Obsah článku
Nůž je nejzákladnějším prvkem výbavy každé kuchyně. Ve spoustě domácností jsou ale kuchyňské nože v doslova žalostném stavu, pokud jde o jejich ostrost. U běžných nožů přitom stačí k obnovení ostří docela málo. Většinou není nutné hned kupovat nové nebo hledat pomoc profesionála. Stačí vám správná pomůcka a případně trocha cviku. V dnešním článku si povíme, jaké jsou způsoby broušení nožů a jak na to.
Proč udržovat nože ostré?
Spousta lidí je zvyklá krájet s příšernými kopyty, a protože dlouho neměli v ruce nic jiného, jsou s tímto stavem určitým způsobem smíření. Je to ale škoda. Tupý nůž dokáže i snadnou práci proměnit v úmornou dřinu. A především – tupé nože jsou při krájení mnohem nebezpečnější než ostré a daleko spíš se s nimi zraníte.
Jak naostřit nůž s pomocí moderní techniky
Než se dostaneme k „vyšší dívčí“, kterou reprezentují ocílky a brusné kameny, musíme pro úplnost zmínit i modernější nebo pohodlnější způsoby ostření nožů. Potřebujete k nim speciální pomůcky a ne vždy je jejich fungování efektivní. Jejich obsluhu ale zvládne každý a bez námahy. Které to jsou?
- Elektrické brousky – Elektrické ostřiče jsou dnes hitem. Zařízení umožňuje protahování nože ostřícím ústrojím, které je poháněno elektřinou. Tento – obvykle poměrně skladný – spotřebič pořídíte většinou za několik stovek korun. Kvalita může být různorodá, ale ve prospěch tohoto řešení hovoří maximální komfort a jednoduchost použití.
- Mechanické brousky – Princip je většinou obdobný jako u elektrického provedení, ale musíte vykonat o něco víc práce. Použití je nicméně absolutně jednoduché. Opět je ale nutné dobře vybírat. Kvalita brousků na nože se značně liší.
Jak nabrousit nůž ocílkou?
Možná jste si všimli, že postupujeme od nejjednodušších možností k těm složitějším. Ocílka tvoří pomyslné předposlední místo. Ve většině kuchyní se nachází, ale ne každý ji umí používat – nebo používat správně.
V první řadě je nutné říct, že ocílka neslouží k broušení tupých nožů. To rozhodně ne. Tento nástroj vám pomůže pouze udržovat dobře nabroušené ostří v bezvadném stavu. Ocílka odstraňuje spíše mikroskopické nerovnosti. Pokud ji vezmete na nůž, který nikdo nebrousil několik let, ničeho nedosáhnete.
Ocílky mohou mít různé podoby a vyrábějí se z více materiálů. Klasickou variantou je ocelová ocílka s kruhovým průřezem. Existují ale i oválné nebo hranaté ocílky. Lepší ocílky pak mohou mít např. keramickou, nebo dokonce i safírovou či diamantovou brusnou plochu.
Při broušení na klasické ocílce postupujte následovně:
- Uchopte jí levou rukou, do pravé vezměte nůž (pokud jste praváci).
- Nůž položte na ocílku u záštity (u kořene ostří).
- Pro začátečníky je nejsnadnější, pokud budete ostří protahovat od rukojeti ocílky směrem od sebe k její špičce.
- Táhněte vždy proti ostří nože z obou stran ocílky.
- Táhněte nůž po celé délce ocílky, začínáte od záštity nože (tedy u ruky) a končíte u špičky nože. Projedete tedy celé ostří nebo aspoň co největší část.
- Pro „osvěžení“ ostří nože stačí cca 10 tahů.
- Na ocílku netlačte, postupujte jemně, jako byste chtěli odkrojit plátek másla.
Broušení nože na kameni
A teď to nejzajímavější. Broušení nože na brusném kameni. Tímto způsobem je možné obnovit i velmi špatné ostří – je ale třeba vybrat si správný kámen. V nabídce dnes naleznete přírodní, ale i syntetické kameny. Pro začátečníky může být používání syntetického kamene jednodušší. Tato varianta má rovnoměrnější povrch a nůž tedy naostříte přesněji.
Brusný kámen má na dva stupně hrubosti. Hrubší strana je pro základní broušení a obnovení ostří. Jemná strana slouží pro dobroušení.
Video – jak správně brousit nůž na kameni
Funguje trochu jako ocílka. A teď k samotnému postupu:
- Brusný kámen je třeba namočit (existují i kameny pro suché použití). Použít můžete minerální olej, v nouzi lze sáhnout i po obyčejném, nebo lze použít dokonce i mýdlo nebo jen vodu. Je ale rozumné přečíst si doporučení výrobce konkrétního kamene, jakou tekutinu použít.
- Nyní zvolte úhel broušení nože. Rozmezí může být od cca 10 až do 30 stupňů. Optimální je ale střední hodnota okolo 15-20 stupňů. Nůž je třeba udržet ve správném sklonu. Existují k tomu i různé vodící pomůcky.
- Nyní postupujte obdobně jako u ocílky. Obtáhněte ostří s obou stran stejným počtem tahů a ve stejném sklonu.
- Poté se přesuňte na jemnější stranu kamene a ostří dolaďte.
Tipy na nejlepší brousky na nože:
Produkt | Hodnocení | Cena (od) | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Fiskars Ostřič Edge | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 350 Kč | Číst recenze |
#2 | Bavarian Edge | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 500 Kč | Číst recenze |
#3 | Twin Sharp Zwilling | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | 350 Kč | Číst recenze |
#4 | Tescoma Ocílka AZZA 20cm 884550 | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 450 Kč | Číst recenze |
#5 | AnySharp Pro | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 780 Kč | Číst recenze |
#6 | Orava BN-40 | [usr 4.6 text="true" tooltip="true"] | 660 Kč | Číst recenze |