Malé spotřebiče

Nejlepší pákové kávovary: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

Nejlepší pákové kávovary Jste závislí na šálku vynikajícího, krásně vonícího a lahodně chutnajícího espressa po ránu? V takovém případě se vaše domácnost neobejde bez kvalitního kávovaru. Ale jaký zvolit? Klasikou, která ani dnes nezklame, jsou pákové kávovary. Ocení je nenároční uživatelé, ale i profíci a nejnáročnější fajnšmekři, kteří chtějí mít plnou vládu nad každým krokem přípravy kávy. V dnešním článku se podíváme právě na to, jak vybrat nejlepší pákový kávovar.

Nejlepší pákové kávovary na trhu

PořadíProduktVlastnostiHodnoceníCena (od)
1.DeLonghi EC 9155.MB
Zásobník na mléko: ANO
Objem vody: 2 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1300 W
Nahřívač šálků: ANO
Pěnič mléka: ANO
Integrovaný mlýnek: ANO
⭐ 100 %13000 Kč Číst recenze
2.Sage BES875BSS
Zásobník na mléko: NE
Objem vody: 2 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1850 W
Nahřívač šálků: ANO
Pěnič mléka: ANO
Integrovaný mlýnek: ANO
⭐ 100 %16000 Kč Číst recenze
3.De'Longhi EC 685
Zásobník na mléko: NE
Objem vody: 1,2 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1300 W
Nahřívač šálků: ANO
Pěnič mléka: ANO
⭐ 98 %3800 Kč Číst recenze
4.Krups Espresso Virtuoso XP442C11
Zásobník na mléko: NE
Objem vody: 1 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1400 W
Nahřívač šálků: ANO
⭐ 98 %4600 Kč Číst recenze
5.Gaggia New Classic Plus
Zásobník na mléko: NE
Objem vody: 2,1 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1050 W
Nahřívač šálků: ANO
⭐ 96 %10600 Kč Číst recenze
6.Klarstein Espressionata Gusto
Zásobník na mléko: NE
Objem vody: 1 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1100 W
Nahřívač šálků: ANO
⭐ 92 %2900 Kč Číst recenze

Jak vybrat pákový kávovar

Pro výběr pákového kávovaru je důležité vědět, jak toto zařízení funguje a co může nabídnout. Znát jeho silné stránky i slabiny. Měli byste mít i přehled v některých zásadních technických parametrech. S výběrem konkrétního zařízení vám pak mohou pomoci i uživatelské recenze pákových kávovarů.

Co je to pákový kávovar a jak funguje?

Pákový kávovar je naprostá klasika mezi kávovary na espresso. I když dnes existuje řada pohodlnějších alternativ, kávoví fajnšmekři často nedají dopustit právě na tento typ přístroje. Pákový kávovar vyžaduje manuální obsluhu.

portafilter
Portafilter

Když si odmyslíme různé podružné součástky, tak základem „anatomie“ takového kávovaru je vodní čerpadlo. To může být vibrační nebo rotační. Vibrační je typickou součástí levnějších kávovarů pro méně náročné použití. Kávovar nelze připojit na přímý zdroj vody, provoz je hlučnější. Rotační čerpadla jsou tišší, trvanlivější, spolehlivější a kávovar lze připojit na přívod vody. Ale jsou dražší a použití rotačního čerpadla se podepisuje i na citelně větších celkových rozměrech.

Další zásadní součástí je topné těleso, které může mít podobu bojleru či termobloku. Termoblok funguje poměrně rychle a úsporně, ale bojler nabízí ohřev se stabilnější teplotou, což je pro espresso důležité. Existují samozřejmě různé variace i hybridní varianty a další přídavné moderní a pokročilejší technologie, které se starají o přesnou stabilní teplotu, větší úspornost, omezení vzniku vodního kamene atd.

Poslední neodmyslitelnou součástí trojice je extrakční hlava (group head). Jde o část, do které se zakládá páka (portafilter) s kávou a kde dochází k samotné extrakci pod vysokým tlakem.

Jak připravit kávu v pákovém kávovaru?

Postup je poměrně jednoduchý a stane se pro vás brzy rutinou. Odměrkou naberete namletou kávu a nasypete do košíku portafilteru, tedy páky. Zde ji upěchujete. To lze buď druhou stranou odměrky, kde je kruhové pěchovátko, případně se někdy pěchovátko nachází na těle kávovaru. Následně je třeba portafilter zasunout do hlavy kávovaru a utáhnout.

