Magazín

Správná výška a hloubka kuchyňské linky a jak na správné uspořádání kuchyně?

Zatímco ve většině ostatních místností bytu hraje prim především osobní vkus, v kuchyni byste se měli zamyslet i nad praktickou stránkou. Když se budete při zařizování kuchyně řídit základními ergonomickými pravidly, bude se vám v ní mnohem lépe pracovat a z vaření se může stát příjemná zábava, nejen nezbytná povinnost. Na co myslet při organizování a řešení kuchyně, o tom si povíme v dnešním článku.

Zajímá vás, jaká by měla být správná výška a hloubka kuchyňské linky a jak správně uspořádat kuchyň? Pojďme na to!

dlouhá kuchyňská linka

Dlouhá lineární kuchyňská linka

Výšky a délky

V první řadě si posvítíme na kuchyňskou linku. Konkrétně na její optimální rozměry. Při zařizování kuchyně je rozhodně dobré se na tyto detaily zaměřit a uvidíte, že budete s výsledkem mnohem spokojenější. Tak pojďme na to.

Hloubka a prostor pro pohyb

Hloubka kuchyňské linky činí standardně 60 cm (v případě středového ostrovu 120 cm), což je optimální prostor pro manipulaci a práci při přípravě jídla a vaření. Často se ale zapomíná na prostor před linkou. To může být důležité, především pokud máte úzkou kuchyni typickou například pro panelákové domy anebo se rozhodnete pro kuchyni se středovým ostrovem.

Prostor pro pohyb před linkou by měl být alespoň 100 až 110 cm. Dohromady by tedy minimální šířka kuchyně včetně linky měla dosahovat 160 až 170 cm. Více samozřejmě ničemu nevadí, menší prostor ale může být problematičtější nebo přinejmenším nekomfortní.

Výška kuchyňské linky

Na rozdíl od šířky není výška kuchyňské linky tak přesně standardizovaná, ačkoli se nejčastěji pohybuje v rozmezí 80-90 cm. Při volbě výšky byste však měli vycházet z vlastních potřeb, které se odvíjejí od proporcí vaší postavy, zejména od vaší vlastní výšky.

Práce na příliš vysoké lince bude namáhat ramena, příliš nízká plocha bude zase nutit k velmi nepohodlnému ohýbání zad. Správná výška linky se dá zjistit jednoduchým pokusem.

Stoupněte si a ohněte před sebe ruce v lokti, tak aby předloktí svíralo s paží pravý úhel. Zjistěte, v jaké výšce od podlahy se nachází (spodní hranice) předloktí. Od této výšky pak odečtěte 15 cm a máte to správné číslo.

Jinak řečeno, když si nad dobře zvolenou linku stoupnete s rukama ohnutýma v lokti, mezi předloktím a linkou bude cca 15 cm prostoru. Jde ovšem o průměr a za přijatelné lze považovat rozmezí cca 5-20 cm. Při různých pracích totiž může být vyhovující jiná výška, navíc se dá předpokládat, že v kuchyni bude občas pracovat i někdo jiný.

To vše se ovšem týká prostoru pracovního. Tedy toho, kde připravujete suroviny, krájíte apod. Pak je tu ale ještě dřez a samozřejmě varná zóna – tedy sporák nebo varná deska. Přestože ve spoustě kuchyní můžete vidět linku s dřezem a varnou částí v rovině, doporučené výšky jsou trochu jiné.

Výška varné zóny by měla být o něco menší, cca o 10 cm oproti pracovní ploše. Lépe uvidíte do hrnců a míchání pokrmů bude pohodlnější. Práce je taky bezpečnější. S dřezem, tedy mycí zónou, je to ale právě naopak. Tam se doporučuje o něco zvýšená poloha v rozmezí od cca 85 do 105 cm podle výšky postavy (cca o 10 cm nad pracovní plochou).

Možné rozložení kuchyně pro vaši inspiraci

Délka kuchyňské linky

Délka pracovní plochy je přece jen variabilnější než výška nebo hloubka. Zde velmi záleží na proporčních možnostech kuchyně. Každopádně počítejte s tím, že pro pohodlnou a efektivní práci byste měli mít minimálně 70, ale pokud možno 120 cm prostoru. K tomu je samozřejmě nutné připočítat varnou a mycí zónu.

