyplatí se trocha rozvahy. Můžete pak být mnohem spokojenější a bude se vám lépe pracovat.

Proč používat škrabku?

Loupání a škrábání brambor a zeleniny. Činnost patřící v kuchyni k nejméně oblíbeným. Zvlášť pokud před vámi leží pořádná kupa surovin. Tradičně lze k tomuto účelu použít malý kuchyňský nůž s krátkou a úzkou čepelí. Má to však svá ale…

Proč při těchto úkonech nechat nůž raději ležet stranou a použít právě speciální škrabku? Důvody jsou ergonomické i ekonomické/ekologické. Škrabka je k těmto účelům přesně přizpůsobená, a tak jde práce snadněji od ruky, je méně „bolestivá“, co se týká zátěže na klouby a prsty. Práce se škrabkou je přesnější – a co je velmi důležité, bezpečnější. Riziko poranění při škrábání je s nožem mnohem vyšší. Se škrabkou si poradí i malé děti. Můžete je tak nechat, aby vám (samozřejmě pod bedlivým dohledem) s kuchyňskými pracemi pomáhaly.

Dalším argumentem ve prospěch škrabky je úspora. Škrabka je kovová planžeta, v níž je tvarovaný otvor s naostřenými hranami. Tato konstrukce nedovolí, abyste odloupli tlustší kus materiálu, než je šíře otvoru. Díky tomu skutečně škrábete především slupku – a ne celé tlusté kusy zeleniny. Plýtvání jídlem už dávno není v módě, a proto jsou i tyto drobné úspory žádoucí. V běžné domácnosti se v praxi zřejmě nějak zásadně neprojeví na ekonomických benefitech, rozhodně jde však o krok ekologický.

Škrábání brambor

Podélná vs. příčná čepel

Škrabky na zeleninu a brambory mají především dvě základní podoby. Odmyslíme-li si různé alternace, variace a drobné úpravy, základní typy jsou škrabka s podélnou čepelí (nožovou) a škrabka příčnou čepelí (tvar Y, prak). Kterou si vybrat?

Podélná škrabka

Většina lidí se domnívá, že je to jedno a jde pouze o dvě varianty téhož, kdy následně záleží pouze na osobních preferencích. Do jisté míry to pravda je, ale ne zcela. Podélná nožová škrabka je totiž uzpůsobena především na loupání menší, oválné či kulaté zeleniny. Je tedy přesně koncipovaná na brambory. Poskytuje při této činnosti jistotu, přesnost a dobrou manipulaci, většinou i vyšší úspornost „materiálu“. Zároveň má specifické ostří určené k okamžitému vydloubávání kazů brambor. Tuto možnost Y-škrabka nemá a je třeba použít nůž.

Příčná škrabka

Škrabka ve tvaru Y s příčnou čepelí je naproti tomu ideální pro škrábání dlouhé zeleniny, jako je mrkev či okurky nebo chřest. Umožňuje velmi dlouhý rozsah pohybu a pro tyto účely lepší úchop. Lze ji samozřejmě použít i na brambory, zejména velké. Někdo na ni nedá dopustit.

Specifikem Y-škrabky je částečně otočná, či chcete-li pohyblivá, čepel. Ta poskytuje jistou výhodu v tom, že lépe zdolává nerovnosti povrchu. Asi jako odpružená kola lépe zvládají terén než pevná. Zejména u menších brambor se však může stávat neobratnou a práce s ní méně pohodlnou až bolestivou.

Jakou variantu tedy zvolit? Ideální je, pokud si vyzkoušíte obě možnosti a rozhodnete se podle toho, který typ vám více sedí (každý má přece jen jinak „stavěnou ruku“ a jiné preference) a třeba i podle toho, jaké druhy zeleniny zpracováváte častěji. Nic však jistě nebrání tomu, mít oba typy škrabek a používat je k adekvátním úkolům.

Důležité vlastnosti kvalitní škrabky

Co by měla škrabka mít, aby práce s ní byla radost, a nikoli utrpení? Především jsou to dva faktory:

  • Ostrost
  • Ergonomická rukojeť

Škrábání mrkve

Faktem je, že u některých nejlevnějších škrabek s lehkou, tenkou plastovou rukojetí selhávají často oba tyto požadavky. Rukojeť má příliš „málo materiálu“ je plochá, lehká, zkrátka laciná. Škrabku nelze dostatečně pevně a pohodlně chytit. Z práce bolí prsty a především klouby – a při delší práci třeba i opravdu značně.

Jak by tedy měla rukojeť vypadat? U podélné (nožové) škrabky by měla mít víceméně válcovitý tvar a být dostatečně robustní. Některé značky používají spíše tvar hranolovitý, podobný nožové rukojeti, např. Victorinox. I ten může být při správném zpracování velmi dobrý.

