Kuchyně

Jak vybrat nejlepší váleček na těsto? TOP produkty podle recenzí a testů

Jak vyválet dokonalé těsto na pizzu, těstoviny nebo třeba cukroví? Základem je mít co nejlepší váleček na těsto, takový, který nabídne vlastnosti, které při válení konkrétního těsta oceníme. Jak si tedy váleček vybrat?

Nejlepší válečky na těsto podle recenzí

ProduktInfoHodnocení
#1Váleček na těsto dřevěný Tescoma DELÍCIA 25 cm, ø 6 cm
+ Z vysoce odolného a tvrdého dřeva gumovníku brazilského
+ 3 roky záruka
do 360 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Kuchyňský váleček Nerezový Maximex
+ Nerezový váleček
+ S distančními vložkami a integrovanou odměrkou
do 520 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3Váleček s nastavitelnou výškou Tescoma DELÍCIA 20 cm
+ Na každém okraji má 2 barevně rozlišené odnímatelné distanční kroužky
+ Odolný plast a pružný silikon
do 130 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4Florina Silikonový váleček na těsto Anide
+ Z prvotřídního zdravotně nezávadného silikonu v kombinaci s plastem
+ Povrch válečku je nepřilnavý
do 210 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Váleček na těsto vyrobený ze 100% bambusu
+ Váleček na těsto ze 100% bambusu
+ Hladký povrch, hygienický a antibakteriální
do 790 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#6Kuchyňský váleček Grip-Pin, Dřevěný, Joseph Joseph
+ Z kombinace masivního bukového dřeva a plastových madel
+ Provedení pro náročné
do 760 Kč
⭐ 94 % Číst recenze

Jak vybrat váleček na těsto

Typy válečků na těsto

Ačkoli se mnoho českých domácích kuchařů a kuchařek nad tímto faktem možná pozastaví, pravdou je, že existuje celá řada různých válečků na těsto. Ten, který pravděpodobně známe všichni, nepředstavuje jedinou a v mnoha případech ani tu nejvýhodnější možnost. S jakými typy válečků na těsto se tedy ještě můžete setkat a jaká jsou jejich specifika, výhody, nevýhody nebo možnosti použití. Pojďme se podívat aspoň na několik základních kategorií.

váleček na těsto

Klasický váleček

Klasický váleček bychom mohli taky označit jako „protáčecí“. V zásadě jde o osu (nejčastěji kovovou), na které se protáčí samotné tělo válečku, které může být z nejrůznějších materiálu – tradičně zpravidla ze dřeva. Osa je na obou koncích osazena rukojeťmi, do nichž se lze zapřít a vyvinout velký tlak na tělo válečku, aniž byste bránili jeho plynulému protáčení.

Tento typ válečků je věky osvědčený a představuje univerzální a svým způsobem nepostradatelnou a základní volbu. Pokud aspoň někdy pečete, doma by vám rozhodně neměl chybět. Dá se použít na všechny druhy těst. Na těstoviny, bramborová těsta, sladká těsta… hmotnost a materiálové zpracování válečku ovlivní jeho vlastnosti při válení, ale k tomu se ještě dostaneme později.

Tyto válečky se vyrábějí v nejrůznějších délkách a podobách. Výběr je obrovský a cenově poměrně rozmanitý. Levné modely pořídíte snadno pod 200 Kč, od 200 Kč výše už můžete sáhnout i po nějakých pokročilejších, kvalitněji zpracovaných variantách.

Duté válečky

Zajímavou variací klasických válečků jsou duté válečky. Mají odšroubovatelná víčka a vnitřek lze podle potřeby naplnit vodou. K čemu to je?

  • Za prvé můžete regulovat hmotnost válečku podle toho, s jakým těstem (křehkým, hutným) pracujete.
  • Za druhé… některá těsta se lépe zpracovávají například podchlazená. Váleček můžete naplnit velmi studenou vodou a zlepšit tak vlastnosti těsta při válení. Jindy se dá naopak použít teplá voda.

Tyto válečky jsou ale taky méně stabilní a často se s nimi dá pracovat jen v jednom směru (nelze válet tam a zpátky).

