Test 6 nejlepších moka konviček: Recenze & Jak vybrat

Nejlepší moka konvice

Jak si vybrat nejlepší moka konvici? V následujícím průvodci vám poskytneme obšírný návod. Seznámíme vás s výhodami této oblíbené pomůcky, ale zejména vám poradíme, jak postupovat při výběru konkrétního výrobku. Taky si povíme něco o tom, jak se káva v moka konvici správně připravuje nebo jaký je vlastně rozdíl mezi moka konvičkou, french pressem nebo třeba i tzv. perkolátorem. Inspiraci a další užitečné tipy pro spokojený nákup můžete najít i v řadě uživatelských recenzí moka konviček nebo v různých testech.

A kde se vlastně toto v principu jednoduché, ale velmi praktické zařízení vzalo? Původ je třeba hledat v zemi kávě zaslíbené – v Itálii. Podnět k jejímu stvoření ale získal její „vynálezce“ Alfonso Bialetti ve Francii. Po návratu domů si ve 20. letech minulého století otevřel vlastní výrobnu u města Piemonte. Nevyráběl pouze moka konvičky, ale tento prvek jeho sortimentu si vydobyl největší ohlas.

První moka konvice dnešního typu vznikla v roce 1933. V padesátých letech už vyjíždělo z továrny Bialetti do světa několik milionů kusů ročně. Dodnes patří značka Bialetti mezi nejoblíbenější výrobce moka konvic.

Nejlepší moka konvice na trhu

 ProduktParametryHodnoceníCena (od) 
#1Bialetti Moka Express 3

 Nejoblíbenější moka konvice 
Objem: 200 ml
Počet šálků: 3
Materiál: hliník
5 out of 5 stars (5 / 5)499 Kč Číst recenze
#2Bialetti Moka Express 6

 Nejprodávanější moka konvice 
Objem: 300 ml
Počet šálků: 6
Materiál: hliník
5 out of 5 stars (5 / 5)609 Kč Číst recenze
#3Bialetti Moka Induction 6

 Nejlepší moka konvice na indukci 
Objem: 300 ml
Počet šálků: 6
Materiál: hliník
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1098 Kč Číst recenze
#4Tescoma PALOMA 6

Objem: 300 ml
Počet šálků: 6
Materiál: hliník
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)399 Kč Číst recenze
#5Bialetti Moka Express 2

Objem: 100 ml
Počet šálků: 2
Materiál: hliník
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)489 Kč Číst recenze
#6PEZZETTI Steelexpress 6

Objem: 300 ml
Počet šálků: 6
Materiál: nerez
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)659 Kč Číst recenze

Jak vybrat moka konvici

Moka konvička je geniální, ale v zásadě jednoduchá pomůcka. Je tedy ve výběru nějaký konkrétní zádrhel?

Každopádně byste se měli seznámit s možnostmi a taky s alternativami. Vědět, jak konvička funguje a jakým způsobem si v ní můžete kávu připravit. Teprve potom si můžete vybrat konvičku přesně na míru vlastním potřebám.

Moka konvička a její alternativy

Moka (mocca) konvička, french press nebo i tzv. perkolátor. Všechna tato zařízení slouží k jednoduché přípravě lahodné kávy. Přesto rozhodně nejde o synonyma. Jaké jsou tedy principy jednotlivých zařízení a rozdíly mezi nimi?

Moka konvička

V našem článku se posléze budeme věnovat právě tomuhle nástroji. Jde v podstatě o manuální zařízení pro výrobu espressa. Oproti elektrickým přístrojům je konvička pochopitelně výrazně cenově dostupnější, ale má i další výhody. Patří mezi ně především skladnost a cestovní velikost. Kávu si navíc můžete připravit, aniž byste potřebovali elektrickou energii.

Moka konvička na druhou stranu neumožňuje přípravu espressa pod takovým tlakem jako klasické kávovary. Tlak dosahuje pouze cca 1,5 barů, u kávovarů je to několikrát víc. Výsledek je přesto více než chutný – zejména pokud zvolíte tradiční velmi malé a silné espresso, což je pro tento typ nástroje ideální varianta.

