… a zajistit si výhody!
Sous-vide je jedinečný způsob přípravy jídla, který si každý milovník dobrého jídla rozhodně zamiluje. Tato netradiční metoda vaření pochází z Francie a spočívá v přípravě pokrmů pomocí vakuování. Základním pomocníkem je tedy vakuovačka, přípravu jídla vám usnadní i sous-vide hrnec. Jaké typy hrnců a dalších pomůcek jsou k dostání a jaké výhody vaření metodou sous-vide přináší?
Příprava pokrmů pomocí metody sous-vide se těší čím dál větší oblibě. Tento způsob vaření se k nám dostal z Francie, a jak všichni víme, Francouzi si na dobré jídlo velmi potrpí, takže s touto metodou při vašem kulinaření rozhodně nešlápnete vedle. Neobejdete se bez vakuovačky, vakuovacích fólií a praktickým pomocníkem bude i sous-vide hrnec. Níže vám napovíme, na co při výběru zaměřit.
Kuchařská metoda sous-vide spočívá v přípravě jídel pomocí vakuování. Potraviny stačí umístit do vzduchotěsného obalu a vložit je do vodní lázně s přesně nastavenou teplotou. V ní se díky pomalému vaření a relativně nízké teplotě potraviny uvaří mimořádně šetrným způsobem, což má pozitivní vliv na jejich chuť i výživové hodnoty. Sous-vide se skvěle hodí na přípravu masa, ryb, zeleniny i ovoce.
Abyste potraviny vložené do obalu dokázali efektivně zbavit vzduchu, budete potřebovat vakuovačku. Ta během okamžiku odsaje přebytečný vzduch z fólie či speciálního sáčku. K dostání jsou dva typy vakuovaček:
Kromě samotného typu se zaměřte i na důležité parametry, jako je výkon, velikost či funkce. O výkonu vakuovačky vám napoví její příkon – čím je vyšší, tím je vakuovačka rychlejší. Opět platí, že pro občasné použití postačí menší výkon, pokud ale chcete vakuovat častěji, oceníte rychlejší model. Velikost vakuovačky na sous-vide pak volte podle toho, jaký typ potravin budete nejčastěji vakuovat.
Fólie a sáčky do vakuovačky jsou při vakuování nezbytností. Při výběru si ohlídejte kompatibilitu s vakuovačkou a počet svárů. Fólie a sáčky s jedním svárem jsou dostatečné, některé fólie však nabízí sváry dva. Ten druhý plní spíše bezpečnostní pojistku proti protržení sáčku, vliv na funkčnost ale nemá.
Při vaření metodou sous-vide je důležitá optimální teplota, která by se měla pohybovat v rozmezí 55 – 78 °C. Na varné desce či vařiči přesnou teplotu rozhodně neohlídáte, proto se pro vaření tímto způsobem skvěle hodí hrnec na sous-vide nebo ponorný vařič. Níže vám napovíme, jak jednotlivé pomocníky vybrat.
Hrnec na sous-vide vyniká jednoduchým použitím – stačí do něj vložit vakuované potraviny, vodu, nastavit dobu a teplotu vaření a o nic už se nestaráte. Potěší také nízkou spotřebou elektrické energie, díky čemuž je vaření v něm velmi úsporné. Při výběru je potřeba brát v potaz jeho objem, který se odvíjí od toho, pro kolik lidí budete pokrmy připravovat. Výkon vám pak napoví, jak je hrnec na sous-vide rychlý. Sous-vide hrnce mohou být také vybaveny užitečnými funkcemi:
Jestliže se potýkáte v kuchyni s nedostatkem místa, bude pro vás praktickou volbou ponorný vařič na sous-vide. Ten oproti hrnci zabírá podstatně méně místa, dokáže ale stejně dobře zajistit správnou teplotu vody pro sous-vide vaření. Stačí jej vložit do klasického hrnce a vařič se postará o optimální teplotu i cirkulaci vody.