Tím je manuální práce u konce. Dále záleží na konkrétním ovládání kávovaru. U základních modelů stačí zmáčknout tlačítko a káva za chvíli začne protékat portafilterem do šálku za jemnějšího či výraznějšího „vrnění“ kávovaru.

Zdá se to jednoduché a stereotypní, ale tento princip je zároveň velkou výhodou pákových kávovarů…

Káva z pákového kávovaru

Výhody a nevýhody pákového kávovaru

Pákový kávovar má několik neoddiskutovatelných výhod, ale i nevýhod.

Hlavní a zásadní výhodou je maximální kontrola a dohled nad přípravou kávy. Můžete experimentovat s hrubostí mletí, množstvím kávy, sílou upěchování atd. Na internetu najdete spoustu velmi podrobných návodů s řadou pokročilých tipů a triků pro přípravu kávy v pákovém kávovaru tak, aby byl výsledek dokonalý.

Za vysokou míru kontroly však platíte daň v podobě větší pracnosti. Zvláště pokud připravujete větší počet káv, odhaluje se tato náročnost s rostoucí měrou. Pákové kávovary jsou i náročnější na údržbu. Vše je ve vaší režii.

Pákové kávovary tedy osloví především dvě skupiny uživatelů. Za prvé nenáročné uživatele, které potěší nízká pořizovací i provozní cena a cena za šálek. Pokud budou připravovat pár káv denně, pracnější obsluha se ani tak razantně neprojeví. Druhou skupinou jsou naopak fajnšmekři, kteří chtějí mít přípravu kávy plně v rukou.

Jakou kávu lze používat v pákovém kávovaru?

Samozřejmě mletou kávu. Většina pákových kávovarů však nemá vlastní mlýnek a dávkovač. Proto je na místě uvažovat o kvalitním externím mlýnku na kávu. Existují i modely pákových kávovarů s integrovaným mlýnkem, ale jde o dražší přístroje, které obvykle nepořídíte pod cca 10-15 tisíc Kč. Rovněž výběr je menší.

Kromě externího (či integrovaného) mlýnku existují i další možnosti, které však osloví spíše méně náročné uživatele. Jsou však pohodlnější. Jednou možností je pořizování již mleté kávy (tedy té, která se používá na „turka“). Výběr je obrovský, včetně různých stupňů hrubosti mletí. Ovšem čerstvě namleté kávě se nemohou vyrovnat. Zvláště jsou-li déle otevřené (což lze u větších balení očekávat), aroma i chuť rychle a výrazně degradují.

Pak je tu ještě možnost pořizování tzv. kávových podů. Jde o speciální papírové kapsle určené pro pákové kávovary (neplést s kapslemi pro kapslové modely kávovarů). Kapsle se pouze vloží do portafilteru a je to. Žádné odměřování, pěchování ani nic podobného. Tento postup je nejpohodlnější, ale na druhou stranu bude cena šálku vycházet i citelně dráž. Navíc rozhodně nejde o způsob, který by kávoví znalci označili jako „košer“.

Alternativy pákového kávovaru

Pákový kávovar představuje, dá se říct, tradiční, ale dnes již rozhodně nikoli jedinou variantu kávovaru na espresso. Kromě pákového kávovaru je možné sáhnout po dalších typech…

Automatický kávovar může být volbou pro náročnější a náročné milovníky kávy, kteří chtějí nejen skvělé výsledky, ale taky rychlost a pohodlí. Kávovar se může postarat prakticky o vše od namletí kávy až po pravidelnou údržbu. Toto řešení je ideální pro větší domácnosti, kde se připravuje větší či velký počet káv denně a práce s pákovým kávovarem už by byla trochu „úmorná“.

Automat může být skvělou volbou, i pokud rádi přijímáte návštěvy. Perfektně se hodí taky do kanceláří a na jiná pracoviště, ale třeba i do různých komerčních provozů, kde je součástí služeb občerstvení. Nevýhodou automatického kávovaru je především vyšší (či spíše vysoká) pořizovací cena. Taky jde většinou o rozměrnější zařízení.

Další populární možností jsou kapslové kávovary. Při minimálních rozměrech nabízejí vysokou míru pohodlí a jednoduchosti přípravy. Pokud natrefíte na kapsle, které vám chutnají, můžete mít vždy kávu přesně dle gusta a s jistotou prakticky stejného výsledku.

Kapslové modely jsou vhodné pro méně náročné uživatele a spíše menší intenzitu použití. Nevýhodou je vysoká cena za šálek kávy anebo třeba i množství vznikajícího plastového odpadu.

