Potraviny

Nejlepší čokoláda: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

Nejlepší pravá čokoláda Čokoláda patří mezi nejoblíbenější pochoutky na světě. Pro mnoho lidí je čokoláda silně srdcovou záležitostí. Naneštěstí, ne každá čokoláda je hodná svého názvu. Pokud chcete opravdovou a poctivou kvalitu a ne jen kakaem obarvený rostlinný tuk s hromadou cukru, musíte umět vybírat, číst složení, dívat se na značku a sledovat další faktory. V dnešním článku vám poradíme, jak vybrat nejlepší čokoládu, která bude odpovídat vysokým standardům kvality. Zároveň pro vás máme žebříček, do kterého jsme vybrali několik nejoblíbenějších a nejosvědčenějších kousků. Rady a tipy však můžete hledat i v recenzích luxusní čokolády. Takže která je ta nejlepší čokoláda na světě? Pojďme se podívat na to, jak se to dá zjistit…

Nejlepší luxusní čokolády na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Michel Cluizel Arcango Grand Noir 85%
Nejoblíbenější volba pro většinu lidí
✔️ Z kakaových bobů z Afriky a střední Ameriky
✔️ Intenzivní a přitom jemná čokoláda
✔️ Její předchůdkyně získala ocenění Academy of Chocolate 2011 a 2016
✔️ Obsah kakaové hmoty: 85 %
📌 od 120 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2Degustační sada Mini Reglette Francois Pralus
Degustační sada
✔️ Degustační sada obsahuje 10 druhů 75% čokolád
✔️ Porovnáte chuť čokolád z různých oblastí
✔️ Francois Pralus je jeden z nejlepších výrobců čokolády na světě
✔️ Původ čokolád: Afrika, Amerika i Asie
📌 od 340 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Čokoláda Jordis Blend 100%
Čokoláda od české čokoládovny
✔️ Obsah kakaové hmoty: 100 %
✔️ Výroba jedné čokolády Jordis zabere asi 2 dny
✔️ Čokolády Jordi‘s vyhrály mnohá ocenění
✔️ Manufaktura pochází z Hradce Králové
📌 od 95 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4Valrhona GUANAJA 70%
Čokoláda z Francie
✔️ Obsah kakaové hmoty: 70 %
✔️ Výrobce: Valrhona, Francie
✔️ Čokoládu doplňují teplé a květinové tóny
✔️ Má intenzivní chuť a nezaměnitelnou hořkost
📌 od 80 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5Akesson's 75% Madagascar Bejofo Estate Pink Pepper
Oceněná čokoláda
✔️ Obsah kakaové hmoty: 75 %
✔️ Čokoláda získala řadu ocenění
✔️ Kakaové boby z Madagaskaru
✔️ Čokoláda je v bio kvalitě
✔️ S BIO s růžovým pepřem
📌 od 140 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#610 ks čokolád Diplomático Reserva Exclusiva
Ideální k rumu
✔️ Obsah kakaové hmoty: 72 %
✔️ Čokoládu tvoří omamný blend 23 druhů bylin, koření a čajů
✔️ Kakaové boby z plantáží Venezuely
✔️ Ideální pro kombinaci s rumy Diplomatico
📌 od 150 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze

Jak vybrat čokoládu?

Při výběru čokolády je důležité především složení a obsah zásadní suroviny, tedy kakaa ve formě sušiny a másla. Jak se však vyznat v jednotlivých typech čokolád a kolik kakaa je tak akorát? A jaké další látky se mohou, či by se naopak neměly, v čokoládě vyskytovat?

Luxusní čokoláda

Co je to čokoláda – původ, historie a výroba

Na první tabulce čokolády si lidstvo mohlo smlsnout v roce 1847. Tehdy čokoládovna Joseph Fry & Sons konečně přišla na onu přelomovou kombinaci smícháním kakaové hmoty, kakaového másla a cukru. V 70. letech 19. stol. pak ve Švýcarsku vznikne první mléčná čokoláda.

Tyto mezníky však představují spíše završení než počátek vývoje čokolády. Kakaové boby totiž poprvé zpracovávaly již americké domorodé kmeny dávno před Kolumbem. I název čokoláda pochází z aztéckého slova xocolātl, které by se dalo přeložit jako „hořká voda“. Šlo o rituální nápoj. Zároveň Aztékové využívali kakaové boby dokonce jako platidlo či směnnou jednotku. I Mayové odedávna pěstovali boby a vyráběli z nich hořký nápoj cocahuatl.

