Nejlepší lisy na česnek: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

nejlepší lisy na česnekČesnek do české kuchyně neodmyslitelně patří. Dává jídlu specifickou a neodolatelnou pikantnost v chuti i vůni, navíc jde o velmi zdravou surovinu. Používá se do gulášů, omáček, polévek, na pečené, grilované i dušené či smažené maso, do pomazánek, marinád a tím není výčet možností jeho užití ani zdaleka kompletní. Pokud patří česnek k vaším zamilovaným surovinám, nebo ho chcete začít využívat více, jistě přemýšlíte nad ideálním způsobem, jak ho do jídla takříkajíc rovnoměrně distribuovat a vytěžit z něj maximum. V dnešním článku se budeme zabývat právě výběrem nejlepšího lisu na česnek. Ale zdaleka ne jen tím. Věnovat se totiž budeme i česneku obecně a dalším možnostem jeho zpracování – včetně různých fíglů a tipů pro co nejšetrnější a nejefektivnější zacházení s ním. Dočkáte se ale i krátkého přehledu cenových hladin lisů na česnek nebo oblíbených výrobců.

Lis na česnek zpravidla není nijak drahá záležitost. Většina lidí má navíc nějaký doma. Je ale možné, že přišel čas vyměnit starý, zašlý (zpravidla hliníkový) lis za novější, lepší, hygieničtější a efektivnější model. Lisování však rozhodně není jedinou možnou formou přípravy česneku, tím se budeme ostatně taky zabývat. Zaměříme se přitom na výhody i nevýhody různých metod. Je pak jen na vašem uvážení, jak budete k této cenné rostlině – ba přímo superpotravině, jak se dnes podobným surovinám říká – přistupovat.

V dnešním průvodci se dozvíte spoustu zajímavých informací o česneku, jeho účincích a možnostech zpracování a použití v kuchyni. Samozřejmě se však budeme věnovat i konkrétním parametrům česnekových lisů a nabídneme vám i žebříček oblíbených současných výrobků s vysokým uživatelským hodnocením. Více se o nich (nebo jiných modelech) můžete dozvědět v testech či recenzích lisů na česnek, které nabídnou i přímé uživatelské zkušenosti.

Nejlepší lisy na česnek na trhu

 ProduktInfoHodnocení 
#1Zwilling Pro lis na česnek
Nejkvalitnější zpracování, profi
✔️ Promyšlený tvar mřížky, která se snadno čistí
✔️ Vyroben z matné a leštěné nerezové oceli 18/10
✔️ Kvalitní materiál a precizní zpracování = dlouhá životnost
📌 od 900 Kč
5 out of 5 stars (5 / 5) Číst recenze
#2TESCOMA lis na česnek PRESIDENT
Nejprodávanější lis na česnek
✔️ Masivní, odolný a dokonale tvarovaný
✔️ Pro malé i velké stroužky česneku
✔️ Ze slitiny ušlechtilých kovů
📌 od 430 Kč
5 out of 5 stars (5 / 5) Číst recenze
#3Fiskars 1028361
Nejlepší značky Fiskars
✔️ Určen pro efektivní a snadné lisování česneku
✔️ Integrovaná škrabka pro rychlé odstranění česneku z lisu
✔️ Jednoduché čištění lisu
📌 od 300 Kč
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Číst recenze
#4Orion Lis na česnek Luxy
Dostačující pro většinu domácností
✔️ Vysoká hodnocení v recenzích
✔️ Na tlačící části jsou bodlinky, které přímo při protlačování česneku čistí otvory a nemusíte je pak čistit dodatečně při mytí
📌 od 110 Kč
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Číst recenze
#5Tescoma GrandCHEF
Dostupná alternativa
✔️ S odnímatelnou lisovací komorou pro snadné čištění
✔️ Celokovová konstrukce
✔️ Prvotřídní nerezavějící ocel a odolná slitina ušlechtilých kovů
📌 od 210 Kč
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Číst recenze
#6Orion Lis na česnek Kolíbka
Kvalitní lis na česnek - kolébka
✔️ Jeho přitlačením na stroužek česneku a kolébáním ze strany na stranu protlačíte česnek otvory
✔️ Cenově dostupný
✔️ Snadné na údržbu
📌 od 100 Kč
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Číst recenze

Jak vybrat lis na česnek

Samotný výběr lisu na česnek není nijak složitá štrapáce. Měli byste ale vědět, jaké výhody či úskalí přinášejí různé metody zpracování a taky různé použité materiály. Kromě materiálů jsou důležité i například rozměry anebo náročnost na údržbu. Lisů na česnek se dnes prodává nepřeberné množství, proto stojí za to nad výběrem trochu zapřemýšlet.

