Test 6 nejlepších jogurtovačů: Recenze & Jak vybrat

Nejlepší jogurtovače

Dostali jste chuť na domácí jogurt a hledáte co nejlepší jogurtovač, ve kterém byste si tuhle mléčnou pochoutku vyrobili vlastními silami? Pro tento případ jsme připravili článek, který vás provede celým „procesem“ – a to nejen samotným výběrem a koupí jogurtovače. Poradíme vám taky, jak s ním pracovat a zodpovíme některé časté dotazy, které se těchto zařízení týkají.

Proč si ale vlastně pořizovat něco takového jako jogurtovač? Není to jen další hračka, která zůstane ležet někde ve skříni nebo bude v kuchyni jen zavazet? Inu, i to se může stát. Záleží na tom, jak moc fandíte mléčným výrobkům a jak často zařazujete jogurty do svého jídelníčku. Pokud je pro vás tato probiotickými kulturami, vitamíny, minerály a bílkovinami napěchovaná pochoutka denním chlebem, jakmile si zvyknete na vlastní výrobky, už jen těžko se budete vracet ke kupovaným.

Jogurt, který stvoříte sami, bude odpovídat vašim nárokům. Nebudou v něm přebývat žádná barviva, přidané cukry nebo jiné nežádoucí látky (jestliže nebudete chtít), a naopak v něm nebude chybět nic z toho, co má kvalitní a poctivý jogurt obsahovat. Místo luštění etiket všech značek jogurtů na trhu a utracení vysokých částek za jejich pořizování, můžete investovat pár stovek (maximálně pár tisíc) korun do vlastní, domácí „továrny“.

S pořízením optimálního produktu pro vaše potřeby vám pomůže nejen náš návod, ale cenné rady a zkušenosti můžete posbírat i v recenzích jogurtovačů dostupných na internetu.

Nejlepší jogurtovače na trhu

 ProduktParametryHodnoceníCena (od) 
#1Severin JG3519

Celkový objem: 2,1 l
Materiál: plast
Počet nádob: 14 (po 150 ml
Časovač: ne
Příkon: 13 W

5 out of 5 stars (5 / 5)601 Kč Číst recenze
#2Steba JM 2

 TOP 2 německého testu 
Celkový objem: 2,4 l
Materiál: kov / plast
Počet nádob: 12 (po 200 ml)
Časovač: ano
Příkon: 21 W

4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1189 Kč Číst recenze
#3Klarstein Gaia

 TOP 3 německého testu 
Celkový objem: 2,52 l
Materiál: kov / plast
Počet nádob: 12 (po 210 ml
Časovač: ano
Příkon: 21,5 W

4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)889 Kč Číst recenze
#4Severin JG 3516

Celkový objem: 1,05 l
Materiál: plast
Počet nádob: 7 (po 150 ml)
Časovač: ne
Příkon: 12 W

4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)535 Kč Číst recenze
#5Ariete Yogurella 621

Celkový objem: 1 l
Materiál: plast
Počet nádob: 1 hlavní
Časovač: ne
Příkon: 20 W

4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)499 Kč Číst recenze
#6Gorenje JM20W

Celkový objem: 0,8 l
Materiál: plast / sklo
Počet nádob: 4 (po 200 ml)
Časovač: ne
Příkon: 20 W

4.6 out of 5 stars (4,6 / 5) 534 Kč Číst recenze

Jak vybrat jogurtovač

Jogurtovače sice zatím nepatří ke standardnímu vybavení domácnosti – jde spíš o okrajovou záležitost pro fajnšmekry – přesto je výběr dostatečný a taky rozmanitý. Vybrat si můžete cenově dostupný výrobek, který bude vhodný pro první pokusy a méně náročné používání, ale k dispozici jsou i dražší a propracované modely. Ty ocení především uživatelé, kteří pro domácí výrobu jogurtů už zahořeli jistou vášní.

našem návodu se zaměříme na zásadní parametry a taky funkce a vlastnosti, na které je třeba klást při výběru důraz. Představíme si i nejoblíbenější značky výrobců těchto zařízení.

Výhody a nevýhody jogurtovače

  • Výroba poctivých jogurtů, plná kontrola nad surovinami a ingrediencemi
  • Můžete ovlivnit délku zrání a chuť jogurtu
  • Cenová dostupnost výrobníku
    Úspora financí při časté konzumaci jogurtů
  • Mnohem jistější výsledek oproti domácí přípravě bez jogurtovače
  • Čerstvý jogurt za pár hodin
  • Omezíte spotřebu plastových kelímků

Důležité parametry

Co sledovat při pořizování jogurtovače a jak se v nabídce snadno zorientovat a vybrat si optimální variantu?