Váleček na marcipán

Jde o specifický typ cukrářských válečků, které se používají především na rozvalování a formování potahových hmot na dorty, jako je například fondán či marcipán. Jde o jednolité válečky ve tvaru „obušku“, které bývají poměrně dlouhé (20 až 40 cm), ale zpravidla mají menší průměr než klasické válečky. Nemají taky rukojeti, ale válíte je pomocí plochy dlaní. Mívají velmi hladký povrch a některé umožňují nastavení výšky těsta pomocí kroužků.

„Malířský“ váleček a jednoruční válečky

Zajímavou a poměrně praktickou možnost představují válečky na těsto, které mají „malířskou“ rukojeť. To znamená, že rukojeť je proti válečku kolmá. Tyto válečky jsou typicky malé a určené pro jednoruční použití. Šířka těla válečku (tedy záběru) může být běžně méně než 10 cm.

Jaké to má výhody? Jde o praktickou variantu, zejména pokud máte nedostatek prostoru pro válení těst a chcete těsto válet například rovnou na plechu. Váleček je skvělý, pokud zpracováváte menší objemy těsta, máte menší kuchyni a celkově jde o šikovnou minimalistickou variantu, již ocení mnoho kuchařů, kteří se pečení a zpracovávání těst věnují spíše občasně a v menším množství.

Na druhou stranu mají tyto válečky i svá úskalí. Vzhledem k uložení rukojeti může být například náročnější vyvinout dostatečný a rovnoměrný přítlak a válečky mohou být méně stabilní. Hodí se spíše pro měkčí a snadno zpracovatelná těsta.

Válečky s nastavitelnou tloušťkou

Může jít o různé typy válečků – nejčastěji marcipánové nebo klasické – které jsou navíc opatřeny tzv. distančními kroužky. Jde o kroužky, které lze nasadit na obě strany válečku. Tyto kroužky mají různou tloušťku a umožňují vyválet perfektně rovnoměrný plát se stejnou tloušťkou podle potřeby. Samozřejmě, váleček s kroužky nelze příliš použít u velmi rozměrných plátů těst, která přesahují šířku záběru válečku.

Vzorované (embosované) válečky

Pokud chcete vyrábět nádherné, ozdobné, například vánoční pečivo, rozhodně stojí za to uvažovat o pořízení embosovaného, vzorovaného válečku. Nejčastěji jde o klasické válečky opatřené různými vzory či ornamenty. Může jít o velmi sofistikované ornamenty a pod šikovnýma rukama díky tomu může vzniknout pečivo připomínající umělecké dílo. Případně můžete zvolit jednodušší vzory – včetně prosté mřížky pro mřížované pečivo. Tento typ válečků je ale pochopitelně méně univerzální.

Váleček na pizza těsto

Válečky na pizza těsto se opravdu velmi blízce podobají těm na marcipán a vlastně jsou do značné míry zaměnitelné. Jde o spíše tenčí, ale dlouhé jednolité válečky bez rukojetí ovládané plochami dlaní.

Tradiční pizza válečky bývají nejčastěji ze dřeva (např. bukového, ale může být i jiné) a mívají délku kolem 40 cm. Díky masivnímu provedení jsou poměrně těžké. Umožní vyválení velmi rovnoměrného a tenkého plátu. Pokud milujete domácí pizzu, rozhodně o tomto válečku uvažujte.

váleček na těsto dřevěný

Materiálové zpracování

Jaký pro svůj váleček zvolit materiál? Velmi záleží na tom, jaké vlastnosti u této pomůcky budete využívat a preferovat.

Dřevo

Dřevěné válečky jsou tradiční, poměrně univerzální a odolné. Díky hmotnosti je lze použít i na hutná těsta. Jsou stabilní a dokážou vytvořit velmi tenké a rovnoměrné pláty. Náročnější jsou na údržbu a manipulace může být namáhavější. Některá těsta se na ně mohou více lepit. Mohou se taky poškrábat, což zhoršuje jejich vlastnosti. Obecně je ocení zejména zkušenější kuchaři, pekaři a cukráři. Dřevo je navíc přírodní a krásný materiál.

Plast

Zejména velmi levné válečky mohou být z plastu. Toto řešení je poměrně málo stabilní, vhodné spíše pro příležitostné použití. Výhodou je lehkost a snadná údržba.

