Nebojte se, nechceme vás vrátit o sto let zpět, kdy naše babičky a prababičky trávily v kuchyni nekonečné hodiny. Moderní pomalé hrnce jdou jinou cestou. Jejich myšlenkou je co nejšetrnější tepelná úprava, ale zároveň nesmírně snadná příprava a minimum času stráveného u plotny. Pomalé hrnce totiž většinu práce odvedou bez vašeho přičinění. Stačí do nich vložit ty správné ingredience a věnovat se dalším činnostem. Získáte tak jídlo mnohem šťavnatější a zdravější – aniž byste mu museli věnovat více práce.
V naší recenzi pomalých hrnců najdete nejen nejzajímavější modely těchto spotřebičů ze současné nabídky, ale také návod, čím se při výběru a pořízení hrnce řídit a jakých parametrů si všímat. Zároveň se dozvíte, jaký prospěch vám může pomalé vaření přinést.
Nejlepší pomalé hrnce
Bionaire CrockPot SCCPRC507B | Nejlepší pomalý hrnec pro většinu domácností |
Russell Hobbs 22740-56 | Nejlepší levný pomalý hrnec |
Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 | Nejlepší pomalý hrnec pro větší domácnost |
Steba SV 2 Sous Vide | Nejlepší pomalý hrnec na Sous Vide vaření |
Morphy Richards MR-461000 | Alternativa – levný pomalý hrnec |
TESLA SlowCook S600 | Slušná kvalita s kompromisy, český výrobek |
Porovnání nejlepších pomalých hrnců na vaření
Produkt | Informace | Hodnocení | Cena (od) | |
---|---|---|---|---|
#1 | Bionaire CrockPot SCCPRC507B | Objem: 4,7 l Příkon: 220 W Nastavitelná teplota: NE Udržení teploty: ANO Displej: ANO | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 1850 Kč |
#2 | Russell Hobbs 22740-56 | Objem: 3,5 l Příkon: 160 W Nastavitelná teplota: ANO Udržení teploty: ANO Displej: NE | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 770 Kč |
#3 | Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 | Objem: 5,7 l Příkon: 250 W Nastavitelná teplota: přepínač Udržení teploty: ANO Displej: ANO | [usr 5 text="true" tooltip="true"] | 2700 Kč |
#4 | Steba SV 2 Sous Vide | Objem: 8 l Příkon: 1200 W Nastavitelná teplota: ANO Udržení teploty: ANO Displej: ANO | [usr 4.6 text="true" tooltip="true"] | 5000 Kč |
#5 | Morphy Richards MR-461000 | Objem: 3,5 l Příkon: 163 W Nastavitelná teplota: - Udržení teploty: - Displej: - | [usr 4.7 text="true" tooltip="true"] | 1 250 Kč |
#6 | TESLA SlowCook S600 | Objem: 4,7 l Příkon: 220 W Nastavitelná teplota: 2 režimy vaření Udržení teploty: ANO Displej: ANO | [usr 4.9 text="true" tooltip="true"] | 1500 Kč |
Obsah článku
- Nejlepší pomalé hrnce
- Porovnání nejlepších pomalých hrnců na vaření
- 1. Bionaire CrockPot SCCPRC507B (od 1850 Kč)
- 2. Russell Hobbs 22740-56 (od 770 Kč)
- 3. Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 (od 2700 Kč)
- 4. Steba SV 2 Sous Vide (od 5000 Kč)
- 5. Morphy Richards MR-461000 (od 1250 Kč)
- Jak vybrat pomalý hrnec na vaření?
- Ceny pomalých hrnců
- Nejlepší značky pomalých hrnců
- Nejprodávanější pomalé hrnce podle Heureka.cz
1. Bionaire CrockPot SCCPRC507B (od 1850 Kč)
Hrnec CrockPot SCCPRC507B disponuje odnímatelnou vnitřní nádobou. Jedná se o keramický kastrol, který lze vložit i do mikrovlnky nebo klasické trouby a snadno jej vložíte také do myčky nádobí nebo v něm uchováte jídlo v chladničce. Nelze jej však naopak použít na klasických sporácích.
