Sušení ovoce v troubě či sušičce – křížaly, jablka, švestky, hrušky, třešně i pomeranče

Ne vždy je možné zkonzumovat všechno ovoce, dokud je čerstvé. V takovém případě je nutné vymyslet, jak jej „zakonzervovat“, aby se rychle nezkazilo. Byla by věčná škoda část úrody nebo sběru vyhodit.

Možností je víc, ale mezi nejoblíbenější u nás patří zavařování a taky sušení. A právě druhou metodou se budeme zabývat v následujícím článku. Ukážeme vám jak sušit ovoce v troubě i speciální sušičce tak, aby byl výsledek perfektní, ovoce dlouho vydrželo a zachovalo si co nejvíce vitamínů a dalších látek, kvůli kterým představuje tak cennou součást jídelníčku.

Sušené ovoce

Jak správně sušit ovoce: obecné rady

Než se pustíme do jednotlivých druhů ovoce, máme pro vás několik obecných rad, které se vám jistě budou hodit.

Sušený ananas

  • Sušení ovoce není metoda pro zužitkování ovocného odpadu. Nepoužívejte proto přezrálé, příliš poškozené nebo nahnilé kusy. Ovoce na sušení by mělo být čerstvé a zralé.
  • Ovoce vypeckujte nebo zbavte jadýrek. Větší druhy, jako jsou například jablka, nakrájejte na zhruba stejnoměrné plátky, malé plody můžete nechat i vcelku.
  • Ovoce nemusíte loupat, ba je to přímo škoda. Velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších látek se ukrývá právě ve slupce. Plody proto jenom omyjte a sušte se slupkou.
  • Každé ovoce má při sušení odlišné potřeby, proto uděláte nejlépe, pokud vždy nasušíte naráz větší množství jednoho druhu, než když budete společně sušit mix různých druhů. Většinou se při sušení používá teplota do cca 50°C, tímto způsobem je zachováno nejvíce zdraví prospěšných látek.
  • Možná se vám stalo, že vám usušené křížaly z jablek nebo třeba hrušek ošklivě zhnědly. Tomuto problému lze předejít, stačí ovoce ještě před sušením namočit do vody, do které přidáte i trochu citronové šťávy. Ovoce si zachová lepší barvu.
  • Když ovoce skládáte na plech nebo třeba na tác sušičky, kousky by neměly být namačkané na sobě a překrývat se. Pokud se má ovoce dobře prosušit, je nutné nechat každému kousku určitý prostor.
  • Pokud je ovoce skutečně dobře usušené, vydrží minimálně rok, ale klidně i jednou tolik, nebo dokonce déle. Jde tedy o velmi efektivní způsob konzervace.
  • Aby ovoce skutečně vydrželo, je třeba ho nejen dobře usušit, ale i správně skladovat. Základem je sucho, tma a taky nepříliš vysoká teplota. Klasické „špajzy“, které bývají ve starších domech, jsou pro tento účel ideální. Ovoce taky umístěte do uzavíratelné nádoby, například skleněné nebo plastové. Ochráníte ho nejen před vlhkostí a plísněmi, ale třeba i před moly nebo jinými škůdci.

V čem (kde) sušit ovoce?

Pokud se chcete pustit do sušení, máte několik možností, jak to provést. V jednom případě nepotřebujete žádná zařízení. Ve zbylých dvou už ano.

Sušené jahody

Sušení na vzduchu

Ano, ovoce můžete sušit prostě jen na vzduchu. Tato metoda ale trvá nejdéle a taky je nejvíce ošemetná. Potřebujete dostatek tepla, sušit tak můžete například na radiátoru anebo na parapetu.

Ale pozor – ovoce by nemělo být na přímém slunci zejména v létě, tam může teplota dosáhnout příliš vysokých hodnot a ovoce přeschne. Taky příliš vysoká vlhkost prostředí může sušení zhatit. Přesto jde o způsob, kterým tradičně suší spousta lidí, a pokud najdete vhodný prostor – neváhejte to zkusit.

Sušení v troubě

Další tradiční metoda. Použít lze plynovou troubu (je vhodné nechat pootevřená dvířka), ideální je ale trouba umožňující horkovzdušné pečení s ventilátorem. Ovoce rozložte s dostatečnými rozestupy mezi kousky na pekáče nebo plechy vystlané novinami nebo pečícím papírem.

Začněte sušit při nižší teplotě a postupně přidávejte až na cca 50-60°C. Nakonec budete zase ubírat. Teplota by v průběhu sušení neměla překročit hranici 60°, což může být problém uhlídat zejména u starých trub (zjistěte jak sušit houby v troubě). Při vyšších teplotách se může ovoce přesušit či spálit a přichází o více živin. Při správných teplotách se jich zachová i přes 80 %.

