Test 6 nejlepších mini trub: Recenze & Jak vybrat

Nejlepší stolní mini trouby Hledáte co nejlepší mini troubu do své kuchyně? Pak jste tu na správném místě. Připravili jsme pro vás nejen žebříček šesti nejzajímavějších modelů, ale taky průvodce se spoustou informací, které se vám budou hodit při výběru.

Klasická trouba je rozměrný a energeticky náročný spotřebič. V domácnostech, kde není pečení na denním pořádku, přitom často zahálí a zabírá spoustu prostoru. Není proto divu, že stále více lidí sahá po alternativě v podobě takzvané mini trouby. Toto řešení nabízí méně náročným uživatelům celou řadu výhod. Zařízení se uplatní například v menších kuchyních a bytech, kde je každý kousek prostoru třeba využít maximálně prakticky. Stolní trouby jsou ale oblíbené i v různých rekreačních objektech – například na chatách, chalupách a podobně.

Stolní trouby často nabízejí dobré možnosti a funkce a některé se mohou vyrovnat i jednodušším běžným nebo vestavným troubám. Výhodou je taky široké rozpětí velikostí a objemů. Pořídit si můžete i opravdu malé modely na drobné pečení, ale i zařízení, do kterých se bez problémů vejde celé kuře nebo třeba kachna. V naší recenzi stolních trub najdete produkty z různých cenových i rozměrových kategorií – stačí si jen vybrat tu správnou.

Nejlepší stolní mini trouby na trhu

 ProduktHodnoceníCena (od) 
#1Concept ET 5050
5 out of 5 stars (5 / 5)2 590 KčČíst recenze
#2Sencor SEO 3610SS
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1 899 KčČíst recenze
#3Rommelsbacher BG 1600
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)3 522 KčČíst recenze
#4ECG ET 3032
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)1 897 KčČíst recenze
#5Ardes 6230
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)2 198 KčČíst recenze
#6Professor PT 422X
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)1 990 KčČíst recenze

Recenze TOP 6 stolních mini trub

#1 Concept ET 5050 (od 2590 Kč)

 Recenze Concept ET 5050  Domácí spotřebiče české značky Concept se u nás těší velké popularitě díky cenové dostupnosti v kombinaci s dobrou kvalitou i výkonem zařízení. Volně stojící trouba s označením ET 5050 splňuje všechny nároky, které může domácnost na mini troubu mít. Jde o zařízení s poměrně štědrým objemem 38 l, což už stačí i pro vícečlennou rodinu a větší pečení, přitom však trouba zůstává prostorově velmi úspornou záležitostí. Její šířka je pouze 53 cm, výška a hloubka pak 35 cm.

Velkou výhodou této trouby je i solidní příkon 1800 W a taky řada variant ohřevu. Zvolit můžete samozřejmě klasický horní nebo spodní ohřev a dále jejich kombinace a případně i ohřev s ventilátorem. Nechybí ani gril a funkce rozmrazování. Trouba disponuje čtyřmi topnými tělesy z nerezového kovu a nepřilnavým vnitřním povrchem pro snadnou údržbu.

Teplotu můžete regulovat v rozmezí 70-230°C a automatickou dobu pečení lze nastavit na 0-120 minut, takže se nemusíte bát, že troubu zapomenete vypnout. Potěší i zajímavé příslušenství v podobě například grilovací jehly, roštu, plechu nebo držáku na vytahování plechu a odkapávacího tácu. Celkově vzato jde o dobrou volbu za velmi rozumné peníze.

Co potěší

  • Dobrý výkon
  • Velký objem
  • Gril
  • Bohaté příslušenství
  • Dostupná cena

Co zamrzí

NAŠE HODNOCENÍ: 5 out of 5 stars (5 / 5) CENA: od 2590 Kč

Koupit v obchodě

#2 Sencor SEO 3610SS (od 1899 Kč)

 Recenze Sencor SEO 3610SS  I druhé místo testu stolních trub obsadil model české značky. Tentokrát se jedná o zařízení Sencor SEO 3610SS se stále ještě docela velkým objemem, 36 l. Tento produkt patří navíc mezi vůbec nejprodávanější mini trouby u nás a za doslova základní cenu nabízí dobrou kvalitu i možnosti. Pro méně náročné pečení může být ideálním řešením s minimálními rozměry a váhou jen necelých 8 kg.