A jak vlastně konvice funguje? Sestává ze tří částí. Spodní je určena pro vodu a střední „patro“ s filtrem slouží pro nasypání kávy. Výsledný nápoj pak zůstává v horní třetině. Vzniká díky tlaku páry ve spodní části. Pára se tlačí přes filtr s kávou do horního patra, kde pak zůstává hotové espresso.

Příprava je velmi jednoduchá. Nevýhodou je, že tento nástroj není vhodný pro přípravu většího objemu slabší kávy. Pokud si radši dopřejete plný hrnek lehčího nápoje, můžete zkusit některou z alternativ.

French press

Tento nástroj, který vznikl očekávaně ve Francii, má za sebou už dvousetletou historii (ačkoli oficiálního patentu se dočkal teprve před cca 90 lety). V současnosti zažívá i u nás obrovský boom a těší se velké popularitě.

I toto zařízení má tvar konvičky, ale s moka konvicí si jej nemůžete splést. French press má tvar transparentního, symetrického válce. Taky příprava kávy funguje na jiném principu. Nápoj nevzniká pod tlakem, ale louhováním. Na rozdíl od „turka“ ale nakonec kávu propasírujete a získáte čistý nápoj.

French press je vhodný pro přípravu jemnějších káv, u kterých lépe vychutnáte jednotlivé chuťové tóny. Lze připravovat větší objem slabšího nápoje.

Perkolátor

Tento nástroj lze snáze zaměnit s moka konvicí, protože mohou mít velmi podobný tvar. Princip přípravy se ale zásadně liší. Perkolátor nepracuje pod tlakem, ale pára v něm cirkuluje přes kávu. Hotový nápoj se shromažďuje v dolní části. Pára navíc prochází kávou vícekrát (u moka jen jednou). Perkolátor je vývojově starší alternativou. Připravená káva je jadrnější, více hořká.

Klasické a elektrické provedení

Doba pokročila a skoro každý nástroj se dočkal i elektrické varianty. Týká se to i moka konvice. Klasická varianta má své kouzlo, je tradiční a příprava zůstává snadnou. Elektrická verze je nicméně přesto zajímavou možností. Uplatnit se může tam, kde není k dispozici plotna nebo vařič, což může být například kancelář. Nevýhodou je ale vyšší cena.

Objem

Jaké velikosti moka konviček existují a jak si vybrat tu správnou? To je velmi zásadní otázka. Specifikem přípravy je totiž to, že je nejlepší připravit právě ten objem nápoje, na který je konvička určena. S menším objemem totiž nedosáhnete potřebného tlaku. Proto si dobře rozmyslete, po kterém výrobku sáhnete.

Orientovat se můžete podle objemu v ml nebo kapacity v počtu šálků. Obvykle je přitom míněno 50 ml na jeden šálek (ale u french pressu obvykle 100 ml). Nejmenší moka konvice jsou určeny pro výrobu dvou šálků (100 ml). Stejně tak si ale můžete pořídit 3, 4 nebo třeba 6šálkovou verzi (150, 200 nebo 300 ml). V největších konvicích připravíte až 9 šálků.

Materiálové provedení

Tradiční italská moka konvička je z hliníku. Je to dáno příhodnými vlastnostmi, ale i politikou doby rozšíření této pomůcky.

Výhodou hliníkové varianty je kromě jisté tradičnosti i poréznost materiálu nebo dobré tepelně vodivé vlastnosti, a tedy rychlost ohřevu. Spousta milovníků moka kávy nedá na hliník dopustit. Kávové aroma totiž postupně proniká do porézního povrchu a káva z takové konvičky dostává specifickou patinu. Moderní alternativou je pak nerez. Ten je trvanlivější a snáze se udržuje v čistotě.

Těsnění

Protože moka konvice pracuje pod tlakem, je její zásadní součástí těsnění – zpravidla gumové – podobně jako u tlakového hrnce. A i u konvičky je jednou za čas potřeba těsnění vyměnit. Pokud si pořídíte atypickou konvičku od málo známého výrobce, můžete mít později problém sehnat odpovídající těsnění. Myslete na to už při koupi samotné konvice.

moka konvička s dobrou kávou

Jak používat moka konvici

Jak si připravit v moka konvičce vynikající domácí espresso? Máme pro vás důležité informace, které vám pomohou.

