Potraviny

Jak vybrat nejlepší horkou čokoládu v prášku? TOP tipy podle recenzí

Jak si vybrat tu nejlepší horkou čokoládu v prášku? V našem dnešním průvodci se dozvíte vše, co byste měli nejen o tomto nápoji, ale i o surovinách, z nichž se vyrábí, vědět.

Nejlepší horká čokoláda v prášku podle recenzí

ProduktInfoHodnocení
#1Šufan Horká mléčná čokoláda 51%
+ Čokoládové hoblinky k přípravě dezertů či horké mléčné čokolády
+ Horká čokoláda sametově jemná a pořádně hustá
do 500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Ajala Elixír
Česká výroba
+ Šetrně zpracovaná 70% čistá čokoláda mletá na jemný prášek
+ Pravá mayská čokoláda
do 360 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3Čokoládovna Janek Pravá horká čokoláda
+ Kvalitní horká čokoláda, která nezklame chutí
+ Žádná aromata, žádné dochucování – iba s kokosovým cukrem
do 400 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4VIVO Life MAGIC - RAW horká čokoláda
+ Horký nápoj s RAW fair-trade kakaem, kokosovým mlékem, reishi a ashwagandhou
+ Bohatá chuť a omamná vůně kakaa
do 500 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5HORKÁ ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO
dTest certifikát
+ Směs kvalitního kakaa a třtinového cukru
+ Chutná velmi lahodně, hřejivě a měkce
do 300 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#6STARBUCKS® Signature Chocolate Horká čokoláda se 42% kakaa
+ Jednoduchá příprava horké čokolády
+ Se sametově krémovou konzistencí
+ 100% udržitelně získávané kakao
do 180 Kč
⭐ 94 % Číst recenze

Jak vybrat horkou čokoládu v prášku

Horká čokoláda: pohlazení pro duši i zdraví

Čokoláda je často veřejností vnímána jako pochutina a mnozí lidé ji mají zapsanou jako něco, co je vyloženě nezdravé a taky typicky sladké. Je to i není pravda. Faktem je, že na jedné straně nás moderní doba zásobuje neuvěřitelným sortimentem ultra průmyslově zpracovaných „čokoládových“ sladkostí v podobě různých tyčinek, bonbónů a podobně.

Kvalita použité čokolády je obvykle velmi nízká – obsah přidaných cukrů a tuků, ale i dalších látek (emulgátory, stabilizátory, aromata, konzervanty…) naopak často velmi vysoký. Takové pochoutky nám sice vykouzlí úsměv na tváři, ale jinak nám nepřinášejí veskrze nic dobrého.

Na druhé straně je zde kvalitní čokoláda. Ta má vysoký obsah kakaové sušiny a bývá pouze decentně dochucená. Kvalitní výrobci už používají pouze přírodní suroviny a zpracovávají čokoládu tradičními postupy. Většina gurmánů se shoduje, že chuťově nejlepší jsou cca 60 až 80% čokolády – 90% či 100% čokolády už jsou skutečně spíše pro fajnšmekry a jsou poměrně výrazně hořké.

Jak nám čokoláda prospívá?

Kvalitní čokoláda má už dnes podobně brilantní pověst jako pravý čaj nebo káva. Podobně jako tyto nápoje jde o potravinu s obrovskou antioxidační kapacitou nadupanou i mnoha dalšími cennými látkami, vitamíny a minerály.

Kvalitní čokoláda je bohatá například na mangan, měď, železo, hořčík či fosfor, ale taky třeba vlákninu. Díky antioxidantům čokoláda obecně pomáhá „prodloužit mládí a život“. Podporuje zdraví srdce a celé kardiovaskulární soustavy, představuje prevenci diabetu, ale taky neuro degenerativních onemocnění, jako je třeba Alzheimerova choroba. Čokoláda funguje i jako známé a poměrně silné přírodní antidepresivum a „zlepšovač“ nálady. A tak bychom mohli pokračovat dále.

Lék, nebo „jed“? Záleží jen na dávce

Všeho s mírou platí i u superpotravin, jakou je bezesporu taky čokoláda. To, že je tak bohatá na nejrůznější cenné látky, rozhodně není záminka k tomu, abychom se mohli čokoládou ládovat v nezřízeném množství. Kvalitní a vysokoprocentní čokoláda je sice zdravá, ale taky mimořádně kalorická kvůli vysokému obsahu tuků (přirozeně obsažených v kakau).

Kolik čokolády sníst nebo třeba právě vypít ve formě horké čokolády? Jednoznačně velmi záleží na individuálních okolnostech. Člověk, který má problémy s nadváhou či obezitou, se bude muset v příjmu čokolády víc krotit než například špičkový sportovec. Obecně se ale doporučená denní „dávka“ pohybuje kolem 30 až 60 g kvalitní (tedy ideálně cca 70%) čokolády.

horká čokoláda v prášku

Horká čokoláda vs. kakao

Čokoláda, hořká čokoláda, horká čokoláda, kakao. Kolem čokolády a výrobků z ní se točí spousta termínů, které většině lidí dost splývají. Jak se od sebe tedy jednotlivé základní pojmy liší?

