Rýže patří k nejzákladnějším potravinám oblíbeným po celém světě. U nás ji známe hlavně jako přílohu nebo třeba zavářku do polévek. Její využití ale nezná hranic. Dnes se nicméně zaměříme na typický způsob přípravy v našich končinách a povíme si, jak uvařit rýži co nejlépe. V první řadě si ale představíme některé nejoblíbenější varianty rýže.
Obsah článku
Druhy rýže
Neděláme si ani nejmenší iluzi, že by náš výběr byl úplný nebo příliš systematický. Vždyť rýží existuje nepřeberné množství a lze je dělit podle nejrůznějších vlastností. Vystačíme si tedy s „pojmy“, s nimiž se běžný český spotřebitel, který není zároveň botanik nebo šéfkuchař, setkává nejčastěji.
Rýže ve varných sáčcíchCo si budeme namlouvat, spousta lidí prostě v obchodě sáhne po krabičce s několika sáčky. Příprava spočívá v propláchnutí sáčku a jeho vložení do hrnce s cca půl litrem osolené vody. Rýže je hotová za zhruba 15-17 minut. V sáčcích se obvykle skrývá klasická dlouhozrnná rýže, ale mohou to být i jiné typy.
Dlouhozrnná bílá rýžeTuzemský evergreen. Jde o rýži zbavenou obalu, zářivě bílé barvy. Tato rýže má menší podíl vitamínů a vlákniny než některé jiné druhy (právě kvůli odstranění slupky) a je méně vydatná. V našich podmínkách a pro účely přípravy příloh to ale nemusí být fatální problém. Loupaná bílá rýže se u nás prodává i ve verzi se středně dlouhými a kulatými zrny.
ParboleidA do třetice ještě jeden místní favorit. Tato rýže byla vyvinuta před 50 lety v USA a prochází speciálními tepelnými úpravami pod tlakem. Rýže je díky tomu bohatší na vlákninu a vitamíny než bílá varianta a zároveň se po uvaření nelepí.
ArborioMilovníci italského rizota jistě budou vědět, o čem je řeč. Arborio je totiž přesně ta rýže, která se pro tento pokrm v Itálii používá. Pěstuje se na severu země, má kulatá zrnka a po uvaření je krásně krémovitá až kašovitá díky vyššímu obsahu škrobů.
BasmatiV poslední době stále populárnější rýže původem ze severu Indického subkontinentu. Je velmi lahodná a opravdu výrazně aromatická. Vaří se rychle (okolo 10 minut) a po uvaření je sypká. Je vhodná pro dušení a použití například jako příloha nebo při přípravě indických a asijských pokrmů.
Jasmínová rýžeVedle basmati zřejmě nejoblíbenější exotická rýže u nás. Podobně jako basmati má výraznou vůni, ale poznáte je od sebe snadno po uvaření. Jasmínová rýže je totiž lepivá, což je ideální pro přípravu východoasijských pokrmů, kde je právě tento typ v oblibě.
Divoká (indiánská) rýžeTato rýže (která striktně vzato ani není tak úplně rýží) pochází, jak název napovídá, ze Severní Ameriky. Typický je pro ni menší obsah sacharidů, ale taky tuků. Jde o oblíbenou volbu pro různé hubnoucí jídelníčky. Její příprava je ale zdlouhavější, musí se před vařením namáčet a hotová je až cca za půl hodiny.
Dlouhá, střední nebo krátká zrna?
Hraje vůbec nějakou roli délka zrn? A liší se dlouhozrnná rýže od krátkozrnné (kulaté) i jinak než vzhledově? Odpověď zní: ano. Obecně platí, že čím kratší zrna, tím více se rýže „rozváří“, je krémovitější a taky rychleji hotová. Kulatá zrna jsou tudíž vhodná pro přípravu různých nákypů a rizot. Dlouhá spíše coby příloha.
Jak uvařit rýži
Pokud se rozhodnete pro jednoduchou úpravu vařením, pamatujte, že je třeba rýži důkladně propláchnout pod tekoucí vodou například v sítku. Pak ji vložte do hrnce se studenou vodou. Vodu osolte a případně do ní nalijte trochu oleje.
Pro správný výsledek je potřeba taky optimální poměr vody a rýže. Na jeden díl rýže připadají dva díly vody. Vodu přiveďte k varu, ale dále vařte na mírném plamenu. Délka vaření závisí na typu nebo druhu rýže – zpravidla 15-20 minut. Rýži občas promíchejte, aby se nepřipálila. Při správném postupu není třeba rýži scezovat, protože vypije všechnu vodu.
Jak dusit rýži
Opět je důležité propláchnutí. Poté si v hrnci na oleji zpěňte cibulku (použití cibulky není nutné, pokud chcete, zůstaňte u samotného oleje), přidejte rýži a promíchejte ji, aby se zrnka obalila tukem. Po chvíli restování přilejte horkou vodu, osolte, promíchejte a přiklopte poklicí. Na mírném plamenu vařte zhruba čtvrt hodiny. Rýži můžete odstavit už dříve a nechat ji dojít například přikrytou utěrkou anebo pod peřinou, jak to dělávaly naše babičky.
Co přidat do rýže pro správný šmak?
Tradičně se do dušené rýže přidává hřebíček a cibule, co tak ale zkusit něco nového? Vynikající rýži dostanete, pokud ji uvaříte ve vývaru místo ve vodě. Osvěží ji taky libeček nebo citronová šťáva. Z exotičtějších možností můžete vyzkoušet kari, kurkumu, anebo třeba i mořské řasy.
Aféra s arsenem
Možná jste zaregistrovali, že před nějakým časem proběhla médii vlna zpráv o vysokém obsahu arsenu v rýži. V důsledku toho odborníci doporučovali rýži vydatně proplachovat, ale i vařit ve větším množství vody. V roce 2016 stanovily evropské úřady limity pro obsah arsenu, proto už by dnes v tomto ohledu neměla být rýže nijak závadná. Proplachováním však stále nic nepokazíte, rýže se tak lépe zbaví i jiných nečistot a případných chemických látek, kterými je ošetřována.
Když nevíte, použijte rýžovar
Pokud si rýži dopřáváte rádi a často a její příprava vám přesto dělá problémy, není nic jednoduššího než pořídit si speciální hrnec zvaný rýžovar, který se postará o dokonalý výsledek prakticky sám. Toto zařízení vaří rýži velmi šetrným způsobem v páře a zachová v ní maximum cenných látek.
Rýže je po uvaření dokonale nadýchaná, voňavá a nikdy se nepřipálí. Hrnec od vás nevyžaduje žádné míchání ani hlídání, a dokonce udrží rýži čerstvou, teplou a vláčnou i po uvaření – a to tak dlouho, jak budete potřebovat. Tento nástroj, který stojí jen pár set korun, se navíc dá využít i pro přípravu dalších receptů.
Tipy na nejlepší rýžovary
Produkt | Hodnocení | Cena (od) | ||
---|---|---|---|---|
#1 | Tefal RK102811 | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | do 1000 Kč | Číst recenze |
#2 | Russell Hobbs 19750 - 56 | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | do 750 Kč | Číst recenze |
#3 | Sencor SRM 1500WH | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | do 500 Kč | Číst recenze |
#4 | Xiaomi Mi Induction Heating Rice Cooker | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | do 3000 Kč | Číst recenze |
#5 | Tristar RK - 6129 | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | do 1000 Kč | Číst recenze |
#6 | oneConcept Osaka 1 | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | do 700 Kč | Číst recenze |