  • Správný objem – V moka konvici je ideální připravovat takový objem kávy, pro který je určena. Tedy využít maximální kapacitu. Při menším množství vody nejspíš nedosáhnete té správné chuti. Při příliš malém množství vody (méně než polovina kapacity) nemusí konvice vůbec fungovat. Důvodem bude nedostatečný tlak.
  • Správný poměr – Další velmi důležitá zásada. V moka konvici nelze příliš dobře připravit větší objem slabšího nápoje. Správně byste měli při přípravě dodržovat poměr kávy a vody (1:11) čili 11 dílů vody na 1 díl kávy.
  • Správná délka přípravy – Příprava kávy trvá několik minut a konvičku je třeba hlídat. Až začne voda probublávat a konvička syčet, je hotovo. Příliš dlouhá příprava způsobí přepálení kávy. Nápoj bude trpký a nedobrý.
  • Správná káva – Pro přípravu moka kávy je třeba použít i správnou surovinu. Důležitá je především čerstvost kávy. Zcela ideální je, pokud si zrnkovou kávu namelete těsně před přípravou moka kávy.
  • Správná hrubost – Jakou hrubost mletí zvolit? Káva by měla být o něco hrubší než pro použití v kávovaru, ale naopak jemnější než pro přípravu nápoje ve french pressu.

Postup přípravy

Samotná příprava kávy je velmi jednoduchá, i když vyžaduje pozornost a trochu času.

  1. Čerstvě namletou kávou naplňte střední díl konvičky – tedy filtr. A to až po označení a srovnejte ji s okrajem. Kávu ale nestlačujte ani nepěchujte. Očistěte závity filtrů od případných zrnek, abyste mohli díl perfektně utáhnout.
  2. Spodní díl naplňte vodou – a to do maximální kapacity. Můžete si ji částečně zahřát např. v rychlovarné konvici, pokud chcete dosáhnout rychlejšího varu a eliminovat přepálenou příchuť kávy.
  3. Dejte konvičku na plotnu (nebo vařič či jiný plamen).
  4. Po několika minutách začne voda bublat a posléze syčet. Podle toho poznáte, že je káva hotová. Na poprvé se vám možná nepodaří odstavit ji v ideální čas, ale brzy se naučíte podle těchto zvuků odhadnout optimální chvíli pro ukončení varu.

A ještě pozor! Při šroubování dílů konvičky dbejte na precizní utažení. Jinak se může stát, že vám káva bude prskat pod tlakem všude okolo.

Ceny moka konvic

Moka konvička vyjde levněji než pořízení kvalitního přístroje na espresso, ale o korunovou položku rozhodně nejde. V jakých cenových relacích se tyto výrobky pohybují?

Moka konvičky do 500 Kč

Pokud jste nikdy moka konvičku neměli ani nepili kávu v ní připravenou a chcete tuto pomůcku teprve vyzkoušet, můžete sáhnout po některé z konviček v nízké cenové kategorii do 500 Kč. Najdete zde zejména méně objemné modely a taky produkty méně prestižních nebo známých značek. Najdou se zde ale i tradiční konvičky značky Bialetti.

Moka konvičky do 1000 Kč

Konvičky z této cenové kategorie patří jednoznačně k nejoblíbenějším. V této ceně můžete získat i objemnější konvice tradičních značek. Kvalita zpracování už je zpravidla na špičkové úrovni.

Moka konvice nad 1000 Kč

V této cenové hladině najdete už spíš různé specifické typy – zejména elektrické konvičky nebo různé exkluzivní kousky. Zpravidla není nutné sahat po tak drahém výrobku, pokud nemáte nějaké zvláštní nároky.

Cena hliníkových a nerezových konvic

Zdálo by se logické, že nerezové konvičky budou dražší než hliníkové – alespoň u většiny kuchyňského náčiní to tak bývá. V tomto případě to ale neplatí. Obě varianty lze pořídit za srovnatelné ceny. Hliníkových modelů je ale stále větší výběr.

Nejlepší značky kompostérů

Jaký výrobce je zárukou kvality a spolehlivosti a umožní vám dopřát si voňavou a lahodnou kávu?