Česnek v historii

Česnek kuchyňský či setý je koření z čeledi amarylkovitých a původem pochází tato rostlina z Asie, nejspíše z Mongolska. Již hluboko ve starověku se však dostala do oblasti Středomoří a rozšířila se zde. Většina významných kultur té doby, jako Řekové, Římané či Egypťané, ji považovala nejen za surovinu či koření, ale i lék. Často byl česnek spojován s vytrvalostí, odolností, kondicí a výkonností, takže jej hojně konzumovali např. vojáci či dělníci. Mnohdy se však považoval i za účinný lék na různé vážné choroby. Ve středověku byl běžný v celé Evropě a často byl používán jako dezinfekční prostředek nebo se s ním i léčila zácpa.

česnek v kuchyni využití

Zdravotní přínosy česneku

V současnosti je česnek opěvován snad ještě více než v minulosti a je považován za jednu z tzv. „superpotravin“ – tedy surovin s obrovským množstvím cenných živin a látek a s plejádou pozitivních účinků na lidský organismus. Upozornění: Některé z níže jmenovaných účinků vycházejí spíše z tradice či zkušeností. Ne všechny jsou přímo potvrzeny vědeckými výzkumy.

  • Česnek je považován za přírodní antibiotikum, má přirozeně dezinfekční a antibakteriální působení.
  • Mluví se i o účinnosti proti parazitům a virům. Např. s medem se používá při virových onemocněních, jako je chřipka či nachlazení.
  • Česnek může pomáhat zlepšit trávení, snížit hladinu cholesterolu, ba dokonce i krevní tlak, napomáhá pročišťování krevního řečiště a má pozitivní vliv na celou oběhovou soustavu a srdce.
  • Česnek prý působí i jako antioxidant a může pomáhat při prevenci rakovinných onemocnění.
  • Česnek působí i na některé kožní problémy: např. plísně, vyrážky, bradavice apod.
  • Česnek je oceňovaný pro celkové působení na posílení imunity.
  • Jako zajímavost lze doplnit, že některé kultury považovali česnek za afrodisiakum, což by dnes zřejmě řekl málokdo. Zvlášť v případě jeho přímé konzumace.

Co česnek obsahuje?

Česnek je bohatý na živiny, vitamíny i minerály. Obsahuje vitamíny A, C, D, E i B. Kromě toho např. vápník, jód, draslík, hořčík a další minerální a stopové prvky. Velmi vysoce ceněné jsou pak látky známé jako flavonoidy. Ty mají antioxidační účinky a pozitivní vliv především na cévy.

Česnek v kuchyni

Česnek se dnes ve větší či menší míře používá ve většině světových kuchyní. Oblíbený je v celém Středomoří, Severní Africe, na středním východě v asijských kuchyních i většině evropských kuchyní, českou nevyjímaje. Skvěle si rozumí s masem, zeleninou i např. luštěninami. Vynikne výborně v uzeninách, mletých masech, omáčkách a polévkách, ale používá se i v salátech.

Rozumí si s tymiánem, rozmarýnem, kmínem či např. oreganem a s cibulí tvoří nerozlučnou dvojici. Taky je lahodný v pokrmech, které se vaří s vínem (což se u nás moc neví). Pokud jde o zeleninu, ladí především s paprikou, rajčaty, cuketou, špenátem, brokolicí – a tedy i s pokrmy, kde tato zelenina tvoří důležitou složku.

Jak správně používat česnek – tipy a triky

Jistě vám přijde k užitku pár rad, jak s česnekem zacházet, aby vám vydal co největší část svého bohatství.

  • Při koupi vybírejte česnek, který není měkký na omak a nemá zelenající výhonky.
  • Velmi záleží i na odrůdě. Existuje jich obrovské množství a každá se může hodit pro jiný recept. Obecně vzato platí, že české odrůdy jsou hodnoceny jako velmi kvalitní, s dobrými vlastnostmi. Jsou však dražší než např. čínské odrůdy, které jsou méně výrazné.
  • Česnek může u někoho způsobovat dráždění žlučníku a pálení žáhy. Velký podíl viny nesou zelenavé výhonky u již naklíčeného česneku. Pokud tyto problémy pociťujete, ale nechcete si česnek odpírat, rozkrojte stroužek a vyjměte středovou nazelenalou část.
  • Podobně jako u brambor platí, že špatné skladování vede ke klíčení, měknutí, hnilobě či plísni apod. Česnek vyžaduje suché a chladné prostředí.
  • Česnek lze i zavařovat. Jde o výbornou lahůdku a prodloužíte jeho trvanlivost.
  • Z hlediska zdravotních benefitů má největší přínos česnek syrový a co nejčerstvější. Hodnotné látky se ničí vyššími teplotami, dlouhým skladováním, oxidací, stykem s kovem. Je proto lepší používat česnek syrový nebo jej přidávat do jídla až úplně na závěr tepelné úpravy.
  • Česnek může při prudkém osmažení či opečení zhořknout, čímž se znehodnotí celý výsledný pokrm.