Semena kakaových bobů se fermentují, suší a následně praží a melou na kakaovou hmotu. Z ní se ještě obvykle oddělují dvě suroviny. Kakaové máslo a tzv. kakaový koláč, který se pak mele na kakaový prášek.

Kakaový prášek neboli kakao se používá jako základ pro stejnojmenný nápoj. Kakaový prášek mívá většinou 10 až 12 % tuku (kakaového másla) anebo v druhé nejčastější variantě pak 20 až 22 % tuku. Tento kakaový prášek si pak můžete rozmíchat v horkém mléce (a případně osladit) a vzniká onen horký, oblíbený nápoj.

A jak je to s čokoládou? Výše popsaná kakaová hmota, pokud do ní nic nepřidáme, pouze jí dáme formu typické tabulky, se dá de facto označit jako 100% čokoláda. Bude velmi hořká, hodí se na vaření a pro velké gurmány.

Výroba běžných čokolád je ale sofistikovanější. Pracuje se s oběma složkami kakaové hmoty – tedy kakaem (práškem) i kakaovým máslem (tukem). U každé čokolády je pak jako směrodatný faktor uveden procentuální obsah „kakaové sušiny“. Kakaová sušina je právě součet všeho, co pochází z kakaových bobů (kakaová hmota, máslo, prášek).

Pokud před sebou máte tzv. 70% čokoládu, znamená to, že obsahuje 70 % kakaové sušiny tvořené výše popsanými složkami v různém poměru. Kvalitu čokolády ale určuje i to, co obsahuje dále. Zbylých 30 % u většiny běžných čokolád tvoří bílý cukr, lecitiny, přidané rostlinné tuky a aromata. Samozřejmě i u těchto zbylých 30 % může být velký rozdíl v kvalitě. Někteří výrobci vynechávají přidané tuky, používají přírodní aromata nebo alternativní metody doslazování apod.

Hořká čokoláda je obecný pojem, který se typicky používá pro čokoládu s vyšším obsahem kakaa (minimálně 35 %, ale většinou víc), která je méně doslazovaná a nepřidává se do ní např. mléko (jako do mléčné čokolády).

A nakonec je tu samozřejmě pro nás v tomto článku nejdůležitější horká čokoláda. Nyní už možná tušíte, jak se tento nápoj liší od velmi podobného kakaa. Zatímco základem kakaa (alespoň v pravém slova smyslu) je kakaový prášek, horká čokoláda se už dělá rovnou z komplexního výsledného produktu – tedy z hořké, vysokoprocentní čokolády.

Příprava domácí horké čokolády

Pokud byste si chtěli připravovat poctivou, vlastnoruční domácí horkou čokoládu, základní surovinou bude čokoláda. Použít můžete vysokoprocentní tabulkové čokolády. Nejvíce příjemnou a autentickou chuť získáte při použití čokolád, které mají kolem 70 % kakaa. Samozřejmě můžete zvolit i nižší procento, pokud máte rádi sladší nápoje, nebo naopak vyšší.

Dnes se už prodávají i vysoce kvalitní hořké čokolády ve formě peciček, které jsou ideální na vaření, pečení, ale hodí se právě i pro přípravu horké čokolády. V této podobě můžete koupit i kakaovou hmotu. Výhodou je i nižší cena oproti tabulkovým čokoládám.

Další základní surovinou pro přípravu je mléko – ideálně plnotučné pro bohatší chuť, ale můžete zvolit i jiné. Základní postup je takový, že v kastrůlku rozehřejete mléko, ohřejte ho jen na cca 70 °C (ideální, ale náročnější, je použít vodní lázeň), poté vsypte čokoládu.

  • Na šálek se doporučuje cca 80 ml mléka a 50 g čokolády.

Čokoládu nechte rozpustit, ale směs nevařte! Připravili byste se o spoustu cenných látek. Snažte se zachovat teplotu kolem zmíněných 70 °C. Samozřejmě pak můžete dále experimentovat a recept obohacovat a upravovat.

Přidat můžete samozřejmě především cukr pro doslazení. Ale taky například pomerančovou kůru nebo likér. Výborná je čokoláda se skořicí, a když přidáte ještě kajenský pepř, budete mít čokoládu na aztécký způsob. Přidat můžete dokonce arašídové máslo. A pokud chcete říznější verzi, okořeňte čokoládu panákem nějakého dobrého pití. Skvěle se hodí likéry jako Baileys, ale jistě najdete svou variantu.

horká čokoláda

Instantní směsi

Spousta lidí se nechce zabývat přípravou domácí horké čokolády a raději sáhnou po instantní směsi. Ty už jsou předpřipravené, namíchané, dochucené a existuje skvělý výběr variant.

