Dárky Kuchyně

Nejlepší kuchařky (TOP 18 knih)

Nejlepší kuchařky Kuchařky patří k vůbec nejprodávanějším knihám na českém trhu. Mohou být skvělým kouskem do vlastní sbírky anebo vděčným dárkem pro maminku, babičku nebo třeba gastronomicky založeného partnera. Má to ale jeden drobný háček. Výběr kuchařek je totiž opravdu monumentální, a pokud pravidelně nesledujete dění v tomto „žánru“, zůstanete zřejmě bezradně stát před regálem v knihkupectví (nebo kategorií v e-shopu). Po které kuchařské knize sáhnout? Která se může pochlubit kvalitními recepty a pochází z pera skutečných znalců oboru, a kterou bude naopak lepší nechat ležet?

Abychom vám s tímto dilematem trochu vypomohli, sestavili jsme pro vás žebříček nejlepších kuchařek současnosti. Vybrali jsme velmi pestrou směs osmnácti knih, aby si mohl vybrat opravdu každý. Najdete mezi nimi stejně tak díla o zdravém a moderním stravování, jakož i velice tradiční záležitosti, kde se nešetří sádlem. Nezapomněli jsme ani na milovníky vegetariánských či světových i exotických kuchyní, ba ani na fanoušky sladkých pokrmů a moučníků.

Nejlepší kuchařky

1. Velká kuchařka Čech a Moravy – Roman Vaněk

Roman Vaněk patří mezi nejznámější české kuchaře a znalce gastronomie. Je zakladatelem a šéfem Pražského kulinářského institutu a spousta lidí bude jeho tvář znát z proslaveného pořadu Ano, šéfe, kde občas vystupoval po boku ještě známějšího kuchaře Zdeňka Pohlreicha. Oba mají na kontě celou plejádu knih a na mnohé z nich se z pochopitelných důvodů dostalo i v našem žebříčku.

Začneme veledílem, které nese název Velká kuchařka Čech a Moravy. Jde o skutečně monumentální sbírku, ve které najdete na téměř 700 stranách 430 klasických receptů – od předkrmů přes polévky, hlavní jídla až po zákusky nebo různé drobnosti. Prostě vše, co se může na stole objevit. Vaňkovy kuchařky jsou typické maximální přehledností, precizností a srozumitelností – a tato nejenže není výjimkou, ale představuje zlatý hřeb jeho tvorby. Samozřejmostí je fotodokumentace všech jídel a pochoutek, takže si můžete být jistí, že se vám začnou sbíhat sliny. Velká kuchařka Čech a Moravy patří mezi ty, které by v žádném případě neměly chybět v knihovně člověka, který to s gastronomií myslí vážně.

Hodnocení Heureka: 97%
Orientační cena: 536 Kč

2. Kulinárium – Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich je asi nejslavnější hvězda české gastronomie, alespoň pokud jde o mediální věhlas. Tento muž je našincům znám především z TV pořadů Ano, šéfe! Na nože, Šéf na grilu anebo Už dost, šéfe! i dalších. Má bohaté zkušenosti ze zahraničí a je znám taky jako provozovatel špičkových restaurací Café Imperial a Divinis. Kromě toho napsal opravdu slušnou řádku knih. Mezi nejzajímavější patří kniha Kulinárium, která vyšla v roce 2017 a má 280 stran.

Kniha je nejen plná receptů, ale jsou zde taky vysvětleny různé kuchařské úpravy a způsoby vaření, takže funguje tak trochu i jako učebnice. Přestože jsou Pohlreich a Vaněk přátelé, jejich autorské (a kuchařské) podpisy jsou odlišné. Vaněk se více zaměřuje na fundamentální klasické pokrmy především z našich končin. Pohlreich je spíše moderní, výrazně víc pracuje s exotickými a málo používanými surovinami a spojuje recepty všech možných světových kuchyní. Takového přístupu se dočkáte i v Kulináriu, a pokud vám sedí, je tato kniha správná volba.

Hodnocení Heureka: 89%
Orientační cena: 447 Kč

3. Sladké POKLADY české a moravské kuchyně – Roman Vaněk

Další Vaněk. Tentokrát ale na sladko. Kniha Sladké poklady české a moravské kuchyně obsahuje na 190 receptů na klasické české moučníky, dezerty, zákusky a další dobroty. Obohacená je o 300 fotografií. Opět se dočkáte všech tradičních receptur v jejich nejryzejší a nejpoctivější podobě, tak jak je ve Vaňkových knihách zvykem. Sladké poklady patří momentálně k jasným bestsellerům v rámci žánru, a pokud si rádi osladíte život a vaše trouba stále hicuje na plné obrátky, nemůžete toto dílo minout.