A pak jsou tu i četné další možnosti. Ty už se ovšem obvykle netýkají přípravy espressa, ale spíše jiných druhů káv. Zvolit můžete například moka konvičku, french press či překapávací kávovar nebo ruční překapávač.

Zajímavou specialitou je pak mechanický kávovar na espresso. Principiálně vychází z pákového kávovaru, obvykle je součástí i portafilter. Kávovar však nefunguje na elektřinu, ale má mechanické ústrojí na bázi pístu, který zajišťuje potřebný tlak. Ovšem jde spíše o kuriozitku, po které běžný uživatel nesáhne. Tím spíše, že cena těchto modelů je obvykle srovnatelná či vyšší s běžnými (elektrickými) pákovými modely.

Kolik barů je tak akorát?

Síla tlaku značená počtem barů patří mezi nejskloňovanější a marketingově nejzajímavější parametry každého kávovaru. Správný tlak je pro přípravu kvalitního espressa samozřejmě stěžejní, ale spousta výrobců se snaží tento parametr zjednodušovat a zveličovat. Neplatí však nutně, že čím vyšší číslo v popisku zboží před slovem „bar“ uvidíte, tím lepší kávy se vám dostane.

Záleží velmi na tom, nakolik je kávovar schopný udržet tlak na stabilní, konstantní hladině, na kvalitě čerpadla a na součinnosti všech komponent (včetně ohřevu na optimální, stabilní teplotu) a dalších faktorech. Kávovar, který se pyšní, že zvládne až 19 bar, nemusí mít (automaticky) lepší kávu než ten, který nabízí tlak 15 bar.

Nicméně zjednodušeně lze říct, že byste se měli zaměřit na kávovary, které disponují tlakem 15 bar či více. To ovšem dokáže naprostá většina současných modelů.

Jaký příkon chtít u pákového kávovaru?

Hodnota příkonu (spotřeby elektrické energie) ovlivňuje především rychlost nahřátí vody. Kávovary s příkonem kolem 1400 W jsou schopné pracovat velmi rychle a efektivně, vodu ohřát v minimálním čase a dobře udržovat teplotu. Menší kávovary a kávovary pro méně náročné použití mohou velmi dobře fungovat i při nižším příkonu. Hodnoty kolem 1000 W nebo méně už jsou ovšem na pováženou.

Jak na mléčnou pěnu?

Většina pákových kávovarů má boční trysku, která slouží k ohřevu mléka a přípravě mléčné pěny pro nápoje, jako je cappuccino či latte apod. Výjimečně se můžete setkat i s modely s vlastním zásobníkem mléka. Standardem je příprava mléka v kovové konvičce.

Abyste získali krásnou pěnu se správnou konzistencí, chce to určitý grif. Opět si můžete vypomoci četnými návody či videonávody na internetu, které vás přípravou mléčné pěny provedou krok za krokem.

Připravit si pěnu do oblíbeného cappuccina můžete také pomocí externích a kvalitních napěnovačů mléka.

Je možné připravit více šálků?

Jeden šálek espressa by měl vzniknout z porce kávy o gramáži kolem 7 g. Pokud chcete připravit dva šálky, umístěte do filtru páky 14 až cca 22 g kávy. Potřebovat budete páku se dvěma výlevkami. Pod každou umístíte jeden šálek. Příprava dvou šálků je tedy možná i u základních pákových modelů v případě použití správné páky.

Je pákový kávovar hlučný?

Hlučnost závisí především na typu a kvalitě vodního čerpadla, ale i na dalších komponentech a celkovém technickém a řemeslném zpracování. Některé pákové kávovary mohou vydávat poměrně výrazný, vibrující a nepříliš příjemný zvuk srovnatelný např. se zvukem vařící rychlovarné konvice. Některé jsou tišší, ale zcela nehlučné nikoli. Automatické či kapslové kávovary mohou být v průměru o něco tišší.

Jaké funkce může pákový kávovar nabídnout?

Základní pákové kávovary nenabízejí množství speciálních možností a funkcí. Jsou jednoduché a účelné. Ovládání obstarává několik tlačítek – obvykle tři. Zapínání, příprava kávy, pára. Pokročilé stroje však nabízejí mnohem více možností a rozsahem výbavy mohou již do značné míry splývat s automatickými stroji.

