Tento zajímavý vynález vám umožní připravit si vlastní, domácí zmrzlinu, kdykoli na ni dostanete chuť. A co víc? Vyrobíte si zmrzlinu podle sebe, ze svých oblíbených surovin, zdravěji a v neposlední řadě výrazně levněji. V našem článku vám proto přinášíme test nejlepších zmrzlinovačů a také spoustu tipů, podle kterých se můžete řídit při nákupu.
Do obsáhlé recenze těchto přístrojů jsme pro vás vybrali zástupce v různých cenových relacích. Od těch nejobyčejnějších bez vlastního chlazení, které pořídíte od několika stovek korun, až po velmi kvalitní zařízení, která mohou produkovat tolik zmrzliny, kolik zvládnete sníst, a disponují systémem mrazení.
V naší recenzi zmrzlinovačů byste jistě mohli najít ideální přístroj podle vašich možností a potřeb. Přesto doporučujeme pročíst si také průvodce na konci článku, který vám pomůže ujasnit si, jaký typ výrobníku vlastně potřebujete, abyste zbytečně neutratili peníze za spotřebič, který nevyužijete – nebo naopak nebyli zklamaní, že přístroj nedokáže naplnit vaše nároky.
Test nejlepších zmrzlinovačů podle redakce
Produkt | Parametry | Hodnocení | Cena (od) | ||
---|---|---|---|---|---|
#1 | Nejlepší pro věštinu lidí Guzzanti GZ 158 | bez kompresoru Objem: 1,5 l Příprava: 15-25 min | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 1100 Kč | Číst recenze |
#2 | Skvělá alternativa Guzzanti GZ 157 | bez kompresoru Objem: 1,5 l Příprava: cca 20 min | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 900 Kč | Číst recenze |
#3 | Domo DO9201I | s kompresorem Objem: 2 l Příprava: 5-60 min | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 6600 Kč | Číst recenze |
#4 | Oceněno časopisem dTest Domo DO2309I | bez kompresoru Objem: 1 l Příprava: do 20 min | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 300 Kč | Číst recenze |
#5 | Guzzanti GZ 152 | s kompresorem Objem: 1,5 l Příprava: 10-60 min | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 4700 Kč | Číst recenze |
#6 | Bosch MUZ 5EB2 | bez kompresoru Objem: 1 l Příprava: do 30 min | [usr 4.5 text="true" tooltip="true"] | 1500 Kč | Číst recenze |
Obsah článku
- Test nejlepších zmrzlinovačů podle redakce
- 1. Guzzanti GZ 154 (od 900 Kč)
- 2. Guzzanti GZ 157 (od 900 Kč)
- 3. Domo DO9201I (od 6600 Kč)
- 4. Domo DO2309I (od 300 Kč)
- 5. Guzzanti GZ 152 (od 4700 Kč)
- 6. Bosch MUZ 5EB2 (od 1500 Kč)
- Jak vybrat zmrzlinovač?
- Ceny zmrzlinovačů
- Nejlepší značky zmrzlinovačů
- Nejprodávanější zmrzlinovače na trhu
1. Guzzanti GZ 154 (od 900 Kč)
Za tu cenu ale získáte velmi kvalitní výrobník, který sice pochopitelně nedisponuje vlastním chlazením, ale v rámci dané kategorie patří jednoznačně k nejlepším. O tom ostatně svědčí i vítězství v anketě „Produkt roku 2017“ pořádané portálem Heureka.cz.
Guzzanti GZ 154 vám umožní připravit si na jeden zátah až 1,5 l zmrzliny a můžete si v něm vyrobit taky mražený jogurt nebo třeba sorbet. V předmražené nádobě trvá výroba pouhých 20 minut. Nádoba je vyjímatelná. Zařízení disponuje příkonem 12 W, který je dostačující pro přípravu výborných mražených pochoutek.
Potěší mimo jiné přítomnost LCD displeje a časovače. Díky těmto zlepšovákům je obsluha stroje velmi jednoduchá a skutečně pohodlná. Guzzanti GZ 154 má kompaktní rozměry, váží necelá tři kila a přichází s povedeným, minimalistickým designem.