Je horká čokoláda v prášku podřadná volba? Vybírejte dle složení

Spoustu lidí napadne, že instantní prášek je zkrátka něco spíše kvalitativně na nižší úrovni oproti domácímu nápoji. Ale nemusí to tak nutně být. Samozřejmě, když si čokoládu připravíte doma, máte ingredience pod kontrolou. Ale i u směsí je vždy napsané složení, kterým se můžete řídit.

Přesto je pravda, že velká část směsí obsahuje obrovské množství cukru. Cukr je často ve složení dokonce na prvním místě před kakaem. Použitá čokoláda nemusí být zvlášť kvalitní. Dále může směs obsahovat glukozový a fruktozový sirup, různá zahušťovadla, sladidla, umělá aromata, různé regulátory kyselosti a další přidané látky.

Jde už tedy o spíše vysoce průmyslově zpracované produkty, u kterých je nějaký zdravotní přínos na pováženou. Na druhou stranu se čokoláda snadno připravuje, dobře se rozmíchá a rozpustí, nápoj má krásnou barvu a hustou konzistenci, skvěle voní i chutná.

Na druhou stranu existují i směsi, které mají mnohem kvalitnější profil. Často jde o bio směsi, které obsahují velmi vysoké procento kvalitní čokolády a jsou pouze decentněji doslazené. Někdy ne cukrem, ale třeba třtinovou šťávou. Dochucené mohou být přírodními kořeními. Na takové horké čokoládě si můžete bez obav smlsnout, i pokud máte vyšší nároky na kvalitu.

Najděte si svou „značku“

Nevýhodou je, že tyto kvalitní směsi jsou dražší a taky je jich stále spíše omezenější sortiment – hůře se tedy shánějí. V běžném supermarketu na takové spíše nenarazíte. Vyplatí se tedy trochu pátrat, najít si svou „značku“ – a tu posléze odebírat.

Obecně se ale dá říct, že používání směsi je spíše otázkou většího komfortu, rychlosti přípravy a určité záruky, že se výsledek povede a bude dobře chutnat i vypadat.

Kolik stojí horká čokoláda v prášku?

Rozdíly v cenách jsou poměrně značné. Levné směsi můžete koupit už mezi 100 až 200 Kč za kg. Obsah čokolády je v nich ale minimální, často už obsahují především sušené mléko a zalévají se pouze vodou.

Naopak u kvalitních a bio variant, které obsahují velmi vysoké procento kvalitní čokolády a zalévají se mlékem, se můžete dostat na desetinásobek ceny. Za kg tak zaplatíte i přes 1 000 Kč. Směsi ale použijete méně.

Oblíbené značky horkej čokolády

Které značky nabízejí kvalitní práškové směsi na čokoládu? Pokud chcete především špičkovou kvalitu, zkusit můžete směsi například od značky NATU. Za solidní střed lze považovat značky jako Monbana či Van Houten. Levné směsi nabízejí značky jako Cocaya a mnohé další.

ProduktInfoHodnocení
#1Šufan Horká mléčná čokoláda 51%
+ Čokoládové hoblinky k přípravě dezertů či horké mléčné čokolády
+ Horká čokoláda sametově jemná a pořádně hustá
do 500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2Ajala Elixír
Česká výroba
+ Šetrně zpracovaná 70% čistá čokoláda mletá na jemný prášek
+ Pravá mayská čokoláda
do 360 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#3Čokoládovna Janek Pravá horká čokoláda
+ Kvalitní horká čokoláda, která nezklame chutí
+ Žádná aromata, žádné dochucování – iba s kokosovým cukrem
do 400 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4VIVO Life MAGIC - RAW horká čokoláda
+ Horký nápoj s RAW fair-trade kakaem, kokosovým mlékem, reishi a ashwagandhou
+ Bohatá chuť a omamná vůně kakaa
do 500 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5HORKÁ ČOKOLÁDA V PRÁŠKU 42% BIO
dTest certifikát
+ Směs kvalitního kakaa a třtinového cukru
+ Chutná velmi lahodně, hřejivě a měkce
do 300 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#6STARBUCKS® Signature Chocolate Horká čokoláda se 42% kakaa
+ Jednoduchá příprava horké čokolády
+ Se sametově krémovou konzistencí
+ 100% udržitelně získávané kakao
do 180 Kč
⭐ 94 % Číst recenze
0 Sdílení

Lucia

Lucia je součástí Rankito.cz, kde pro vás připravujeme recenze, žebříčky a testy nejlepších produktů v různých kategoriích, pro snažší výběr a rozhodnutí. Procházíme zahraniční testy, čteme recenze zákazníků a oslovujeme odborníky v oboru, abychom vás inspirovali při vašich nákupech tím nejlepším výběrem. Taková je redakce Rankito.cz