V našem hledáčku tentokrát skončily ty nejlepší domácí pekárny, které se na trhu objevují. Zohlednili jsme objem pekárny, tzn., jak velký bochník chleba dokáže připravit, příkon, počet hnětacích háků a porovnali další technické parametry. Lepší je vždy sáhnout po takovém modelu, který je o něco větší a potom si jednoduše nastavit velikost bochníku.
Zaměřili jsme se také na snadnou údržbu (dotykové či membránové ovládání setřete, zatímco u tlačítkového ovládacího panelu může do spár a různých prohlubní zatékat tekutiny a zalézat nežádoucí špína.
Neméně důležitý je také počet programů, zejména žádoucí jsou ty nejčastěji používané (pro bezlepkové pečení, pro rychlé pečení, na vaření marmelády nebo džemu). Praktická je rovněž funkce paměti pro případ, že dojde k výpadku proudu.
- Pekárna Tefal PF 611838 – náš vítěz, pekárna chleba s nejvíce programy
- ETA Delicca II 7149 – nejlepší pekárna do 3000 Kč
- ETA 8149 90000 – nejlepší levná domácí pekárna
- Guzzanti GZ 635 – jedna z nejlépe hodnocených pekáren uživateli
- Eta 2149 Harmony II – dobrý poměr cena / výkon, 2. generace
- Sencor SBR 0770WH – náš tip na levnou pekárnu chleba v dobré kvalitě
Nejlepší domácí pekárny na trhu podle nás
Produkt | Info | Hodnocení | Cena (od) | ||
---|---|---|---|---|---|
#1 | Pekárna Tefal PF 611838 | Náš vítěz testu ✔️ malá a lehká pekárna s hodně programy ✔️ forma na bagety Příkon: 1600 W Hmotnost chleba: 750/1000/1500 g Displej: ANO Počet programů: 19 | ⭐ 100 % | Do 5000 Kč | Číst recenze |
#2 | ETA Delicca II 7149 | Nejlepší pekárna do 3000 Kč ✔️ fantastické uživatelské recenze ✔️ kvalitně zpracovaná ✔️ kuchařka součástí balení Příkon: 850 W Hmotnost chleba: 1500 g Displej: ANO Počet programů: 12 | ⭐ 99 % | Do 3000 Kč | Číst recenze |
#3 | ETA 8149 | Jedna z nejprodávanějších pekáren na trhu ✔️ 95% spokojenost uživatelů ✔️ nízká cena ✔️ menší velikost na menší chléb Příkon: 600 W Hmotnost chleba: 500-1000 g Displej: ANO Počet programů: 12 | ⭐ 97 % | Do 2000 Kč | Číst recenze |
#4 | Guzzanti GZ 635 | ✔️ umí jogurt, těsta i koláče ✔️ prosklené okénko ve víku ✔️ dlouhá životnost Příkon: 900 W Hmotnost chleba: 1600 g Displej: ANO Počet programů: 15 | ⭐ 95 % | Do 2500 Kč | Číst recenze |
#5 | Eta 2149 Harmony II | Dobrý poměr cena / výkon ✔️ kvalita za rozumnou cenu ✔️ velký výběr receptů Příkon: 850 W Hmotnost chleba: až 1500 g Displej: ANO Počet programů: 12 | ⭐ 93 % | Do 2500 Kč | Číst recenze |
#6 | Sencor SBR 0770WH | ✔️ hněte, kyne, peče a dokonce i dopéká ✔️ velký LCD displej a víko s velkým průzorem Příkon: 800 W Hmotnost chleba: 900 g/1200 g Displej: ANO Počet programů: 12 | ⭐ 91 % | Do 2000 Kč | Číst recenze |
Obsah článku
# Tefal PF 611838
Tefal PF 611838 má celkem 19 skvělých přednastavených programů. Z toho je 7 programů na tvorbu baget a žemlí, 8 jich máte na pečení chleba a pak vždy 1 program na těstoviny, těsta, koláče i džemy. Na výběr jsou 3 úrovně pro hmotnost pečiva i míru propečení kůrky. Tři velikosti chleba zahrnují 750 g, 1 000 g a 1 500 gramů.
Pro ty z vás, kdo rádi čerstvě upečené pečivo k snídani, ale nechce se vám vstávat dřív, je k dispozici časovač, na němž si nastavíte čas dopečení předtím, než vám zazvoní budík.
