Nejlepší pánve do kuchyně: TOP 9 produktů dle recenzí a testů

Sending
User Review
0 (0 votes)

Nejlepší pánve

Výběr co nejlepší pánve nebo pánví není jednoduchý a není rozumné se řídit pouze nejnižší cenou nebo sáhnout po prvním náčiní, které vám padne do oka. Kvalitní pánev je zcela bez nadsázky multifunkční kuchyňská pomůcka, která umožňuje takřka jakoukoli tepelnou přípravu – klasické smažení je pouze jednou z bezpočtu „funkcí“. Šikovný kuchař dokáže plně využít potenciál kvalitní pánve a tím si nejen výrazně usnadnit práci, ale dosáhnout i vyšší kvality výsledku.

Pánví existuje nepřeberné množství typů. Ovšemže není nutné vlastnit je všechny. Naopak, jedna nebo dvě opravdu dobře vybrané pánve jsou lepší varianta než vysoký štos pánví všeho druhu, které jste pořídili kvůli cenové výhodnosti nebo v zápalu nákupní horečky a které nakonec zahálejí ve skříni. V následujícím průvodci se zaměříme na různé druhy pánví a pokusíme se vám zprostředkovat co nejvíce informací, které se vám budou při výběru hodit.

Ještě předtím, než si nějakou pánev skutečně pořídíte, měli byste využít možnosti, které skýtají různé odborné testy anebo uživatelské recenze pánví na internetu. Můžete se dozvědět důležité poznatky o konkrétním modelu a třeba své rozhodnutí ještě přehodnotíte.

Nejlepší pánve na trhu

 ProduktParametryHodnoceníCena (od) 
NEJLEPŠÍ UNIVERZÁLNÍ PÁNVE
#1Pánev TalentPro Tefal

 Oblíbený model 
Průměr: 28 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
5 out of 5 stars (5 / 5)769 Kč Číst recenze
#2Tefal Expertise C6200652
Průměr: 28 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)899 Kč Číst recenze
#3Banquet Pánev s nepřilnavým povrchem
Průměr: 24 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)299 Kč Číst recenze
NEJLEPŠÍ WOK PÁNVE
#1WOK Expertise Tefal
Průměr: 28 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
5 out of 5 stars (5 / 5)999 Kč Číst recenze
#2Tescoma i-PREMIUM Stone
Průměr: 28 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
5 out of 5 stars (5 / 5)1149 Kč Číst recenze
#3Banquet WOK pánev Natural Stone
Průměr: 28 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)599 Kč Číst recenze
NEJLEPŠÍ GRILOVACÍ PÁNVE
#1Tescoma pánev grilovací SmartCLICK
Rozměry: 26 x 26 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
5 out of 5 stars (5 / 5)1249 Kč Číst recenze
#2Lamart LT1080
Rozměry: 26 x 26 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)440 Kč Číst recenze
NEJLEPŠÍ OSTATNÍ PÁNVE
#1Tescoma pánev 4 oka PRESTO

 Lívance / volská oka 
Průměr: 24 cm
Ohřev: plyn + elektrický ohřev
Myčka:ano
5 out of 5 stars (5 / 5)469 Kč Číst recenze

Jak vybrat pánev

V tomto průvodci se v první řadě pokusíme o vymezení alespoň základních typů pánví a probereme jejich specifika, vlastnosti, výhody a nevýhody. Posléze se zaměříme na další důležité parametry a faktory, jako jsou rozměry, materiálové zpracování, povrchová úprava a podobně. Díky těmto poznatkům se pak v pestré nabídce snadněji zorientujete a třeba půjdete pánve nakupovat i na jistotu.

Pro úplnost vám taky představíme několik osvědčených výrobců tohoto kuchyňského náčiní a poskytneme i krátký přehled nabídky tří základních cenových kategorií, abyste věděli, na jakou investici se připravit.

kvalitní pánev zkušenosti

Druhy pánví

Pánví existuje nepřeberné množství typů. Zde se pokusíme alespoň o základní rozdělení a představení nejdůležitějších druhů. Zabývat se budeme především klasickými variantami, ale nelze zcela opomenout ani např. pánve elektrické a atypické.