Příkon hrnce je maximálně 220 W a výkon vaření lze regulovat tříúrovňovým přepínačem. Opět je zde jeden ohřívací a dva vařící stupně. Hrnec je vybaven také displejem, kde můžete sledovat zbývající čas. Tento spotřebič vám umožní uvařit vynikající a zdravý oběd jen s naprostým minimem úsilí.
Co potěší
- Časovač a displej s odpočtem
- Tři stupně výkonu
- Keramická nádoba vhodná i do trouby
- Velmi šetrná příprava pokrmů a vynikající chuť
- Snadná údržba – vnitřní kastrol vhodný do myčky
- Jednoduché ovládání
Co zamrzí
- Spíše menší objem 4,7 l
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 5 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 1850 Kč
Koupit v obchodě2. Russell Hobbs 22740-56 (od 770 Kč)
Hrnec disponuje třemi stupni teplotního nastavení na ohřev, nízkou a vysokou intenzitu. Je vybaven skleněným víkem – a také samostatným kastrolem, který můžete využít i pro smažení nebo restování masa či jiných surovin na sporáku a ušetříte tak nádobí. Víko i kastrol jsou vhodné do myčky. Základna je kvalitně zpracovaná – z nerezové oceli. Chybí ale displej a je zde jen kontrolka zapnutí.
Russell Hobbs 22740-56 je už podle ceny základním modelem bez různých přednastavení a časovače, ale ve své kategorii podá velmi pěkný výkon.
Co potěší
- Velmi příjemná cena
- Výborná chuť pokrmů
- Odnímatelný kastrol pro restování na sporáku
- Tři stupně teplotního nastavení
- Víko i vnitřní kastrol lze dát do myčky
Co zamrzí
- Bez časovače a automatických programů
- Odnímatelný kastrol nelze použít na indukčních vařičích
- Malý objem
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.7 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 770 Kč
Koupit v obchodě3. Bionaire CrockPot SCCPBPP 605 (od 2700 Kč)
Opět je zde odnímatelný vnitřní keramický kastrol, který vám ušetří špinavé nádobí, protože ho můžete použít v mikrovlnné i běžné troubě a umýt jej v myčce. Ani v tomto případě jej ale nelze použít na sporáku.
Model CrockPot SCCPBPP 605 je velmi univerzální a automatický. Samozřejmě disponuje časovačem a stačí do něj ráno vložit suroviny a na oběd jen otevřít poklici a nechat kuchyni provonět lahodnou vůní hotového oběda. K dispozici jsou standardní tři varianty výkonu a displej.
Co potěší
- Univerzální a automatický pomocník v kuchyni
- Kastrol použitelný do trouby
- Pěkný design
- Displej a časovač
- Dostatečný objem pro cca 7 porcí jídla
- Vynikající chuť jídel
Co zamrzí
- Větší únik páry pláštěm
- Vyšší hmotnost – 6,1 kg
- Vyšší cena
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 5 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 2700 Kč
Koupit v obchodě4. Steba SV 2 Sous Vide (od 5000 Kč)
Hrnec Steba SV 2 Sous Vide je určen pro vaření právě touto metodou. Zajišťuje cirkulaci vody v lázni, aby byla udržena vždy stálá teplota, regulace teploty je přitom velmi přesná – což je pro metodu Sous-vide nezbytný předpoklad. Díky tomuto hrnci tak můžete uvařit maso, zeleninu i další suroviny tím nejšetrnějším způsobem, bez vysušení, ztráty vitamínů a živin, bez tuku a podobně.
Nevýhodou je nutnost vlastnit i další zařízení, jako je především vakuovačka potravin. Čas vaření také může být velmi dlouhý. Odměnou vám však bude jídlo prvotřídní kvality, které ocení především lidé odkázaní na různé přísné diety, ale také gurmáni, pro které je vaření radost i vášeň.
Co potěší
- Nejšetrnější metoda vaření
- Úspora energií i špinavého nádobí
- Přesná regulace teploty
- Snadné ovládání
Co zamrzí
- Nutnost vlastnit vakuovačku
- V některých případech velmi dlouhá příprava pokrmu
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.6 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 5000 Kč
Koupit v obchodě5. Morphy Richards MR-461000 (od 1250 Kč)
Jinak je tu opět odnímatelný vnitřní kastrol s nepřilnavým povrchem, který lze použít i pro smažení, opékání a restování na sporáku a který je vhodný do myčky.
