Milujete čokoládu, ale rozhodně se nenecháte odbýt jen tak nějakou „hmotou“ plnou palmového tuku, cukru a s obsahem kakaa, co by se za nehet vešlo? Pokud si potrpíte na opravdu vysokou kvalitu čokolády, rozhodně byste neměli minout nabídku ryze české značky Ajala, kterou bychom mohli označit tak trochu za brněnský ekvivalent Karlíkovy továrny na čokoládu. Pojďme tedy společně na krátkou exkurzi, na kterou ani nebudete potřebovat zlatý kupón.
Obsah článku
O značce Ajala
Ajala je brněnská čokoládovna, která je sice poměrně mladá, ale navazuje na pozapomenutou, ale kdysi slavnou československou tradici výroby špičkové čokolády.
Ajala je tak trochu „hipsterská“ značka v tom nejlepším slova smyslu. Název značky pochází z mayského slova pro „probuzení“ a tato malá společnost, která vznikla před deseti lety, se zaměřuje na výrobu výběrových čokolád z těch nejlepších kakaových bobů na světě.
Dodavatele tvoří drobní pěstitelé a farmáři z Tanzánie, Belize, Haiti, Ekvádoru a dalších zemí. Značka Ajala si dodavatele velmi pečlivě vybírá a nakupuje boby přímo od nich. Zakládá si přitom na „fair trade“ a suroviny vykupuje za poctivé ceny, díky kterým mohou farmáři zlepšit kvalitu svého života.
V brněnské „čokoládové manufaktuře“ pak probíhá veškerý proces od kakaového bobu až po výsledný produkt. Značka má tedy vše dokonale pod kontrolou a jde o takřka ruční malovýrobu.
Denně se v čokoládovně Ajala vyrobí jen na 800 tabulek čokolády – kompletní výroba jedné tabulky přitom trvá v průměru 10 dní.
Poctivá čokoláda české výroby
Jak probíhá výroba a v čem spočívá unikátnost české čokolády značky Ajala? Pojďme se podívat na některé výhody a aspekty, které rozhodně stojí za zmínku a které zdaleka nejsou samozřejmostí ani u mnoha výrobců, kteří sami sebe označují za „kvalitní“.
Přímo z bobů
Kvalita vstupních surovin je vždy zásadní a na tento fakt v čokoládovně Ajala mimořádně dbají. Jak už jsme říkali, do čokoládovny proudí přímo samotné kakaové boby od farmářů z různých zemí světa. Nejde o žádné polotovary či průmyslově zpracované suroviny. Ajala kromě bobů využívá i sušenou třtinovou šťávu známou jako panela a při výrobě čokolád si bere inspiraci i v původních indiánských recepturách.
Z bobů a panely v brněnské manufaktuře vznikají tabulkové čokolády i pomazánky a další dobroty. Díky poctivému a čistému procesu a zpracování si čokoláda zachová nejen maximum autentických a originálních chutí, ale taky prospěšných látek. Kvalitní čokoláda ostatně patří mezi nejbohatší zdroje antioxidantů.
Bez chemie a kontroverzních surovin
Když vezmete běžnou „čokoládu“ či čokoládovou sladkost a přečtete si složení, můžete mít dojem, že si spíš čtete inventář nějaké chemické laboratoře. Ultraprůmyslově zpracované sladkosti jsou bohužel problém, který naší civilizaci zahlcuje.
Ajala jde naštěstí opačnou cestou. Její čokolády obsahují jen poctivé bio suroviny, jako byste si čokoládu vyráběli doma v kuchyni.
- Žádný sójový lecitin
- Žádná chemie, konzervační látky, umělá aromata…
- Žádný palmový tuk (Ajala používá bio kakaové máslo)
Čokoláda od Ajala je tedy pohlazením nejen pro chuťové pohárky, ale pro celý organismus a můžete těžit zdravotní benefity, které pravá čokoláda nabízí.