Kolumbus si povšiml kakaových bobů v roce 1502 na ostrově Guanaja u Hondurasu. Nějak zvlášť ho nezaujaly. O představení této plodiny Evropě se postaral až dobyvatel Hernán Cortéz o 25 let později. Recept na přípravu nápoje se dostal do rukou mnichům, kteří ho ovšem osladili a okořenili. Mezi lidi však nepronikl. Užívala si ho jen španělská nejvyšší vrstva, a tak to trvalo celé století. V druhé polovině 17. stol. se horký čokoládový nápoj dostal přes francouzský dvůr do Anglie a v Londýně se začnou objevovat první výrobny čokolády.

Čokoláda však stále není lidovou záležitostí. Pochutnávají si na ní bohatší třídy obyvatelstva. Ale i bohaté děti mají smůlu, rodiče mají nejspíš dojem, že je pro ně čokolády škoda a ta zůstává vyhrazena dospělým. Dětem by asi stejně nechutnala. Nápoj byl stále hořký a enormně tučný. Teprve 19. století je věkem čokoládových průlomů. Dva výše zmíněné jsou jen příkladem. Oněch přelomových metod, technologií a postupů vznikalo mnohem více. Ve 20. století už je čokoláda plně rozšířená a postupně se stane jednou z nejoblíbenějších pochutin na světě.

Kakaový bob
Kakaový bob

Je čokoláda zdravá?

Může být vychutnávání čokolády nejen radostí, ale i přínosem pro naše zdraví? Ovšemže ano. Pravá čokoláda patří k potravinám s vůbec nejvyšším obsahem antioxidantů a její přínosnost pro náš organismus ji jednoznačně řadí rovnou mezi tzv. superpotraviny. Jaké benefity vám může přinést pár kousků čokolády denně?

Čokoláda (resp. kakao) obsahuje antioxidanty, ale je bohatá i na mangan, měď, železo, hořčík nebo fosfor, ale taky na vlákninu a vitamíny, např. C, skupina B či K. Ukazuje se, že čokoláda představují širokospektrální „lék proti stárnutí“. Dokáže nás velmi účinně chránit před nemocemi srdce a oběhové soustavy. Zbavuje nás škodlivého cholesterolu, představuje prevenci infarktu.

Čokoláda snižuje krevní tlak a podporuje krevní oběh. Může dokonce působit proti riziku rozvoje cukrovky a má blahodárný vliv na mozek. Výzkumy naznačují, že by měla mít své místo v prevenci degenerativních poruch, jako je obávaná Alzheimerova choroba. Čokoláda dokonce může pomáhat k udržování zdravé tělesné váhy. Má skvělý vliv na stabilizaci nálady a spoustu další více či méně probádaných účinků.

Má to však háček. Zdaleka ne každá čokoláda nabízí takové benefity. Zdlábnout tabulku sladké mléčné čokolády vám zajisté příliš neprospěje. Spíše naopak. Obrovský obsah tuků, cukrů a dalších látek přebije pozitivní účinky kakaa, kterého je v takových čokoládách navíc minimální množství.

Chcete-li těžit zdravotní benefity z vychutnávání čokolády, musíte sáhnout po pravé a kvalitní variantě. Čokoláda by měla mít minimálně 70 % obsah kakaa, ale lépe je více. Existují i 100 % čisté čokolády. Kromě vysokého obsahu kakaa byste měli taky volit kvalitního výrobce, u kterého bude větší šance, že s cennou vstupní surovinou zachází šetrně a díky tomu se v ní zachová co nejvíce prospěšných látek.

Druhy čokolády

Jaké druhy čokolády si dnes můžeme dopřát? Možností je dost a dost, zde se proto zaměříme jen na základní druhy a varianty.

Čistá

Dnes se do módy dostávají i téměř nebo zcela čisté kakaové výrobky. Čokolády s 80 až 100 % kakaa. Prodávají se v klasických tabulkách, ale třeba i jako surovější tvrdé hrudky (bio čokolády). V případě nejkvalitnější bio 100% čokolády surovina prochází procesem fermentace, sušení, pražení a mletí, ale žádnými nešetrnými či tepelnými úpravami. Nepřidávají se do ní přidané látky, nepřichází do styku s chemií.