K dispozici jsou taky 3 volby teplotní intenzity označené na ovládacím panelu high, low a med, které odpovídají 4, 6 nebo 8 hodinám vaření. Maximální příkon hrnce je 290 W. Spotřebič není vybaven časovačem, displejem ani programovatelnými možnostmi – nabízí tedy opět jen základní funkce za příznivou cenu.
Pokud chcete šetrně a zdravě vařit větší objem jídla a nepotřebujete žádné nadstandardní volby a programy, může být tento červený model značky Morphy Richards pro vás tou správnou volbou.
Co potěší
- Velký objem
- Tři varianty výkonu
- Odnímatelný kastrol s nepřilnavým povrchem
- Jednoduché ovládání
- Výhodná cena
- Dobré základní řešení
Co zamrzí
- Chybí časovač a pokročilé možnosti či programy
- Vnitřní kastrol nelze použít na indukčních vařičích
NAŠE HODNOCENÍ: [usr 4.7 size=18 text=”true” tooltip=”true”] CENA: od 1250 Kč
Koupit v obchodě
Jak vybrat pomalý hrnec na vaření?
Pomalé vaření se dostává do módy a s pokrmy připravovanými při nízkých teplotách např. pošírováním nebo speciální technikou Sous-vide se už setkáváme nejen ve vybraných restauracích, ale i při domácím vaření. Aby bylo toto vaření maximálně efektivní, lze použít právě speciální hrnce, které udržují stálou a rovnoměrnou teplotu.
K čemu je ale dobré vařit jídlo déle a ještě si kolikrát za nemalé peníze kupovat další náčiní, které bude zabírat místo v kuchyni? Pádných odpovědí je celá řada. Podívejme se na nejdůležitější výhody, které vás možná přesvědčí, že pořízení pomalého hrnce rozhodně nejsou vyhozené finance.
Hlavní výhody vaření v pomalém hrnci
Při stálé teplotě a bez vysoušení
Pomalé hrnce dokážou udržovat stabilní teplotu a zajistí rovnoměrné prohřívání pokrmů v celém hrnci. To je něco, co obyčejný hrnec nebo trouba nedokážou. Díky nízké a stálé teplotě se suroviny nevysušují a výsledkem je mnohem křehčí a šťavnatější maso, zelenina i další potraviny.
Více chuti
Ihned po prvním ozkoušení zjistíte, že chuť je nesrovnatelná s běžným stylem vaření. Tímto způsobem si navíc poradíte i s tuhými kusy masa a méně jakostními surovinami, a přesto budete nadšeni. Hrnec je dokonalý pomocník pro vaření gulášů, dušených mas a omáček, polévek i dalších pokrmů.
Nízké ztráty živin
Zdravý životní styl je na vzestupu, ale při běžných způsobech přípravy pokrmů se zbytečně ztrácí velké množství živin. Pomalé vaření je nesrovnatelně šetrnější. Pomáhá zachovat v surovinách více vitamínů a zajišťuje vyšší kvalitu jídla s ohledem na nutriční hodnoty.
Méně soli a tuku
S pomalými hrnci dosáhnete výjimečné chuti i s použitím minimálního množství soli nebo tuku, případně i dalšího koření. Jde tedy o skvělé řešení při různých dietách a tato technika přípravy je ideální i pro děti.
Nízká časová náročnost a minimální pracnost
To, že se jídlo vaří déle, neznamená, že vám přidá více práce. Naopak. Stačí připravit suroviny, vložit je do hrnce a jít se věnovat dětem nebo jiné práci. Pomalé hrnce se díky nízké teplotě nepřipalují, takže není třeba jídlo hlídat a stačí přijít k hotovému.
Méně nádobí, snadnější údržba
Protože veškeré suroviny vaříte v jednom hrnci, ušetříte hromadu nádobí. Kastroly pomalých hrnců jsou navíc vyjmutelné a lze je většinou vložit do myčky a také používat na sporáku nebo v troubě.