Typ nádob

Výsledný produkt – tedy jogurt – vyrábíte v jogurtovači v nádobkách. U nás jsou zdaleka nejoblíbenější modely se sklenicemi, obvykle plastovými. Důležité je, aby byl plast nezávadný (BPA free apod.). Zjistěte si taky, zda je možné v případě potřeby dokoupit náhradní sklenice. Velkou výhodou je, pokud jogurtovač funguje i s jinými nádobami než pouze s originálními od výrobce.

Alternativou plastových kelímků jsou skleněné nádobky. Výhoda je v naprosté zdravotní nezávadnosti a prakticky neomezené životnosti – pokud se tedy nerozbijí. Kromě větší křehkosti je nevýhodou i vyšší hmotnost.

U drtivé většiny jogurtovačů se setkáte s větším množstvím menších nádobek (obvykle okolo 150 až 200 ml). Existují ale i druhy využívající pouze jednu velkou nádobku. Tady může být výhodou zejména jednodušší údržba. Kterou možnost zvolíte, závisí pouze na vašich preferencích.

Velikost, počet sklenic

Tento faktor je při výběru jogurtovače zcela zásadní. Pokud jde o řešení s větším počtem sklenic, které mají okolo 150 ml, můžete najít menší modely např. na 4 sklenice; středně velká zařízení pojmou cca 6-8 sklenic; ale velké oblibě se těší i rozměrné jogurtovače i na 10, 12 sklenic.

Menší variantu zvolte do menší domácnosti, nebo pokud jogurtům holdujete spíš nepravidelně. Velký jogurtovač už uspokojí nároky velké rodiny, kde je spotřeba jogurtů každodenní a vysoká.

Výkon/příkon

Jak je to u jogurtovačů s výkonem a spotřebou? Pokud si budete jogurty dopřávat pravidelně, bude jogurtovač v provozu i mnoho hodin denně. Odrazí se to nějak významně na účtu za elektřinu? Dobrou zprávou je, že v tomto případě nemusíte mít žádné velké obavy o citelný nárůst nákladů za energie.

Jogurtovače jsou relativně velice úsporná zařízení. Naprostá většina modelů, které se u nás prodávají, nedosahují ani příkonu 25 W. Obvyklý příkon je naopak okolo 20 W u větších a výkonnějších modelů, u menších se pak pohybuje těsně nad hranicí 10 W. Co to znamená v praxi? Jogurtovač „nesežere“ ani tolik energie kolik slabá žárovka. Vyšší příkon souvisí především s objemem jogurtovače, ale může ovlivnit i délku přípravy jogurtu.

Doba zrání

Jogurtovače zvládnou vytvořit konečný mléčný výrobek zpravidla za 6-12 hodin. Dobu zrání je ale často možné regulovat pro dosažení kýženého výsledku. Možná si raději počkáte déle na jogurt, který bude zralejší a kyselejší.

Funkce

Jakými funkcemi a programy může jogurtovač oplývat a jakým způsobem je možné pohrát si s nastavením, abyste dosáhli dokonalého výsledku?

  • Časovač – Velmi praktická funkce, která je k dispozici především u dražších a propracovanějších modelů. Jogurt potřebuje určitou dobu k uzrání, ale s tímto funkčním prvkem si můžete s dobou zrání více pohrát a časem třeba objevíte tu správnou a ideální dobu, která vede k chuti, jež vás nejvíce oslovuje. Zralejší, nebo čerstvější? Záleží jen na vás. Časovač se ale hodí i v případě, že chcete mít jogurt připravený přesně na určitý čas – kupříkladu na snídani.
  • Transparentní kryt a sklenice – Nejde sice o funkci jako takovou, spíše o výhodu. Možnost sledovat dění pod pokličkou a kontrolovat postup zrání určitě oceníte.
  • Displej – Displej je součástí dražších a lépe vybavených modelů. Obvykle jde o LED nebo LCD displej, který zobrazuje některé důležité informace. Například čas zbývající do konce zrání nebo některá další nastavení. Ačkoli jde jistě o šikovný prvek, lze se bez něj poměrně snadno obejít.
  • Signalizace – Signalizace může být světelná, zvuková nebo kombinovaná. O co jde? Jogurtovač tímto způsobem hlásí, že je hotovo. Zaznít může tón, případně se rozsvítí diody a vy ihned víte, že je čas na lahodný a čerstvý jogurt.
  • Automatické vypnutí – Jogurtovač by měl disponovat i funkcí, která jej vypne po skončení přípravy. Nemusíte tudíž nic hlídat. Tuto funkci určitě oceníte, zejména pokud chcete jogurty vyrábět v době své nepřítomnosti (např. když jste v práci) a nemáte je rádi příliš zralé.

domácí jogurt

Jak používat jogurtovač

Hlavní vlastnosti a parametry jogurtovačů už máte v malíku. Měli byste si ale udělat i představu o tom, jak takové zařízení vlastně funguje, jak s ním zacházet a co od něj očekávat.