Co potěší
- Vynikající poměr ceny a kvality
- Jeden z nejprodávanějších zmrzlinovačů v ČR
- Objem 1,5 l
- Pohodlná obsluha a ovládání
- LCD displej a časovač
- Zmrzlina může být hotová už za 20 minut
Co zamrzí
- Bez vlastního chlazení
- Chybí další funkce nebo příslušenství
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 5 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 900 Kč
Koupit v obchodě2. Guzzanti GZ 157 (od 900 Kč)
Co potěší
- Rychle a dobře udělá zmrzlinu
- Jednoduše se ovládá
- Dobrá cena
- Funkce míchání, mražení (až -35°C) a výroby ledu
Co zamrzí
- Bez větších nedostatků
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 5 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 900 Kč
Koupit v obchodě3. Domo DO9201I (od 6600 Kč)
Model DOMO DO9201l sice rozhodně není žádná levná záležitost, ale jedná se o jeden z nejkvalitnějších domácích zmrzlinovačů. Vysoká cena tudíž není neoprávněná, a pokud se počítáte mezi zmrzlinové fajnšmekry, může tento stroj zcela splnit všechny vaše nároky a očekávání.
Samozřejmě jde o zařízení s vlastním kompresorovým chlazením a s výkonem 180 W. Výrobník nabízí nadstandardní objem 2 litry. DOMO DO9201l zvládne kromě zmrzliny taky mražený jogurt a sorbet a příprava trvá od 5 do 60 minut. Lze přitom zvlášť nastavit dobu míchání, chlazení či mražení. Nádoba na zmrzlinu je vyjímatelná.
Přístroj je velmi kvalitně zpracován. Tělo je z nerezové oceli s velmi stylovým designem. Víko s otvorem je průhledné a umožňuje pohodlné přidávání surovin. Stroj má LCD displej a řadu funkcí i příslušenství (kleště na kopečky, odměrky); ovládání je přesto velmi jednoduché.
Co potěší
- Vynikající kvalita zpracování přístroje
- Výborná kvality vyrobené zmrzliny (nebo jogurtu, sorbetu)
- Přehledný displej, různé funkce
- Příslušenství
- Velký objem
- Vhodný pro domácnosti i komerční použití
Co zamrzí
- Vysoká cena
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 5 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 6600 Kč
Koupit v obchodě4. Domo DO2309I (od 300 Kč)
Zařízení DOMO DO2309l je tvořeno plastovým tělem, vyjímatelnou nádobou a průhledným poklopem pro přidávání surovin. Potěší vás velmi snadné ovládání, skladnost a malá hmotnost, ale i rychlá doba přípravy, která se pohybuje okolo 20 minut. Přístroj se navíc dobře udržuje v čistotě, jelikož je rozebíratelný. Disponuje také ochranou proti přehřátí a dostanete k němu i receptář zmrzlin
Co potěší
- Cenově velmi výhodné zařízení pro nenáročné uživatele
- Dostatečný výkon
- Velmi praktické rozměry a hmotnost
- Rychlá příprava zmrzliny
- Snadné ovládání jedním tlačítkem
Co zamrzí
- Menší objem
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.8 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 300 Kč
Koupit v obchodě5. Guzzanti GZ 152 (od 4700 Kč)
Výrobník je vybaven displejem a nabízí několik funkcí, včetně možnosti nastavení délky (10 až 60 minut) a teploty mražení (-18° až -35°C). Ovládání je poměrně jednoduché.
Toto zařízení vyniká v rámci kompresorových výrobníků spíše solidní cenou a rychlou přípravou než kdovíjakou kvalitou vyrobené zmrzliny. Pro méně až středně náročné uživatele jde ale o zcela dostačující variantu.
Co potěší
- Dobrá cena v rámci výrobníků s vlastním chlazením
- Rychlá příprava zmrzliny
- Dostatek funkcí
- Snadné ovládání
- Kvalitní použité materiály
Co zamrzí
- Nízký objem
- Méně kvalitní zmrzlina než u dražších modelů
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 5 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 4700 Kč
Koupit v obchodě6. Bosch MUZ 5EB2 (od 1500 Kč)
Bosch MUZ 5EB2 zvládá výrobu zmrzliny za méně než cca 30 minut a můžete si v něm připravit také sorbet. Nádoba bohužel není vyjímatelná – potěší však nízká hmotnost a velmi malé rozměry přístroje, který je skutečně kompaktní a může najít své místo i ve velmi stísněných kuchyních. Kvalita vyrobené zmrzliny je také překvapivě velmi dobrá.