Úspora času i energie
Ačkoli se to může zdát nesmyslné, pomalé hrnce skutečně ušetří čas i energii. Jejich spotřeba je totiž výrazně nižší než spotřeba běžných sporáků či trub. Navíc se přípravě jídla nemusíte věnovat, stačí ingredience vložit a po několika hodinách si vyzvednout hotový pokrm.
Pomalé vaření vs. metoda Sous-vide
Do testu pomalých hrnců jsme zahrnuli i jeden hrnec určený pro pomalé vaření Sous-vide. Rozdíl je v tom, že při metodě Sous-vide se suroviny nejdříve vakuově zabalí do speciální folie a poté se vaří ve vodní lázni – a to při velmi přesných teplotách, které se liší pro každou surovinu.
Při běžném pomalém vaření různé suroviny jen vložíte do elektrického hrnce a nastavíte výkon nebo vhodný program. Pomalé vaření je tedy výrazně jednodušší a většinou i rychlejší (metoda Sous-vide může zabrat i několik desítek hodin). Výhodou metody Sous-vide je ještě větší šetrnost a maximální zachování živin, chutí a kvality surovin.
Materiálové zpracování pomalých hrnců
Materiálové zpracování je u každého spotřebiče velmi důležité. Od materiálů a jejich kvality se odvíjí životnost, odolnost, ale i specifické vlastnosti daného zařízení. Platí to pochopitelně i u pomalých hrnců. Ty se vyrábějí z několika různých materiálů, přičemž žádný nelze jednoznačně označit za nejlepší. Každý má svá pro i proti. Je navíc třeba rozlišovat materiál těla přístroje a vnitřního hrnce, který nemusí být vždy stejný.
Tělo přístroje bývá nejčastěji vyrobeno z nerezového kovu se součástmi z tepelně odolného plastu (rukojeti, nožky, ovládací panel,…) a skla (poklice). S plastovým provedením se příliš nesetkáte. Výhodou nerezu je odolnost a vysoká životnost. Nevýhodou je fakt, že se nerezový povrch silně zahřeje. O vnější plášť hrnce se tedy lze popálit a je třeba s ním manipulovat, až vychladne a pomocí plastových rukojetí.
Vnitřní nádoba, tedy samotný hrnec, do kterého vkládáte suroviny, může být vyroben rovněž z kovu anebo případně keramiky, kovu s nepřilnavým povrchem nebo i z kameniny. V možnostech těchto hrnců jsou poměrně značné rozdíly.
Vlastnosti materiálů
Kameninu a keramiku obvykle nemůžete příliš dobře použít na sporáku. Znamená to, že pokud budete chtít například orestovat maso, aby se zatáhlo, vytvořila se kůrka a bylo rychleji hotové, budete tak muset učinit v jiné nádobě a maso pak přendat. Nerezové a kovové vnitřní hrnce lze zpravidla bez problémů použít i přímo na sporáku.
Keramika má na druhou stranu výborné vlastnosti při samotném pomalém vaření. Má výborné tepelné vlastnosti i přirozeně nepřilnavý povrch. Je zdravotně nezávadná. Totéž platí i pro kameninu. Ta představuje špičkovou volbu pro kvalitní pomalé vaření, ale bývá dražší. Setkat se můžete i s kovovými hrnci s teflonovým povrchem. Povrch je ale poměrně háklivý na mechanické poškození a postupně ztrácí své vlastnosti. Teflon se posléze může i uvolňovat do jídel.
Tvar pomalého hrnce
Hraje při výběru pomalého hrnce nějakou roli i jeho tvar? I nad tímto faktorem stojí za to se alespoň na chvíli zamyslet. Zdaleka nejoblíbenějším tvarem je ovál, který je poměrně univerzální – vhodný pro dušení i vaření mas i zeleniny, včetně velkých celistvých kusů. Kruhový tvar může být vhodnější volbou, pokud budete v hrnci vařit převážně polévky, omáčky, guláše a podobná jídla.
