Obsah článku
Co je to šunkovar?
Šunkovar je poměrně prostinké zařízení určené pro přípravu domácí šunky. Nutno říct, že se obejdete i bez něj, ale s jeho pomocí bude práce mnohem snazší i rychlejší a pravděpodobně dosáhnete výrazně lepšího výsledku.
Pokud tedy uvažujete, že se budete dušení šunky věnovat častěji, určitě se vyplatí šunkovar pořídit. Tím spíš, že pořizovací ceny domácích variant se běžně pohybují kolem 3 až 5 stovek korun, což není taková pálka.
Šunkovar pro domácí použití má obvykle tvar kovového (nerezového) tubusu s přítlačným víkem opatřeným pružinou. Jeho hlavním úkolem je udržet suroviny pod tlakem a dosáhnout jejich pevného propojení.
???? Tipy na nejlepší šunkovary na trhu
Produkt | Parametry | Hodnocení | Cena (od) | ||
---|---|---|---|---|---|
#1 | Tescoma Šunkovar PRESTO s teploměrem Nejprodávanější | Materiál: plast Množství masa: - | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 599 Kč | Číst recenze |
#2 | Toro Šunkovar nerez | Materiál: nerez Množství masa: 1 - 1,2 kg | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | 599 Kč | Číst recenze |
#3 | Orion Šunkovar 14 cm s teploměrem | Materiál: nerez Množství masa: 1,5 - 2 kg | [usr 4.8 text="true" tooltip="true"] | 699 Kč | Číst recenze |
#4 | Banquet Nerezový šunkovar Akcent | Materiál: nerez Množství masa: 1 kg | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 499 Kč | Číst recenze |
#5 | Altom Nerezový šunkovar 0,8 kg | Materiál: nerez Množství masa: 0,8 kg | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 429 Kč | Číst recenze |
Z čeho vyrobit domácí šunku?
Na domácí šunku můžete použít řadu různých surovin. Naprostou klasikou je samozřejmě vepřová kýta, takže použitím tohoto masa rozhodně nic nezkazíte. Nebojte se ale pustit i do experimentů.
- Libová šunka – Pokud máte rádi hodně libové a nízkotučné šunky, můžete vyzkoušet drůbeží maso (kuřecí, krůtí) anebo třeba telecí. Dosáhnete vynikající, dietní pochoutky.
- Šťavnatá šunka – Pokud fandíte spíše tučnějším šunkám, které jsou pořádně šťavnaté, pak se nabízí třeba použití vepřové kýty i s kostí, případně i bůčku nebo třeba krkovice.
Výhody domácí šunky ze šunkovaru?
Proč vlastně dusit vlastní šunku? Důvodů je celá řada. Především je to absolutní kontrola nad použitými surovinami. Naší zemí už léta hýbou spory o kvalitě masných výrobků, které jsou často nadstavované, plné mouky, sóji, vody. Taky kvalita základních surovin může být bídná, často jde o masné separáty. A to ani nemluvíme o chemických stabilizátorech a konzervantech.
Jedny z největších kontroverzí přitom budí používání tzv. řeznické soli. Tato sůl zajistí delší trvanlivost a taky růžovější barvu. Obsahuje však dusitany, které rozhodně nesvědčí našemu zdraví. Do šunky připravené doma můžete dát jen čerstvé a kvalitní suroviny a obyčejnou (relativně zdravější) kuchyňskou sůl. Pravda šunka nebude vzhledově tak dokonalá, ale určitě bude vynikající a hlavně šetrnější k vašemu zažívání a zdraví obecně.
Pozn.: Pokud chcete dosáhnout i u domácí šunky hezčí barvy a vyšší trvanlivost, můžete samozřejmě použít řeznickou sůl. Je běžně k dostání pod názvem Praganda a 250g balení stojí okolo 10 Kč. Cenový rozdíl oproti normální soli je tedy zanedbatelný.
Recept na základní domácí šunku z vepřové kýty
Receptů na domácí šunku existuje habaděj, ale my se podíváme na úplně základní variantu a uděláme si tradiční dušenou šunku z vepřové kýty.
✅ Co budete potřebovat?
- Vepřovou kýtu v množství podle kapacity šunkovaru
- Sůl, kuchyňskou nebo řeznickou, cca 20-25 g na kilogram masa
- Lžičku cukru (ale lze použít třeba i med)
- Vodu
✅ Postup přípravy
Maso očistěte a nakrájejte na kostky o hraně cca 1-2 cm. Nedělejte příliš velké kostky, protože ty by se špatně spojily. Menší část masa můžete i pomlít nebo naškrábat jako na tatarák – pomůže to lepšímu propojení surovin. Maso dávejte do misky a postupně prosolujte. Posléze promíchejte, přidejte cukr nebo med, znovu promíchejte a pusťte se do hnětení.
Maso na šunku je třeba důkladně zpracovat podobně jako těsto. Tato fáze je nejpracnější a zabere asi půl hodiny. Když se začne od masa oddělovat bílkovina, přilévejte postupně vodu. Na kilogram masa spotřebujete cca 2 dcl vody. Celou tuhle fázi může případně pochopitelně obstarat kuchyňský robot a půjde to mnohem rychleji (a hlavně bez námahy).
Poté nechte směs aspoň pár hodin odpočinout v lednici, než přijde na řadu samotný šunkovar. Do něj je třeba maso velmi důkladně upěchovat. Můžete ho vkládat přímo do šunkovaru nebo použít speciální sáček pro snadnější vytahování a manipulaci s hotovou šunkou. Když je maso opravdu perfektně utlačeno, nechte jej opět odležet v lednici po dobu cca 2 dní.
✅ Dušení
A teď poslední fáze. Potřebovat budete dostatečně vysoký hrnec, do kterého šunkovar ponoříte do vody tak, aby hladina dosahovala téměř k víku, ale pozor na nedobře utěsněný šunkovar. Dovnitř voda vniknout nesmí.
Nechte šunku v šunkovaru vařit cca dvě hodiny (při kilogramu masa) a hlídejte přitom teplotu vody. Ta by neměla přesáhnout 80°C, ale taky by neměla být nižší než 70°C. Teplotu můžete udržovat od oka (voda řetízkuje a vlní se a lehounce probublává, ale nezačne úplně vřít), ale mnohem lepší je použít speciální teploměr. U některých lepších modelů šunkovarů je teploměr přímo součástí balení.
Zcela na závěr je nutné šunkovar zchladit ve studené vodě. A pak už stačí šunku vydělat ven a pustit se do jídla.
Pár tipů závěrem
- Šunku vyrábějte z co nejčerstvějšího masa, abyste prodloužili její trvanlivost.
- V lednici vydrží domácí šunka snadno alespoň 3 nebo 4 dny. Při použití Pragandy ještě déle.
- Domácí šunku lze i zamrazit, ačkoli je rozhodně lepší ji zkonzumovat čerstvou.
- Při výrobě šunky můžete použít i různé bylinky a koření. Postupně můžete experimentovat a přijít na to, jaká kombinace ingrediencí vám bude vyhovovat.