Trochu jiný je požadavek u příčných škrabek, které se jinak drží. Zde mívá rukojeť obvykle plošší tvar, ale opět by měl být dostatečně masivní. Existují i varianty, které místo klasické rukojeti používají i speciální „skobový“ držák (např. značka Giesser Messer). I ten může být pohodlnou volbou.

Pokud jde o ostrost čepelí, zde je věc celkem jasná. Tupá čepel způsobí, že práce se podobá spíše mučení. Broušení škrabek je navíc poměrně komplikované. Nejlevnější škrabky za pár korun mají stěží nějaké ostří už z výroby a za chvíli je po něm veta úplně. Škrabku pak můžete vyhodit. Doporučujeme proto investovat do škrabky s kvalitní a stálou čepelí.

Velikost otvoru

I na tento detail má smysl při výběru přinejmenším hodit očkem. Jak jsme již řekli (a jak jste si jistě všimli), při škrábání škrabkou de facto protahujete slupku naostřeným otvorem v planžetě. U některých škrabek je funkční část řešena trochu jinak, pod otvorem planžeta pokračuje s určitým odstupem. V obou případech je princip stejný. Velikost otvoru udává, jaké budou „ztráty materiálu“.

Tenčí otvory bývají u podélných (nožových) škrabek. Uberou méně materiálu. Na druhou stranu příliš tenký otvor bude neefektivní na hrubší slupce, bude se ucpávat a práce půjde pomalu nebo neodeberete dostatečnou tloušťku, abyste se slupky dokonale zbavili.

Větší otvory mívají obecně příčné škrabky. Práce může být poněkud rychlejší, ale odebíráte tlustší vrstvu. Někdy až příliš a zbytečně tlustou. Zejména např. u pěknějších brambor.

Tvar čepele

Čepel škrabek je většinou rovná, ale existují i škrabky s vroubkovanou či zoubkovanou (julienne) čepelí. Zatímco klasická rovná čepel si nejlépe poradí s tvrdými povrchy, vroubkovaná si vede skvěle i při loupání měkčích surovin (např. i rajčata, kiwi atd.).

Další možností je zoubkovaná, neboli julienne, čepel. Škrabka v tomto případě už není určena ani tak na loupání zeleniny, jako spíše na její krájení na velmi tenoučké proužky. Tomuto stylu krájení se říká julienne a odtud taky pramení název čepele. Jde tedy už o poněkud specifičtější nástroj.

Materiál čepele a rukojeti

Pokud jde o čepel, používá se zejména nerezová ocel. Kvalita čepelí se podobně jako u nožů značně liší výrobek od výrobku. Konkrétní kvalitu nelze dost dobře vyčíst z běžného popisku, lze na ni usuzovat spíše podle konkrétní značky, ceny nebo dle recenzí a testů škrabek. Doporučujeme investovat do kvalitních čepelí ověřených značek jako Victorinox, Tescoma, Fiskars, Tefal, Zwilling apod. Za dobrou škrabku zaplatíte spíše 100 a více Kč, ale vyplatí se to.

Další možností je keramická čepel. Ta má velmi stálé a vynikající ostří. Výběr škrabek je ovšem menší a bývají taky dražší. Keramická čepel je navíc poměrně křehká a je třeba jemnější zacházení.

Materiály rukojetí mohou být různé. Asi nejčastější volbou je plast. Opět jsou zde velké kvalitativní rozdíly. Laciný plast používají škrabky za pár korun, ale plastovou rukojeť (na zcela jiné úrovni) mají i špičkové modely. Plast má výhodu minimálních nároků na údržbu, lehkosti a odolnosti. Zda je však vhodný do myčky, to je třeba si ověřit v návodu. Většinou to možné je, zejména u kvalitnějších modelů.

Další možností je dřevo. Dřevěné rukojeti už jsou málo běžné. Jde spíše o stylové kousky, které mají specifické tradiční kouzlo. Dřevo může být taky mimořádně trvanlivé. Vyžaduje však jisté ohledy, zejména by nemělo příliš dlouho ležet ve vlhku, obvykle taky není vhodné do myčky.

Kovová rukojeť je vedle plastové velmi běžnou záležitostí. Obvykle je z nerezu, vyznačuje se špičkovou mechanickou odolností. Je těžší, ale poskytuje díky tomu dobré vyvážení. Skvěle se udržuje v čistotě. Mytí v myčce je samozřejmostí.

Speciální škrabky

Kromě základních škrabek určených především na brambory, mrkev, okurky apod. existuje i řada specializovanějších škrabek, které se liší i tvarem a principem fungování. Patří sem například škrabky na rajčata, taky škrabky na citrusové plody nebo i škrabky na ryby a šupiny.

Se slupkou, či bez?

Základní otázka. Je lepší slupku z brambor a další zeleniny/ovoce loupat, anebo ji ponechávat? Důležitou roli bude samozřejmě hrát i stav a jakost surovin, přesto pro vás máme pár tipů, rad a užitečných poznatků, které se vám mohou hodit ke zvážení.