Co budete potřebovat?

Ani jogurtovač pochopitelně nevykouzlí mléčný výrobek ze vzduchu. Základem úspěchu jsou proto kvalitní vstupní suroviny. Jaké to jsou?

V první řadě mléko. Čím lepší mléko, tím lepší jogurt. Největší výhodu budou mít majitelé krav, kteří mohou získávat vlastní mléko přímo od zdroje. Ostatní se musí spokojit s mlékem kupovaným – i tady ale existují rozdíly. Lze pořídit:

  • Čerstvé mléko – Například ve speciálních automatech zakoupíte neupravené, čerstvé mléko.
  • Pasterované mléko – Šetrná úprava zahřátím na teplotu okolo 70°C. Zachován původní obsah tuku i vápníku. Některé vitamíny mohou nicméně doznat újmu. K pasteraci nicméně dochází vždy při výrobě jogurtu.
  • Trvanlivé mléko – Běžně v obchodech najdete toto „klasické“ mléko. Upravuje se metodou UHT a může mít různý obsah tuků. Velkou škodu utrpí samotná chuť mléka. Pokud nemáte jinou možnost, vyhněte se nízkotučným a odtučněným verzím. Rozdíl v podílu tuku je z hlediska zdravého stravování naprosto zanedbatelný – rozdíl v obsahu vitamínů a v chuti je markantní.

Druhou složkou, která slouží jako spouštěč procesu, jsou jogurtové kultury. Nejsnazším řešením je použít bílý jogurt (jeden kelímek vám vystačí na tvorbu mnohonásobně většího objemu vlastního jogurtu). Samozřejmě i zde záleží na kvalitě použitého jogurtu. Nelze použít ovocné výrobky a špatné výsledky mohou přinášet i příliš upravené, odtučněné a jiné produkty. Vyberte proto poctivý, kvalitní bílý jogurt s obsahem jogurtových kultur.

Pozn. Na jeden litr čerstvého, pasterovaného, polotučného nebo plnotučného mléka budete potřebovat cca 1-3 lžíce kvalitního jogurtu s obsahem kultur.

Výrobní postup

  • Ve velkém hrnci nechte vařit vodu a vyvařte veškeré náčiní, které přijde do styku s mlékem „naočkovaným“ jogurtovou kulturou. Tedy sklenice z jogurtovače, naběračku, lžíci,… Jogurtové kultury vyžadují čistotu.
  • Mléko, ze kterého budete jogurt vyrábět, ohřejte na teplotu pod 100°C (ideálně okolo 80°C). Nejlepší je ze začátku použít teploměr, ale správný moment lze poznat i bez něj.
  • Do větší nádoby nebo hrnce nalijte studenou vodu (např. do toho, ve kterém jste vyvařovali náčiní). Vložte hrnec s ohřátým mlékem do nádoby se studenou vodou. Mléko je třeba schladit na 40°C. I nyní se vám bude hodit teploměr.
  • Přichází fáze naočkování. Přidejte do mléka několik lžic (1-3) bílého jogurtu. Důkladně rozmíchejte lžící, lépe však ručním mixérem (mixovací nástavec je třeba předtím taky vyvařit).
  • Směs nalijte do skleniček od jogurtovače a vložte do předehřátého zařízení. To se postará o optimální podmínky pro zrání.
  • Jogurt bude vhodný ke konzumaci zpravidla za cca 6 hodin. Můžete ho ale nechat zrát i výrazně déle.
  • Jogurt si můžete dochutit podle vlastní libosti (medem, džemem, přidáním ovoce apod.).

Jak vidíte, ani příprava v jogurtovači není zcela bezpracná. Zařízení se nicméně postará o ideální prostředí pro naočkované mléko a rozvoj jogurtových kultur. Tato fáze je nejcitlivější a v domácích podmínkách by jinak bylo obtížné těchto podmínek dosáhnout.

Ceny jogurtovačů

Jogurtovače nejsou zvlášť nákladná zařízení. Za jakou cenu lze ale očekávat dostatečnou kvalitu? Pojďme se podívat na tři základní kategorie.