Sušička na ovoce

Nejlepší sušičky na ovoce a zeleninu

sušičky na ovoce a zeleninu

Sušička ovoce je elektrické zařízení přímo určené k sušení ovocných plodů, zeleniny nebo i hub a masa. Zásadní výhodou je udržování správné teploty, poměrně nízký odběr energie, možnost vršit na sebe plata s různými surovinami a taky komfort a jednoduchost sušení.

Kvalitní sušičky lze pořídit už okolo cca 1000 Kč, velmi levné modely někdy i od cca 500 Kč. Nejde tedy o kdovíjak vysokou investici, a pokud se hodláte sušení věnovat častěji, přístroj jistě zužitkujete.

Tipy na oblíbené sušičky ovoce

 ProduktHodnoceníCena (od) 
#1G21 Paradiso BIG
5 out of 5 stars (5 / 5)1 599 Kč Číst recenze
#2Domo DO 600 S
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1 789 Kč Číst recenze
#3DOMO DO 325
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)1 189 Kč Číst recenze
#4Guzzanti GZ 710
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)1 469 Kč Číst recenze
#5Ezidri FD 1000
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)6 325 Kč Číst recenze
#6Concept SO-1020
4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)1 199 Kč Číst recenze
#7Sencor SFD 1305
4.3 out of 5 stars (4,3 / 5)699 Kč Číst recenze

Sušení různých druhů ovoce

A teď konečně k popisu sušení jednotlivých druhů plodů. Když dáte každému plodu, co potřebuje, dosáhnete nejlepších výsledků.

Sušení jablek

Jablka k nejoblíbenějšímu a nejtradičnějšímu tuzemskému ovoci, minimálně pokud jde o sušení. Jablko před sušením rozkrojte a zbavte se jader a tuhého středového jadřince. Poté ovoce nakrájejte na zhruba stejně silné (pár mm) a velké plátky. Plody nemusíte loupat. Správně usušené křížaly by měly být pružné.

Délka sušení je cca 8-15 hodin v závislosti na velikosti kousků a dalších faktorech, optimální teplota je okolo 55-57 °C.

Sušené jablko - křížaly

Sušení hrušek

V případě sušení hrušek postupujte podobně jako u jablek (rozkrojit, vyjmout jadřinec, neloupat, nakrájet na stejně tenké plátky). Usušené hrušky mají být pevné a pružné.

Délka sušení je 8-15 hodin při teplotě okolo 57 °C.

Sušení švestek

Pokud švestky neskončí v povidlech nebo slivovici, můžete je usušit při teplotě 57 °C. Nemusíte je krájet, stačí rozpůlit a vypeckovat. Délka sušení bude podobná jako u hrušek a jablek (8-15 hodin), usušený plod má však být tužší. Sušte slupkou k podložce.

Sušení třešní

Postupujte jako u švestek (rozpůlit, vypeckovat, sušit slupkou dolů). Za optimální teplotu opět platí 57 °C, doba sušení je ale delší (od cca 13 až po 20 hodin). Výsledný plod je nejvíce podobný rozince.

Sušení pomerančů a citronů

Teď pro změnu z trochu exotičtějšího soudku. Pokud chcete sušit citrusové plody jako citrony a pomeranče, nakrájejte plody na cca půlcentimetrová kolečka a sušte při teplotě okolo 50 °C. Kolečka můžete během sušení otočit.

Sušený pomeranč

Sušení meruněk

Meruňky se suší poměrně dlouho, cca od 20 až po 25 nebo více hodin. Důvodem je i fakt, že meruňky se pouze rozkrojí a vypeckují, opět je rozložte na plato či plech slupkou dolů. Vhodnou teplotou je 57 °C.

Sušení nektarinek a broskví

V obou případech je třeba ovoce rozkrojit a vypeckovat. Poté jej nakrájejte na plátky necelý centimetr tlusté. Odstranění slupek není třeba. Sušte při teplotě ideálně 57 °C po dobu 8-16 hodin. Výsledkem jsou měkké kousky.

Sušení melounu

Dokonce i toto vodnaté ovoce lze sušit. Odstraňte jadérka a dužinu nakrájejte na zhruba stejně velké kostky. Meloun se suší poměrně krátce, jen do 10 hodin. Teplota je ale zase 57 °C. Výsledné kousky jsou svrasklé a lepivé.

Závěrem

Náš výčet samozřejmě není úplný, sušit se totiž dá prakticky všechno. Kromě ovoce se můžete pustit i do sušení hub a zeleniny, odvážnější z vás mohou vyzkoušet i sušení masa.

0 Sdílení

TOPlist
0 Sdílení
Sdílet
Tweet
Pin