Jak správně sušit houby v horkovzdušné troubě a v sušičce

Naučíme vás správně sušit houby v horkovzdušné troubě a v sušičce potravin, podíváme se na to jaké houby jsou vhodné k sušení a jak dlouho bychom je měli nechat sušit. Na závěr si povíme něco o jejich skladování a vlastnotech. Tak pojďme na to.

Češi patří mezi největší milovníky hub na světě a sbírání jedlých druhů tohoto zvláštního organismu bychom mohli označit takřka za národní sport. Když se sejdou optimální podmínky zahrnující zejména vyšší vlhkost a vhodnou teplotu – zahltí les houbaři s košíky a domů se vracejí často s bohatým úlovkem. Někdy je ale úroda tak štědrá, že houby prostě není možné zkonzumovat začerstva.

Zatímco růstu hub vlhko jednoznačně svědčí, chcete-li zachovat jejich vlastnosti a prodloužit trvanlivost, vlhkost bude váš nepřítel číslo jedna. Houby totiž snadno shnijí nebo podlehnou plísni. Nejjednodušším způsobem jejich konzervace je proto sušení. Na první pohled se může zdát, že na usušení hub nemůže být nic složitého. Přesto existuje pár důležitých zásad a taky mnoho tipů, které se mohou hodit. V neposlední řadě si můžete vypomoct i některými zařízeními, jako je trouba nebo speciální sušička.

Tradiční způsoby sušení

Sušené houby

Tradiční sušení hub na plechu

Někteří sběrači nechávají své houby schnout jednoduše na vzduchu. Obvykle doma v kuchyni nebo jiné místnosti. Tato metoda ale není příliš účinná ani výhodná. Houby schnou totiž příliš pomalu a riskujete jejich napadení hmyzem a při vyšší vlhkosti v domě i plísní.

Pokud chcete sušit tímto způsobem, je vhodné houby alespoň dobře rozložit, podložit novinami a pravidelně obracet. Dalším zlepšovákem je jejich umístění například na radiátor nebo alespoň místo, kde dostatečně proudí vzduch. Jednou z možností je i navlečení hub na nit a zavěšení například do okna.

Další variantou je sušení na chladnoucí peci. To už je v naprosté většině domácností dneska pasé. Pokud ale máte, třeba na chalupě, pec stále k dispozici, můžete to vyzkoušet.

Jak houby správně připravit na sušení?

Ještě předtím než se pustíte do samotného sušení hub, musíte houby správně nachystat. Základem je jejich očištění. Nedoporučuje se houby oplachovat, pouze odstraňte nahnilé, červivé nebo jinak poškozené části nožíkem. Pak už stačí houby jen nakrájet. Ideální jsou stejně velké plátky o tloušťce cca 3-5 mm. Díky tomu budou houby schnout rovnoměrně.

Sušení hub v horkovzdušné troubě

Nejlepší vestavné pečící troubyTradiční sušení hub podle babiček na novinách je poměrně zdlouhavé. Proces lze urychlit například s použitím horkovzdušné trouby. Metoda sušení hub v horkovzdušné troubě je oblíbená, jednoduchá a přitom velice efektivní. Houby důkladně zbavíte vody a nemusíte se obávat plísní a hniloby.

Houby můžete v troubě sušit rozložené na plechu nebo třeba na roštu, což je ještě lepší. Začněte při nižší teplotě, okolo 40°C. Tím zabráníte zapaření. Postupně můžete teplotu zvednout na 50°C a v závěru na dosušení i na 70°C.

A jak dlouho houby v troubě sušit? Proces obvykle zabere okolo šesti hodin, ale záleží na mnoha faktorech. Nejlepší je nespoléhat se na konkrétní čas, ale sem tam vyzkoušet, jak na tom houby zrovna jsou.

Sušení hub v sušičce potravin

Nejlepší sušičky na ovoce a zeleninuV dnešní době si můžeme sušení hub usnadnit pomocí speciální sušičky potravin. Tato zařízení jsou ale vhodná i pro sušení ovoce, koření a bylinek i dalších surovin. Výhodou je opravdu důkladné a rychlé prosušení. Provoz běžné domácí sušičky je navíc mnohem ekonomičtější, než sušení v troubě, která obvykle spotřebuje podstatně více elektrické energie.

Správná teplota pro sušení hub v sušičce je 40 až 50°C. Zatímco v troubě je vhodné houby občas obracet, v sušičce to zpravidla není potřeba. Jde tedy o velmi pohodlné řešení. Doba sušení je nicméně podobná jako při sušení v troubě.

Víte že…. Jsme porovnali nejlepší sušičky ovoce a zeleniny vhodné i na sušení hub? Nechte se inspirovat a sušte houby pohodlněji. Více informací zde

Vhodné houby na sušení

Pro sušení se hodí především hřibovité druhy hub – jedinou výjimku tvoří takzvané babky, které jsou naopak pro sušení velmi nevhodné. Důvodem je větší náchylnost k napadení parazitem známým jako nedohub. Babky taky hodně drží vodu a bývají více červivé. Pokud tento druh hub sbíráte, je nejlepší je zkonzumovat čerstvé.

Jaké houby tedy můžeme sušit? Například:

  • bedly
  • křemenáče
  • ryzce
  • hřiby
  • žampiony
  • kotrče

Jak vypadá správně usušená houba?

Houby budou správně usušené, pokud na plechu pěkně chrastí. Pro jistotu ale zkuste některé kousky i zlomit. Málo usušená houba se pouze ohne, správně usušená houba se lehce ohne a zlomí, a nakonec přesušená houba se bude lámat, bude tvrdší, nepružná a křehká.

Skladování a vlastnosti

Správně usušené houby si zachovají většinu chuťových kvalit a taky příznačnou, krásnou vůni, pro kterou mohou sloužit i jako koření do polévek, gulášů, omáček apod. Houbám dokonce zůstane i značné množství zdraví prospěšných látek, ať už je to vláknina, vápník, draslík, hořčík a různé vitamíny.

Sušené houby je vhodné skladovat na temném a zejména suchém místě například v zavařovacích lahvích nebo jiných nádobách bez přístupu vzduchu. Použít lze ale i plátěné pytlíky.

2 Sdílení

TOPlist
BLACK FRIDAY 2019 SE BLÍŽÍ - podívejte se, kde již můžete nakupovat se slevouZOBRAZIT SEZNAM OBCHODŮ
+
2 Sdílení
Sdílet2
Tweet
Pin