Pánve typu wok se staly kuchyňským hitem posledních let. Zatímco dříve jsme u nás na toto náčiní pohlíželi jako na exotické vybavení asijských restaurací, dnes má „wokovku“ doma skoro každý.
Co je ale důvodem její široké popularity?
Tato pánev je především dostatečně univerzální, aby mohla být použita při výrobě celé škály pokrmů. Typický je pro ni velký objem, nepřilnavost a vynikající rozložení teploty. Je ideálním řešením pro přípravu jednoduchých a moderních jídel tzv. „z jedné pánve“ – ta přitom mohou být smažená, dušená, opékaná, ale třeba i vařená.
Na wok pánvi je možné všechny ingredience pohodlně promísit a přitom nemusíte pokrm míchat soustavně díky nepřilnavému povrchu. Maso, zeleninu i jiné suroviny lze zpracovat s minimem oleje nebo zcela bez tuku, což má zásadní význam pro lidi, kteří chtějí vařit zdravěji. Jednoznačně jde o vybavení, které by měl doma mít nejen každý zapálený a zkušený kuchař – velmi jej totiž ocení i kulinářští začátečníci, a to právě pro snadnost používání. I při minimu úsilí může vzniknout vynikající jídlo. Připravili jsme pro vás proto výběr šesti nejlepších wok pánví ze současné nabídky.
Do testu jsme zařadili pánve od renomovaných výrobců, které nabízejí prvotřídní kvalitu použitých materiálů i zpracování a nadchnou i dobrého šéfkuchaře. Stejně tak jsme ale mysleli na méně náročné uživatele, kteří si budou chtít tento typ vybavení teprve vyzkoušet. Proto jsme do naší recenze wok pánví umístili i základní a cenově dostupné modely. Na konci výběru pak najdete průvodce nákupem, který vám pomůže zorientovat se v různých typech pánví, používaných materiálech i dalších faktorech, na které byste při hledání optimálního měli brát zřetel.
Nejlepší WOK pánve
Produkt | Info | Hodnocení | Cena | ||
---|---|---|---|---|---|
1. | Beznýtová pánev WOK z vícevrstvé nerezové oceli s poklicí Fabini | Nejlepší WOK pánev na trhu ✔️ Perfektní tepelný výkon s ohříváním jídla až do krajů ✔️ Průměr 30 cm až na 8 porcí jídla ✔️ Ergonomicky svařovaná rukojeť bez nýtů ✔️ nerezová poklice | ⭐ 100 % | od 2999 Kč | Zjistit cenu |
2. | Tescoma Wok PRESIDENT 30 cm | Nejlepší pánev WOK dle nás ✔️ povrch odolný i vůči kovovému nářadí ✔️ špičkový nepřilnavý 3D povrch ✔️ rovnoměrné propečení potravin ✔️ vhodný na sporák i do trouby | ⭐ 100 % | od 2499 Kč | Číst recenze |
3. | Wok i-PREMIUM Stone Tescoma | ✔️ Nejprodávanější WOK pánev od Tescomy ✔️ S charakterem přírodního neleštěného kamene ✔️ Speciální zvrásněný nepřilnavý povrch = lepší propečení ✔️ Skvělé recenze uživatelů | ⭐ 100 % | od 1599 Kč | Zjistit cenu |
4. | Nepřilnavá pánev WOK se skleněnou poklicí Fabini | WOK pánev s poklicí ✔️ Můžete ji dát do trouby ✔️ Na všechny typy vařičů včetně indukce ✔️ Vylepšená ergonomická rukojeť ✔️ Skleněná poklice | ⭐ 100 % | od 2450 Kč | Zjistit cenu |
5. | Tefal Unlimited G2551972 28 cm | Další TOP na zvážení ✔️ Nepřilnavý a odolný povrch ✔️ Indikátor správné teploty ✔️ Určeno pro všechny typy sporáků | ⭐ 98 % | od 1000 Kč | Zjistit cenu |
6. | Ballarini CORTINA GRANITIUM 28cm | Nejlepší WOK pánev do 1000 Kč ✔️ Netradiční design pánve ✔️ Lehká do ruky ✔️ Nepřilnavý povrch | ⭐ 97 % | od 1200 Kč | Zjistit cenu |
Obsah článku
# Tescoma Wok i-PREMIUM Stone 28 cm (od 1600 Kč)
Předností pánve Tescoma Wok i-PREMIUM Stone je vyvážený poměr robustnosti a hmotnosti. Pánev působí odolně, ale přitom váží únosných 1,17 kg. Kvalitně a pohodlně zpracovaná rukojeť zajišťuje dobrou ergonomii a snadné zacházení. Výhodou je taky možnost umývání pánve v myčce.
Tescoma Wok i-PREMIUM Stone se hodí pro přípravu zeleniny i mas a všechny suroviny lze upravovat s minimem tuku a bez připékání. Tento produkt ocení i náročnější uživatelé, kteří budou pánev využívat často. Přesto se najdou i nějaké nedostatky. Slabina se někdy projevuje např. při používání na indukci, kdy se dno vlivem silného žáru může vypouknout. Taky rukojeť mohla být pevnější, občas se lze setkat s tím, že se uvolní.
Co potěší
- Kvalitní povrch, nepřipéká se
- Velmi pěkné provedení
- Robustní, ale ne příliš těžká
- Dobrý poměr ceny a kvality
- Možnost použít na indukčním vařiči
Co zamrzí
- Bez poklice
- Zpracování dna a rukojeti
NAŠE HODNOCENÍ: ⭐ 100 %
CENA: od 1600 Kč
# Ballarini CORTINA GRANITIUM WOK pánev 28cm (od 1200 Kč)
Použitý materiál zajišťuje extrémní odolnost a životnost a taky naprostou zdravotní nezávadnost produktu. Na této pánvi lze připravovat lehké pokrmy i zcela bez tuku a přitom se nemusíte bát připalování. Jádro výrobku je nicméně i v tomto případě hliníkové. Pánev váží pouhých 900 gramů a hloubka je 6,9 cm – jde tedy o spíše nižší variantu.