Automatické udržování teploty (Keep Warm) uchová pečivo teplo až 1 hodinu od dopečení. Hlavní pečící vana se dá vyndat, takže se vám lépe manipuluje i připravuje těsto, ale také je možné dát vanu do myčky nádobí.
Povrch vany je nepřilnavý, odložený start lze nastavit až na 15 hodin. Příkon pekárny je parádních 1 600 W.
Klíčové technické parametry: Počet pečících nádob – 1 | Počet hnětacích háků – 2 | Příkon – 1600 W | Displej – ano | Hmotnost chleba – 750 – 1500 g | Počet programů – 19 | Bezlepkové pečení – ano
Co potěší
- fantastické recenze zákazníků
- množství funkcí
- bohatá nabídka programů – celkem 19
- nepřilnavost povrchu a možnost umývat v myčce
- plech na bagety
- peče i hněte velmi dobře
- pěkný design
Co zamrzí
- do malých domácností příliš velká
NAŠE HODNOCENÍ: ⭐ 100 %
Koupit v obchodě
Jak vybrat pekárnu chleba?
Tak kterou domácí pekárnu chleba jste si vybrali? Pokud žádnou a stále si s volbou lámete hlavu, máme pro vás drobnou pomoc. V následujícím návodu najdete nejdůležitější informace týkající se těchto zařízení, které vám mohou při rozhodování pomoci.
Proč si (ne)pořídit pekárnu?
Pekárny chleba jsou moderním hitem, ale spousta lidí si je pořídí pod „tlakem“ reklamy nebo okolí a pak přístroj jen zahálí na kuchyňské lince. Po pár měsících končí někde odložený ve skříni a čeká na výjimečnou příležitost. Proč se může pořízení pekárny vyplatit a k čemu všemu ji lze použít?
Výhody domácí pekárny:
- Můžete mít vždy čerstvý chleba z ingrediencí, které si sami vyberete
- Nemusíte každý den do obchodu jen kvůli pečivu
- Pečení domácího chleba vychází zpravidla levněji
- Skvělé řešení pro bezlepkovou dietu (v obchodech často není bezlepkové pečivo k dispozici nebo je drahé)
- Můžete péct i jiné druhy sladkého a slaného pečiva
- Můžete připravovat různá těsta
- Některé pekárny umožňují i přípravu džemů, marmelád, nebo dokonce jogurtů
Nevýhody domácí pekárny:
- Pokud vás pečení nebaví, pekárna to zřejmě nespraví
- Špatný výběr pekárny může vést ke zklamání
- Chleba má odlišnou podobu i chuť než klasické bochníky z obchodu
- Pečení vyžaduje čas
Objem domácí pekárny
Jak velkou pekárnu si pořídit? Objem pečicí nádoby patří mezi nejdůležitější parametry při výběru. V kapacitách jsou značné rozdíly. Existují malé verze pekáren, které disponují nádobou o kapacitě méně než 1000 g. Nejoblíbenější jsou však modely o obsahu 1000-1200 g.
Chleba o hmotnosti 1200 g zhruba odpovídá standardnímu velkému kupovanému pecnu z obchodu. Takový bochník už „nakrmí“ i větší rodinu. Největší pekárny pojmou i 1700-2000 g surovin. Takové řešení už je ale vhodné spíše pro nadšence do pečení nebo zvlášť velké domácnosti.
Počet hnětacích háků
Kolik hnětačů by měla pekárna mít? Čistě pro pečení chleba (zejména menších bochníků) je dostačující jedno-háková pekárna. Více-hákové modely ale lépe zvládnou i zadělávání náročnějších těst, která pak třeba budete vařit nebo péct i mimo pekárnu. Jsou tedy univerzálnější, ale na druhou stranu mohou v těstě chleba zanechávat více děr.
Díry po hácích
Při pečení chleba zůstává spodní část těsta (kůrky) poškozená kvůli přítomnosti háků nebo osy háků. Výrobci se snaží tuto především estetickou škodu různými způsoby minimalizovat. U některých modelů je nutné háky vyjmout, existují i pekárny se sklopnými háky. Nějaká stopa však v těstu i tak zůstává.