Zmrzlinovač se prodává jako příslušenství pro kuchyňské roboty Bosch MUM 5.
Co potěší
- Kompaktní výrobník zmrzliny
- Rychlá příprava
- Dobrá kvalita zmrzliny
Co zamrzí
- Vyšší cena v rámci modelů bez chlazení
- Menší objem
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.5 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 1500 Kč
Koupit v obchodě
Jak vybrat zmrzlinovač?
Už víte, jaký koupit domácí zmrzlinovač? Možná vám některý z recenzovaných strojů ihned padl do oka, zbytečně se ale neunáhlujte a přečtěte si i našeho průvodce výběrem. Získáte tak lepší přehled o možnostech současné nabídky a budete si schopni vybrat model přesně podle vašich představ.
Jak fungují zmrzlinovače?
Zmrzlinovače nejsou nijak zvlášť sofistikovaná zařízení. K výrobě této lahůdky jsou v principu zapotřebí jen dvě základní věci: dostatečný chlad a promíchávání. Proč je nutný chlad snad není nutné zdůrazňovat, soustavné promíchávání pak zajišťuje, že se do surovin dostane dostatek vzduchu, spojí se a výsledná konzistence bude skutečně zmrzlinová, a nikoli dřeňová nebo tříšťová.
Zmrzlinovače jsou tedy v zásadě dobře izolované nádoby, které disponují speciální metlou a pohonem na elektřinu nebo baterie. To je jejich základní vybavení. Dále je ale nutné zajistit chlazení – a to je možné dvěma způsoby. Jednoduché a levné modely je třeba vychladit v mrazáku. To samozřejmě není příliš praktické, zejména u menších domácích mrazáků. Samotná příprava zmrzliny ale potom trvá řádově obvykle jen pár desítek minut.
Kvalitní a profesionální modely už jsou opatřeny vlastním kompresorem, a tedy i soběstačným chlazením. Jsou vhodné pro náročnější použití – častější přípravu většího množství zmrzliny. Nevýhody jsou ovšem taky zřetelné. Především je to výrazně vyšší cena, ale taky větší rozměry a taky delší doba samotné přípravy zmrzliny. Ta bývá cca dvoj- až trojnásobná oproti modelům bez vlastního chlazení, v důsledku je však příprava rychlejší (přístroj není nutné „předmrazit“).
Důležité otázky při výběru zmrzlinovače
Výběr konkrétního modelu vám může značně usnadnit, pokud si co nejlépe ujasníte, co vlastně chcete a co potřebujete. S tím vám může pomoci, pokud si pečlivě odpovíte na dobře položené dotazy, které se budou týkat technických parametrů i dalších požadovaných vlastností zařízení. Zde jsou některé základní otázky, na které se vyplatí zaměřit.
- Kolik zmrzliny chci připravovat a jak často? – Pokud si chcete dopřát pár várek zmrzliny ročně, zřejmě se nevyplatí pořizovat a hostit drahé a rozměrné zařízení s kompresorem. Vystačíte se základním modelem do mrazáku, který vás vyjde podstatně levněji a pro sporadické užití může být dostačující.
- Mám místo v mrazáku nebo na kuchyňské lince? – Opět jde o prostor a četnost použití. Než vyberete model do mrazáku, musíte se ujistit, že v něm máte dost místa – případně jde o určitý kompromis mezi požadovaným objemem a prostorem. Model s chlazením zase zabere více místa v kuchyni a vyplatí se spíš, pokud ho opravdu budete využívat častěji.
- Jak kvalitní výsledek chci? – Tohle je otázka kvality zpracování, výkonu (příkonu), chlazení a celkové úrovně přístroje. Samozřejmě jde taky o cenu.
- Chci vyrábět i sorbet, mražený jogurt nebo jiné dobroty? – Výroba sorbetu i jogurtu by v podstatě měla být možná prakticky v jakémkoli zmrzlinovači. Stačí si najít vhodný recept.