Sencor SEO 3610SS má o něco slabší příkon než předchozí model, a to 1500 W. Programové možnosti jsou pro běžné používání taky zcela dostačující. Uvnitř trouby opět najdete 4 nerezová topná tělesa a zvolit můžete jeden z 6 programů zahrnujících spodní a horní ohřev, gril a jejich kombinace. Teplotu ohřevu můžete plynule regulovat v rozmezí 90 až 230°C a najdete zde i časovač, který můžete nastavit maximálně na 60 minut, po jejichž uplynutí budete upozorněni zvukovým signálem.

Trouba nabízí 4 vertikální úrovně pro umístění plechů nebo roštů, které jsou i součástí příslušenství. Potěší, že v „bonusové“ výbavě najdete i grilovací jehlu, a dokonce kámen na pečení pizzy. Sencor SEO 3610SS se plně uplatní v malých kuchyních, ale třeba i na chatě nebo v jiném rekreačním objektu. Jde o základní a poměrně jednoduchý model, kterému ale hraje do karet poctivé zpracování a velmi nízká cena.

Co potěší

  • Velmi výhodná cena
  • Solidní objem
  • Bohaté příslušenství
  • Všechny nejdůležitější funkce

Co zamrzí

  • Základní model pro méně náročné uživatele

NAŠE HODNOCENÍ: 4.9 out of 5 stars (4,9 / 5) CENA: od 1899 Kč

Koupit v obchodě

#3 Rommelsbacher BG 1600 (od 3522 Kč)

 Recenze Rommelsbacher BG 1600  Rommelsbacher je u nás poměrně málo známý výrobce, jde ale o německou značku s velmi dlouhou tradicí a trouba BG 1600 rozhodně najde místo i v české kuchyni. Tento model zaujme svými parametry. Nabízí totiž značný objem 40 l, což je v rámci mini trub u horní hranice. Příkon je sice spíše průměrných 1600 W, za to můžete nastavit maximální teplotu až 300°C. Vysoké teploty (cca 250 až 300°C) jsou ideální například pro pečení křupavé, originální pizzy, ale i dalších pokrmů.

Vnitřní prostor 43 x 36 x 25 cm je dostatečný i pro rozměrnější plechy, celkové rozměry se přitom drží na velmi příznivé úrovni 58 x 40 x 31 cm. Trouba samozřejmě disponuje horním a spodním ohřevem a taky grilem. Vzhledem k vyšší ceně bychom ale očekávali i zajímavější možnosti, například ventilátor, horkovzdušné pečení apod. Programy jsou nicméně pouze 4. Jde ale o zásadní funkce, se kterými drtivá většina domácností hravě vystačí. Poněkud omezenější je i příslušenství, které zahrnuje pouze rošt a smaltovaný plech.

A shrnutí? Jde o velmi kvalitně zpracovanou troubu, která dokáže využít i nižší příkon na maximum. Funkce, které nabízí, zvládá výborně. Mínusem je slabší funkční výbava (není zde ani minutka) a příslušenství.

Co potěší

  • Prostorná a přitom kompaktní
  • Kvalitní zpracování
  • Až 300°C

Co zamrzí

  • Vyšší cena
  • Jen základní možnosti
  • Bez minutky

NAŠE HODNOCENÍ: 4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) CENA: od 3522 Kč

Koupit v obchodě

#4 ECG ET 3032 (od 1897 Kč)

 Recenze ECG ET 3032  ECG je tradiční a oblíbená značka mikrovlnných trub i dalších kuchyňských zařízení a spotřebičů. Na čtvrtém místě naší recenze stolních trub se umístil model ET 3032, který patří mezi velmi levné mini trouby a přitom dokáže zaujmout například výkonem. Příkon tohoto modelu je 3100 W, což je kombinovaným provedením s plotýnkami. Trouba má přitom objem pouze 30 l, a tak můžete počítat s velmi rychlým rozehříváním.

Specifikem a největší výhodou tohoto modelu je právě kombinace s dvěma vařícími plotýnkami umístěnými na vrchní části. Díky tomu může toto zařízení v podstatě nahradit klasickou troubu se sporákem.