Ve slupce se často nachází značné množství (neřku-li převážná část) cenných látek, jako jsou vitamíny, vláknina a minerály. Na druhou stranu se zde usazují i nežádoucí mikroorganismy a taky pozůstatky pesticidů a dalších ošetřujících látek. Slupku z kupované zeleniny a ovoce z velkofarem je lepší odstranit anebo alespoň důkladně omýt a očistit hrubou hubkou. U kvalitní nebo domácí zeleniny může být slupka spíše ku prospěchu.

Některé suroviny si slupku zaslouží ponechat více než jiné. Například rané brambory, mladá mrkev, jablka, hrušky, lilek, mladé cukety. To vše (a samozřejmě i mnohé další) jsou plody, které je lepší pouze omýt a slupku zachovat.

Škrabka vs. stroj

Na škrábání brambor a některé další zeleniny existují i speciální stroje. Používají se především v komerčních provozech (restaurace apod.), ale existují i v domácích verzích (např. stroj značky De Gusto za cca 1200 Kč).

Žádný stroj neoškrábe brambory tak pečlivě jako škrabka (resp. ruce). Může být však skvělý pro očištění pěkných raných brambor anebo hrubé předčištění starších brambor, s nimiž už potom nebudete mít tolik práce.

Stroj se každopádně vyplatí pouze v případě, že se u vás brambor (či jiné zeleniny) zkonzumuje opravdu hodně nebo tyto suroviny nějakým způsobem zpracováváte. Pro běžnou menší domácnost nemá prakticky žádný význam.

Ceny škrabek na brambory

Za kolik lze pořídit kvalitní škrabku na brambory a zeleninu? Zde jsou základní cenové relace, z nichž si můžete udělat přehled.

Škrabky do 100 Kč

Už od cca 20 Kč lze běžně pořídit nejlevnější plastové škrabky. Toto řešení příliš nedoporučujeme. Mívají nepohodlnou rukojeť a nekvalitní ostří.  Nad cca 50-80 Kč už lze pořídit solidní modely.

Škrabky do 200 Kč

Od cca 100 Kč už lze pořídit velmi kvalitní škrabky, které uspokojí i náročnější kuchaře a kuchařky. Najdete zde škrabky renomovaných značek (Victorinox, Tescoma,…), vynikající výběr a nejrůznější zpracování.

Škrabky nad 200 Kč

Škrabky pro fajnšmekry. Vysoce kvalitní čepele i celkové zpracování. Menší výběr.

Nejlepší značky škrabek na brambory

Které značky škrabek na brambory nabízejí vysokou kvalitu zpracování?

  • Victorinox – Vynikající švýcarské škrabky renomované značky. Řadí se k nejprodávanějším i nejlepším.
  • Tescoma – Oblíbená česká značka. Drží si velmi vysokou kvalitu. Ceny jsou však taky poněkud vyšší.
  • Fiskars – Škrabky se špičkovými čepelemi. Vhodné i pro náročné zájemce. Vyšší cena.
  • Banquet – Dostupné, ale stále poměrně solidní škrabky pro méně náročné zájemce.
ProduktInfoHodnocení
#1Tescoma PRESIDENT
Nejlepší škrabka pro většinu lidí
✔️ 97% spokojenost uživatelů s produktem
✔️ Vyrobeno z nerezavějící oceli
✔️ Záruka 5 let
✔️ Vhodné do myčky nádobí
📌 od 190 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2Victorinox s dřevěnou ručkou
Skvělá kvalita zpracování
✔️ Skvělé recenze zákazníků
✔️ Určeno pro praváky i pro leváky
✔️ Vhodné na brambory, zeleninu, ovoce
❌ Doporučuje se však ruční mytí
📌 od 140 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Fiskars 857102 Functional Form
Jistota kvality značky Fiskars
✔️ Skvělé recenze zákazníků
✔️ Držadla se zarážkou pro prsty
✔️ Čepel z kvalitní japonské nerez oceli
✔️ Lze mýt v myčce nádobí
📌 od 150 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4Rösle škrabka
Pro náročné zákazníky
✔️ Vysoká kvalita zpracování
✔️ Nerezová ocel 18 / 10
✔️ Oboustranné ostří (i pro leváky)
✔️ Lze mýt v myčce nádobí
📌 od 570 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5Tefal Ingenio škrabka
Oblíbený model
✔️ Vyrobeno z nylonu a zesíleno
✔️ Odolná škrabka s dlouhou životností
✔️ Neobsahuje BPA ani ftaláty
✔️ Lze mýt v myčce nádobí
📌 od 250 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6KDS Škrabka na bram. kov. 3212
Český výrobek
✔️ funkce zaručena min. na 10 let (při správném broušení)
✔️ Čepel - nerezová ocel
✔️ Lze mýt v myčce nádobí
📌 od 100 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
0 Sdílení