Kam se sporákem a troubou?

Máte sporák nebo varnou desku situované v rohu kuchyně? Pak vězte, že nejde o nejšťastnější řešení. Varná zóna by měla být z obou stran oddělena volným odkládacím a pracovním prostorem. Bude se vám vařit mnohem lépe. Prostor nemusí být z obou stran stejně štědrý, měl by však poskytovat alespoň 30 cm volné plochy. A totéž platí i pro dřez.

Pak je tu otázka pečící trouby. Stále oblíbenější jsou trouby oddělené od varné desky a umístěné ve vyšší poloze – zhruba ve výšce pasu až očí. Totéž platí i pro mikrovlnku. Odpadá otravné ohýbání a manipulace s horkými plechy je mnohem pohodlnější.

Jak se nenaběhat?

Sporák, dřez a lednice. Tři zásadní „destinace“, mezi nimiž se v domácí kuchyni pohybujeme. Proto se taky mluví o pracovním trojúhelníku. Jak zajistit jejich optimální a praktické rozložení, aby vám šla práce hezky od ruky, měli jste dost místa a přitom si ušetřili zbytečné kroky?

Pokud vytvoříte mezi těmito třemi body pomyslný trojúhelník, součet jeho stran by se měl pohybovat v rozmezí 4,5 až 6,5 m, přičemž optimum je někde okolo 6 m.

Dřez

Dřez – místo, které budete pravděpodobně používat velmi často. Mějte jej po ruce.

Jak zorganizovat skladovací plochy?

Součástí kuchyně jsou samozřejmě i četné skladovací prostory v podobě šuplíků a skříněk nebo poliček a taky jejich rozmístění a využití je třeba naplánovat s určitým rozmyslem. Důležité je mít co nejvíc po ruce vše, co potřebujete velmi často. Takové náčiní se pokuste rozmístit do spodních nebo vrchních zásuvek a poliček či skříněk od výšky kolen do výšky očí.

Méně používané propriety můžete uklidit výše nebo níž. Pokud jde o umístění horních skříněk, je nutné, aby byly maximálně dostupné – výška by neměla přesahovat cca 190 cm. Skříňky by taky neměly být vysunuty příliš daleko do pracovní plochy, doporučená hloubka je oproti lince cca poloviční. Tak vám nebudou skříňky překážet ve výhledu, ani zaclánět při práci a snadno se pro cokoli natáhnete.

Důležité je taky umístění těžšího nádobí, jako jsou hrnce a pánve. Pro tyto předměty vyčleňte prostor v co největší blízkosti sporáku, ideálně tedy ve skříňce či rozměrné zásuvce hned vedle.

Oblíbené varianty rozložení kuchyně

Na závěr se ještě pojďme podívat na nejoblíbenější možnosti řešení kuchyně z hlediska tvaru a rozložení linky a dalších prvků.

  • Lineární kuchyně – Oblíbené a u nás velmi časté řešení. Je totiž vhodné do stísněných prostor, což je případ velkého množství bytových kuchyní. Linka se sporákem tvoří jeden dlouhý celek. Je třeba šetřit místem, a tak je optimální volit vestavěné spotřebiče. Vhodná šířka prostoru je alespoň 170 cm, délka min. 300 cm.
  • Rohová kuchyně do L – Poměrně komfortní a prostorná varianta, se kterou se často setkáte v kuchyních propojených s obývacím pokojem nebo jídelnou.
  • Rohová kuchyně do U – Získáte velké množství pracovního prostoru a nároky na prostor přitom nejsou tak vysoké. Je však třeba zachovat dostatečný prostor mezi protilehlými linkami.
  • Paralelní řešení – Kuchyň tvoří pouze dvě protilehlé části bez středového propojení, které by vytvořilo podobu „U“.
  • Pracovní ostrov – Velmi moderní a praktické řešení s oddělenou pracovní částí, které ale vyžaduje relativně velký prostor. Proto se s ním u nás setkáte spíše méně a ve větších rodinných domech.
Poptávka kuchyně na míru
Chtěli byste vyrobit a navrhnout kuchyň na míru? Zadejte si zdarma poptávku po realizaci vaší nové kuchyně a získejte nabídky přímo do emailu.

0 Sdílení