Co se týče funkcí a možností pečení, ECG ET 3032 disponuje standardním horním a spodním ohřevem a taky ventilátorem i grilem (včetně funkce otočného grilu). Teplotu můžete plynule nastavovat v rozmezí 90-230°C. K troubě dostanete i příslušenství včetně roštu, plechu nebo jehly.

Co potěší

  • Velmi nízká cena
  • Kombinace s plotýnkami

Co zamrzí

  • Menší objem

NAŠE HODNOCENÍ: 4.7 out of 5 stars (4,7 / 5) CENA: od 1897 Kč

Koupit v obchodě

#5 Ardes 6230 (od 2198 Kč)

 Recenze Ardes 6230  I na pátém místě se podíváme na 30l mini troubu. Jde o zařízení italské značky Ardes s příkonem 1500 W, což je vzhledem k nižšímu objemu průměrná hodnota. Velkou výhodou tohoto modelu je přítomnost ventilátoru pro rovnoměrnější rozložení teploty při pečení. Nechybí ale samozřejmě ani gril a standardní horní a spodní ohřev. Celkově si můžete vybírat z 6 programů pečení a k dispozici je i časový spínač nastavitelný až na 60 minut.

Vnitřní prostor trouby je ze snadno udržovatelného nerezu a je zde možnost výškového nastavení pečícího plechu. Teplotu můžete plynule regulovat v rozmezí 90 až 230°C. Tato trouba nabízí za nízkou cenu základní možnosti pečení a v malé domácnosti může najít docela dobré uplatnění. Největší nevýhodou je nižší vnitřní objem a nijak zvlášť štědré není ani příslušenství, které sestává pouze z plechu a roštu.

Co potěší

  • Cenově dostupná mini trouba
  • 6 programů včetně pečení s ventilátorem

Co zamrzí

  • Menší objem
  • Slabé příslušenství

NAŠE HODNOCENÍ: 4.6 out of 5 stars (4,6 / 5) CENA: od 2198 Kč

Koupit v obchodě

#6 Professor PT 422X (od 1990 Kč)

 Recenze Professor PT 422X  Na poslední příčce se umístila další stolní trouba kombinovaná se dvěma plotýnkovými vařiči. I přes velmi nízkou cenu jde o rozměrně zařízení s velmi vysokým vnitřním objemem 42 l. Maximální příkon je potom 3300 W. Varné plotýnky mohou využít až 500 a 1000 W, přičemž příkon můžete sami snadno regulovat otočným ovladačem.

Trouba nabízí kromě velkého prostoru taky možnost nastavení teploty v rozmezí od 100 do 250°C, využít přitom můžete horní a spodní ohřev nebo gril, včetně možnosti použití otočného rožně. Celkový počet funkcí je šest.

U trouby i vařičů je nutné pomocí časového spínače nastavit délku chodu, a to až na 60 minut. Po uplynutí doby budete upozorněni zvukovým signálem. Díky vysokému příkonu je možné provozovat vařiče i troubu zároveň (ale samozřejmě i odděleně). Součástí příslušenství je rožeň, plech, rošt a madlo na jejich vytahování z trouby. I přes větší rozměry váží tato trouba pouze 5 kg.

Co potěší

  • Velký objem
  • Nízká cena
  • Kombinace s plotýnkami

Co zamrzí

  • Navzdory vysokému příkonu velmi pomalé rozehřívání i pečení
  • Povrch trouby je špatně izolován a silně se rozpaluje
  • Vždy je nutné použít časovač
  • Trouba svítí i při vaření na plotýnkách

NAŠE HODNOCENÍ: 4.8 out of 5 stars (4,8 / 5) CENA: od 1990 Kč

Koupit v obchodě

Jak vybrat mini troubu

V testu stolních trub jsme vám představili šestici nejzajímavějších modelů, které jsou v současné době k dostání. Pokud si však správnou volbou stále nejste jisti, možná vám pomůže následující průvodce.

Výhody a nevýhody stolních trub

Pojďme se v první řadě podívat na to, zda se pořízení malé stolní trouby vůbec vyplatí a co nám může toto zařízení, které se na první pohled velmi podobá troubě mikrovlnné, nabídnout.