Ovládání
Některé pomalé hrnce mají mechanické, manuální ovládání. Ovládacím prvkem jsou buď tlačítka, nebo kolečko. U takových modelů lze prakticky nastavit jenom výkon – a to obvykle ve dvou stupních (low a high – tedy nízký a vysoký výkon). Nemusí být přítomen ani časovač, natož jiné funkce. Takový hrnec tedy dokáže jen udržovat nastavenou teplotu a kromě toho, že je napájen elektřinou, se příliš neliší od obyčejného hrnce.
Kvalitní pomalý hrnec by tedy měl být opatřen přinejmenším časovačem s automatickým vypnutím, který zajistí, že může hrnec vařit „autonomně“ bez vaší přítomnosti. U digitálních modelů je obvykle přítomen displej a u pokročilejších lze nastavit i různé funkce nebo programy. V principu jsou však pomalé hrnce velmi jednoduchá zařízení .
Ohřev
Při výběru pomalého hrnce byste si měli všímat také toho, jakým způsobem dochází k ohřevu vnitřního hrnce. Resp. kde se nachází zdroj tepla. Kvalitnější modely působí teplem ze všech stran i zespodu. Teplota je proto rovnoměrná a jde o další výhodu oproti normálnímu hrnci a vaření na sporáku.
Velmi levné hrnce mohou mít zdroj tepla umístěný pouze pod dnem hrnce. V tomto případě není rovnoměrnost prohřívání na takové úrovni.
Na jaké parametry se zaměřit?
Pokud vás pomalé vaření zaujalo a chcete vědět, jaký pomalý hrnec koupit, zaměřte se zejména na několik parametrů a funkcí.
Příkon a objem
Příkon hrnce samozřejmě ovlivní jeho výkon a schopnost dosáhnout stálé a rovnoměrné teploty. U základních hrnců určených čistě pro pomalé vaření bývá příkon jen cca od 150 do 250 W. Zda je příkon dostačující, záleží však i na objemu. Většímu hrnci by měl odpovídat vyšší příkon. Multifunkční hrnce, které kromě pomalého vaření zvládají i další programy (např. pečení, opékání apod.) mívají už příkon mnohem vyšší (1000 W a více).
Objemově se pomalé hrnce pohybují v rozmezí od 3,5 až po 6,5 l. Modely, které se drží u spodní hranice, jsou většinou dostačující pro malou domácnost a zvládnou cca 4 porce. Pro čtyřčlennou nebo větší rodinu je však rozhodně lepší volit objemnější variantu, alespoň okolo 5,5 l.
Funkce
- Stupně výkonu – mezi základní funkce patří nastavení intenzity výkonu. V případě většiny pomalých hrnců se pak setkáte se třemi nastaveními (ohřev, nízká a vyšší teplota).
- Časovač – časovač umožňuje nastavení doby vaření. U základních modelů často chybí, ale hrnec může i bez této funkce odvádět svou práci.
- Displej – obvykle ukazuje zbývající čas vaření, případně umožňuje výběr programů a podobně. U modelů bez časovače se s displejem většinou nesetkáte.
- Udržování teploty – chcete mít jídlo vždy teplé a připravené ke konzumaci? Hrnce s touto možností udržují i po skončení vaření stabilní teplotu cca 70°C, abyste pokrmy nemuseli ohřívat.
Další programy a příslušenství
Dražší modely hrnců jsou obvykle multifunkční a umožňují zvolit i jiné programy než jen pomalé vaření. Bývá to například pečení, opékání, vaření v páře apod. K tomu navíc získáte často i potřebné příslušenství, jako jsou různé nástavce pro daný způsob úpravy.
Údržba pomalého hrnce
Jak se o pomalý hrnec starat a je údržba tohoto zařízení náročná? Dá se říct, že pomalý hrnec může být na údržbu poměrně pohodlný. Některé modely umožňují vložení jednotlivých dílů (poklice, vnitřní hrnec) do myčky v závislosti na použitých materiálech.