Jogurtovače do 800 Kč

Nejlevnější jogurtovače lze koupit poměrně lacino – při různých akcích a slevách okolo 400-500 Kč. Za cca 700 Kč už lze spoustu modelů pořídit běžně. I tyto jogurtovače přitom mohou být kvalitní a dostatečně vybavené a často nabízet i větší kapacitu. Mezi vůbec nejprodávanější modely jogurtovačů u nás patří např. Severin JG3519, který lze pořídit právě za cenu okolo 700 Kč. Disponuje 7 sklenicemi, 13W příkonem a v uživatelských testech jogurtovačů se těší velmi vysokému hodnocení.

Jogurtovače do 1500 Kč

V této cenové relaci už najdete velmi kvalitní a dobře vybavené modely, často s displejem, příkonem okolo 21 W a 12 sklenicemi. Oblíbené jsou například modely Klarstein.

Jogurtovače nad 1500 Kč

V současnosti u nás na mnoho jogurtovačů za cenu vyšší než 1500 Kč běžně nenarazíte. To ale neznamená, že neexistují. Jde ale o speciální a pokročilá zařízení, která často umožňují i výrobu sýrů a podobně.

Nejlepší značky jogurtovačů

  • Klarstein – Německá značka nabízející velmi kvalitní a dobře vybavené jogurtovače. Cenově spadají převážně do střední kategorie a patří k velmi oblíbeným.
  • Ariete – Tento výrobce se zaměřuje především na cenově dostupné modely jogurtovačů. Skvělá volba, pokud chcete výrobu vlastních jogurtů teprve vyzkoušet.
  • Severin – Podobně jako Ariete nabízí i Severin především dostupné výrobky. Jogurtovače této značky jsou u nás obzvlášť populární, obvykle disponuje 7 sklenicemi a příkonem 12-13 W.
  • Steba – Tato značka nabízí jogurtovače nad 1000 Kč. Jde obvykle o modely na 12 sklenic s displejem.

Nejčastější otázky nakupujících

Jak lze získat kulturu pro domácí výrobu jogurtu?

Pro výrobu lze použít samostatnou vhodnou jogurtovou kulturu, kterou zakoupíte na internetu, ve speciálních obchodech (zdravá výživa apod.) a někdy i v supermarketech nebo v lékárnách. Pro mnoho lidí je ale jednoduší využít kultury z běžně prodávaných bílých jogurtů. Musí to být však kvalitní jogurt, ideálně zrající přímo v kelímku. Jogurt coby zdroj kultur je třeba skladovat při teplotě do 4°C a spotřebovat do 7 dní.

Lze v jogurtovači vyrobit i něco jiného než jogurt?

Tyto přístroje lze obvykle použít i pro výrobu např. zmrzliny, mléčných nápojů (domácí kefír), ba dokonce i k výrobě paštiky nebo jiných pochutin. Návody a recepty můžete najít na internetu a někdy bývají i součástí návodu k použití konkrétního výrobku.

Jak dlouho domácí jogurt vydrží?

Domácí jogurty vydrží maximálně cca 4 dny. Nejlepší je ale spotřebovat je do 24-48 hodin.

 ProduktParametryHodnoceníCena (od) 
#1Severin JG3519

Celkový objem: 2,1 l
Materiál: plast
Počet nádob: 14 (po 150 ml
Časovač: ne
Příkon: 13 W

5 out of 5 stars (5 / 5)601 Kč Číst recenze
#2Steba JM 2

 TOP 2 německého testu 
Celkový objem: 2,4 l
Materiál: kov / plast
Počet nádob: 12 (po 200 ml)
Časovač: ano
Příkon: 21 W

4.9 out of 5 stars (4,9 / 5)1189 Kč Číst recenze
#3Klarstein Gaia

 TOP 3 německého testu 
Celkový objem: 2,52 l
Materiál: kov / plast
Počet nádob: 12 (po 210 ml
Časovač: ano
Příkon: 21,5 W

4.8 out of 5 stars (4,8 / 5)889 Kč Číst recenze
#4Severin JG 3516

Celkový objem: 1,05 l
Materiál: plast
Počet nádob: 7 (po 150 ml)
Časovač: ne
Příkon: 12 W

4.7 out of 5 stars (4,7 / 5)535 Kč Číst recenze
#5Ariete Yogurella 621

Celkový objem: 1 l
Materiál: plast
Počet nádob: 1 hlavní
Časovač: ne
Příkon: 20 W

4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)499 Kč Číst recenze
#6Gorenje JM20W

Celkový objem: 0,8 l
Materiál: plast / sklo
Počet nádob: 4 (po 200 ml)
Časovač: ne
Příkon: 20 W

4.6 out of 5 stars (4,6 / 5) 534 Kč Číst recenze
0 Sdílení

TOPlist
0 Sdílení
Sdílet
Tweet
Pin