Výhody:

  • Velmi malé prostorové nároky, vnitřní objem přitom může být dostačující i pro pečení větších kusů masa, pizzy apod.
  • Obdobné možnosti pečení jako u obyčejnějších klasických trub.
  • Mobilita – troubu je možné vzít s sebou třeba na chalupu, kdykoli ji přemístit či přestěhovat.
  • Významná energetická úspora oproti klasickým, zejména starším, troubám. Není třeba vytápět zbytečně velký vnitřní prostor.
  • Možnost kombinace s varnými plotýnkami.
  • Cena základních modelů je často velmi nízká.

Nevýhody:

  • Obvykle slabší programové vybavení.
  • Stolní trouby jsou vhodné spíše pro méně náročné uživatele, malé domácnosti nebo jen příležitostné pečení.

Provedení

V našem žebříčku jste se mohli setkat se dvěma variantami provedení mini trouby – a to se základním a kombinovaným s varnými plotýnkami. První varianta je vhodná, pokud máte doma i samostatnou varnou desku. Druhá může zastat funkci trouby i sporáku v jednom.

Kombinované varianty mají vyšší příkon než samostatné a bývají objemnější a rozměrnější. Cenově mohou být ale oba typy víceméně srovnatelné. Obvykle je možné používat troubu a plotýnky nejen odděleně, ale i souběžně.

Typy ohřevů

Zásadním faktorem při výběru mini trouby jsou možnosti ohřevu. Prakticky každé zařízení disponuje standardním horním a spodním ohřevem a obvykle je možné jejich kombinované i samostatné použití. K základnímu vybavení patří taky funkce grilu. Většina stolních trub umožňuje nejen použití plechů a roštů, ale i otočných rožňů, které jsou často součástí příslušenství.

Mezi vyspělejší funkce, které najdete u lepších modelů, patří zejména možnost horkovzdušného pečení. Některé trouby dokonce nabízejí i funkci mikrovlnného ohřevu. U základních variant ale takové možnosti nečekejte.

Objem

Objem trouby bude hrát při výběru samozřejmě velkou roli. Rozpětí je přitom poměrně značné. Nejčastěji se stolní trouby vyrábějí s vnitřním objemem v rozmezí 30-40 l. To je dostačující běžné pečení a zapékání i pro přípravu pizzy nebo velkých kusů masa (např. celé kuře).

Setkat se můžete i s velmi malými troubami, jejichž vnitřní kapacita se pohybuje např. jen v rozmezí 10-20 l. Takové trouby se však uplatní jen jako vysloveně nouzové nebo provizorní řešení. Stejně tak ale existují i stolní trouby s objemem nad 40 l.

Příkon

Příkon ovlivňuje spotřebu elektřiny a taky výkon trouby. Odrazí se zejména na rychlosti rozehřátí vnitřního prostoru, případně plotýnek – ale i na rychlosti a preciznosti přípravy a propečení surovin. Nejčastěji narazíte na zařízení s příkonem od cca 1500 do 2000 W, což je při 30 až 40 l kapacity optimální průměr.

Kombinované trouby mají často příkon mnohem vyšší, obvykle přes 3000 W. Ten je ale často dělený a každý jednotlivý segment (první a druhá plotýnka, trouba) může využít jen určitý maximální příkon.

Programy a funkce

Stolní trouby (s výjimkou drahých modelů) obvykle nenabízejí kdovíjaké funkční a programové vybavení. Standardně je k dispozici několik variant způsobů pečení a jejich kombinací (např. horní + spodní ohřev, gril, ohřev + gril apod.) – počet těchto programů se běžně pohybuje od 4 do 6.

Další součástí výbavy je regulátor teploty. U stolních trub můžete dosahovat obdobně vysokých teplot jako u klasických. Některé modely končí u 230°C, některé dosáhnout 250 nebo i 300 stupňů. Nejnižší nastavitelná teplota pak bývá mezi 70 a 100°C.

Většina stolních trub disponuje i časovačem. Ten funguje jako kuchyňská minutka a lze nejčastěji nastavit maximálně na 1 až 2 hodiny, po nichž se program automaticky ukončí a ozve se akustický signál.

0 Sdílení

TOPlist
0 Sdílení
Sdílet
Tweet
Pin