Krásný design
I obal hraje roli a v Ajala umí své čokolády a výrobky zabalit opravdu hezky. Těšit se můžete na nádherně vkusný design tabulkových čokolád, ale i různých dárkových balení. Díky tomu mohou být čokolády Ajala nejen pochoutkou, ale i skvělým dárkem.
Prestižní ocenění
Kvality čokolád značky Ajala si už povšimly i poroty některých prestižních soutěží a náležitě ji ocenily. Vybrané čokolády Ajala získaly řadu bronzových i stříbrných medailí například v soutěžích International Chocolate Awards nebo si vysloužily skvělé hodnocení v soutěži Great Taste Awards.
Oceněné čokolády, které si můžete objednat:
- Rustikální 70% – bronzová medaile z roku 2018 a 2022 v soutěži International Chocolate Awards
- Květy a pomeranče 70% – bronzová medaile z roku 2021-2022 v soutěži International Chocolate Awards, jedna hvězdička Great Taste Awards z roku 2022
- Ekvádor 70% – dvě hvězdičky od Great Taste Awards z roku 2022
- Kakaové nibsy 70% – získala v roce 2022 bronzovou medaili na prestižní mezinárodní soutěži International Chocolate Awards
- Uganda 70% – získala v roce 2022 bronzovou medaili na prestižní mezinárodní soutěži International Chocolate Awards
Něco na zobání i namazání
Jaké druhy čokoládových výrobků Ajala nabízí? Základním kamenem jsou samozřejmě staré dobré tabulkové čokolády, ale výběr je ve skutečnosti mnohem pestřejší…
Tabulkové čokolády
Zcela čisté čokolády (série Single Origin) i fantastické a originální příchutě. Výběr tabulkových čokolád je u Ajala velmi bohatý (níže se na některé podíváme blíž). Najdete zde čokolády s různým obsahem kakaa – nejčastěji mezi 45 až 70 %. V nabídce ale nechybí ani stoprocentní čokoláda Ekvádor 100%.
Čokolády mají nádherné obaly připomínající malé stylové dárečky a cena za tabulku se pohybuje od 120 do 135 Kč (45 g), což za špičkovou bio kvalitu a perfektní poctivé zpracování není nijak přemrštěná cena.
Pomazánky
V sekci „Mazané“ můžete najít i čokoládové pomazánky Ajala. Jde o zdravou a kvalitní alternativu například notoricky známé Nutelly, která – pro zajímavost – obsahuje víc než 50 % čistého cukru, palmový olej, sójové emulgátory a de facto „stopové“ množství odtučněného kakaového prášku.
Pomazánky Ajala jsou kombinací oříškového másla a čokolády. Obsahují velký podíl lískových ořechů či arašídů, bio kakaových bobů a dochucovány jsou bio cukrovou třtinou či třtinovou šťávou (panela), vanilkou, kokosem, sušenými banány apod. Žádná další aditiva, emulgátory ani cukr neobsahují. V nabídce najdete tři varianty příchutí.
Zobání
Ajala nabízí i něco na zobání a mlsání. Jde o různé čokoládové plátky a boby balené v papírových pytlících. Mezi oblíbené varianty patří mango v čokoládě, meruňky v čokoládě nebo „Kafe zob“, což jsou sladká a křehká kávová zrna v 70 % čokoládě. Tato dobrůtka poslouží i jako parádní zdravý „nakopávač“ a díky kombinaci kávy a kakaa taky jako antioxidantová superbomba!
Dárečky a speciality
Pokud byste chtěli výrobky čokoládovny Ajala někoho obdarovat, sáhnout můžete po některém z krásných dárkových setů a balení.
Čokoláda na zakázku!
Ajala dokonce nabízí možnost nechat si připravit čokoládu na zakázku s designem, ale i příchutí na míru a dle přání. Může jít například o unikátní dárek pro svatebčany nebo hosty jiné výjimečné události.
Recenze čokolády Ajala – vybrané produkty
Tyto produkty jsem v redakci osobně otestoval a seřadil jednotlivé příchutě podle mých chuťových preferencí. Souhlasíte se mnou?