- Kolik mohu investovat? – Na cenové relace těchto zařízení se také podíváme.
Bez chlazení, nebo s chlazením?
Zcela elementární rozdíl mezi výrobníky zmrzliny spočívá ve způsobu chlazení. Levnější modely (do tisíce nebo okolo tisíce korun) nemají vlastní chladicí zařízení. Disponují obvykle dvoustěnnou nádobou s chladicím médiem, kterou je třeba před výrobou zmrzliny umístit do mrazničky, aby získala patřičnou (co nejnižší) teplotu.
Další variantou je výrobník zmrzliny s vlastním kompresorem. Výroba zmrzliny je pak mnohem rychlejší a „profesionálnější“, ale cena těchto přístrojů je taky výrazně vyšší a začíná minimálně na třech až čtyřech tisících korunách – pokud se má jednat o přístroje s dostatečnou kvalitou.
Obě alternativy mají své pro a proti. Zmrzlinovače bez chlazení zvládnou připravit zmrzlinu obvykle během cca 20 minut a jejich spotřeba je zcela zanedbatelná. Jsou levné, lehké a pro sporadickou přípravu menšího množství zmrzliny určitě výhodnější.
Zařízení s kompresorem nabízejí především možnost soustavné výroby zmrzliny, takže plně uspokojí nároky i velmi hladové a početné rodiny, případně je lze využít třeba v restauračních zařízeních nebo jiných komerčních provozech. U těchto zařízení je důležitý dostatečný výkon (jinak trvá výroba příliš dlouho). Kvalita zmrzliny je nicméně nesrovnatelně vyšší. Řádově vyšší je ale i pořizovací cena a spotřeba. Nevýhodou jsou také výrazně větší rozměry a hmotnost – za což může právě chladicí jednotka. Do malých kuchyní se proto tento typ dvakrát moc nehodí.
Příkon
Příkon je důležitým faktorem ovlivňujícím rychlost přípravy a do jisté míry i výslednou kvalitu zmrzliny nebo sorbetu či mraženého jogurtu. Příkon se u výrobníků bez chlazení pohybuje zpravidla okolo 12 Wattů. Díky tomu mají tato zařízení jen opravdu velmi nízkou spotřebu.
Zmrzlinovače s kompresorem disponují mnohem vyššími hodnotami příkonu – a to v rozmezí cca 130-180 W. Navíc jsou tyto stroje zpravidla v provozu častěji a déle, takže spotřeba o to více stoupá.
Objem
Objem je při pořizování zmrzlinovače jedním z vůbec nejdůležitějších parametrů. Vnitřní mísa u domácích výrobníků (s chlazením i bez) bývá cca 1 až 2litrová, ale setkáte se i s modely s menším, či naopak větším objemem. Počítejte ale s tím, že maximální dávka zmrzliny, kterou můžete naráz připravit, bude o 1/3 až ½ nižší, než je objem samotné mísy.
Optimální velikost je značně subjektivní a záleží na vaší potřebě. Do malé, např. dvoučlenné, domácnosti a menší kuchyně může být kompaktnější výrobník s objemem okolo 1 l mnohem výhodnější než zařízení s vysokým objemem, které zabere zbytečně mnoho místa a třeba ani nedojde úplného využití.
U zmrzlinovačů bez chlazení budete omezeni zejména velikostí vašeho mrazáku. Mísa se do něj totiž musí pohodlně vejít, jinak vám bude zařízení k ničemu. Před objednáním konkrétního modelu proto důrazně doporučujeme zjistit si jeho rozměry a porovnat je s dostupným místem v mrazničce.
Materiál
Většina levnějších přístrojů bez chlazení je vyrobena z plastu. U kompresorových výrobníků se setkáte častěji s nerezovým provedením, ačkoli nejlevnější modely mohou být také plastové. Materiál samozřejmě do značné míry ovlivňuje kvalitu a životnost zařízení. Mísy bývají často opatřeny nepřilnavým povrchem. To oceníte při čištění.