Hodnocení Heureka: 96%
Orientační cena: 299 Kč

4. Snadno & Rychle 2 Roman Vaněk

Kniha Snadno & Rychle poněkud vybočuje z Vaňkovy ostatní tvorby. Zatímco v ostatních knihách se věnuje tvorbě spíše klasických jídel – a to od úplně od základů – zde přehodil výhybku a zpracoval přes stovku rychlých a docela jednoduchých receptů, které ocení i nepříliš zdatní kuchaři. Navíc sáhl do různých světových kuchyní. Kniha sice nedosahuje úrovně některých jiných Vaňkových kuchařek, ale může oslovit kuchaře, kteří neradi tráví u plotny příliš mnoho času – a naopak chtějí zkoušet neotřelé, svěží a méně známé recepty.

Hodnocení Heureka: 85%
Orientační cena: 268 Kč

5. Maso – Jednoduše & dokonale – Vaněk Roman

Jde o útlejší a úžeji zaměřenou knihu z Vaňkovy tvorby. Zaměřuje se, jak název dost jasně napovídá, na maso – a to především na masa, které u nás patří k nejpopulárnějším. Řeč je pochopitelně o vepřovém a hovězím. Kniha má jen 96 stran, ale rozhodně má co nabídnout. Tentokrát se autor nedržel jen klasických českých receptů, ale nabídne i leccos cizokrajného. Pokud se počítáte mezi milovníky masa, tato kniha je pro vás jako šitá na míru.

Hodnocení Heureka: 97%
Orientační cena: 299 Kč

6. Vietnamská – Kuchařka s rodinným příběhem – Tuan & Lan

I tuto knihu má pod taktovkou jeden ze dvou zřejmě veřejně nejznámějších kuchařů naší země – Zdeněk Polhreich. Ale zaplujeme s ním do trochu jiných vod. Konkrétně do vod jihovýchodní Asie. Pohlreich tentokrát předává slovo Vietnamským manželům Tuan a Lan, kteří u nás provozují velice známý řetězec asijských bister.

V knize se dozvíte životní příběh těchto podnikatelů, ale především se dočkáte řady originálních receptů z vietnamské kuchyně. Ta se v současnosti neuvěřitelným tempem rozmáhá a její obliba nejen ve světě, ale i u nás je pozoruhodná. Pokud se s ní chcete seznámit (nebo jste jí už propadli), pak je tato kniha právě pro vás.

Hodnocení Heureka: 85%
Orientační cena: 399 Kč

7. Klenoty klasické evropské kuchyně – Roman Vaněk

Klenoty klasické evropské kuchyně patří mezi nejstarší a taky nejúspěšnější díla Romana Vaňka. První vydání spatřilo svět v roce 2013 a v roce 2019 přišel čas na přepracovanou a upravenou verzi, která se nyní těší obrovskému zájmu. Název knihy je poměrně výmluvný. Můžete se těšit na klasické a velmi známé a oblíbené recepty ze všech koutů starého kontinentu.

Hodnocení Heureka: 97%
Orientační cena: 357 Kč

8. Kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová

Je na čase dát šanci taky jiným autorům – v tomto případě autorce jménem Jana Florentýna Zatloukalová. Ta sice není profesionální kuchařskou s oficiálním gastronomickým vzděláním, přesto vytvořila a vydala neuvěřitelně úspěšnou kuchařskou knihu s názvem Kuchařka pro dceru. Její kouzlo tkví v tom, že není pouze zaplněna strohými recepty v podobě návodů.

Autorka u každého pokrmu vysvětluje, proč a jak ty které kuchařské postupy fungují (nebo nefungují). Každému jídlu vtiskla vlastí příběh. Kniha tedy není jen snůškou receptů, ale doslova průvodcem pro každého, kdo se chce naučit opravdu poctivě a dobře vařit. Jde rozhodně o jednu z nejlepších kuchařských knih na našem trhu. Autorka navíc čile provozuje blog, kde toho najdete ještě mnohem víc.

Hodnocení Heureka: 96%
Orientační cena: 399 Kč

9. Kuchařská kniha #UPGRADE – Kristína Nemčková

Kristína Nemečková bude jistě známá těm, kteří sledovali kuchařskou soutěž MasterChef Česko 2019. Stala se totiž její vítězkou. A nelenila, ještě letos totiž rovnou vydala první knihu s trochu zvláštním titulem #UPGRADE. V této knize ale najdete nejen její recepty, nýbrž i receptury její babičky. Sama autorka prohlašuje, že jde o rodinné dílo, které je plné především klasických českých jídel a pochoutek. Pokud vás tato výherkyně soutěže MasterChef svým vařením oslovila, její knihu si můžete nadělit třeba pod stromeček.

Hodnocení Heureka: 100%
Orientační cena: 595 Kč

10. Nejbarevnější kuchařka – Kamila Rundusová (KAMU)

Autorka – kuchařka z povolání s bohatými zkušenostmi – v této knize spojuje vaření s cestováním a gastronomickým experimentováním. Nabízí v ní recepty, které objevila při svých cestách v různých koutech světa. Přivezla si je domů a rozhodla se je zprostředkovat i českým kuchařkám a kuchařům. Recepty jsou velmi svěží, moderní a kreativní. Zároveň jsou ale upravené tak, aby je bylo možné v našich podmínkách vůbec vytvořit. Za to si autorka zaslouží bod k dobru.