Rustikální 70%
Poctivá, jadrná, se 70 % kakaa a třtinovou šťávou panela. Nabízí mimořádně autentickou chuť pravé čokolády. Tato čokoláda se dočkala i významných ocenění.
Květy a pomeranče
Bronzovou medailí na International Chocolate Awards a hvězdou z Great Taste oceněná 70% čokoláda s výtažky z divokých pomerančů a se sušenými květy bylin. Opravdu skvělý zážitek i pro náročné jazyky.
Borůvka se smetanou
Máte chuť na něco domáckého? Něco co připomíná vůni našich lesů? Zkuste tuhle skvělou čokoládu se sladkou smetanou a lyofilizovanými borůvkami. Opravdu milé pokušení.
Kokosová vločka
44% čokoláda s bio kokosem a kokosovým mlékem dochucená ještě mořskou solí. Krásně se rozplývá a nabízí povědomé vánoční chutě.
Mléčná 57%
Může se to zdát celkem banální, ale v podání Ajala tomu tak rozhodně není. Tato 57% mléčná čokoláda z ugandských bobů je skutečný zážitek a mohla by sloužit jako etalon kvality pro mléčné čokolády. Pokud jste zvyklí pouze na čokolády ze supermarketu, chuť vás překvapí.
Kaštany
Báječná čokoláda s vůní adventu dochucená praženou kaštanovou moukou. Ideální k punči.
Mléčná se solí 46%
Velmi příjemná jemně slaná a dokonale mléčně jemná 46% čokoláda s vločkami uzené mořské soli Maldon. Ucítíte v ní tóny slaného karamelu. Zážitek i pro fajnšmekry.
Dezertína maliny a pistácie
63% blend čokoládových bobů s pistáciemi a lyofilizovanými malinami. Parádní kombinace, která si vás určitě získá. Na chuti je velmi výrazná právě kyselost malin a pistácie cítíte spíše v pozadí.
Mák a Višeň
Mák, višeň, 56% čokoláda, jak se to k sobě krásně hodí. Zkuste to taky – stojí to za to. Rozhodně netradiční kombinace, která ale funguje skvěle.
Vánoční
Čokoláda, s níž se vám v ústech rozplyne atmosféra Vánoc. Ideální pro advent a vánoční svátky. Vůně skořice, kardamomu a zázvoru v 67% čokoládě.
Vanilkový rohlíček
Další vánoční záležitost. Jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví se nyní ozývá z 48% čokolády z bobů z Dominikánské republiky. Dominují tóny vanilky, vlašáků (těch ořechů, ne salátu), kešu. Čokoláda obsahuje dokonce i přímo příměs samotných vanilkových rohlíčků! Pozoruhodné.
Mořská sůl 70%
Vysokoprocentní čokoláda s jemně slanou příchutí díky obsahu velmi vzácné mořské soli z přírodních solných pánví v řecké Messolonghi. Jednoduché, ale dokonalé.
Cukrátková
Slaďoučká čokoláda, která obsahuje ovocné želé Sonnentor. Ideální pro milovníky klasičtějších, sladkých čokolád. Obsahuje však 57 % kakaa.
Hodnocení recenze
Výhody:
- Chuť – asi největší výhoda, protože je prostě jiná. Navíc pokud jste zvyklí na masově vyráběné čokolády, budete překvapeni.
- Bean to bar – výroba čokolády v Česku od bobu až po tabulku
- Pouze kvalitní kakaové boby od farmářů z Tanzánie, Belize, Haiti, Ekvádoru a dalších zemí
- Téměř ruční výroba = denně vznikne jen 800 tabulek čokolády
- Čokolády bez chemie a kontroverzních surovin
- Čokolády oceněné na International Chocolate Awards či Great Taste Awards
- Za mě fair cena – tabulka od 120 do 135 Kč. Za kvalitu a práci.
Nevýhody:
- Negativa jsem nenašel