Ovládání
Často i levnější výrobníky jsou dnes již vybaveny LCD displejem a digitálním ovládáním. Součástí je obvykle časovač, který zvyšuje komfort používání – nemusíte totiž přístroj hlídat. Dražší a kompresorové stroje pak mohou mít i různé další funkce.
U některých produktů se ale můžete setkat stále ještě s jednoduchým, mechanickým ovládáním. Obvykle se jedná o přepínač funkcí. Takové stroje jsou méně automatizované a vyžadují větší dohled. Samotné ovládání je na druhou stranu naprosto snadné.
Funkce
Základní modely výrobníků obvykle nepřinášejí mnoho funkcí kromě časovače, na kterém nastavíte dobu výroby zmrzliny. Vyspělejší a dražší modely však mohou nabídnout například také možnost plynulého nastavení teploty (u kompresorových modelů) – často až k -35°C.
Oblíbená je i funkce automatického chlazení, která udržuje zmrzlinu po určitou dobu po umíchání na optimální teplotě. Setkat se můžete i se speciálními automatickými funkcemi, například pro výrobu sorbetu, mraženého jogurtu nebo ledu.
Další tipy a rady
- Výrobníkům s vlastním chlazením sice obvykle trvá samotná výroba o něco déle (cca kolem 60 minut oproti 20 minutám u zařízení bez chlazení), ale odpadá nutnost zamrazování v mrazničce; můžete tedy vyrábět zmrzlinu soustavně a v důsledku jí lze za určitý čas vyrobit mnohem více.
- U zařízení si všimněte materiálu metlic, plastové jsou levnější, ale nerezové vydrží podstatně déle.
- Důležitá je samozřejmě také údržba. Některé modely jdou velmi snadno rozebrat, což značně zjednodušuje jejich čištění.
- Některé modely nabízejí v ceně různé příslušenství v podobě odměrek nebo lopatek na zmrzlinu, případně receptářů. U jiných žádné příslušenství nenajdete a musíte si potřebné věci dokoupit anebo využívat provizorní nástroje.
- Ve většině výrobníků zmrzliny si kromě této pochutiny můžete připravit také osvěžující sorbet nebo mražený jogurt.
Ceny zmrzlinovačů
Jakou částku si připravit, než vyrazíte na nákup zmrzlinovače? Máme tu pro vás shrnutí tří základních cenových kategorií.
✅ Zmrzlinovače do 1000 Kč
Velmi levné domácí modely lze skutečně pořídit i pod tisíc korun, takže vás extra velká investice nečeká. Ale půjde o zařízení bez chlazení, obvykle s minimálním příkonem. Vhodná jsou tudíž pro občasné, nenáročné použití.
✅ Zmrzlinovače do 5000 Kč
Zde najdete velký výběr a spoustu nejoblíbenějších modelů. Jde o střední cestu, vyskytují se tady velmi kvalitní modely bez chlazení, ale taky kompresorová zařízení. Dobrá volba pro častější použití.
✅ Zmrzlinovače nad 5000 Kč
Lze říct, že teprve zde začínají opravdu kvalitní zmrzlinovače pro náročnější nebo i profi použití. Vesměs už jde o modely s vlastním chlazením.
Nejlepší značky zmrzlinovačů
Kontrolní otázka – které značky zmrzlinovačů jsou zárukou dobrého poměru ceny, kvality a spolehlivosti? Zde je pár tipů.
- Guzzanti – Italská značka Guzzanti patří v oblasti výrobníků zmrzliny mezi tahouny. Potěší solidním výběrem, přijatelnou cenou a dobrým zpracováním. Rozumná domácí volba.
- Domo – Tato belgická značka nabízí levné a dostupné, ale i pokročilé, chladicí a velmi kvalitní modely. Stačí si vybrat.
- Klarstein – Německá značka, která obecně hodně zdůrazňuje design, ale to neznamená, že kvalita trpí. Naopak, produkty tohoto výrobce rozhodně stojí za úvahu.
- Bosch – Tato velmi známá značka nabídne několik opravdu dobře zpracovaných i překvapivě výkonných modelů za rozumnou cenu.
Nejprodávanější zmrzlinovače na trhu
Nejprodávanější zmrzlinovače na trhu podle portálu Heureka.cz
Přidat komentář