Materiál domácí pekárny chleba
Pokud jde o materiál, bude nás zajímat především povrchové provedení samotné pečicí nádoby. Tělo přístroje bývá nejčastěji z nerezové oceli, v případě levnějších výrobků z plastu. Ani plastové modely nemusejí mít špatnou kvalitu. Jejich výhodou je nejen nižší cena, ale i hmotnost. Celková životnost nebo odolnost nicméně může být nižší. A pokud jde o provedení nádoby, nejčastěji se vyskytují tyto možnosti:
Nerezové pekárny
Nerezové provedení mísy je poměrně ojedinělé. Jde o maximálně odolné řešení s nejvyšší životností. Extrémní odolnost vůči mechanickému poškození je ale vykoupena nevýhodou v podobě rizika připečení těsta při vyšších teplotách. Nerez není dokonale nepřilnavý, a tak je třeba zvolit optimální teplotu.
Teflon
Standardní řešení s dobrým poměrem ceny a kvality. Teflonové provedení je cenově dostupné a přitom má velmi dobré nepřilnavé vlastnosti. Chleba se nepřipéká a jde snadno vyklopit. Taky údržba je jednoduchá. Nevýhodou je náchylnost vůči mechanickému poškození. Teflon se snadno poškrábe nebo odře, čímž se nepřilnavost postupně snižuje.
Keramika
Keramický povrch je tvrdší než teflon, takže se tak snadno nepodře nebo nepoškrábe. Životnost může být výrazně delší. Nepřilnavé vlastnosti jsou přitom taky výborné. Nevýhodou je ale vyšší cena.
Programové vybavení
Jak je to u domácích pekáren s programovým vybavením? U moderních modelů často najdete celou škálu programů a režimů. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější.
- Programy na pečení chleba – Jde pochopitelně o základní výbavu. Programů bývá hned několik, vedle „standardního“ chleba tak můžete najít třeba režim na bezlepkový, celozrnný nebo jiný bochník.
- Programy na další pečivo – Kromě programů na chleba nabízí většina pekáren i režimy pro jiné druhy pečiva, např. bagety, ale i sladké výrobky.
- Zadělání těsta – V pekárnách je taky možné pouze zadělat těsto, které pak tepelně upravíte jinde. Může jít o kynutá těsta, těsto na pizzu a podobně.
- Pouze pečení – Opačná varianta od předchozí. Pekárna nebude připravovat těsto, ale pouze péct. Použít ji tam můžete třeba i na přípravu masitých nebo jiných pokrmů podobně jako klasickou troubu.
- Jogurty, marmelády, kvásky – Tyto programy už nepatří mezi zcela standardní. Pokud vás ale příprava těchto výrobků zajímá, zaměřte se na pekárny, které jimi disponují. Použití pekárny vám značně usnadní práci oproti „ruční výrobě“ a výsledek je jistější.
Funkce
Kromě programů mají (nebo mohou mít) pekárny i další funkce. Naprosto běžný je odložený start. Díky tomu se může chleba začít péct například brzo ráno, abyste měli na snídani čerstvé pečivo. Dále to může být například regulace teploty, navázání na program po výpadku proudu nebo i automatické dávkování ingrediencí v průběhu pečení. Většina pekáren je opatřena displejem pro snadné ovládání a kontrolu nastavení.
Cena pečení v domácí pekárně
Kolik stojí upečení chleba v domácí pekárně a vyplatí se to? Zejména v případě, že si sami namícháte suroviny, platí, že ano. V případě kupovaných, již připravených směsí, bývá cena na jeden bochník poněkud vyšší, ale stále může být nižší než při zakoupení chleba stejné váhy v obchodě.
A jak je to se spotřebou elektřiny? Ta není nijak děsivá. Na jeden cyklus (příprava těsta i pečení) obvykle pekárny spotřebují cca 0,2-0,5 kWh. Při průměrné ceně za 1 kWh okolo 4 Kč jde o zanedbatelnou položku i při každodenním pečení.
Délka pečení
Jak zhruba dlouho trvá upečení jednoho bochníku? Délka pečení je jednou z nevýhod domácích pekáren. Běžný kompletní program může trvat i přes tři hodiny. Existují i zrychlené programy, které proces uspíší, ale i tak si počkáte. Nejlepší je tedy plánovat dopředu a využívat funkci odloženého startu.
Shrnutí
Už víte jakou koupit pekárnu chleba? Pokud jste poctivě přečetli každé slovíčko, které jsme napsali, pak jste se naučili, podle čeho vybírat. Rozhodně nezáleží na tom, jestli je to ta nejdražší nebo nejprodávanější domácí pekárna, hlavně když má dostatek funkcí, snadno se obsluhuje a není náročná na údržbu. Opět jsme se rozmýšleli, které modely bychom zvolili my, a nakonec padl výběr na 2 přístroje.
Přidat komentář