Velmi praktické je, pokud je možné vnitřní hrnec alespoň vyjmout – i kdyby nebylo mytí v myčce možné. Pokud je vnitřní hrnec z kvalitního materiálu (zejména keramika a kamenina) je přirozeně nepřilnavý, nepřipaluje se a umývání bude velmi snadné i v ruce. Vnější plášť pak stačí udržovat v čistotě otíráním vlhkým hadříkem nebo houbou.
Jak vařit v pomalém hrnci
- Pomalé vaření je zdravé, velmi jednoduché a přitom s ním dosáhnete vynikajících kulinářských výsledků. Suroviny si zachovají mnohem zajímavější chuťové i nutriční vlastnosti. Zelenina je výraznější, maso křehčí, jemnější a šťavnatější.
- V pomalém hrnci můžete připravovat různé druhy jídel. Ideální je na vaření a dušení zeleninových pokrmů, omáček, polévek, gulášů, ragú či soté, v současnosti velmi populárních trhaných mas (zejména vepřového) apod.
- Pomalý hrnec je ideální pro přípravu všemožných pokrmů typu „z jednoho hrnce“. Lze v něm samozřejmě například uvařit i pouze přílohu (brambory, těstoviny,…), ale vzhledem k dlouhé době vaření nejde o nejvhodnější způsob využití.
- Pomalé hrnce pracují při teplotách pod 100°C. Voda se odpařuje pomalu a není ji třeba dolévat. Jídlo taky není třeba vůbec míchat (ačkoli občasné promíchání může pomoci rovnoměrnějšímu vaření). Hrnce s časovačem lze nastavit a nechat pracovat, aniž byste u toho vůbec museli být. To je značná výhoda oproti vaření na sporáku. Vaření v pomalém hrnci je navíc bezpečnější.
- Vaření zeleniny či mas trvá obvykle 3-12 hodin. V závislosti na zvoleném výkonu, množství a druhu surovin apod. Vaření je tedy velmi pomalé a rozhodně není vhodné pro přípravu rychlovek.
- Vařit můžete i zcela bez tuku.
- Hrnec je ideální na dušení a vaření tučnějších a tužších mas (hovězí a vepřová masa jako kližky, bůček, krkovice, ale i kuřecí stehenní apod. Libová a velmi kvalitní masa (kuřecí prsa, telecí, drahá a kvalitní steaková hovězí masa, svíčková,…) si raději nechte pro jiné druhy úpravy (minutkové úpravy).
- Pomalý hrnec minimálně odpařuje vodu. Je třeba s tím počítat hned od začátku a více uvažovat o správném množství tekutiny.
Ceny pomalých hrnců
V jakých hladinách se v současnosti pohybují ceny pomalých hrnců? Zde je malý přehled.
Pomalé hrnce do 1000 Kč
Úplně nejlevnější pomalé hrnce lze pořídit už od cca 500 Kč. Slušný výběr dostupných a přitom kvalitních hrnců do 1000 Kč má např. značka Russell Hobbs. Počítejte však jen ze základní výbavou (regulace výkonu). Chybět může i časovač.
Pomalé hrnce do 3000 Kč
Velmi oblíbená kategorie s řadou nejprodávanějších pomalých hrnců. Najdete zde kvalitní a dobře vybavené modely mnoha značek. Vybere si většina zákazníků.
Pomalé hrnce nad 3000 Kč
Menší výběr hrnců pro náročnější uživatele. Digitální ovládání, často nadstandardní funkční vybavení nebo možnost multifunkčního použití. Vysoká kvalita zpracování.
Nejlepší značky pomalých hrnců
U kterých výrobců se poohlédnout po kvalitním pomalém hrnci? Máme tu pro vás několik tipů:
- Russell Hobbs – Tradiční značka se solidním výběrem především cenově velmi dostupných, ale často oblíbených modelů. Dobrá kvalita, vysoké hodnocení v testech pomalých hrnců.
- Bionaire – Pomalé hrnce této značky patří mezi nejoblíbenější vůbec. Velký výběr v různých cenových hladinách. Velmi dobrý poměr ceny a kvality.
- Sencor – Menší výběr především multifunkčních modelů – tomu odpovídá i vyšší cena.
- Tesla – Model SLOWCOOK S600 této značky patří mezi oblíbené a dobře zpracované.
Přidat komentář