Mohou mít i vlastní mlýnek s nastavitelnou hrubostí a dávkováním. Případně lze nastavit teplotu vody, jsou k dispozici různé automatické funkce pro údržbu apod. Přístroj může disponovat speciálními technologiemi pro dosažení dokonalých výsledků. Takto vybavené modely však stojí v průměru přes 10 000 Kč. Výbornou kávu si však šikovný uživatel může připravit i s kvalitním pákovým modelem za např. 3000 Kč.

Jak na údržbu pákového kávovaru?

Jak se starat o pákový kávovar? Ačkoli se nároky na údržbu mohou značně lišit v závislosti na modelu a jeho funkcích a vybavení, v zásadě existují obecné kroky, které se vyplatí dodržovat. Především je třeba dbát na čistotu výpusti a celé hlavy kávy a páky (portafilteru). Lze použít speciální kartáček. Pro čištění hlavy se rovněž používá slepé sítko do páky, které umožní zpětný oplach po spuštění vody jako při přípravě kávy.

Základní péče a čištění by měla probíhat po přípravě každé kávy. Důležité je taky po každém použití otírat parní trysku. Velmi důležitou činností je odvápnění kávovaru. Zde lze použít prášky či tabletky. Některé pokročilejší modely mají i automatické programy údržby a odvápnění.

Ceny pákových kávovarů

Na kolik vás vyjde pořízení kvalitního pákového kávovaru? Cenové rozpětí je poměrně značné. Solidní přístroj bez speciální výbavy však může být poměrně dostupný.

Pákové kávovary do 5 000 Kč

Dostupné modely začínají od cca 2000 Kč nebo o něco levněji. Najdete zde jednoduché, tradiční modely, které mohou stačit méně náročným zájemcům, do menších domácností, ale i zkušenějším uživatelům.

Pákové kávovary do 10 000 Kč

Střední sorta, která by měla nabídnout velmi kvalitní řemeslné zpracování a spolehlivé komponenty i efektivní chod. Vhodné i pro intenzivnější a náročnější použití.

Pákové kávovary nad 10 000 Kč

Kávovary již mohou nabízet bohatou výbavu. Jsou vhodné i jako profesionální či poloprofesionální přístroje. Častá je přítomnost vlastního mlýnku, zásobníku mléka, pokročilých funkcí,…

Nejlepší značky pákových kávovarů

Které značky pákových kávovarů patří k osvědčeným a spolehlivým?

  • DeLonghi – Zřejmě nejvýznamnější značka nejen pákových kávovarů. Obrovský výběr, italská tradice, velmi vysoká kvalita.
  • Sage – Značka nabízí především špičkové, drahé modely pro náročné zájemce a profesionální použití. Prvotřídní kvalita a vybavení.
  • Silvercrest – Velmi dostupné, ale elegantní a poměrně solidně zpracované modely prodávané řetězcem Lidl. Vhodné pro nenáročné zájemce.
  • Sencor – Opět především dostupnější modely pro méně náročné, ale i několik pokročilejších kávovarů.

Nejprodávanější pákové kávovary na trhu

Nejprodávanější pákové kávovary na trhu podle portálu Heureka.cz

PořadíProduktVlastnostiHodnoceníCena (od)
1.DeLonghi EC 9155.MB
Zásobník na mléko: ANO
Objem vody: 2 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1300 W
Nahřívač šálků: ANO
Pěnič mléka: ANO
Integrovaný mlýnek: ANO
⭐ 100 %13000 Kč Číst recenze
2.Sage BES875BSS
Zásobník na mléko: NE
Objem vody: 2 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1850 W
Nahřívač šálků: ANO
Pěnič mléka: ANO
Integrovaný mlýnek: ANO
⭐ 100 %16000 Kč Číst recenze
3.De'Longhi EC 685
Zásobník na mléko: NE
Objem vody: 1,2 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1300 W
Nahřívač šálků: ANO
Pěnič mléka: ANO
⭐ 98 %3800 Kč Číst recenze
4.Krups Espresso Virtuoso XP442C11
Zásobník na mléko: NE
Objem vody: 1 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1400 W
Nahřívač šálků: ANO
⭐ 98 %4600 Kč Číst recenze
5.Gaggia New Classic Plus
Zásobník na mléko: NE
Objem vody: 2,1 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1050 W
Nahřívač šálků: ANO
⭐ 96 %10600 Kč Číst recenze
6.Klarstein Espressionata Gusto
Zásobník na mléko: NE
Objem vody: 1 l
Parní tlak: 15 bar
Příkon: 1100 W
Nahřívač šálků: ANO
⭐ 92 %2900 Kč Číst recenze
0 Sdílení