Kuchyně

Nejlepší teploměry na maso: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

Nejlepší teploměry na maso
Dokonale šťavnatý steak, křehká žebírka, růžovoučká vepřová panenka, dokonale jemný hamburger. Sliny se sbíhají jen při tom pomyšlení. Ale dosáhnout dokonalého stavu při přípravě masa není zas tak snadné. Například u steaků je zásadní kvalitní vstupní surovina, dostatečné odležení (staření), správná tepelná příprava – a taky dosažení optimálního a žádoucího stupně propečení.

Minimálně poslední bod můžete snadno ohlídat pomocí teploměru. V dnešním článku se proto podíváme na to, jak vybrat nejlepší teploměr na maso. Kromě toho vám poradíme, jak teploměr používat a jaké teploty jsou ideální při různých úpravách oblíbených druhů mas.

Kuchyňský teploměr nemusí být nijak drahou záležitostí – a přesto pozvedne vaše kulinářské výkony na novou úroveň. Stačí si vybrat ten pravý. Dnes na vás kromě průvodce pořízením a používáním teploměru čeká i žebříček nejlepších a nejprodávanějších modelů. Zajímavé poznatky můžete získat i prostřednictvím uživatelských recenzí teploměrů na maso či z odbornějších testů.

Nejlepší teploměry na maso na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1TESLA Cook BBQ100
Nejlepší teploměr do masa celkově
✔️ Široké možnosti využití - vaření, pečení, uzení
✔️ Kvalitní provedení
✔️ Přednastavené programy i manuální režim
✔️ Praktický nabíjecí stojánek
📌 do 1900 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2MEATER bezdrátový teploměr na maso
Nejlepší pro náročné
✔️ Bezdrátová sonda vhodná do grilu i do udírny
✔️ Teploměr umožní sledovat v aplikaci na telefonu teplotu v mase
✔️ S chytrým telefonem propojen přes Bluetooth s dosahem 10 m
✔️ Sonda je vyrobena z nerezové oceli
📌 do 2900 Kč
⭐ 97 % Číst recenze
#3Voděodolný bluetooth teploměr IBT-4XC INKBIRD
✔️ Voděodolný digitální teploměr se 4 teplotními sondami
✔️ Teploměr snadno připojíte k mobilnímu telefonu
✔️ Dosah teploměru je až 50 m
✔️ Velký podsvícený displej
📌 do 2200 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
#4ThermoPro TP01H
Nejlepší poměr cena / výkon
✔️ Měří v rozmezí -50 až 300 °C s přesností na 0,5 °C
✔️ Dlouhá sonda teploměru
✔️ Vyrobený z velmi kvalitní nerezové oceli a plastu
✔️ Disponuje funkcí zamčení
📌 do 300 Kč
⭐ 93 % Číst recenze
#5Tescoma ACCURA
✔️ Měří teplotu uvnitř polev, rozvarů, omáček, nápojů
✔️ LCD displej má velké a dobře čitelné číslice
✔️ Odolný vůči páře a vlhkosti
✔️ Prvotřídní nerezavějící ocel a odolný plast
📌 do 500
⭐ 91 % Číst recenze
#6LEIFHEIT 03223
✔️ S rozsahem od - 50 °C až do + 250 °C pro vaření, pečení v troubě i grilování.
✔️ Osvětlený dotykový displej
✔️ Teploměr má časovač a zvukový alarm teploty
✔️ Magnet na zadní straně
📌 do 500 Kč
⭐ 87 % Číst recenze

Jak vybrat teploměr na maso

Co je při výběru teploměru na maso zásadní? Je důležité rozhodnout se, zda pro vás bude lepší digitální či analogový model, jaký rozsah teplot potřebujete, jaké speciální funkce či vybavení oceníte. Především však musíte vědět, jak teploměr funguje a jak s ním správně pracovat.

Stupně propečení mas/steaků

Abyste mohli teploměr účinně používat, měli byste vědět, jakých teplot vlastně chcete dosáhnout. Na většině teploměrů určených přímo na maso či grilování bývá znázorněno v jaké „zóně“ propečení se pohybujete. Zkušený kuchař by však měl optimální teplotu při konkrétním stupni propečení znát a nespoléhat jen na teploměr.

Při kontrole míry propečení je směrodatná teplota v jádru masa. Proto jsou nejúčinnější vpichové teploměry. Správně propečený steak je na povrchu dobře zatažený – má tmavou „kůrčičku“ – ale uvnitř je vláčný. Na řezu pak může mít střed barvu krvavou, růžovou až matně šedorůžovou, přecházející na okrajích do světle šedohnědé. Jaké jsou však jednotlivé konkrétní stupně propečení hovězího masa?