Hodnocení Heureka: 92%
Orientační cena: 1000 Kč

11. Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Zatím byla v centru našeho zájmu gastronomie jako taková – v ryzí i experimentální podobě. Ale spousta lidí považuje vaření a přípravu jídel spíše za nutnost než zálibu a více jim záleží na zdravotní prospěšnosti jídel než na jejich kulinářské vytříbenosti. I proto patří kuchařka Jíme zdravě s fitrecepty II. mezi velice úspěšné knihy a jednu z nejoblíbenějších kuchařek v rámci kategorie zdravé výživy.

Tato kniha je pokračováním stejně úspěšného předchůdce, a pokud vás racionální a vyvážená strava zajímá, určitě se u vás doma uplatní obě knihy. Obě knihy obsahují kuchařsky spíše jednoduché, ale za to často originální recepty. Jde v současnosti o jedny z nejlepších zdravých kuchařek.

Hodnocení Heureka: 95%
Orientační cena: 357 Kč

12. Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli – Michaela Učňová

Chcete vědět, Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli? Kniha Michaely Učňové slibuje, že se to dozvíte. A její obsah je skutečně velmi zajímavý a stojí za pozornost. Zdaleka nejde jen o klasický soubor receptů – jde spíše o jakési kompendium různých poctivých dovedností nejen přímo z oblasti vaření.

Kniha zaujme každého, kdo touží vrátit se trochu ke kořenům. Opustit trend polotovarů a chemicky upravených jídel a najít zase kouzlo poctivé domácí kuchyně, ale i péče o své zdraví a životní blahobyt. Jistě, takový přístup vás bude stát více času i práce – ale dost možná se to vyplatí.

Hodnocení Heureka: 92%
Orientační cena: 296 Kč

13. Cukrfree – Janina Černá

Cukr je mnohými považován za metlu lidstva (nebo minimálně za jednu z metel). Pokud tento názor sdílíte a chtěli byste ve svém stravování cukr omezit (nebo se ho úplně zříct), pak se jistě zhlédnete v knize Cukrfree od Janiny Černé. Tato kuchařka přináší výběr receptů bez cukru a s nízkým obsahem sacharidů obecně. Tyto recepty jsou navíc taky bezlepkové, což je další velice rozšířený moderní trend.

Hodnocení Heureka: 91%
Orientační cena: 208 Kč

14. Ruce v mouce – Iva Trhoňová

Přesným opakem předchozí knihy od Janiny Černé je kuchařka autorky Ivy Trhoňové. V té se totiž cukrem šetřit nebude, a navíc budete mít při přípravě obsažených receptů doslova Ruce v mouce (a tedy i v lepku). V knize najdete především velmi obsáhlé návody na přípravu různých poctivých těst (zejména kváskových) – a taky následných produktů. Budete si tak moct vyrobit opravdu vynikající domácí pečivo, slané i sladké.

Hodnocení Heureka: 96%
Orientační cena: 268 Kč

15. MasterChef Česko 2019

Soutěž MasterChef jsme už v našem žebříčku zmínili. Jen pro doplnění – jde o klání amatérských kuchařů pod vedením porotců z řad nejoceňovanějších tuzemských šéfkuchařů. V této knize najdete výběr nejzajímavějších receptů z letošního kola soutěže.

Hodnocení Heureka:
Orientační cena: 357 Kč

16. Kuchařky Apetit

Apetit je kuchařské vydavatelství, které provozuje kulinářský web, vydává gastronomický časopis a taky neuvěřitelně obsáhlou edici kuchařských knih. V této edici najdete obrovské množství dílů a každý se velmi podrobně věnuje nějaké ingredienci, okruhu receptů apod. Mezi velmi oblíbené knihy z této série patří například tituly:

Dorty a dezerty; Vánoce; Grilování; Ryby a plody moře; Maso; Zima; Americká krása; Mamma Mia; Brambory; Rýže; Bez masa a bezpočet dalších

Hodnocení Heureka:
Orientační cena: od 199 Kč

17. Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl Petr Klíma

Chcete ve svém jídelníčku omezit maso, mléčné výrobky a další živočišné produkty, ale taky cukr a lepek? Pak vás zajisté osloví farmářská kuchařka Petra Klímy, ve které najdete téměř stovku především vegetariánských receptů z poctivých surovin. Tyto recepty jsou navíc vždy sezónní a rozhodně udělají vašemu tělu dobře.

Hodnocení Heureka: 96 %
Orientační cena: 357 Kč

18. Karolína – Domácí kuchařka – Karolína Kamberská

Kuchařka Karolína je velmi známý titul. Kniha vznikla už v roce 2014, ale dodnes se nadmíru úspěšně prodává. Karolína Kamberská je známá především jako publicistka v oboru gastronomie a v její knize najdete především klasické a tradiční recepty, avšak s úpravou pro publikum 21. století. Rozhodně jde o zajímavou záležitost, o které stojí za to uvažovat.

Hodnocení Heureka: 89 %
Orientační cena: 357 Kč

1 Sdílení