Běžná pánev s plochým dnem a nízkým okrajem

Klasická pánev, kterou má doba zřejmě každý. V důsledku růstu popularity hlubokých a „WOK“ pánví se spousta lidí od používání těchto pánví poněkud odvrací, ale to je velká chyba. Dostatečně prostorná pánev s plochým dnem je geniální vynález s maximálními možnostmi využití, zejména pokud k ní máte vhodnou poklici. Můžete v ní smažit, opékat, restovat, dusit, ba i vařit, péct či zapékat.

Ploché a prostorné dno je ideální k opékání jemného masa, např. steaků, nebo k restování masa před dušením. Maso má dostatek prostoru a může se opéct opravdu důkladně, aniž by se začalo předčasně dusit ve vlastní šťávě.

Na této pánvi můžete skvěle připravovat i jíšky a omáčky, různá soté a samozřejmě i smažit řízky nebo třeba palačinky, bramboráky apod. Nízké okraje zajistí dobrý přístup a snadnou manipulaci se surovinami (obracení apod.), nepřilnavý povrch (pokud je kvalitní) zabrání připékání.

Důležitá je také velikost pánve. Rozměrnější varianty jsou víceúčelovější, menší a střední jsou zase „ovladatelnější“ a pohodlnější je i údržba a skladování. Taky se rychleji rozpalují a udrží teplotu po celé ploše.

Pánev s plochým dnem a vysokým okrajem

Většinou jde o poměrně masivní pánve, často např. litinové. Mohou mít kruhový, ale třeba i čtvercový tvar. Tyto pánve nejsou tak vhodné na smažení např. řízků nebo bramboráků či palačinek, které je třeba obrátit. Skvěle se ale uplatní při např. dušení různých masových směsí a soté, gulášů, omáček, případně i některých polévek.

Pánev by měla být z materiálu, který dobře akumuluje teplo, důležitou součástí je taky poklice. Samozřejmě by měla mít kvalitní, nepřilnavý povrch.

Hluboké pánve typu „WOK“

Tradiční pánev Wok pochází z Číny a je vyrobena ze silné oceli nebo litiny bez dalších povrchových úprav. Může být značně rozměrná a těžká, obvykle je navíc opatřena madly. S touto tradiční verzí se v českých domácnostech příliš nesetkáte, za to jsou velmi oblíbené variace upravené pro potřeby evropských domácností.

Tyto pánve jsou zpravidla kovové s nějakou další povrchovou úpravou, nemívají madla, ale pouze klasickou rukojeť. Typickým rysem tak zůstává především kotlíkovitý tvar, kdy se dno pozvolna rozšiřuje.

Je nasnadě, že v těchto pánvích se nejlépe připravují právě různé asijské pokrmy a jídla na podobném principu, které se u nás těší rostoucí popularitě. Umožňují snadné „prohazování“ připravovaných surovin.

Palačinkové pánve

Pánve s plochým dnem a velmi nízkým okrajem. Tyto pánve jsou přímo určeny pro přípravu palačinek, ale taky například lívanců, bramboráků nebo i vaječných omelet. Díky nízkým okrajům umožní velmi snadné obracení pokrmů. Nelze na nich ale smažit na velkém množství tuku nebo na nich připravovat tekutější jídla. Pro přípravu palačinek můžete použít také kvalitní palačinkovač.

Grilovací pánve

Další speciálnější pánve. Opět mají ploché dno, ale obvykle vroubkované nebo mřížkované. Důvodem je nejen vytvoření mozaiky, připomínající typický gril, na pokrmech, ale také částečné oddělení surovin od tekutin a šťáv.

Tyto pánve jsou obvykle poměrně masivní, většinou bez povrchové úpravy. Důležitá je vysoká schopnost akumulovat teplo, aby se rozehřály po celém povrchu. Je taky poměrně běžné, že tyto pánve mají čtvercový tvar.

Speciální pánve

Existuje velké množství speciálních pánví, ať už jde o pánve s atypickými rozměry (velmi malé nebo velké) nebo různě uzpůsobené pro přípravu konkrétních pokrmů (např. lívanečníky apod.).