  • Raw – je maso bez tepelné úpravy. Např. tatarák. Jde o rizikový druh pokrmu, takže maso musí být velmi kvalitní, kontrolované a naprosto čerstvé.
  • Blue rare – velmi jemně propečený steak, uvnitř je výrazně krvavý. Teplota středu kolem 48°C (do 50°).
  • Rare – jemně propečený steak, uvnitř je výrazně dočervena. Teplota kolem 50-51°C.
  • Medium rare – středně propečený steak, uvnitř je světleji červený než rare. Teplota cca 51-55°C.
  • Medium – střed steaku je krásně růžový až jemně světle červený. Tato úprava je velmi oblíbená. Steak už není krvavý, což nemusí každému sedět, zároveň zůstává dokonale vláčný. Vnitřní teplota cca 56-61°C.
  • Medium well – maso má již výraznější okraje dohněda. Střed však zůstává matně růžový či hnědo(šedo)růžový. Teplota kolem 61-65°C.
  • Well done – maso je propečené. Barva středu je světle hnědá s narůžovělým nádechem. Steak je sušší. Ani well done se však nesmí přehnat. Jinak vám místo masa zbyde podrážka, teplota je v tomto případě kolem 70°C. Obecně je well done jako takové mezi fajnšmekry považováno za nedůstojnou úpravu.

maso na grile teploměr

Výše jsme zdůraznili, že tyto stupně se týkají především hovězího masa. Zdaleka ne všechna masa lze konzumovat v takovém spektru tepelných úprav. Například není možné dopřát si vepřový steak např. v medium rare, natož rare propečení. Vepřové maso musí být vždy bezpečně propečené (well done), totéž platí třeba pro kuřecí. Některá masa, jako vepřová panenka, by však měla uvnitř zůstat lehce narůžovělá a vláčná.

  • U steaku z vepřové panenky je minimální bezpečná teplota ve středu masa 70°C. U drůbežího masa je minimální bezpečná teplota 70-72°C. U čerstvých ryb je to 50-58°C dle druhu (tuňák či losos při spodní hranici, tresky při horní).

Samozřejmě, ne jen steaky živ je člověk. Různé úpravy (různých mas) přitom vyžadují rozdíle a specifické teploty.

  • Při dušení hovězího masa dochází k rozpadu pojivových tkání při teplotách od 74°C, dobré dušené maso by ve středu mělo mít alespoň 85°C. Tatáž teplota platí např. pro trhané vepřové.
  • Pečená jehněčí žebírka by měla mít středovou teplotu kolem 60°C.
  • Pro hovězí hamburger platí optimální teplota středu kolem 55°C (resp. medium).
  • Vepřová šunka od kosti má mít v jádru kolem 65°C. Bůček cca 75°C.
  • Kuřecí roládu připravujte na teplotu středu cca 75°C. Celé kuře na 78°C.

Jak správně měřit teplotu masa?

Jak? Kdy? Kam? Kolikrát? To jsou jistě správné otázky, pokud jde o měření teploty masa při pečení nebo jiné úpravě. Jak to tedy je? Jak teplotu měřit a zacházet s teploměrem tak, aby měření bylo co nejpřesnější a vedlejší škody co nejnižší?

Za prvé se vždy snažte provést jen jediný vpich. Teploměr v něm poté ideálně ponechte po dobu přípravy. Každé narušení povrchu masa vede k možné ztrátě šťávy. Proto do masa nebodejte a nepíchejte, pokud to není naprosto nutné. Maso ze stejného důvodu neotáčejte vidličkou či vidlicí.

Za druhé zvolte správně místo měření. U steaků a podobných velkých kusů libových mas se snažte teplotu měřit co nejvíce přesně uprostřed. V případě mas s kostí nasměrujte teploměr poblíž kosti, ale ne tak, aby se kosti dotýkal. Kost bude teplejší a měření může zkreslit. U celé drůbeže zapichujte teploměr tak, aby mířil do vnitřní dutiny.

Maso můžete sundat či vyndat z grilu nebo trouby či pánve i o něco dříve a nechat dojít. Je to šetrnější a cílová teplota se velmi dobře hlídá. Maso je dobré nechat chvíli odpočinout i proto, aby se lépe rozprostřela šťáva.

Druhy kuchyňských teploměrů

Ne každý kuchyňský teploměr je vhodný pro použití při přípravě masa nebo na každý druh tepelné úpravy. Existují speciální teploměry na vaření, které pracují s poměrně nízkými teplotními rozsahy. Jsou teploměry do udírny, na zavařování, dokonce i na fritování.