Silikon

Silikonové válečky jsou populární. Jsou lehké, výborně se udržují, těsto se na ně prakticky nelepí. Spousta kuchařů na ně nedá dopustit a jsou vhodné i (nebo zejména) pro začátečníky a příležitostné uživatele. Nevýhodou je nižší stabilita, takže může být těžší zejména z některých těst vytvořit krásně tenký a rovnoměrný plát. Silikon je taky méně odolný vůči mechanickému poškození.

Kov

Sem tam se lze setkat s válečky z nerezu. Často jde o válečky bez rukojetí. Tyto válečky nabízejí výbornou stabilitu, nepřilnavost, navíc jsou extrémně odolné a dobře se udržují. Jde nicméně o válečky spíše pro zkušenější uživatele, kteří už vědí, co chtějí.

Kámen

Některé válečky mohou být i z kamene, například mramoru. Jsou velmi těžké a hladké, hodí se pro precizní a efektivní zpracování i velmi hutných těst. Opět platí, že se uplatní spíše v rukou zkušenějších a zdatnějších uživatelů.

Hmotnost

Je lepší lehký, nebo těžší váleček? O vlivu hmotnosti válečku na jeho vlastnosti už jsme se zmínili výše u některých materiálových zpracování.

Obecně platí, že válečky, které jsou těžší, jako ty masivní dřevěné či kamenné, umožňují dosažení silnějšího přítlaku a jsou efektivnější i při válení hutnějších a rozměrnějších těst. Jsou stabilní, takže nehrozí klouzání po těstě. Hodí se na těstoviny, perníková těsta, bramborová těsta a řadu dalších hutnějších těst. Výhodou je i vysoká odolnost.

I když tyto válečky usnadňují přítlak, manipulace s nimi ve výsledku vyžaduje spíše více síly a silnější úchop. Nemusejí být proto vhodné pro seniory nebo méně zdatné uživatele, kteří nemají ve válení těsta takový grif. Zároveň se hůře udržují a jsou dražší.

Lehké válečky z plastu či silikonu vyžadují větší tlačení, což u hrubých těst může vést k nízké efektivitě práce. Na druhou stranu je oceníte u jemnějších a křehčích těst, která se mohou přílišným tlakem snadno poškodit. Zároveň se s nimi obecně lépe manipuluje, jsou levnější, lépe se udržují apod.

Kolik stojí kvalitní váleček na těsto?

Ani takříkajíc prémiové válečky nepředstavují obvykle velkou investici. Velmi levné válečky pro nenáročné uživatele lze často pořídit kolem 100 až 200 Kč.

Od 200 Kč už můžete vybírat z velmi kvalitních válečků z různých materiálů včetně nerezu nebo kamene. Jen spíše výjimečně se cena vyšplhá nad cca 300 nebo 400 Kč.

Oblíbené značky válečků na těsto

Orion či Tescoma jsou osvědčené domácí značky. Orion je z nich obecně dostupnější volbou. Alternativou mohou být značky jako Westmark či Banquet nebo Kela.

ProduktInfoHodnocení
#1Váleček na těsto dřevěný Tescoma DELÍCIA 25 cm, ø 6 cm
+ Z vysoce odolného a tvrdého dřeva gumovníku brazilského
+ 3 roky záruka
do 360 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Kuchyňský váleček Nerezový Maximex
+ Nerezový váleček
+ S distančními vložkami a integrovanou odměrkou
do 520 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3Váleček s nastavitelnou výškou Tescoma DELÍCIA 20 cm
+ Na každém okraji má 2 barevně rozlišené odnímatelné distanční kroužky
+ Odolný plast a pružný silikon
do 130 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4Florina Silikonový váleček na těsto Anide
+ Z prvotřídního zdravotně nezávadného silikonu v kombinaci s plastem
+ Povrch válečku je nepřilnavý
do 210 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5Váleček na těsto vyrobený ze 100% bambusu
+ Váleček na těsto ze 100% bambusu
+ Hladký povrch, hygienický a antibakteriální
do 790 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#6Kuchyňský váleček Grip-Pin, Dřevěný, Joseph Joseph
+ Z kombinace masivního bukového dřeva a plastových madel
+ Provedení pro náročné
do 760 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
0 Sdílení