Zkrátka dostanete maximálně „čistý“ výrobek s nejvyšší možnou zdravotní prospěšností. Nevýhodou je, že chuť je opravdu ryzí a autentická – tedy značně hořká. Čokoláda je taky dost tvrdá. Jde o záležitost pro fajnšmekry a čokoládu lze plně vnímat jako superpotravinu a vychutnávat si ji takřka jako lék.

Hořká

Hořkou čokoládu tvoří kakaová sušina, kakaové máslo a cukr. Nepřidává se do ní mléko, má proto tmavší barvu a autentičtější, více hořkou chuť. Existují i zdravější neslazené varianty. Poctivá a kvalitní hořká čokoláda by se obsahem kakaa měla pohybovat minimálně kolem 50 %. Hořké čokolády mohou mít různou kvalitu, být různě zpracované a obsahovat nejrůznější přidané látky. Rozhodně jde tedy o široký pojem.

Mléčná

Mléčná čokoláda patří k nejoblíbenějším, přestože už se o ní nedá prohlásit, že je zvlášť zdravá. Obsah kakaa je nízký, ty solidní mívají kolem 25 % kakaa. U některých to může být i výrazně více, ale taky méně. Čokoláda je výrazněji doslazovaná. Jde o sladkou pochoutku s velmi příjemnou, jednodušší chutí, kterou ocení především děti nebo dospělí, kteří mají mlsné jazyky.

Bílá

Světlá čokoláda se vyrábí z vysokého podílu kakaového másla, přidává se cukr, sušené mléko, případně další látky jako aromata, ořechy atd. Zásadním rozdílem oproti jiným čokoládám je tedy nepřítomnost kakaové hmoty (sušiny).

Čokoláda na vaření

Čokoláda na vaření bývá většinou spíše hořká a méně slazená. Nejčastěji má něco přes 35 % kakaové sušiny. Může obsahovat aromata, emulgátory, rostlinné tuky, oříškové pasty, cukr, mléko a další příměsi. Je upravená tak, aby se při zahřátí snadno a hladce rozplynula a zůstala tekutá a vláčná.

„Falešná“ čokoláda

Trh je zaplaven různými rádoby čokoládami a čokoládovými náhražkami. Ty mají minimální obsah kakaové hmoty, třeba jen 10 % nebo méně. Ta dává výsledku barvu a aroma, ale zbytek jsou rostlinné tuky, cukry a nejrůznější chemické a přidané látky. Tyto pochutiny bývají levné, ale nelze je v žádném případě považovat za kvalitní čokoládu.

Složení kvalitní čokolády

Kvalita čokolády se odvíjí od obsahu kakaa.

Čím je kakaa víc, a naopak méně jiných příměsí (cukry, rostlinné tuky, další přidané látky), tím čistší a lepší čokoládu máte před sebou. Samozřejmě někdo může hodnotit čokoládu a její kvalitu spíše podle smyslových vjemů – tedy podle chuti, vůně či konzistence.

Pokud někomu chutná velmi sladká, mléčná čokoláda, těžko se bude nutit do silné hořké čokolády, ať už o její kvalitě tvrdí kdo chce, co chce. Ať už však upřednostníte jakoukoli čokoládu, zdravou či sladkou, měli byste tak činit uvědoměle a informovaně, záměrně. Tak jakou čokoládu si příště koupíte?

Odkud pochází nejlepší čokoláda?

Největšími producenty kakaa jsou země jihozápadní Afriky. Především Pobřeží slonoviny a Ghana. Pěstuje se i v Kamerunu, Nigérii, ale taky až v Indonésii. Kakao se ale nadále v menší míře pěstuje v zemích svého původu, ve Střední a Jižní Americe. Kakao s těchto zemí je někdy považováno za poněkud exkluzivnější a tradičnější. Africký či asijský původ je spojen spíše s běžnou, levnější a komerční čokoládou.

Čokoláda se však většinou nevyrábí v zemích, kde se pěstuje kakao. Dokonce je díky investigativním reportážím známo, že mnozí afričtí pěstitelé kakaových bobů nikdy čokoládu ani neochutnali. Největšími výrobci hotových produktů jsou Němci, Belgičané, Švýcaři či Američané (USA). Za nejlepší čokolády bývají považovány ty švýcarské.