Zcela do jiné kategorie patří např. teploměry na víno či do lednice. Vybrat si můžete i univerzální teploměr, který nabídne různé sondy a možnost podle toho, na co ho zrovna potřebujete. Při přípravách mas se však nejvíce uplatní teploměry do trouby a na grilování.

Jak vypadá teploměr na maso?

V zásadě lze rozlišit dvě varianty kuchyňských teploměrů na maso. Digitální a analogové (mechanické). Analogové modely jsou obvykle tzv. bimetalové – fungují na principu roztažnosti kovů. Rtuťové ani lihové teploměry se při těchto aplikacích obvykle nepoužívají.

Analogové teploměry jsou jednodušší a zpravidla levnější variantou. Běžné cenové rozpětí je cca 100 až 300 Kč. Teploměry mívají kruhový budík s analogovou stupnicí. Typicky zde bývají barevně či jinak znázorněné stupně propečení (rare, medium, done). Někdy je zobrazena i vhodná teplota pro různé druhy mas (vepřové, drůbež,…).

Digitální modely mají digitální displej. Ty nejjednodušší zobrazují jen aktuální teplotu. Často je však k dispozici více možností, např. nastavení cílové teploty. Teploměr taky může mít více sond pro různé druhy úprav a nejrůznější funkce. Velkou nevýhodou však může být, že u některých digitálních modelů není možné ponechávat teploměr v mase při tepelné úpravě kvůli nedostatečně odolnému panelu s displejem.

Setkat se můžete i s bezdrátovými variantami, kdy sonda vysílá data na panel s displejem, který můžete mít stále při sobě. Cena digitálních teploměrů je v průměru vyšší než u analogových, začíná na cca 250 Kč u velmi jednoduchých modelů.

Píchat, či nepíchat?

Prakticky jediná možnost, jak „validně“ změřit teplotu masa při přesné přípravě např. steaků, je použití vpichového teploměru. Potřebujeme totiž znát teplotu masa v jádru, nikoli na povrchu či v okolí.

Vpich do masa je sice „invazivní“ zákrok. Ovšem při správném provedení (jediný vpich a ponechání teploměru v mase) jsou ztráty šťávy minimální a zisk maximální – totiž přesné vyhodnocení stupně propečení masa.

Ale ne vždy je nezbytně nutné znát přesnou teplotu středu masa. Při přípravě tradiční svíčkové na smetaně, gulášů i řady jiných mas a pokrmů se obvykle teploměr nepoužívá. Přesto vám při pečení i jiných úpravách může prospět. Snáze zjistíte, odhady doby pečení v receptech jsou často přinejlepším velmi orientační.

Pokud pečete třeba velkou šišku sekané, pečeni vcelku, kuře nebo leccos jiného, můžete s vpichovým teploměrem snadno zjistit, kdy je maso již propečené i uvnitř a můžete ho vytáhnout včas a zbytečně nepřesušovat.

Sečteno a podtrženo, výhody a přínosy vpichového teploměru převažují nad nevýhodami.

 teploměr na maso

Teplotní rozsahy teploměrů na maso

Vpichové teploměry určené pro kontrolu vnitřní teploty masa nemusejí pracovat s žádnými extrémními rozsahy. Minimální teplota by měla být alespoň 40°C, abyste byli schopní adekvátně změřit i rare či blue rare úpravu. Často však analogové teploměry začínají na 0°C, digitální dokonce mohou měřit i v mínusových hodnotách.

Horní max. teplota by teoreticky mohla končit někde pod 100°C, protože víc než cca 90°C při měření vnitřní teploty masa stejně nevyužijete. U analogového teploměru může být užší rozsah paradoxně výhodou, protože rozlišení v důležité zóně bude větší a odečet hodnot přesnější než u teploměru s rozsahem do 300°C.

Vyšší rozsahy teplot než cca 40 až 100°C se hodí u teploměrů, které budete používat univerzálněji, třeba i pro měření teploty v troubě, v grilu nebo jiné aplikace.

Přesnost

Přesnost závisí na kvalitě i typu teploměru a běžně se pohybuje od 0,5°C do 1°C nebo i o něco více. Nicméně, nejde o lékařské teploměry a desetiny stupně nehrají prakticky žádnou roli. Kuchyňský teploměr by samozřejmě měl být přesný, ale extrémní přesnost není v reálu nezbytná.