  • Bialetti – Tato značka patří jednoznačně na první místo a zatím drží neotřesitelný náskok. Jde o italskou firmu, kterou jsme zmiňovali už v úvodu. Založil ji vynálezce moka konvice – a tento patent spatřil světlo světa v roce 1933. Není bez zajímavosti, že k použití dnes už tradičního hliníku pro výrobu těchto konviček přispěl značnou měrou diktátor Mussolini. Zatímco ocel byla příliš cenná a potřebná na jiné věci, hliníku byl přebytek. Dneska obsazují konvičky Bialetti většinu předních příček oblíbenosti. Vede zejména Bialetti Moka Express 3 nebo 6, ale populární je i Moka Induction nebo Bialetti Brikka. Dnes už tato značka nabízí hliníkové i nerezové kousky.
  • G.A.T. – Značka s velkým výběrem, která nabízí konvičky všech objemů. Najdete u ní převážně hliníkové varianty, ale i pár nerezových modelů. V jejím sortimentu najdete i několik elektrických variant.
  • Tescoma Tato známá česká značka taky nabízí několik modelů moka konviček. Jde konkrétně o řadu Paloma v různých designových a objemových provedeních. Konvičky spadají převážně do nejnižší cenové kategorie, ale v testech moka konvic si vzhledem k dostupnosti vedou dobře.
  • Banquet Tato známá značka kuchyňských pomůcek nabízí i cenově dostupné moka konvičky. Jde především o řady Bria a Jade. Výrobky zaujmou především zájemce o co nejnižší cenu. Některé modely jsou k dostání i za méně než 200 Kč. Jde o dobrou volbu pro úplné začátečníky, kteří si nejsou jisti, zda jim bude moka konvička vůbec vyhovovat.

Nejčastější otázky nakupujících

Lze moka konvičky používat i na sklokeramické nebo indukční varné desce?

Běžné, tradiční modely jsou zpravidla určeny pouze pro použití na plamenu (plynový sporák, vařič apod.). Samozřejmě ale existuje velký výběr variant i pro moderní varné desky se sklokeramickým nebo i indukčním povrchem.

Je ale třeba ujistit se, že je daná konvička pro tento způsob použití skutečně vhodná. U varných desek těchto typů může být taky minimální průměr nádobí. Příliš malá konvička nemusí být kompatibilní.

Jaké jsou výhody a nevýhody moka konvice?

Moka konvička umožňuje snadnou manuální přípravu velmi dobré domácí kávy. Výhodou je nízká pořizovací cena, vysoká životnost, jedinečná chuť a vůně kávy a taky přenosnost a minimální rozměry. Ne každému ale bude vyhovovat typ kávy, který zařízení produkuje. Příprava taky vyžaduje pár minut času a konvičku je třeba hlídat.

Jakou kávu lze v moka konvici připravit?

Konvice je vhodná pro přípravu malých a silných šálků. Výsledná káva má nejblíže ke klasickému espressu.

 ProduktParametryHodnoceníCena (od) 
#1Bialetti Moka Express 3

 Nejoblíbenější moka konvice 
Objem: 200 ml
Počet šálků: 3
Materiál: hliník
5 out of 5 stars (5 / 5)499 Kč Číst recenze
#2Bialetti Moka Express 6

 Nejprodávanější moka konvice 
Objem: 300 ml
Počet šálků: 6
Materiál: hliník
5 out of 5 stars (5 / 5)609 Kč Číst recenze
#3Bialetti Moka Induction 6

 Nejlepší moka konvice na indukci 
Objem: 300 ml
Počet šálků: 6
Materiál: hliník
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1098 Kč Číst recenze
#4Tescoma PALOMA 6

Objem: 300 ml
Počet šálků: 6
Materiál: hliník
4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)399 Kč Číst recenze
#5Bialetti Moka Express 2

Objem: 100 ml
Počet šálků: 2
Materiál: hliník
4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)489 Kč Číst recenze
#6PEZZETTI Steelexpress 6

Objem: 300 ml
Počet šálků: 6
Materiál: nerez
4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)659 Kč Číst recenze
0 Sdílení

TOPlist
11-13.11. 2019 ALIEXPRESS festival nakupování právě běží (slevy 50-90%)PŘEJÍT NA ALIEXPRESS.COM
+
0 Sdílení
Sdílet
Tweet
Pin