Elektrické pánve

Elektrické pánve jsou obvykle rozměrné, masivní, s plochým dnem a vysokými stěnami, často mívají např. obdélníkový tvar, takže bychom je mohli nazvat i elektrickými „pekáči“. Tím spíš, že do značné míry suplují klasickou troubu. Důležitou součástí je proto poklice.

Tento typ pánví představuje zajímavé řešení především v prostorách, kde není k dispozici plynový sporák nebo trouba. Můžou se hodit na chatách a v jiných rekreačních zařízeních apod. Jde svým způsobem o alternativu remosky.

Jak vybrat pánev

Pánve podle velikosti

Pánve lze podle rozměrů rozdělit na malé, střední a velké.

  • Malé varianty mívají třeba jen 20 až 25 cm v průměru. Mohou být vhodné pro vaření malých porcí jídla, dobře se s nimi zachází a nezabírají moc místa. Přesto představují spíš okrajovou záležitost.
  • Střední pánve, které mívají obvykle do 30 cm v průměru, jsou naproti tomu nejžádanějším zbožím. Bývají základní součástí vybavení skoro každé domácí i komerční kuchyně.
  • Velké pánve mohou mít až 40, nebo dokonce více cm. Jsou pochopitelně těžší, méně skladné, náročněji se s nimi manipuluje, na druhou stranu jsou plně univerzální – a hodí se i pro přípravu velkých porcí nebo velkých kusů masa vcelku.

Jednotlivé pánve vs. sady

Pokud máte spoustu práce a málo času, možná se vám nebude chtít nad vybavováním kuchyně příliš dumat a sáhnete po nějaké sadě pánví. Výhodná může být (ale pouze někdy!) i cena a velkým plusem je i fakt, že všechny pánve budou mít obdobné vlastnosti – a taky sladěný design.

Pokud se vám sada jeví jako dobrý nápad, zamyslete se alespoň nad jejím složením. Ujasněte si, jaké pánve skutečně používáte a potřebujete, jaké pokrmy připravujete a jak často. Neplaťte zbytečně za pánve, které vám budou v kuchyni jenom překážet. Raději sáhněte po sadě o menším počtu kusů, ale za to s vyšší kvalitou zpracování každého z nich.

Jaké pánve si pořídit?

Důležitou otázkou je, jaké pánve se vlastně vyplatí do domácnosti pořídit. Jak už bylo řečeno výše, je rozhodně lepší upřednostnit kvalitu před kvantitou. Pokud jde o „průměrnou“ domácnost, kde se vaří pravidelně pro 2 nebo více osob, základní položku by měla tvořit klasická pánev s plochým dnem střední velikosti (cca 26-32 cm v závislosti na počtu strávníků).

Poměrně univerzální práci odvede i hluboká pánev typu „WOK“, zejména pokud máte rádi asijské nebo asijsky laděné pokrmy. Dále se vyplatí mít jednu malou pánev na drobnosti, kvůli kterým se vám nebude chtít špinit ta větší. Pořízení dalších pánví už si lépe rozmyslete.

Materiály

Zcela zásadní otázkou je materiálové zpracování pánve. Máte několik možností:

  • Litina – Těžké a odolné pánve s pórovitým povrchem, který nasakováním tuku postupně dosahuje nepřilnavosti. Volba spíš pro zkušenější a náročnější kuchaře – i kvůli ceně.
  • Hliník – Levné a lehké pánve, které se rychle rozehřejí. Časem se obvykle deformuje dno.
  • Nerez – Velmi oblíbené v restauračních kuchyních. Skvělá odolnost, dostatečně nepřilnavé a přitom dobře rozvádí teplo. Důležitá je ale kvalita zpracování a materiálu.
  • Ocel – Podobné vlastnosti jako nerez.
  • Měď – Velmi rychlé reakce na regulaci teploty.
  • Keramika – Umožní zdravější úpravy pokrmů při nízkých teplotách.

Povrchová úprava

Mezi oblíbené pánve patří ty, které jsou opatřeny nepřilnavým povrchem. Základ pánve je kovový (často hliníkový) ale užitná část (dno a většinou i stěny) disponuje speciální nepřilnavou úpravou. Nejobvyklejší je teflon.