Odolnost

Jde o poměrně důležitý faktor – především záleží na tepelné odolnosti. U analogových modelů obvykle není problém ponechat při tepelné úpravě teploměr po celou dobu v mase. Některé digitální modely však nemusejí tak vysoké teploty (i 300°C a více) zvládat. Vybírejte takový teploměr, který teplotám při pečení či grilování odolá. Nepoužívejte teploměry primárně určené na vaření či pro jiné úpravy a účely – ty většinou takovou odolností nedisponují.

Jak se ještě dá využít kuchyňský teploměr na maso?

Teploměry s adekvátním rozsahem můžete využít i lecjak jinak než k měření vnitřní teploty masa. Měřit můžete např. teplotu uvnitř trouby či grilu, což může být při některých úpravách a přípravách pokrmů dostačující nebo i výhodnější než vpichování. Teploměr můžete využít při pečení slaného i sladkého pečiva, při zavařování, pro kontrolu teploty v lednici, měřit můžete teplotu vody a dalších nápojů a využít ho i lecjak jinak. Nicméně přesnost nemusí být u specializovaných teploměrů při jiných než určených aplikacích tak vysoká.

Ceny teploměrů na maso

Kolik stojí kvalitní teploměr na maso? Nemusí jít o nijak horentní investici…

✅ Teploměry do 250 Kč

V této relaci najdete především analogové teploměry. Velmi levné, ale často málo přesné, lze pořídit i pod sto korun. Kolem dvou set lze běžně sehnat kvalitní modely určené přímo na maso.

✅ Teploměry do 500 Kč

Vybírat můžete především z digitálních modelů. Půjde spíše o jednodušší modely s menším množstvím funkcí či možností.

✅ Teploměry nad 500 Kč

Vybavenější digitální teploměry, které často nabízejí mnoho funkcí, více sond, bezdrátové sondy atd.

Nejlepší značky teploměrů na maso

Kteří výrobci nabízejí vysokou kvalitu či aspoň dobrý poměr ceny a kvality?

  • ThermoPro – Patří k nejoblíbenějším značkám. Velmi dobrý výběr dostupných i pokročilých teploměrů.
  • TFA – Gigantický výběr, velmi známá a osvědčená značka. Rozhodně stojí za úvahu.
  • Orion – Převážně analogové modely za velmi pěkné ceny. Velmi dobrý výběr.
  • Tescoma – Analogové i digitální modely v dobré kvalitě. Vysoká hodnocení.
ProduktInfoHodnocení
#1TESLA Cook BBQ100
Nejlepší teploměr do masa celkově
✔️ Široké možnosti využití - vaření, pečení, uzení
✔️ Kvalitní provedení
✔️ Přednastavené programy i manuální režim
✔️ Praktický nabíjecí stojánek
📌 do 1900 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2MEATER bezdrátový teploměr na maso
Nejlepší pro náročné
✔️ Bezdrátová sonda vhodná do grilu i do udírny
✔️ Teploměr umožní sledovat v aplikaci na telefonu teplotu v mase
✔️ S chytrým telefonem propojen přes Bluetooth s dosahem 10 m
✔️ Sonda je vyrobena z nerezové oceli
📌 do 2900 Kč
⭐ 97 % Číst recenze
#3Voděodolný bluetooth teploměr IBT-4XC INKBIRD
✔️ Voděodolný digitální teploměr se 4 teplotními sondami
✔️ Teploměr snadno připojíte k mobilnímu telefonu
✔️ Dosah teploměru je až 50 m
✔️ Velký podsvícený displej
📌 do 2200 Kč
⭐ 95 % Číst recenze
#4ThermoPro TP01H
Nejlepší poměr cena / výkon
✔️ Měří v rozmezí -50 až 300 °C s přesností na 0,5 °C
✔️ Dlouhá sonda teploměru
✔️ Vyrobený z velmi kvalitní nerezové oceli a plastu
✔️ Disponuje funkcí zamčení
📌 do 300 Kč
⭐ 93 % Číst recenze
#5Tescoma ACCURA
✔️ Měří teplotu uvnitř polev, rozvarů, omáček, nápojů
✔️ LCD displej má velké a dobře čitelné číslice
✔️ Odolný vůči páře a vlhkosti
✔️ Prvotřídní nerezavějící ocel a odolný plast
📌 do 500
⭐ 91 % Číst recenze
#6LEIFHEIT 03223
✔️ S rozsahem od - 50 °C až do + 250 °C pro vaření, pečení v troubě i grilování.
✔️ Osvětlený dotykový displej
✔️ Teploměr má časovač a zvukový alarm teploty
✔️ Magnet na zadní straně
📌 do 500 Kč
⭐ 87 % Číst recenze
0 Sdílení