česnek účinky

Česnek a kov

Vitamíny a další zdraví prospěšné látky obsažené v česneku si nerozumí s kovem. Dochází k jejich degradaci. Totéž platí i u zeleniny, ovoce a v dalších případech. Většina lidí tento problém neřeší, kovové náčiní je standardem. Přesto je dobré o tomto faktu vědět. Někteří lidé v zájmu zachování co největšího množství cenných látek v surovinách přecházejí na používání např. keramických nožů, plastového náčiní apod.

Míra degradace je různá. Je třeba si uvědomit, že k degradaci cenných látek (vitamínů apod.) dochází u ovoce, zeleniny či právě česneku od okamžiku jejich utržení ze stromu, sklizení. Dále degradují při skladování (zejména nevhodném), styku se vzduchem (zejména po odstranění slupky, kůry, nakrájení či jiném narušení integrity) a právě i s kovem.

Čerstvý vs. sušený (granulovaný) česnek

Běžně se prodává i česnek sušený, granulovaný v sáčcích jako koření. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody oproti čerstvému?

  • Sušený česnek je okamžitě připraven k použití. Jednoduchost použití je hlavní výhoda.
  • Sušený česnek déle vydrží.
  • Je taky jemnější, mírně sladší. Nemá tak dráždivé účinky. Přitom dodá aroma i chuť.
  • Může obsahovat sůl i různé konzervanty a v závislosti na způsobu a šetrnosti výroby bude obsah cenných látek nižší.

Pomůcky na zpracování česneku

Jak lze zpracovávat česnek a jaké jsou výhody nebo nevýhody jednotlivých metod včetně použití oblíbeného lisu na česnek?

Krájení

Nůž má doma každý, a proto je krájení, sekání česneku první volbou. Pokud použijete keramický nůž, můžete poněkud omezit degradaci cenných látek (viz styk s kovem). Sekání ale vyžaduje cvik a zručnost, je náročnější, zdlouhavější. Navíc zápach česneku ulpí ve větší míře na prstech i prkénku. Rozmělnění není navíc úplně dokonalé, tím je horší i distribuce a rovnoměrnost rozložení česneku v pokrmu. Nůž se ale od česneku snadno umývá.

Mletí

Existují i mlýnky na česnek, ale u nás jsou málo běžné. Ve světě jsou mlýnky běžnější a někteří kuchaři tento způsob preferují, zejména proto, že nevzniká kaše (jako při lisování), ale „drobečky“ česneku.

Strouhání

Existují i různá struhadla na česnek (i další koření). Česnek bude pravděpodobně rozmělněn rovnoměrněji než při krájení, ale opět jde o manuální proces.

Lisování

Pákové lisy na česnek jsou u nás tradičně oblíbenou záležitostí. Rozmělnění česneku je vynikající, distribuce do pokrmů – pokud jde o rovnoměrnost – zřejmě nejlepší ze všech způsobů. Mnozí šéfkuchaři považují tuto metodu za ideální (a někteří zase ne). Výhodou je i rychlost a jednoduchost. Navíc nehrozí zranění jako u krájení či strouhání. Jednou z hlavních nevýhod je obtížné čištění lisu.

jak vybrat lis na česnek

Materiálové zpracování

Z jakých materiálů mohou být vyrobeny lisy na česnek? Možností je dneska více a lze si vybrat dle vlastních preferencí. My se pokusíme o srozumitelné vyzdvihnutí výhod, ale i nevýhod, jednotlivých materiálových variant.

Hliník

Dříve obecně oblíbený materiál kuchyňského náčiní i nádobí. V posledních cca dvou dekádách je na ústupu. Částečně za to mohou zprávy o negativním vlivu na zdraví, které se jednu dobu značně šířily (obavy jsou ale méně opodstatněné, než by se mohlo zdát), částečně jde jistě i o otázku módy a dalších praktických vlastností. Hliníkové modely lze však stále koupit, ale výběr je malý. Výhodou je odolnost v kombinaci s dostupnou cenou.

Nerez

Dnešním kuchyním dominuje nerez a taky nerezové lisy na česnek jsou taky nejprodávanější variantou. Nerez skvěle vypadá, je mimořádně odolný – a navíc se velmi dobře udržuje. Má vysoce hygienické vlastnosti, je zdravotně zcela nezávadný a lze jej mýt v myčce. Nerez je tedy oprávněně velmi populární volba.