Teflon je ale poměrně háklivý na mechanické poškození, zejména poškrábání kovovým náčiním. Časem pak ztrácí své vlastnosti. Zvlášť u méně kvalitních a levných pánví může tato degradace postupovat poměrně rychle. Šetrné zacházení dokáže životnost povrchu prodloužit.

Za vyšší ligu lze považovat například povrch granitový, který je velmi odolný vůči mechanickému poškození. Cena je ale taky výrazně vyšší.

Video

Ceny pánví

Kolik stojí kvalitní pánev? Máme pro vás tři základní cenové skupiny.

Pánve do 1000 Kč

V této kategorii najdete většinu nejprodávanějších pánví a taky největší výběr. Nejlevnější pánve mohou začínat už někde okolo 200 Kč, ale kvalita nebude valná. Blíže k horní hranici už můžete najít poměrně kvalitní pánve pro domácí používání, vybírat můžete z různých typů i materiálů.

Pánve do 2000 Kč

Pánve pro zkušenější a náročnější kuchaře. Velký výběr kvalitního litinového a nerezového nádobí nebo pánví s dobrými povrchovými úpravami (i titan nebo granit).

Pánve nad 2000 Kč

Především profesionální pánve, tradiční pánve Wok. Zpracování opět nejčastěji litinové nebo nerezové, špičková kvalita.

Nejlepší značky pánví

U jakého výrobce můžete pořídit opravdu dobré pánve za přiměřenou cenu?

  • Tefal – Nejoblíbenější značka. Pánve nižší až střední cenové kategorie. Obrovský výběr různých typů. Většinou velmi dobré hodnocení v testech pánví.
  • Tescoma – Populární česká značka. Především cenově dostupnější pánve do 1000 Kč s pár výjimkami. Rozumná kvalita pro domácí použití.
  • Lamart – Především cenově velmi dostupné pánve pro méně náročné kuchaře.
  • Orion – Další výrobce, který nabízí především cenově dostupné kousky. Poměr ceny a kvality na slušné úrovni.

Nejčastější otázky nakupujících

Je možné vkládat pánve do myčky?

Obvykle ano, ale zejména u pánví s povrchovou úpravou (teflon) je to nešetrné a dochází ke snížení životnosti.

Je možné vkládat pánve do trouby?

Zde záleží hlavně na zpracování rukojeti. V popisu výrobku by mělo být uvedeno, zda je rukojeť odolná vůči vysokým teplotám. Další možností je odnímatelná rukojeť.

 ProduktParametryHodnoceníCena (od) 
NEJLEPŠÍ UNIVERZÁLNÍ PÁNVE
#1Pánev TalentPro Tefal

 Oblíbený model 
Průměr: 28 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
5 out of 5 stars (5 / 5)769 Kč Číst recenze
#2Tefal Expertise C6200652
Průměr: 28 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)899 Kč Číst recenze
#3Banquet Pánev s nepřilnavým povrchem
Průměr: 24 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)299 Kč Číst recenze
NEJLEPŠÍ WOK PÁNVE
#1WOK Expertise Tefal
Průměr: 28 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
5 out of 5 stars (5 / 5)999 Kč Číst recenze
#2Tescoma i-PREMIUM Stone
Průměr: 28 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
5 out of 5 stars (5 / 5)1149 Kč Číst recenze
#3Banquet WOK pánev Natural Stone
Průměr: 28 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)599 Kč Číst recenze
NEJLEPŠÍ GRILOVACÍ PÁNVE
#1Tescoma pánev grilovací SmartCLICK
Rozměry: 26 x 26 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
5 out of 5 stars (5 / 5)1249 Kč Číst recenze
#2Lamart LT1080
Rozměry: 26 x 26 cm
Ohřev: plyn, sklokeramika, elektrika, indukce
Myčka:ano
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)440 Kč Číst recenze
NEJLEPŠÍ OSTATNÍ PÁNVE
#1Tescoma pánev 4 oka PRESTO

 Lívance / volská oka 
Průměr: 24 cm
Ohřev: plyn + elektrický ohřev
Myčka:ano
5 out of 5 stars (5 / 5)469 Kč Číst recenze
0 Sdílení

TOPlist
0 Sdílení
Sdílet
Tweet
Pin