Pánev Ballarini CORTINA GRANITIUM WOK je možné použít při nízkých teplotách do 160°C i pro zapékání v troubě, ale bohužel není možné vaření na indukčních plotnách. Výhodou je naproti tomu možnost použití kovového náčiní. Tento výrobek nabízí dobré vlastnosti a cena přitom není nepřiměřeně vysoká. Ocenit je nutné i opravdu krásný vzhled.
Co potěší
- Skvělý vzhled
- Kvalitní granitový povrch
Co zamrzí
- Bez poklice
- Nižší provedení
- Nelze použít na indukci
NAŠE HODNOCENÍ: ⭐ 97 %
CENA: od 1200 Kč
Jak vybrat wok pánev
Už víte, která wokovka pro vás bude ta pravá? Pokud si ani po přečtení naší recenze nejste jistí, zkusíme vás trochu nasměrovat. V následujícím průvodci najdete základní informace, které se vám při rozhodování budou jistě hodit.
Typy pánví
V první řadě se pokusíme shrnout základní varianty pánví pro lepší pochopení, v čem je typ „wok“ odlišný a jedinečný.
- Klasická pánev – Tento typ má doma zřejmě každý. Klasická pánev má široké, rovné dno a nižší, strmé stěny. Velikosti jsou značně různorodé a použití velmi univerzální. Ideální jsou ale pro smažení, restování a opékání masa díky velké ploše dna. Skvělé jsou taky na smažená vejce apod.
- Nízká pánev – Tento typ je někdy označován jako pánev na palačinky a je téměř totožný s klasickou pánví. Rozdíl je ve velmi nízkých stěnách, které usnadňují obracení připravovaných pokrmů. Ideální jsou pro smažení palačinek, bramboráků, lívanců nebo třeba omelet.
- Soté pánev – Soté pánve se vzhledově přibližují wokovkám. Představují mezistupeň mezi kastrolem a klasickou pánví. Dno je široké, stěny jsou strmé a vysoké. Pánev může být tradičně kruhová, ale i obdélníková nebo čtvercová. Soté pánve jsou ideální pro přípravu dušených pokrmů, gulášů, omáček, polévek atd. Mívají větší rozměry.
- Grilovací pánev – Typickým rysem je profilované dno. Většinou disponuje vroubky připomínajícími rošt. Účelem není pouze vznik esteticky příjemné kresby na grilovaném mase nebo jiném pokrmu, ale hlavně oddělení suroviny od vlastní šťávy.
- Wok – Tento typ pánve pochází z východní Asie. Typické je oblé tvarování a větší rozměry. Výhodou je dobré rozložení tepla a snadná příprava zdravých pokrmů bez tuku.
Velikost
Jaké jsou optimální rozměry wok pánve? To samozřejmě záleží na tom, kolik jídla budete chtít připravovat. Průměr wok pánví ale začíná obvykle na 28 cm. Tato velikost je taky nejoblíbenější a dalo by se říct, že i optimální pro běžnou domácnost. Pořídit si můžete ale i wokovky o rozměru 30, 32, 35 nebo i více cm.
Tradiční wok pánev disponuje užším, plochým dnem a pozvolna se rozšiřujícími, poměrně vysokými, stěnami. Příliš nízké stěny mohou zapříčinit vypadávání surovin při míchání.
Materiál
Tradičnější wok pánve bývají železné nebo litinové. U moderních produktů prodávaných u nás se ale zpravidla setkáte s hliníkovým jádrem opatřeným nějakým typem nepřilnavého povrchu. Může jít o teflon, granit nebo i titan či jiný materiál. Důležité je ujistit se o zdravotní nezávadnosti použitých kovů či látek.
Kvalita, odolnost a míra nepřilnavosti povrchu závisí na konkrétním výrobci. Nejlepší povrchy umožňují přípravu pokrmu s naprostým minimem tuku nebo zcela bez tuku a odolají i používání kovového náčiní. Levnější povrchy se snadněji poškrábou a postupně ztrácejí své vlastnosti.
Dno bývá u wok pánví často nerezové, aby bylo možné jejich použití na indukčních vařičích. Právě dno bývá často u hůře zpracovaných pánví slabinou a při vyšších teplotách se zdeformuje, což zhorší stabilitu pánve. Je proto vhodné vybírat produkt s dostatečně silným dnem. Setkat se můžete i s pánvemi, které mají dno již mírně vypouklé, aby se nežádoucí deformaci předešlo.
Rukojeť
Wokovky mívají rukojeť, která bývá obvykle nerezová, případně plastová. U tradičních variant se lze setkat s dřevěnými, železnými nebo jinými variantami. Kvalita, pevnost a ergonomie rukojeti je velmi důležitá, proto je ideální, pokud si pánev můžete potěžkat a vyzkoušet si, jak vám sedne do ruky. Některé rozměrné modely mohou být opatřeny dvěma úchytkami po stranách místo jedné dlouhé rukojeti.
Poklice
K některým wok pánvím dostanete i poklici. Ta umožňuje zejména efektivnější přípravu dušených pokrmů, jídel v páře a díky ní lze pánev využít de facto i jako malou horkovzdušnou troubu například pro pečení velkých kusů masa.
- Náš tip: Prohlédněte si také tipy na nejlepší pomalé hrnce na vaření a remosky.
Nejprodávanější WOK pánve na trhu
Toto jsou nejprodávanější WOK pánve na trhu podle nákupního portálu Heureka.cz