Plast

Celoplastové modely nejsou moc časté, ale vyskytují se. Výhodou je kromě snadné omyvatelnosti nebo nízké hmotnosti taky fakt, že nedochází ke styku česneku s kovem (viz výše).

Kombinace

Častou volbou je kombinace materiálů. Např. kovová lisovací část a plastové, silikonové či pogumované páky pro lepší a bezpečnější úchop.

Rozměry a hmotnost

Hmotnost lisů je obecně nízká a neklade zvláštní nároky na fyzickou sílu. Ta je však potřeba při samotném stlačování česneku. Zde už může více záležet na délce lisu – tedy především délce páky. Delší lis se může obtížněji držet, ale vyvíjí větší páku a je potřeba méně fyzické síly pro lisování. Délka lisů se pohybuje nejčastěji od cca 15 cm po cca 20 cm.

 

Ceny lisů na česnek

Pořízení kvalitního lisu na česnek není žádná velká investice. Rozhodně však lze vybírat z velmi levných kousků i modelů pro náročné.

✅ Lisy na česnek do 100 Kč

Výběr základních lisů z levnějších kovů a hliníků nebo málo kvalitního nerezu. Zpracování bude odpovídat ceně. Vhodné pro občasné, nenáročné použití.

✅ Lisy na česnek do 500 Kč

Oblíbená kategorie, největší výběr, nejprodávanější lisy na česnek na českém trhu. V této relaci najde adekvátní variantu většina uživatelů, včetně náročnějších. Velká rozmanitost materiálů i podob.

✅ Lisy na česnek nad 500 Kč

Špičkové lisy renomovaných značek, z ušlechtilé oceli nebo jiných exkluzivnějších materiálů. Volba především pro náročné a profesionální použití.

Nejlepší značky lisů na česnek

Kteří výrobci lisů na česnek nabízejí dobrou kvalitu v poměru k ceně? Zde je několik oblíbených výrobců:

  • Tescoma – Skvělý výběr kvalitních lisů ve střední cenové relaci. Patří k nejoblíbenějším značkám.
  • Orion – Populární značka, která je v průměru o něco dostupnější než Tescoma. Vhodné pro méně náročné uživatele.
  • Fiskars – Významná značka, skvělý poměr ceny a kvality. Především střední cenová relace.
  • Banquet – Především levné až velmi levné modely. Alternativa např. ke značce Orion.
 ProduktInfoHodnocení 
#1Zwilling Pro lis na česnek
Nejkvalitnější zpracování, profi
✔️ Promyšlený tvar mřížky, která se snadno čistí
✔️ Vyroben z matné a leštěné nerezové oceli 18/10
✔️ Kvalitní materiál a precizní zpracování = dlouhá životnost
📌 od 900 Kč
5 out of 5 stars (5 / 5) Číst recenze
#2TESCOMA lis na česnek PRESIDENT
Nejprodávanější lis na česnek
✔️ Masivní, odolný a dokonale tvarovaný
✔️ Pro malé i velké stroužky česneku
✔️ Ze slitiny ušlechtilých kovů
📌 od 430 Kč
5 out of 5 stars (5 / 5) Číst recenze
#3Fiskars 1028361
Nejlepší značky Fiskars
✔️ Určen pro efektivní a snadné lisování česneku
✔️ Integrovaná škrabka pro rychlé odstranění česneku z lisu
✔️ Jednoduché čištění lisu
📌 od 300 Kč
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) Číst recenze
#4Orion Lis na česnek Luxy
Dostačující pro většinu domácností
✔️ Vysoká hodnocení v recenzích
✔️ Na tlačící části jsou bodlinky, které přímo při protlačování česneku čistí otvory a nemusíte je pak čistit dodatečně při mytí
📌 od 110 Kč
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) Číst recenze
#5Tescoma GrandCHEF
Dostupná alternativa
✔️ S odnímatelnou lisovací komorou pro snadné čištění
✔️ Celokovová konstrukce
✔️ Prvotřídní nerezavějící ocel a odolná slitina ušlechtilých kovů
📌 od 210 Kč
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Číst recenze
#6Orion Lis na česnek Kolíbka
Kvalitní lis na česnek - kolébka
✔️ Jeho přitlačením na stroužek česneku a kolébáním ze strany na stranu protlačíte česnek otvory
✔️ Cenově dostupný
✔️ Snadné na údržbu
📌 od 100 Kč
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) Číst recenze
0 Sdílení

TOPlist
0 Sdílení
Sdílet
Tweet
Pin