Cena prémiových čokolád

Kolik stojí kvalitní čokoláda? Paradoxně neplatí, že by velmi čisté a vysokoprocentní čokolády musely být příliš drahé. Někdy jsou sladší čokolády některých známějších značek dražší. Cenové relace jsou přitom obecně velmi různorodé. V našem přehledu se odrazíme od ceny za 100 g.

Čokoláda do 20 Kč

V této ceně se dají pořídit levnější čokolády na vaření, pochutiny s náhražkami čokolády, ale na druhou stranu někdy i poměrně kvalitní hořké čokolády s obsahem kakaa i 60 nebo 70 %.

Čokoláda do 50 Kč

V této ceně najdete již velmi slušný výběr i kvalitních čokolád. Mléčných, hořkých, vysokoprocentních i jiných.

Čokoláda nad 50 Kč

Čokolády pro milovníky kvality, kteří jsou ochotni si trochu připlatit. Najdete zde výrobky známých a osvědčených značek, které mají dobré jméno a dbají na úroveň zpracování. Špičkové čokolády však běžně stojí i 100 či 200 Kč za 100 g nebo i více.

Nejlepší značky čokolád

Od kterých značek můžete očekávat kvalitní a lahodnou čokoládu?

  • Michel Cluizel – Špičková francouzská čokoláda s tradicí od roku 1948. Vynikající kvalita a chuť, obrovský výběr.
  • Lindt – Velmi kvalitní a přitom cenově dostupná čokoláda. Značka nabízí vysokoprocentní čokolády (i nad 90 %) s velmi příznivou cenovkou mezi 50 až 100 Kč za 100 g.
  • Francois Pralus – Francouzská čokoládovna fungující od roku 1955. Výběr exkluzivních produktů včetně 100% bio čokolády, ale i mléčných čokolád.
  • Grizly – Populární český prodejce, který nabízí velký sortiment kvalitní čokolády, včetně čokolád vlastní značky.
  • Valrhona
  • Akesson
ProduktInfoHodnocení
#1Michel Cluizel Arcango Grand Noir 85%
Nejoblíbenější volba pro většinu lidí
✔️ Z kakaových bobů z Afriky a střední Ameriky
✔️ Intenzivní a přitom jemná čokoláda
✔️ Její předchůdkyně získala ocenění Academy of Chocolate 2011 a 2016
✔️ Obsah kakaové hmoty: 85 %
📌 od 120 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2Degustační sada Mini Reglette Francois Pralus
Degustační sada
✔️ Degustační sada obsahuje 10 druhů 75% čokolád
✔️ Porovnáte chuť čokolád z různých oblastí
✔️ Francois Pralus je jeden z nejlepších výrobců čokolády na světě
✔️ Původ čokolád: Afrika, Amerika i Asie
📌 od 340 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Čokoláda Jordis Blend 100%
Čokoláda od české čokoládovny
✔️ Obsah kakaové hmoty: 100 %
✔️ Výroba jedné čokolády Jordis zabere asi 2 dny
✔️ Čokolády Jordi‘s vyhrály mnohá ocenění
✔️ Manufaktura pochází z Hradce Králové
📌 od 95 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4Valrhona GUANAJA 70%
Čokoláda z Francie
✔️ Obsah kakaové hmoty: 70 %
✔️ Výrobce: Valrhona, Francie
✔️ Čokoládu doplňují teplé a květinové tóny
✔️ Má intenzivní chuť a nezaměnitelnou hořkost
📌 od 80 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5Akesson's 75% Madagascar Bejofo Estate Pink Pepper
Oceněná čokoláda
✔️ Obsah kakaové hmoty: 75 %
✔️ Čokoláda získala řadu ocenění
✔️ Kakaové boby z Madagaskaru
✔️ Čokoláda je v bio kvalitě
✔️ S BIO s růžovým pepřem
📌 od 140 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#610 ks čokolád Diplomático Reserva Exclusiva
Ideální k rumu
✔️ Obsah kakaové hmoty: 72 %
✔️ Čokoládu tvoří omamný blend 23 druhů bylin, koření a čajů
✔️ Kakaové boby z plantáží Venezuely
✔️ Ideální pro kombinaci s rumy Diplomatico
📌 od 150 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
0 Sdílení

Lukáš Pavelka

Připravuji pro vás recenze, žebříčky a testy nejlepších produktů pro snažší výběr a rozhodnutí. Procházím zahraniční testy, čtu recenze zákazníků a oslovuji odborníky v oboru, abych vás inspiroval při vašich nákupech.
O nás | Spolupráce